Reklama

Reklama

Audie Murphy

Audie Murphy

nar. 20.06.1925
Kingston, Texas, USA

zom. 28.05.1971 (45 rokov)
Roanoke, Virginia, USA

Biografia (2)

Texasan tělem i duší, tak mu přezdívali jeho fanoušci. Hrdina ze druhé světové války, nejvíce vyznamenaný voják ze všech amerických bojovníků (byl vyznamenán 33 medailemi); na prvním místě za statečnost, a to nejen v USA, ale i ve Francii a Belgii – mimo to měl v podobě „zářezu na pažbě" na svém kontě životy více než dvousetčtyřiceti nepřátelských – vesměs německých vojáků, a mnoho zajatých a nebo zraněných. Audie Leon Murphy se narodil 20.6.1924 v texaském… (viac)

Zaujímavosti (40)

  • Zahynul 28. mája 1971 (vo veku 45 rokov), keď jeho súkromné ​​lietadlo, v ktorom bol spolucestujúcim, narazilo za dažďa, mrakov, hmly a nulovej viditeľnosti do Brush Mountain neďaleko Catawby vo Virgínii, 32 kilometrov západne od Roanoke. Celá posádka bola na mieste mŕtva. (westerns)
  • Trpel posttraumatickým stresom, ktorý zažil počas 2. svetovej vojny. Po skončení vojny ho sužovala nespavosť a záchvaty depresie, a spal s nabitou zbraňou pod vankúšom. (westerns)
  • Bol americký vojak, herec, skladateľ a rančer. Bol jedným z najviac vyznamenaných amerických bojovníkov 2. svetovej vojny. (westerns)

Galéria (88)

Reklama

Herec

Producent

Spisovateľská filmografia

Filmy
1955

To Hell and Back - kniha

Hosť

Reklama

Reklama