Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 3
USA / Poľsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvorcovia:

Lauren Schmidt

Predloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrajú:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenzie používateľa 0verseer k tomuto seriálu (7)

Začátek konce (2019) (S01E01) 

" Evil is evil. Lesser. Greater. Middling. It's all the same." Inu, musím priznať, že ma prvá epizóda celkom pozitívne prekvapila. Na základe promo obrázkov som totiž počnúc od hlavných postáv po toľko prepierané brnenie Nilfgaardu čakal, že to bude omnoho horšie. A ono sa na to čuduj sa svete celkom obstojne napokon pozerá. Minimálne Cavill mi do úlohy Geralta padol viac než slušne a rozhodne už teraz nepochybujem, že obsadiť ho bol dobrý ťah. A Cirilla nevyzerá tiež tak katastrofálne ako to sprvu po oznámení jej predstaviteľky vyzeralo. Prvá časť napriek tomu pôsobí najmä pre znalcov knižnej predlohy určite uponáhľane a rozhodne nestihla vykresliť všetky zobrazené udalosti do hĺbky, tak ako by sa slušalo a patrilo. Na druhú stranu chápem, že tvorcovia museli urobiť kompromis, aby dokázali natiahnuť na sledovanie ďalších epizód aj tých, ktorí knihy nečítali, prípadne nehrali ani hry a seriál začali pozerať len preto, že sa o ňom hovorí. Ak by sa tam totiž hodinu len kecalo, asi by to neznalci veľmi rýchlo vzdali. Motivačné 4*, aj keď zbrklé zobrazenie vyvrcholenia udalostí v Blavikene ma vyložene sklamalo... ()

Čtyři marky (2019) (S01E02) 

"Toss a coin to your Witcher O’ Valley of Plenty O’ Valley of Plenty..." Jedna hviezdička za výcvik Yennefer a druhá za chytľavú pesničku Marigolda na konci. To sú asi jediné dve veci, ktoré možno pochváliť. Zhrnutie celej poviedky Koniec sveta do 10 minút ju prirodzene podobne ako v predchádzajúcej epizóde totálne pripravilo o akúkoľvek hĺbku. Porovnávanie s Game of Thrones samozrejme nemá veľký zmysel, ale jednu vec GoT dokázalo aspoň v počiatočných sériach robiť omnoho lepšie ako seriálový Witcher. Dať si načas a budovať atmosféru s dialógmi. Seriálový Witcher zatiaľ pôsobí ako referát, ktorý vždy udalosť z knihy, ktorá by si zaslúžila pokojne celú hodinu, zhrnie do desiatich minút. Nováčikovia sú tak pripravení o čo i len náznak skutočného rozmeru sveta zaklínača a hĺbky postáv knižnej predlohy a čitatelia, ktorí môžu s knihou porovnávať nad tým všetkým musia len pokrútiť hlavou... ()

Zrádce měsíc (2019) (S01E03) 

Zatiaľ najlepšia epizóda. Samozrejme, že sa opäť nájde niekoľko vecí, o ktoré sme boli oproti knihe ochudobnení (asi najviac zamrzí úvodný súboj Geralta v krčme, o ktorý nás tvorcovia nepochopiteľne ukrátili), ale aspoň to konečne malo drive vo všetkých príbehových linkách. Ak bude na podobnej úrovni aj zvyšok epizód budem spokojný... ()

O hostinách, parchantech a pohřbech (2019) (S01E04) 

"I've always wanted to know, do witchers ever retire?" "Yeah. When they slow and get killed." Hviezdička dole za politickú korektnosť. Keď mohli byť v LOTR elfovia elfami, prečo nemôžu byť vo Witcherovi dryády dryádami? ()

Touhy v láhvi (2019) (S01E05) 

”Nobody smart plays fair.” Žiaľ, slová Yenn si k srdcu zobrali asi aj tvorcovia, pretože s nami miestami fér rozhodne nehrajú ani oni. Najprv nás pripravili o najvtipnejšiu časť knižnej predlohy, v ktorej Geralt nevedomky odohnal džina mystickým “zaklínadlom” a potom spriadajú divné motanice v príbehovej linke Ciri s dopplerom vraždiacim Myšilova. A Anya ako Yenn mi napriek tomu, že sa veľmi snažím vôbec nesedí... ()

Před pádem (2019) (S01E07) 

Ako keby nestačilo, že bollywoodským výzorom sa pýši Yennefer, museli ním tvorcovia "poctiť" aj (aspoň teda podľa knižnej predlohy) hlavného záporáka Vilgefortza. To je však len čerešnička na torte v porovnaní s tým, čo nám v predposlednej epizóde série naservírovali z hľadiska deja. Recyklát prvej epizódy, ktorý miesto očakávaného vyvrcholenia akurát tak vrcholne nudil. ()

Kaer Morhen (2021) (S02E02) odpad!

Znásilňovanie knižnej predlohy. Jedná vec sú prijateľné zmeny, veď konieckoncov, 99% filmov/seriálov natočených podľa kníh nie sú ich striktnou kópiou a tvorcovia si tu a tam niektoré udalosti upravia podľa seba... Ale zobrať postavu z knihy, vykresliť jej správanie ako totálny protipól toho, čo vytvoril jej pôvodný autor a potom ju ešte aj prvoplánovo zabiť?! To už je trochu moc. Poriadný pľuvanec do tváre autorovi a všetkým, ktorí knihy čítali... ()

Súvisiace novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (viac)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (viac)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (viac)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (viac)

Reklama

Reklama