Reklama

Reklama

Terence Young

Terence Young

nar. 20.06.1915
Šanghaj, Čína

zom. 07.09.1994 (79 rokov)
Cannes, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francúzsko

Biografia (1)

Britský režisér Terence Young se narodil 20. června 1915 v Shanghaji (Čína). Studoval na St Catharine's College v Cambridge a po ukončení studií začal v roce 1936 pracovat v britském filmu jako scénárista. Během druhé světové války byl výsadkářem v britské armádě a byl přímým účastníkem bitvy u Arnhemu, kde byl raněn. Ze zranění se léčil v holandské nemocnici, kde jednou s dobrovolných zdravotních sester byla i šestnáctiletá dívka Audrey Heenstra, která se později… (viac)

Zaujímavosti (14)

Prvý rytier (1995)

  • Film měl původně režírovat bondovský režisér Terence Young, ale během natáčecích příprav zemřel. Kdyby usedl na režisérskou židli, spolupracoval by se tak znovu po třiceti letech s představitelem Jamese Bonda Seanem Connerym (král Artuš). Jejich poslední společný film byl Thunderball (1965). (HappySmile)

Čakaj, kým sa zotmie (1967)

  • Počas druhej svetovej vojny pracovala 16-ročná Audrey Hepburn (Susy Hendrix) ako dobrovoľná sestra v holandskej nemocnici. Počas bitky o Arnhem sa do nemocnice dostalo veľa zranených Spojencov. Jeden zo zranených vojakov, ktorému Audrey pomohla uzdraviť sa, bol mladý britský výsadkár – a budúci režisér – Terence Young, ktorý o viac ako 20 rokov neskôr režíroval film s Audrey, Čakaj, kým sa zotmie. (TheRoller)

Čakaj, kým sa zotmie (1967)

  • Audrey Hepburn (Susy Hendrix) a režisér Terence Young spoločne navštívili školu pre nevidiacich, aby sa dozvedeli viac o zrakovo postihnutých. Audrey sa naučila Brailleovo písmo natoľko, aby sa zdalo, že ho dokáže čítať a písať. Používanie Brailleového písma je zmena oproti pôvodnému scenáru z Broadwayu, kde Susy používala veci ako kocky cukru na sledovanie telefónnych čísiel. Písanie telefónnych čísiel v Brailleovom písme pôsobí reálnejšie a jeho zaradenie do filmu pochádza zo stretnutia Audrey Hepburn s nevidiacimi. (TheRoller)

Galéria (4)

Reklama

Režisér

Scenárista

Herec

Strihač

Filmy
1980

Al-ayyam al-tawila

Reklama

Reklama