Reklama

Reklama

James Bond: Špión, ktorý ma miloval

  • Československo Agent, ktorý ma miloval (viac)
Ukážka z filmu 1

Obsahy(1)

V hlbinách oceánov zmizli dve atómové ponorky. Z dôkazov vyplýva, že od prísne utajenej dráhy ich vyklonilo tepelne navádzané zariadenie. James Bond (Roger Moore) sa tentokrát musí spojiť s krásnou ruskou agentkou Anjou (Barbara Bach), pretože ako sa zdá, za celým incidentom stojí Karl Stromberg. Ten má v pláne odpáliť jadrové hlavice na Moskvu a New York v úmysle vyprovokovať tretiu svetovú vojnu a následnej ovládnuť svet zo svojho podmorského impéria Atlantis… (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (51)

  • Natáčanie automobilovej naháňačky na Sardínii sa pripravovalo 3 mesiace a zrealizovalo za asistencie 70 členného štábu a s použitím 4 kamier. Navyše, celé to natočiť trvalo približne 5 týždňov. (beso74)
  • Pôvodne mal film natočiť Guy Hamilton, ten však dal presnosť inému projektu - Superman. Avšak podobne, ako v prípade Jamesa Bonda, aj v tomto prípade sa k réžii nakoniec nedostal. (beso74)
  • Svetová premiéra filmu sa uskutočnila v londýnskom kine Odeon Theatre, tak ako sa na agenta jej veličenstva patrí, symbolicky 7. júla 1977 (7.7.77). (beso74)
  • Barbara Bach získala rolu vo filme len 4 dni pred začiatkom natáčania, na kasting prišla s cieľom získať si v tomto filme nejakú úlohu, na svoje veľké prekvapenie dostala hlavnú ženskú. (beso74)
  • 10.8.1977 sa Elvis Presley zúčastnil na špeciálnom premietaní tohto filmu v kine General Cinema vo Whitehaven, Tennessee. Bol to posledný film, ktorý videl, o 6 dni neskôr, v utorok 16.8. 1977 ako 42 ročný zomiera. (beso74)
  • Ian Fleming bol svojím románom "Spy Who Loved Me" tak sklamaný, že ho dokonca odmietol dať do tlače. Kniha sa tak k čitateľom dostala až po jeho smrti. (beso74)
  • V čase natáčania filmu bola séria s agentom 007 najzárobkovejšia a najlukratívnejšia v celom filmovom svete. Najväčšie svetové značky sa, často neúspešne, snažili dostať do filmu. Aj automobilka Lotus sa o to snažila, akurát že jej predstaviteľ Don McLaughlin sa rozhodol použiť úplne odlišnú stratégiu ako ostatní. Kým oni naháňali filmárov a prosili, on sa postaral o to, aby oni prišli za ním. Jedného dňa prifrčal pred štúdio Pinewood na novučičkom, ešte neprestavenom vozidle Lotus Esprit a zaparkoval ho pred miestom, kde sa natáčal James Bond. Neznáme auto, ukrývajúce všetky identifikačné nápisy, pritiahlo k sebe zástupy zvedavcov, snažiacich sa zistiť, čo to je za auto. McLaughlin k hlúčiku prikráčal, otvoril auto, nasadol a zmizol bez toho, aby odpovedal na jedinú otázku zvedavcov. Zúfalí producenti sa išli potrhať, aby zistili, čo to bolo za záhadné auto. A Albert R. Broccoli si nakoniec do filmu vybral práve toto auto. (beso74)
  • Roger Moore si za film vydělal 1 milion amerických dolarů. (ČSFD)
  • Společnost Shell nabídla produkci zdarma jeden ze svých prázdných tankerů pro natáčení scén se supertankerem Liparus. Produkce ale nabídku nakonec nevyužila zejména ze dvou důvodů: vysoké denní pojištění tankeru (60 tisíc amerických dolarů za den) a také fakt, že prázdný tanker by čněl velmi vysoko z vody a nevypadal by jako ponořená loď s ponorkami uvnitř. Pro natáčení byl proto vytvořen obří model tankeru. (Stejšn)
  • Pro tuto bondovku bylo napsáno patnáct verzí scénáře. Nakonec se producenti rozhodli pro Maibaumovu a Woodovu verzi. [Zdroj: časopis Cinema 1/2003] (Locksley)
  • Natáčelo se od 31. srpna 1976 do 26. ledna 1977 v Anglii, Itálii, Egyptě, Švýcarsku, Kanadě a na Bahamách. (Varan)
  • Richard Kiel mohl mít kovové zuby v ústech kvůli nepohodlnosti souvisle jen 35 vteřin. (ČSFD)
  • Filmaři měli k dispozici celkem 8 vozů Lotus Esprit, jeden upravila firma Perry Submarines pro pohyb pod vodou. Při natáčení jej potápěči pomocí kabelů a elektromotorů vodili po dvacetimetrové kolejnici. (Martin_Happy)
  • Za skok na lyžích dostal kaskadér Rick Sylvester rekordních 30 000$. (Zeebonk)
  • Úvodní honička se natáčela v Alpách a následný skok v Kanadě. (Zeebonk)
  • Titulní píseň "Nobody Does It Better" nazpívala americká zpěvačka Carly Simon. Jde o první bondovku, u níž se název úvodní písně neshoduje s názvem filmu, verš "The Spy Who Loved Me" se však objevuje v textu. (skudiblik)

Súvisiace novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (viac)

Reklama

Reklama