Reklama

Reklama

Audie Murphy

Audie Murphy

nar. 20.06.1925
Kingston, Texas, USA

zom. 28.05.1971 (45 rokov)
Roanoke, Virginia, USA

Zaujímavosti (40)

  • Zahynul 28. mája 1971 (vo veku 45 rokov), keď jeho súkromné ​​lietadlo, v ktorom bol spolucestujúcim, narazilo za dažďa, mrakov, hmly a nulovej viditeľnosti do Brush Mountain neďaleko Catawby vo Virgínii, 32 kilometrov západne od Roanoke. Celá posádka bola na mieste mŕtva. (westerns)
  • Trpel posttraumatickým stresom, ktorý zažil počas 2. svetovej vojny. Po skončení vojny ho sužovala nespavosť a záchvaty depresie, a spal s nabitou zbraňou pod vankúšom. (westerns)
  • Bol americký vojak, herec, skladateľ a rančer. Bol jedným z najviac vyznamenaných amerických bojovníkov 2. svetovej vojny. (westerns)
  • Od dětství nesnášel své jméno Audie, a tak se všude představoval svým prostředním jménem Leon. V armádě ovšem zjistil, že je to synonymum pro burana, a tak se do konce svého života představoval již jen jako Audie nebo Murph. (Mol)
  • Audie měl dva syny. Terryho, narozeného 14. 4. 1952, a Jamese narozeného 24. 3. 1954. (Mol)
  • V roce 1995 byl časopisem Empire zvolen 55. ze 100 nejvíce Sexy Star filmové historie. (Mol)
  • Švédská power-metalová skupina Sabaton na jeho poctu složila píseň "To Hell and Back", který zařadila na album Heroes. (TomasRichtr)

A Time for Dying (1969)

  • Audie Murphy a Budd Boetticher, ktorých kariéra bola v tom čase na ústupe, založili vlastnú spoločnosť Fipco, aby nakrútili filmy, ako je tento. Peňazí bolo málo a tento film je o niekoľko minút kratší ako scenár. Audie Murphy strávil 1-1/2 roka získavaním finančných prostriedkov na dokončenie a postprodukciu. (westerns)

Gunpoint (1966)

  • Pro akční sekvence filmu jsou použity záběry z jiných filmů. Příkladem je úvodní přepadení vlaku z filmu Night Passage (1957), ve kterém hrál taktéž Audie Murphy, nebo noční útok na tábor, který je z filmu Bend of the River (1952). (Mol)

Nezničitelní (1960)

  • Burt Lancaster a Audie Murphy sa zúčastnili turnaja na novom golfovom ihrisku neďaleko Duranga. Režisér John Huston mal lietadlo naplnené 2 000 pingpongovými loptičkami a nechal ich spadnúť po celom ihrisku práve keď Lancaster a Murphy hrali golf. Následne nebolo možné pokračovať v hre, pretože žiadny z hráčov nemohol nájsť svoje golfové loptičky. Lancaster, ktorý podujatie spolusponzoroval, bol na Hustona nahnevaný. (westerns)

Seven Ways from Sundown (1960)

  • Postava, ktorú stvárňuje Audie Murphy, sa volá Seven Jones, lebo sa narodil ako siedme dieťa v rodine. V skutočnosti aj Murphy sa narodil ako siedme z dvanástich detí v ich rodine. (Dale)

Seven Ways from Sundown (1960)

  • Měsíc a půl před začátkem natáčení se Audie Murphy rozvedl se svou ženou. Během filmování si ovšem padli do oka s Venetiou Stevensonovou, se kterou byl téměř rok. Spojovala je společná láska ke koním. (Mol)

Muž bez hviezdy (1955)

  • Kůň, na kterém ve filmu jede Kirk Douglas (Dempsey Rae), je sám o sobě filmovou hvězdou. Kůň se jmenuje „Pie“ a objevuje se v mnoha westernech. Sedlal jej James Stewart, Glenn Ford i Audie Murphy. Pie se objevil v 17 westernech. Jimmy Stewart koně miloval a řekl, že je je to jeden z nejlepších herců, se kterými pracoval. Pie žil do roku 1970 a byl pohřben na ranči Jimmyho Stewarta v Kalifornii. (sator)

To Hell and Back (1955)

  • Tento film vznikol podľa skutočných udalostí z autobiografie Audie Murphyho, ktorý sa stal najviac vyznamenaným americkým vojakom v 2. svetovej vojne. Vo filme stvárnil sám seba. (westerns)

Herec

Producent

Spisovateľská filmografia

Filmy
1955

To Hell and Back - kniha

Hosť

Reklama

Reklama