Reklama

Reklama

V tomto dobrodružném westernu Anthonyho Manna muž se stinnou minulostí, James Stewart, vede skupinu prvních osadníků z Missouri přes Oregon vstříc novému životu u koryta řeky Columbia. Když osadníci zjistí, že je úřady okrádají o příděly potravin a dobytek, Stewart se vydá přes řeku a vrcholky hor, aby od chamtivých úředníků přinesl zásoby pro přežití nadcházející zimy. Na cestě je zrazen svým přítelem Arthurem Kennedym, ale dostane se mu pomoci od hazardního hráče ze San Francisca Rocka Hudsona a krásné farmářovy dcery Julie Adamsové. Známý bavič Stepin' Fetchit se zde objeví v roli lodního stewarda na řece. (Universal)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (38)

Skuby47 

všetky recenzie používateľa

Westerny nejsou můj nejoblíbenější žánr, ale mám ráda koně a tak se občas na nějaký podívám. Tento se mi docela líbil, protože ani po letech neztratil napětí a tempo, prostě nenudil. Příběh byl klasický, boj čestných mužů s darebáky. James Stewart, krásná příroda - hory, lesy, řeka a koně - to byl bonus navíc. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Vydarená séria filmov dvojice Mann-Stewart má rovnaký systém rozprávania. Hlavný hrdina má komplexnejší charakter než typický tvrďák tej doby. Na druhú stranu, je nútený prezentovať nános akéhosi tvrdohlavého klaďasa, keďže jeho negatívne druhé ja z neho vyviera len ak ho niekto podrazí. Úchvatné zábery ponúka náročný terén výpravy. Rieši sa kopec praktických vecí, ktoré sú potreba (premiestnenie zásob, vyhnutie sa nepriateľovi cez horu a pod.) k prežitiu či k zobchodovaniu. Jediná Mannova devíza, ktorá z jeho filmu robí troška teatrálnu operetu je tá, akým spôsobom sa rýchlo snaží do deja priniesť nečakanú akciu. Tá niekedy pôsobí, inokedy je silno pretláčaná chuťou šokovať za akúkoľvek cenu. Je ale potrebné povedať, že jeho rukopis má osobitý  štýl, ktorý dodáva žánru nové, naturalistické aspekty. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Tak v 40. a 50. rokoch minuleho storocia mal James Stewart /Mr. Smith goes to Washington, Philadelphia Story, Vertigo/ suverenne najlepsie filmy, a tuna je dalsi z tych lepsich westernov so Stewartom. Uvod je dost na hovno, najma ta lacna kulisa hor a rad umelych scen. Dialogy vsak patri k lahko nadpriemernym a okrem Stewarta sa do filmu dobre opreli aj Arthur Kennedy, Julie Adams a Lori Nelson. Roka Hadsona nemam rad, a jeho pritomnost ma srala. Pribeh ma zmysel, tempo sa tiez najde a treba pockat do kvalitnych zaverecnych scen. Keby nebolo zaveru, tak film u mna je len dalsim priemereom, takto dam ale 77 % ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Opäť pôjdem "proti všem", teda minimálne proti nekritickým obdivovateľom Jamesa Stewarta a Rocka Hudsona. Hneď na začiatku filmu ma pobúrili scény z prírody Divokého Západu vytvorené v ateliéri i hrdinské prekonávanie potôčika a neskôr už som sa ani nedokázal sústrediť na zvyšok. Zátoku považujem za predčasne zostarnutý western, ktorý mi v niektorých momentoch pripomínal vyfarbený a ozvučený pôvodne nemý film. Preto iba tie dve hviezdičky. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Podobne ako užívateľa nascendiho ma zaskočila umelosť scén v úvode, točených v ateliéri i nevydarená zadná projekcia hôr. V takýchto filmoch to rýchlo odhalíte. V iných filmoch sa to dá odpustiť, ale vo westernoch, ktoré sú často o krajine a prírode, to kričí ako päsť na oko. Súhlasím i v tom, že J. Stewart má určite lepšie westerny ako tento, ale na druhej strane patrí k tomu lepšiemu, čo v tomto žánri vzniklo. Stewart má samozrejme veľkú zásluhu na tom, že som sa nakoniec priklonil s slabším štyrom hviezdam. Bez jeho účasti skôr priemer. 70%. ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (12)

  • James Stewart bral po natáčaní percento zo zisku. Celkovo na filme zarobil 750 000 dolárov. Film zarobil približne 3 milióny dolárov. (westerns)
  • James Stewart byl naštvaný na Rocka Hudsona za to, že na premiéře sklidil větší ovace. Prohlásil, že s ním už nebude nikdy pracovat. A taky nepracoval. (Mol)

Reklama

Reklama