Reklama

Reklama

Záhada Hory mŕtvych

  • Česko Záhada Hory mrtvých (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Film sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1959 na Hore mŕtvych v severnom Urale, kedy prišlo nevysvetliteľným spôsobom o život deväť ruských študentov... Píše sa 28. január 1959. Desať skúsených lyžiarov sa vybralo z Jekaterinburgu smerom do mesta Vizahi na lyžiarsku expedíciu do pohoria Ural v Rusku. Lyžiari, celkovo osem chlapcov a dve dievčatá, boli študentmi Uralského Polytechnického inštitútu. Jeden chlapec zo skupiny ochorel a musel sa vrátiť, ostatní pokračovali ďalej, no ani jeden z nich sa nikdy nevrátil. Ich telá sa našli iba v spodnej bielizni a vykazovali vysoké známky radiácie. Stan bol roztrhnutý zvnútra a turisti z neho utekali bosí a takmer nahí pri teplote -30 °C.  Aj keď sa nenašli známky súboja, obete mali rozrazené lebky, zlámané rebrá, rozsiahle vnútorné znamenia a jednému z dievčat chýbal jazyk. Ich smrť nebola nikdy objasnená, špekulovalo sa o lavíne, ale aj o paranormálnych javoch či UFO. Oficiálnou príčinou smrti bola spontánna sila, ktorú obete neboli schopné prekonať. Horský priesmyk, kde k  došlo k nešťastiu, pomenovali po vodcovi výpravy Igorovi Djatlovovi ako Djatlovov priesmyk. V roku 2012 sa pätica amerických študentov rozhodne vyraziť po stopách ruskej výpravy a objasniť jednu z najzáhadnejších tragédií minulého storočia. Akonáhle sa dostanú na miesta, kde vtedy zahynuli ich vrstovníci, začnú ich prenasledovať čudné desivé udalosti a im je čoraz jasnejšie, že tajomné sily, ktoré na mieste tragédie driemali päťdesiatštyri rokov, sú pripravené vraždiť znova... (TV JOJ)

(viac)

Diskusia

tron

tron (hodnotenie, recenzie)

K tunajším zaujímavostiam by som rád dodal len toľko, že stan bol jeden a študentov nebolo 9 (nielenže najstarší z nich, Zolotarjov, fakt nebol študent, ale aj mnohí ďalší mali v tom čase už bežné zamestnania, neboli teda študenti).

Oisean

Oisean (hodnotenie, recenzie)

Líbila se mi scénka v hospodě ,jak pili tu samohonku kterou ještě ten barman týpek zapálil,tak to vypadá věrohodně,že opravdu tu samohonku všichni vypili,žádný střih ,prostě to do sebe hodili :))))

pecuch

pecuch (hodnotenie, recenzie)

Včera jsem tento film viděl a mě se to líbilo, i ten konec. Napadá mě, jestli tam stará paní co jim říkala, že viděla o dva lidi víc, nebyla ta holka na konci, jak tam byli dva lidi v civilu, když je našli vojáci. A jak přesně fungoval ten portál, když je to vyhodilo o 50 let zpět. Co ti další mutanti, to byli lidi z budoucna? Nebo to každýho vyhodilo tam kde si představoval? Přišlo mě, že ti mutanti je k tomu portálu nahnali, jakoby chtěli, aby tím prošli. Nebyli to ti vojáci z 1959?

na príspevok reagoval LAZARUS111

Uživateľ Raccoon.city zmazal svoj príspevok.

Uživateľ Raccoon.city zmazal svoj príspevok.

malejmazel

malejmazel (hodnotenie, recenzie)

tomalakis

Jakože část výpravy spadla do rokle, která byla čirou náhodou vystlána větvemi a oblečením zbytku výpravy, kteří mezitím stihli umrznout? Ne, je jasné, že byli ještě natolik při smyslech, že si tu jámu vyhloubili sami.

Uživateľ malejmazel zmazal svoj príspevok.

Extrakritik

Extrakritik (hodnotenie, recenzie)

tomalakis

To by celkem dávalo smysl, ale to že někdo pracuje v nějaký radioaktivní fabrice přeci neznamená, že na to zemře několik lidí najednou. Oni byli popáleni radiací.   Jinak je tu možnost, že tu skutečně zkoušela armáda nějaký zbraně. Ať už omylem nebo cíleně na lidech. A doporučuju vám hru Kholat, která se taky zabývá horou mrtvých.

tomalakis

tomalakis (hodnotenie, recenzie)

Neřekl bych že je to taková záhada...
-Někdo psal že se mohla pohnout ledová deska na té hoře, což by mohlo znít jako lavina a mohlo je to donutit rychle vyběhnout ze stanu. Část z nich potom spadla ve tmě do malé rokle, kde je našli, což jim zlámalo žebra. Nos, oči a jazyk vytrhli vlci dávno potom co zemřeli, což je mnohokrát zdokumentováno. Zbytek skupiny se snažil zoufale zahřát protože nebyli schopní nalézt cestu zpět ke stanu ani zbytek skupiny, ale brzo zemřeli na podchlazení. Předtím se pravděpodobně snažili rozdělat oheň a sbírali malé větvičky ze stromů - odtud stopy, že na ně lezli
-Cizí věci ve staně mohli patřit členům pátrací skupiny - údajně měla zmizet i čokoláda, kterou prý někdo z pátrací skupiny také snědl.
-Jeden ze členů výpravy pracoval v radioaktivním zařízení.
-Světla na obloze lidi vidí neustále, zvlášť když se jich někdo ptá na něco neobvyklého.

na príspevok reagoval Extrakritik, malejmazel, malejmazel

vlcince

vlcince (hodnotenie, recenzie)

V tomto dokumente sa zaoberali aj tým čo sa mohlo stať na Hore mŕtvych:

http://www.csfd.cz/film/393949-zahadne-ruske-spisy/

Snažia sa tam hlavne vychádzať z tajných záznamov, ktoré postupne vychádzali po páde Železnej opony, takže nie je to nejako moc v rovine sci-fi.

Najpravdepodobnejšia je tá verzia, že tam armáda skúšala nejakú bombu a tí ľudia bohužiaľ boli v zlom čase a na zlom mieste a následne to potom sa armáda snažila zakamuflovať.

Ale nečudoval by som sa, ak by bolo pravdou aj to čo tu píše užívateľ Radko, lebo aj tom tam boli nejaké náznaky.

qxkamo

qxkamo (hodnotenie, recenzie)

Dobry film, nutnost min. pre tych, ktori maju radi mysteriozny styl a kameru typu Blair Witch. Neodporucam pre znamyherecfilov. Inspirovane skutocnou udalostou, avsak scenar pisany len podla svojho pohladu na vec. Skoda toho konca, lebo aj priemerne inteligentnemu bolo uz jasne, co sa stane.

Radko

Radko (hodnotenie, recenzie)

dr.horrible

Ak v tom boli západné tajné služby, ich úlohu by som videl skôr v tom, že sa snažili získaž nejaké hmatateľné dôkazy o jadrovej nehode (jednej z najväčších) z roku 1957. Rusi, vtedy síce vedený o niečo umiernenejším Chruščovom túto katastrofu totiž pred miestnymi obyvateľmi dôkladne utajili a roky po nej tam bol obrovský nárast karcinogénnych ochorení a mutácií v dôsledku brutálnej rádioaktivity ovzdušia, vôd i plodín. Následne mlieka. Ako kravského tak materského. 

Radko

Radko (hodnotenie, recenzie)

dr.horrible

Všetko čo som uviedol mám len z načítaného a počutého. Žiaľ, žiadny dokument som o udalostiach nevidel a tak Harlinov film je prvým audiovizuálnym dielom, čo som o udalostiach videl. Len ho beriem ako umeleckú licenciu, v rámci ktorej si autori prispôsobili dostupné fakty svojej fantázii. Napokon, tak trochu som to urobil v príspevku nižšie aj ja. Jednoducho, isté veci si treba pospájať po svojom. Len to nemusí vôbec byť tá správna úvaha. Predsalen Čeľjabinsk je o dosť južnejšie pod horou mŕtvych. Na prepojenie ma priviedol ten ruský autor, ktorý v knihe (najmä v jej záverečných, vysvetľujúcich častiach) pracuje dosť intenzívne s rádioaktívnou stopou z čeľjabinskej oblasti. On to dáva ale do súvisu so západnými špionážnymi službami, ktoré vraj mali o rádioaktívny materiál odtiaľ eminentný záujem. Spomína tam aj vtedy pomerne časté narušenia sovietskeho leteckého priestoru americkými lietadlami, ktoré boli technicky na vyššej úrovni ako protilietadlová ochrana a monitoring. 

na príspevok reagoval dr.horrible

Radko

Radko (hodnotenie, recenzie)

Pôvodne to malo byť v komentári, no s filmom to súvisí len čiastočne, tak to dávam sem. Vo veľa komentároch  sa píše, že ide o totálne vymyslenú hlúposť. Napríklad POMO píše, že Harlin na "dodnes neobjasnené skutočné udalosti navliekol hororové a sci-fi témy ako z béčkového hororu", verbal zase uvádza, že scenárista  "vypotil neskutečně nudnou a neoriginální hovadinu". Korbitch22 zase, že vo filme je "hora kolosálních scénáristických píčovin". Dobre. Takže odhalenie, že záhadné zmiznutia študentov súvisia s pokusmi ruskej armády (alebo tajných služieb) s využitím rádioaktivity v kombinácii s horninovým prostredím, v ktorom existujú laboratóriá, špecializujúce sa na pokusy súvisiace s použitím parapsychologických, telekinetických či telepatických schopností na vojenské využitie je hlúposť? No podľa mňa nie je, pretože východoeurópske tajné služby podľa výpovedí jej bývalých príslušníkov a aj na základe odchovaných archiválií dokazujú, že najmä sovietska KGB, rumunská Securitatia a čiastočne aj česko-slovenská ŠtB vykonávali pomerne rozsiahle pokusy, pri ktorých sa používali postupy jednak z mytológie, starých zariekavaní, ale využívali sa aj najnovšie vedecko-technické vynálezy a experimenty. Zároveň vykonávali kopec iniciatív krycích, zameraných na zmätenie nepriateľa. (S verziou, že v skupine turistov z roku 1959 boli ľudia vyslaní KGB aby v horách Uralu odovzdali cudzokrajnej rozviedke (americkej, anglickej) svetre s rádioaktívnym prachom, svedčiace o tom, že pri Čeľjabinsku sa pracuje s rádioaktivitou, pracuje kniha "Záhadné trestné činy minulosti" od Rakitina (dostupná po rusky aj online)). Experimentovalo sa aj s rádioaktivitou. Sovieti mali pod Uralom takzvané zakázané zóny. V nich sa nachádzali mestá, do ktorých okrem vedcov, vojakov a tajných (a ich rodín) + obslužného personálu (učitelia, lekári, predavači, kuchári, servisní technici, upratovačky) nemal prístup. Najznámejšie je mesto Oziorsk na východnom Urale. Spracúval sa tam rádioaktívny odpad a kadejako sa tam experimentovalo. Dnes vychádzajú v Rusku spomienkové knihy, kde bývalí vedci píšu, čo sa v týchto mestách a zónach dialo. Samozrejme, zverejňujú to v takom progresívne výskumnom duchu, experimenty KGB spomínajú len v súvislosti so zabezpečovaním obranyschopnosti krajiny. Faktom je, že vyhoreté jadrové palivo a iný rádioaktívny odpad Rusi vedeli za pomoci špeciálnych technológií využiť a po tomto využití sa palivo zase vracalo späť do ČSSR. Napriek prísnemu utajovaniu sa podarilo niektorým jadrovým technikom z Česka i Slovenska dostať sa do týchto miest. Od technikov vedeli, že ide miestami o silne zamorenú rádioaktívnu oblasť. Od 50. rokov (utajené zóny boli vybudované v rokoch 1945-8) totiž bolo pod Uralom v týchto miestach niekoľko vážnych havárií (či už riadených alebo neúmyselných), ktorých dôsledkom je  napríklad tzv. východouralská radiačná stopa - ako následok havárie z roku 1957. Podarilo sa mi v minulosti porozprávať sa s dvomi ľuďmi, ktorí boli na týchto utajovaných miestach a ich vlastné zážitky prekonávali scénaristickú fantáziu Vikrama v tomto filme, no v podstate jej základ do bodky potvrdzovali. Išlo o experimenty s kolektívnou halucináciou ľudí, vytváranie zástupných falošných obrazov, riadnou rádioaktivitou v organizmoch, projekcia neexistujúcich obrazov atď. Navodenie podobných stavov už v realite môže veľmi pripomínať telekinézu, telepatiu a podobne. Plus využitie miestami zvláštneho geologického podložia Uralu ako pohoria. Ako perličku na záver uvádzam slová kamaráta, ktorý sa do uvedenj horskej oblasti Uralu vybral v roku 2006. Dovtedy zdravý človek dostal v oblasti silný epileptický záchvat a len vďaka rýchlej lekárskej pomoci, ktorú zaobstarala jeho frajerka, by tam zostal dodnes. Opísal to ako neskutočný chaos v myšlienkach, ktorý dostal uprostred horského masívu. Podotýkam, že išlo a ide o skúseného turistu, ktorý nemal nikdy problém s adaptáciou v mrazivom počasí alebo vo vysokohorskom prostredí. Od návratu z Ruska dodnes sa u neho choroba nijako neprejavila. Tak len toto som chcel dodať najmä pre všetkých tých, čo tu píšu trapácke reči o úbohom scenári. Niekedy je dobré si predtým, než sa niečo ejakuluje do komentára z mediámi ovplyvnených (atrofovaných) mozgov , niečo si o mieste a prípade naštudovať (v azbuke je kopa dostupných materiálov, z ktorých priamo - nielen medzi riadkami vystupujú zaujímavé skutočnosti) a až potom tu trepte čosi o nevierohodnoti či hlúposti a scenára. Ja súhlasím, že Harlin nie je nejaký extra tvorca, no proti scenáru vysvetľujúcemu záhadu niet čo veľmi dodať.  Spracovanie  je priemerné, no scenár obstojí. 

na príspevok reagoval dr.horrible

Uživateľ Radko zmazal svoj príspevok.

Hanver

Hanver (hodnotenie, recenzie)

Tenhle typ filmu mě vždycky velmi rozlítostní - není totiž zdaleka tak špatný, jaké hodnocení se mu zde dostává - je to prostě velmi slibná, ale totálně promarněná šance! 3/4 filmu máte pocit, že se jedná o remake Záhady Blairwitch, kde se mění pouze prostředí, ale poslední 1/4 to skutečně úplně zabije. Banální děj, skupina senzacechtivých amerických studentů, je snesitelný díky hrůzyplné katastrofě Djatlovovy výpravy, která poskytuje tvůrci hororu náboj jako řemen. To je příběh, kterému není ani třeba nic moc dodávat, stačí dodat pár nočních děsů a máte hrůzu jak vyšitou, To ovšem tady nevyšlo a to zejména kvůli neuvěřitelně zpackanému závěru. Od pádu laviny nestojí film vůbec za komentář a připomíná studentskou frašku, podivné (nezaměňuj s "děsivé") teleportující se mlžiny alá Glum nemohou opravdu vyděsit vůbec nikoho a tak stojí za to vydržet jen kvůli úplně poslední scéně se zavěšením zombic na háky. Obrovská škoda, snad Djatlovův incident někdo uchopí líp.

JIRKKA

JIRKKA (hodnotenie, recenzie)

Pro mně je záhadou jedna věc. Jak je možné, že takhle špatný film je zajímavý pro naše filmové distributory. A desítky a stovky podobných. Dají je jak do kin, tak na DVD a dokonce i blu-ray........A spoustu výborných filmů i hvězdně obsazených a přitom levných, nevydají. Nerozumím, nechápu.

Havaj8

Havaj8 (hodnotenie, recenzie)

Cekal bych poradnou diskuzi, i kdyz to zrovna u tohohle asi nema smysl, ale pro pochopeni, taky proste ten konec uplne spis clovek nechape, ale vzhledem k tem zminkam o obleceni a to jak koukal na tu kameru, napovedelo o posunuti v case, zrejme do doby ty Dyatlovy party. To ze nasli o 2 lidi vic, to mi ani nedoslo ale mas pravdu chlape. A jako ta radiace zmutovala ty lidi, ktery tam pak pobihali jak zombici, potom se k nim teda pridali dalsi dva? Co je teda ta stara babka zac, kdyz rikala ze to videla na vlastni oci? Kdo by to byl rek, ze se nad tim da az takle zamyslet...

oLí

oLí (hodnotenie, recenzie)

mrx.friend

hale nevim esi rozumim Tve otazce pac sem ozralej ale taky je mozny ze jsi ozralej Ty, pac se dostali zpatky do doby, kdy se Dyatlovovi a ostatnim Ivnum stalo co se stalo a ta báva stará říkala přeci, že našli o dva lidi víc... neřešil bych to ano dostali se zpatky a pak z nich byli zrejme ty vosklivy mutanti otazkou je jaktoze se mohli.. ale vis co je to hodne sci fi takze at si to kazdej prebere po svem

tomco3131

tomco3131 (hodnotenie, recenzie)

Nejaký normálny dokument k tomuto prípadu natočený náhodou nebol? Nenašiel som nič... Diki

na príspevok reagoval sir-dave

mrx.friend

mrx.friend (hodnotenie, recenzie)

Prosím vás, pomůže mi někdo s koncem, resp. s jeho vysvětlením? Existuje vůbec nějaké nebo ponechává bujnou fantazii na divákovi? Nebo nad tím zbytečně moc dumám a je to všechno jasný jak facka? Ti dva projdou onou černou dírou coby teleportem a rázem se ocitnou před bunkrem, kde si jich všimnou vojáci, kteří je nakonec pověsí na hák? A co ty řeči o tom, že na sobě mají šaty, které nikdy v životě neviděli? Dostali se snad teleportem o nějakou tu dobu zpátky?

na príspevok reagoval oLí

Jamper

Jamper (hodnotenie, recenzie)

st.ranger

Tak jasný že to do reality má daleko a v podstatě to nemá s tím skutečným případem nic společného ale nic nemění na to že skutečná pravdu co se vlastně těm to lidem stalo se nikdy nedozvíme a určitě by nikdo nechtěl zažít to co těch 9 chudáku ve skutečnosti .Přikláním se k názoru že je něco napadlo z vesmíru než vojenská zbraně protože tak či tak by to stejně před veřejnosti museli skrývat , kdyby to byli emzáci tak k vůli panice nebo tajná vojenská zbran tak taky aby zametli své stopy ,tak že tak či tak je to záhada .I když tento film nemá s tím nic společného to je fakt a jen se spíš snaží přiživovat na tregedie což je docela smutné .

Uživateľ andelmrti zmazal svoj príspevok.

JUWA

JUWA (hodnotenie, recenzie)

Ny prvy pohlad ma napadlo,že sa jedná o sfilmovaný príbeh Troch pátračov :-)

dr.horrible

dr.horrible (hodnotenie, recenzie)

dnes ráno som videl reklamu na tento film ktorá vraví: "Od režiséra filmov Smrtonosná pasca 2 a Cliffhanger." to nemá chybu

zipS

zipS (hodnotenie, recenzie)

uz je vonku 6Gigovy: The.Dyatlov.Pass.Incident.2013.720p.BluRay.x264-IRONCLUB

 

fyi Audio..................: Russian

Jamper

Jamper (hodnotenie, recenzie)

tady nejde ani tak o samotný film nebo děj ale spíš o to že se to inspiruje skutečnými událostmi . Když si vzpomenu na ptákovinu Záhada Blair Witch kde nám tlačili do hlavy že to je podle skutečné události (kde našli zakopané nahrávky po zmizelých studentech atd.) až film vydělal prachy pak zveřejnili že to bylo všechno jen podvod  a vlastně jen díky tomu se ten film stal kultem že každý věřil že jde o skutečný materiál  tak je mi s toho zle, ale tady tento snímek se inspiruje záhadou která se opravdu stala a je opravu záhadná sice ne úplně doslovně protože nikdo neví co se vlastně těm studentům přihodilo.Doporučuji zhlédnout dokument Vetřelci Dávnověku 3serii 10díl s názvem Vetřelci Dávnověku a zla místa .

na príspevok reagoval st.ranger

Reklama

Reklama