Reklama

Reklama

Stranger Things

(seriál)
Trailer 3
Dráma / Fantasy / Horor / Mysteriózny / Sci-Fi / Thriller
USA, (2016–2024), 36 h 1 min (Minutáž: 42–150 min)

Tvorcovia:

Matt Duffer, Ross Duffer

Hrajú:

Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(5) / Epizódy(35)

Chlapec se ztratí neznámo kde a město začne odhalovat svoje záhady, mezi které patří i tajné experimenty, děsivě nadpřirozené síly a jedna malá podivná holka. (Netflix)

Recenzie používateľa David.Darco k tomuto seriálu (27)

Kapitola první: Zmizení Willa Byerse (2016) (S01E01) 

Po pár rokoch a odporúčaniach blízkym som sa rozhodol pozrieť si ST znova aj ja. Až tento krát som si uvedomil ako šlape naplno už od prvej epizódy. Tvorcovia nás zoznamujú so všetkými dôležitými postavami a pomerne rýchlo dochádza k ich vzájomným stretnutiam (úplný kontrast k nemeckému Dark). Sympatie si budujeme už od prvej chvíle a kvality Winony Ryder vytrysknú na povrch ako magma z vulkánu. Perfektný rozbeh ! P.S. - tretia epizóda obsahuje scény a "tvúrčí esa" ktoré mi v prvej ep. chýbali. Preto mením hodnotenie na 4* ()

Kapitola druhá: Pošuk na Maple Street (2016) (S01E02) 

Tempo sa jemne spomaľuje a nadprirodzené prvky dostávame zatiaľ len v náznakoch. Každopádne atmosféra stále perfektne funguje (bazénová mystycká scéna a fotografie Jonathana sú jednoducho úžasné). Herecky stále úraduje Wynona Ryder. No a dočkáme sa aj odkazov na Star Wars. Len by som si asi prial aby tie odkazy neboli vždy tak doslovné. ()

Kapitola třetí: Šťastné a veselé (2016) (S01E03) 

Ak vás niekedy mala nejaká epizóda donútiť pozerať ST ďalej, je to jednoznačne táto. Všetkého tu je akosi viac. Nadprirodzených prvkov, flashbackov a teda originu záhadnej postavy, romantický motív, motív priateľstva. Atmosféra by sa dala krájať. Seriál je v podstate zmeskou klišé ktoré poznáme z teen drám, sci-fi filmov, konšpiračných mysterióznych filmov a hororov (abeceda ako forma komunikácie) ale je to tak neodolateľne príťažlivá zmeska konvencií, že sa len ťažko bránim ešte silnejším sympatiám. Pripomínam, že seriál pozerám druhý krát. P.S. - milujem hru so svetielkami a záverečnú scénu v kaňone. ()

Kapitola čtvrtá: Tělo (2016) (S01E04) 

Keď už si myslíte že to nemôže byť Stranger, tak sa začne všetko viac a viac zamotávať. Tvorcovia začínajú rozširovať okruh postáv, ktoré už tušia že tu vážne čosi nehrá. Dočkáme sa skvelých scén ako napr. Hádka na verejnosti či vysielačkové scény. Hopper dostáva viac priestoru a moje srdiečko jasá ďalej. ()

Kapitola pátá: Blecha a akrobat (2016) (S01E05) 

Zatiaľ najhororovejšie ladená epizóda. Čo ja skutočne rád. Dynamika medzi postavami sa značne zvyšuje. Vo vetre sú cítiť prichádzajúce rozkoly. Na druhej strane, isté postavy sa začínajú zbližovať. Záver je neskutočne napínavý a za mňa patrí zatiaľ k vrcholom série. ()

Kapitola šestá: Příšera (2016) (S01E06) 

Epizóda kde konečne flashbacky k niečomu dospievajú. Časť nám bola jasná od začiatku no a tá druhá vysvetlí niekoľko základných otázok vysiacich vo vzduchu od začiatku seriálu. Čo sa týka napätia a mystérie tak sme trochu spomalili. Čo je však pri objeme nových informácií, súvislostí a komplikáciách vo vzťahoch postáv pomerne logické. Všetkého veľa predsa škodí. 4,5* ()

Kapitola sedmá: Vana (2016) (S01E07) 

Zatiaľ asi najakčnejšia epizóda zo všetkých. Dočkáme sa dokonca aj jednej perfektnej scény z nadupaného traileru. Postavy sa nám po dlhej dobe konečne stretávajú a získavajú nové informácie spoločne. Práve táto medzigeneračná spolupráca je jednou z najväčších domén seriálu. Dlho si ju však neužijeme, postavy sa stretávajú len aby sa opäť rozdelili a epizóda tak končí zatiaľ najlákavejšími cliffhangermi. Should I stay or should I go noooow? ()

Kapitola osmá: Vzhůru nohama (2016) (S01E08) 

FInále se vším všudy. V perfektných lokáciách. Komu nenaháňala hrôzu prázdna budova veľkej školy pri prespávačke ? Ale najmä vizuálne neskutočne vydarený svet upside down. Nechápem ako sa dá v seriálovej tvorbe takto perfektne vyriešiť efekty, ale mnohé filmy s omnoho vyšším rozpočtom by sa mohli hanbiť. Happy Christmas a skvelá pieseň zo Sám doma... alebo... nie všetko ostalo vyriešené. Hawkins je mestečko plné zvláštnych úkazov, slimákov v kanalizácii a miznúcich vaflí. Teším sa ďalej. ()

Season 2 (2017) (S02) 

Oproti prvej sérii mi chýbajú viac atmosferické hororové scény ťažiace najmä z prienikov zo sveta Upside Down do reálneho sveta. V druhej sérii nám to už tak trošku kazia efekty efekty efekty. Nie, že by neboli pôsobivé, ale dávkovanie v rovnomernejšom pomere by ma potešilo viac. Ku koncu však poteší srdce hororového fanúšika inšpirácia Exorcistom zo sedemdesiatok. Prienik sveta Upside down a strachu z neho prameniaceho do reálneho sveta je počas série aj výrazne pomalší ako v tej prvej. Naopak mám pocit že tvorcovia hrajú omnoho viac na hlášky a vtip ako taký. Nové postavy sa buď nestíhajú dostatočne rozvinúť, alebo sa rozvinú až v sérii ďalšej. Na druhej strane som rád, že to nie je opäť to isté a podobná zápletka je okorenená inými postupmi. Rozhodoval som sa medzi 4 a 5timi hviezdičkami, no priemer epizód ma ťahá nižšie. Aj tak je ale druhá séria skvelá a odporúčam seriál sledovať aj naďalej. Je to bomba! ()

Kapitola první: Šílená Max (2017) (S02E01) 

Po pravde som už tak ako aj z prvej, tak aj z druhej série úplne pozabúdal na množstvo detailov. Napríklad som úplne zabudol že po perfektnom finále predchádzajúcej série sa prvému "zoznamovaciemu" dielu príliš nedarí. Nedarí sa mu ani v porovnaní s pilotom celého seriálu. V podstate sa o nových postavách nič nedozvieme, len to že ich je kopec a že sú to zasa akýsi vyvrheli spoločnosti, čo však máme radi. Ako si pamätám tak to ďalší vývoj seriálu napraví, ale v rámci epizódy ako menšieho celku musím s hodnotením ísť nižšie až k 3*. Je to naozaj dosť nezáživný diel, ktorý sa snaží zachrániť cliffhangerový koniec, ale žiaľ márne. Potešili má však odkazy na známe filmy (madmax, ghost busters atď.) Ako aj herňa ako nová, vysvetielkovaná a do dizajnu seriálu priam žiadúca lokácia. ()

Kapitola druhá: Koledu, ty exote (2017) (S02E02) 

Who you gonna call ? ... Halloween, Ou Yeah. Upside down vyzerá lepšie ako kedykoľvek predtým. Keď už to ide s novými postavami tak pomaly a nový problém sa tiež na tekvicovom poli rodí pomaly, Will nám celkom slušne nakladá svojimi víziami. Tie epizódky sú veľkým ťahačom hororovej zložky seriálu. Vidno že rozpočet sa zvýšil. Potešila Mad-Max car scene... Odkazy na Frankensteina, Draculu, ale najmä Ghost Busters. Konečne som ich aj lepšie pochopil. 4,5* ()

Kapitola třetí: Pulec (2017) (S02E03) 

Stále platí, že Willova linka je ťahúňom druhej série. Zaujme však aj malý, štvrtý mušketier. Naznačené nezhody v partii vyzerajú nateraz zažehnané. Cool bola celá záverečná tretina, najmä prestrihy medzi flashbackmi a prítomnosťou (El and closed doors... ; Will and Bob). Ústredné monštrum sa podľa cena neskutočne podarilo a naháňa mráz po chrbte. Strih a tichý koniec... Eazy Peezy... ()

Kapitola čtvrtá: Mudrc Will (2017) (S02E04) 

Rôzne náznaky sa začínajú spájať a my tak čoraz častejšie vidíme nám už dobre známe skupinky obľúbených postáv. Stále mám však pocit, že na to že sme v polovici epizódy je to akési pomalé. Opäť nám však uniesli postavu, čo by mohlo dej konečne trocha rozhýbať. Upside Down sa nám opäť začína výraznejšie prelínať s reálnym svetom. Dynamika v tíme mladých kvôli novému potenciálnemu členovi spestruje ich linku, čo je fajn. Ono táto epozóda je zrejme takou predprípravou na tú ďalšiu, ktorá má potenciál páliť ostrými. Mad max + jej brat, Nancy + Jonathan, Joyce + Mike + Will, Eleven, Hopper, Dustin + Dart. Už teraz sa teším čoho budem svedkom. ()

Kapitola pátá: Dig Dug (2017) (S02E05) 

Ja som hovoril, že príde čosi veľké. A prišiel zatiaľ vrchol série. Rozširuje sa parta, pridáva sa nová, komická postava a dostávame náznak spoločných scén Steve, Dustin. Linka s El je síce stále taká half way to success. Bude to asi najmä tým, že divák o osude jej matky už dávno vie. Zároveň, keď viem kam táto jej cesta vedie a ako sa s ňou bude v budúcnosti nakladať.... Nápad s mapou je síce celkom klišé, ale funguje perfektne! A napokon aj tvrďák Hopper niekedy potrebuje pomôcť. ()

Kapitola šestá: Špeh (2017) (S02E06) 

Špión doniesol divákom presne tie informácie, a ukázal divákom presne to, na čo čakali už od prvých epizód seriálu. A že to robí veľmi citlivo, minimalisticky. Po chvíľkach romance však už opäť páli ostrými, Tento krát však už full automatikou. V podstate si hororovejšie epizódy ako boli posledné dve v tejto sérii ani nepamätám. Konečne autori využívajú aj v druhej sérii túto zložku naplno. Je tu cítiť aj inšpirácia Exorcistom a jeho subžánrovými nasledovníkmi. Scény na koľajniciach a na "vrakovišti" spolu s Dustinom a Steveom vládnu! ()

Kapitola sedmá: Ztracená sestra (2017) (S02E07) 

Keď som videl túto epizódu pred 3mi rokmi, jej nekompromisný odklon od deja ma neskutočne iritoval a vyrušoval. Bol som pripravený jej dať z recesie odpad. Veď keď si kúpite banán tak plod zjete a šupku čo je navyše vyhodíte do smetí. Na druhý krát ma však epizóda celkom upútala. Asi za to môže najmä jej dĺžka, ktorú som si predtým nevšimol, nevnímal. Je to jedna z najkratších, ak nie aj najkratšia. Zároveň si myslím, že naskycovaný problém by aj mal potenciál byť zaujímavý. Takto sme dostali predkrm, akurát že tvorcovia nás rovnako ako El pred hlavným chodom poslali naspäť domov. Aj tak som ale rád, že sme sa pozreli aj do mesta v osemdesiatych, aj keď sa z toho dalo vyťažiť ešte omnoho viac. Aj tak je to ale vzhľadom na negatívne spomienky milé prekvapenie. ()

Kapitola osmá: Ovladač mysli (2017) (S02E08) 

Tvorcovia mali celkom gule a pripravili epizódu s dvoma vyvrcholeniami. Pri prvom som takmer nedýchal, keďže je prostredie laboratória a teda monitorovanej, hrôzostrašne priestrannej budovy plnej bielych stien "zacákaných" červenou krvou využité naplno, "se vším všudy." Druhým je záver a la Evil Dead, len omnoho viac napínavý a plnší reálneho strachu zo známeho neznáma. Za mňa teda perfektná predpríprava na finále. Logická a strhujúca zároveň. ()

Kapitola devátá: Brána (2017) (S02E09) 

Paradoxne slabšie finále, ako jeho samotná predpríprava. Neviem čo sa stalo, ale akosi som sa nedokázal tento krát dostať s postavami do akcie. Nie že by tu neboli perfektné scény v podobe Steve's fight, rozhovor v dodávke, alebo vyústenie Exorcistickej inšpirácie. Akurát mi to celé prišlo akési rýchle. Čo je ďalším paradoxom, nakoľko sa problém rozvíjal celkom pomaly. Možno aj práve v tom tkvie môj problém a napadá mi, či sa nedala predsa len tá 7ma epizóda využiť aj inak. Spomenul som si na Votrelca, ktorého prvý komorný diel vystriedala militantná dvojka plná príšer. Ono je vážne niekedy menej aj trochu viac. Platí to aj tu. Napokon mi však srdiečko zahriali opäť Vianoce a zimný ples. Vzťahy medzi postavami a útrapy vtedajších dospievajúcich detí sú plnohodnotnou súčasťou ST, dokonca niekedy aj zaujímavejšou ako samotná hororovo-sci-fiction zápletka. Scenáristi tentokrát skutočne potešili prostredníctvom Nancy v závere. Rozporuplné pocity tak na piatu hviezdu siahnuť nedovolia. ()

Season 3 (2019) (S03) 

Na ST je skvelé, že si pre hororové sekvencie dokáže vyberať úžasné lokácie. Ide síce vždy o dobre známe a otrepané miesta ako škola, laboratórium či nemocnica. V prvých dvoch sériách však boli obohatené o vizualizáciu rovnakých lokácií vo svete Upside Down a jeho prienik do reálneho sveta. Tretia séria je však iná a hrôza vychádza skôr z ľudskej persóny a perfektných hereckých výkonov. Napriek tomu je výrazne najvtipnejšia, avšak tento akcent vtipu spôsobuje silný kontrast s nostalgickým a melancholickým záverom série, ktorý prežijete o to viac. Tretia séria nám sprostredkováva tému, s ktorou sa každý z nás stretne niekoľko krát za život a robí to skvele, živo a vťahujúco. Za mňa je to teda jednoznačne najlepšia séria, čo ma teší, avšak zároveň privádza ku strachu, že ostane neprekonaná. Aj keď by som si veľmi prial opak, bude to ťažká úloha. ()

Kapitola první: Suzie, slyšíš mě? (2019) (S03E01) 

Aj keď ma tieto zoznamovacie epizódy začínajú vo svojej podstate trošku hnevať. Taká povinná jazda, ktorú ozvláštňuje časový skok poskytujúci aj možnosti zmien v rámci postáv a ich vzťahov. Inými slovami, detská dospievajú, tínedžeri sa stretávajú s krutou realitou života. Je to celkom vítaná zmena. Vytvára priestor na mnohé vtipné situácie, ktoré ako si pamätám aj dostaneme. Medzigeneračné konflikty a vtípky poznáme už z predchádzajúcej série, ale tu dosiahnu vrchol. Mimo iného sa stretávame s fenoménom príchodu obchodného centra a nových reťazcov do malo-mesta, čo má naňho veľký vplyv. Nevraviac o tom, aká vďačná lokácia to pre scénografov ST, milujúcich kostými, svetielka a odkazy na osemdesiatky milujú. Pekné a zaslúžené 4* ()

Súvisiace novinky

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (viac)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (viac)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (viac)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (viac)

Reklama

Reklama