Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový epos je príbehom britského dôstojníka, diplomata a archeológa, ktorému sa počas 1. svetovej vojny podarilo zjednotiť arabské kmene v boji proti Osmanskej ríši. Legendárny dobrodružný veľkofilm s hviezdnym obsadením získal sedem Oscarov vrátane Oscara za najlepší film. (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (455)

hirnlego 

všetky recenzie používateľa

216 minut užito a prožito od začátku do konce. Lawrencova osobnost sice skvěle zahraná, ale ne zrovna sympatická. Absence "povinného" milostného románku velmi osvěžující. Perfektní obraz výroční digitální kopie v kině Hvězda dokonalost sama při velkolepých záběrech pouště, při detailech na obličeje (aka hnědý plastofrňák Anthonyho Quinna) už spíš na škodu. Vše ale odpuštěno od prvních okamžiků, kdy se na plátně objeví Omar Sharif. Charismatický, hrdý, osudový. Je mi zase patnáct. (4,5*) ()

Webb 

všetky recenzie používateľa

Obyčejný příběh s výbornou výpravou, dobrou kamerou a hudbou. Písčité exteriéry na které se sice hezky kouká, to mi však ke spokojenosti nestačí. [6,5/10] (Horizon) (Technicolor /// Produkce: Sam Spiegel /// Scénář: Robert Bolt, Michael Wilson podle autobiografie T. E. Lawrence /// Kamera: Freddie Young /// Hudba: Maurice Jarre /// Oscar: Sam Spiegel (nejlepší film), David Lean (režie), John Box, John Stoll, Dario Simoni (výprava), Freddie Young (kamera), Anne V. Coates (střih), Maurice Jarre (hudba), John Cox (zvuk) /// Nominace na Oscara: Robert Bolt (scénář), Peter O'Toole (herec), Omar Sharif (herec ve vedlejší roli)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $15miliónovTržby USA $44,824,144Tržby Celosvetovo $77,400,000Famózne! Nečakal som že ma môže až tak zaujať film s takou dĺžkou a hlavne po celý čas si udržať moju pozornosť. David Lean sa svojou réžiou postaral o silný citový príbeh v každom detaile, príbeh je plný nepoznaného dobrodružstva z Arabskej púšte, vrátane davových súbojov, kde je hlavný základ herecké obsadenie predvádzajúce prvotriedne výkony a mená ako Peter O'Toole, Omar Sharif a Anthony Quinn sa práve tu stávajú veľkými pojmami v kinematografii. /100%/ ()

ScreamJay 

všetky recenzie používateľa

Výpravné, velkolepé, našlapané akcí, pošlapané kopyty koní. Jsou filmy jež sou gigantické pouze za dobu svého vniku, ale časem hodně ze svého kouzla, ze své pompéznosti ztrácejí. Ovšem to není případ Lawrence of Arabia. Historické velkofilmy to nikdy nebylo moje sousto, avšak tady sem si celkem pochutnal. Nejen těch 7 Oscarů, ale hlavně legendárnost dělají z tohoto eposu takzvaně posvátné dílo filmové historie, které stejně jako víno lety jen a jen zraje. Navíc ta kouzla s kamerou a hlavně obrovské scény nájezdů, to mi občas brada zdrhala do oblasti jenž již reprezentují spoďáry. Pohled Petera O´Toolea jest navíc podivně uhrančivý, stejně jako u Omara Sharifa, takže jde tenhle film dost pod kůži, čímž ještě utvrzuje mne a nejen mne v myšlence na kultovnost celého projektu. Takže má závěrečná věta: Pokud ste zapřísáhlej vegetarián, pak masíčko s názvem Lawrence of Arabia prostě ochutnat musíte....... ()

Tommy987 

všetky recenzie používateľa

Lawrence z Arábie je definíciou slova veľkofilm, so všetkou veľkoleposťou, epickosťou a megalomanstvom, čo k tomu patrí. Je asi zbytočné ospevovať dokonalé formálne prevedenie filmu, malebnú kameru či grandióznu hudbu, lebo sú to jednak priam notoricky známe fakty a jednak to ani nebolo to, čo ma na filme najviac zaujalo. Odzbrojujúce bolo sledovať brilantné psychologické rozpitvávanie Lawrencovho charakteru, jeho postupné zmeny a návraty. Lawrence bol nepochybne veľmi komplikovanou osobnosťou a film ho zo začiatku zobrazuje ako srandistu, možno trochu roztržitého, trochu neposlušného poručíka. Postupne potom sledujeme jeho očarenie arabskou krajinou, púšťou a ľuďmi, jeho vycibrené diplomatické schopnosti, ktorými dokáže prinútiť ku kompromisom aj ľudí, ktorí sa už dlhú dobu vyslovene nenávideli, naviac sú členmi tak tvrdohlavého a horkokrvného národa, ako sú Arabi, aby nakoniec prerástol do polohy akéhosi hrdinu-antihrdinu, zmietaného medzi túžbou niečo dokázať (oslobodiť Arabov a vybojovať pre nich vlastnú krajinu) a vlastným egom a aroganciou. Lawrence sa nám v istom zmysle mení na pološialenca (počas bojov a niekedy aj mimo nich si až nezdravo užíva zabíjanie a popravy), samozvaného arabského „mesiáša“, ktorý sám seba porovnáva s Mojžišom či Ježišom a pre ktorého jeho pôvodné ideály a priateľstvo so Sherifom Alim strácajú na váhe a oveľa dôležitejšou sa stáva vlastná dôležitosť v celom dianí... Megadlhá, takmer štvorhodinová stopáž dáva tomuto psychologickému procesu skutočne veľmi veľa priestoru a k jeho dokonalosti nemálo prispieva aj majstrovský výkon Petra O’Toola, ktorému Akadémia mimoriadne ukrivdila, keď sošku toho roku získal Gregory Peck za To Kill a Mockingbird (ten bol síce tiež vynikajúci, ale na O’Toolov záchvat geniality imho skrátka nemal). Ostatní herci však tiež nezaostávajú a či už ide o Aleca Guinessa, Anthony Quinna alebo Omara Sharifa, všetci predvádzajú bravúrne výkony. Lawrence z Arábie je právom radený medzi najväčšie filmové klenoty a do TOP listu tu aj na IMDb, je predvedením majstrovského filmárskeho umenia a filmom, na ktorý len tak nezabudnem. Slovami Stevena Spielberga: A miracle of film! 10/10 ()

Galéria (224)

Zaujímavosti (65)

  • Plukovník Brighton (Anthony Quayle) sedí obrácen patami k Faisalovi (Alec Guinness), což je urážka, jakou by arabský kníže pravděpodobně nestrpěl. (topesto)
  • Peter O'Toole (Lawrence) nakonec zvládl jízdu na velbloudovi díky přidávání vrstvy pěnové gumy, aby neměl pohmožděný zadek. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (viac)

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (viac)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (viac)

Pattinson z Arábie?

Pattinson z Arábie?

16.08.2012

Britský důstojník, cestovatel, spisovatel a archeolog Thomas Edward Lawrence je hrdinou jednoho z nejlepších filmů všech dob, i letos ve Varech uvedeného Leanova Lawrence z Arábie. Pro jakéhokoli… (viac)

Reklama

Reklama