Reklama

Reklama

Svetová vojna Z

  • Česko Světová válka Z (viac)
Trailer 2
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Réžia:

Marc Forster

Predloha:

Max Brooks (kniha)

Hrajú:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (viac)
(ďalšie profesie)

Zombies sú ako morová nákaza. Ľudia premenení na odporné stvory, požierajúce mäso. Ani mŕtvi ani živí, ale pre nás normálnych ľudí rozhodne extrémne nebezpeční. Zombies na rozdiel od nás necítia bolesť, nepoznajú strach, a čo je najdôležitejšie, nepremýšľajú. Vojna s nimi, nech sa to zdá akokoľvek nemysliteľné, už skončila. Aj cez to, že ľudia zvíťazili, infraštruktúra celého sveta prešla neskutočným otrasom a ešte stále sa spamätáva. Čo by ste tiež čakali, keď jedna polovica planéty chcela tú druhú zjesť? Prežili len dôležití ľudia, ľudia vo vládach, ľudia stojaci na čele organizácií ako je OSN, mocní ľudia a tiež pár odolných jedincov, ktorí sa riadili súborom pravidiel, ktoré ich dokázali previesť najhoršou a najdesivejšou svetovou vojnou v dejinách ľudstva. Po stopách vzniku nákazy sa vydáva jeden preživší reportér Gerry Lane (Brad Pitt), ktorý bol vyslaný práve OSN zistiť pravdu. Kto nákazu spôsobil, čo sa zvrtlo, a to najdôležitejšie, koho obviniť? A nie je to jednoduchá práca. Spomienky preživších môžu byť cenným zdrojom, svet stále zostal plný klamstiev, poloprávd a utajených rozhodnutí. Dozvieme sa vôbec niekedy, čo sa vlastne stalo? (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (61)

  • Počas natáčania v Budapešti urobila maďarská protiteroristická jednotka raziu v sklade, kde boli dodané zbrane na použitie ako rekvizity. 85 útočných pušiek a ručných zbraní priletelo do Budapešti súkromným lietadlom, no producenti filmu nedokázali odbaviť dodávku maďarským úradom a hoci dovozná dokumentácia uvádzala, že zbrane boli deaktivované, všetky boli zistené ako plne funkčné. Nakoniec však nikto nebol obvinený, pretože vyšetrovatelia nedokázali presne identifikovať, ktorá organizácia alebo osoba má vlastnícke práva, a tak nemohli stanoviť, ktorá strana je trestne zodpovedná. (Arsenal83)
  • Na mieste havárie helikoptéry sú budovy rovnaké ako v tureckom väzení vo filme Polnočný expres (1978). Oba scény sa natáčali na Malte. (Arsenal83)
  • Natáčanie jeruzalemských scén na Malte bolo nočnou morou. Dva filmové štáby pracovali vedľa seba, stovky komparzistov a všetky druhy menších nákladov zvyšovali rozpočet. Jedného dňa muselo byť natáčanie o niekoľko hodín odložené, pretože dodávateľ nepripravil dostatok jedla. (Arsenal83)
  • Max Brooks verejne vyhlásil, že má pocit, že film má s jeho knihou len veľmi málo spoločného okrem ústredného príbehu. (Arsenal83)
  • V čase uvedení filmu to bol najlepšie zarábajúci film v kariére Brada Pitta (Gerry Lane). (Arsenal83)
  • Brad Pitt (Gerry Lane) sa vyjadril, že bol po prečítaní knihy nadšený a vzrušený, najmä z jej geopolitického aspektu. (Arsenal83)
  • Krátko po uvedení filmu bolo ohlásené pokračovanie, no vo februári 2019 boli plány na pokračovanie zrušené, údajne kvôli problémom s rozpočtom. (Arsenal83)
  • Medzi režisérom Marcom Forsterom a hercom Bradom Pittom (Gerry Lane) malo počas nakrúcania dochádzať ku konfliktom. Dokonca sa objavili správy, že slávny herec z Oklahomy s ním ku koncu odmietal hovoriť a pokyny režiséra sa k nemu dostávali cez prostredníka. To Forster dodnes popiera. (classic)
  • Dopravné lietadlo, ktoré v Jeruzaleme použili na útek, je Airbus A310 neexistujúcej bieloruskej leteckej spoločnosti. Všetky externé zábery odpovedajú tomuto typu, avšak zábery z kabíny cestujúcich odpovedajú lietadlu Boeing 767, takisto ako aj zábery kokpitu. (FesterNZ)
  • Lietadlo použité pre let do Južnej Kórey a následne do Izraela je An-12. Pre natáčanie bolo lietadlo sfarbené tak, aby odpovedalo kamufláži transportných lietadiel americkej Národnej gardy a imitovalo letúň C-130 Herkules. Letové zábery An-12 použité vo filme boli doplnené zábermi lietadla C-130 Hercules zozadu. Je možné si všimnúť chýbajúce zadné strelecké stanovisko, iný tvar chvostových plôch a krídla. Zábery z kokpitu transportného lietadla boli takisto natočené v C-130 Hercules, externé zábery zas zachytávajú An-12. (FesterNZ)
  • Scéna na začiatku, kedy dieťa vchádza do spálne svojich rodičov, je odkazom na film Úsvit mŕtvych (2004), ktorý sa začína podobne, no dieťa je nakazené, resp. "zombie". (Kreminka)
  • Scenár k filmu prvotne písal J. Michael Straczynski, ktorý okrem iného napísal aj scenár k seriálu Babylon 5 (od r. 1993). Pri písaní okomentoval knihu slovami: „Vyzerá to ako správa OSN o zombie vojne". (Greenpeacak)
  • Film bol distribuovaný do kín pod falošným názvom Gift. (tarponko)
  • Brad Pitt (Garry Lane) sa vyjadril, že mnohé scény natočené v Budapešti sa nakoniec z finálnej verzie vystrihli kvôli politickej korektnosti. Producenti vsadili radšej na scenár klasického letného blockbusteru. Do sociologických štúdií, ktoré námet ponúka, sa neodvážili investovať peniaze zo strachu, že by to divákov neoslovilo. (d-fens)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 202,8 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 540,5 mil. (NIRO)
  • Světová válka Z vydělala celosvětově přes půl miliardy amerických dolarů, což z ní udělalo nejúspěšnější zombie film všech dob. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. června 2013 v Londýně. (Varan)
  • V březnu 2013 bylo oznámeno, že společnost Paramount nechala upravit scénu, ve které postavy spekulují, že zombie epidemie pochází z Číny, v naději, že se jí podaří získat distribuční smlouvu v této zemi. Vedoucí pracovník obeznámený s chystanými premiérami v Číně však později v červnu 2013 sdělil serveru The Wrap, že čínští cenzoři film zamítli. Vedoucí pracovník Paramountu zase uvedl, že o žádném zamítnutí neví, a prohlásil: "Předložili jsme jednu verzi a zatím jsme nedostali odpověď." (raininface)
  • Hlavní postava Gerry Lane (Brad Pitt) nosí hodinky značky Terra Cielo Mare Orienteering PVD. (dyfur)

Súvisiace novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (viac)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (viac)

Reklama

Reklama