Reklama

Reklama

M.A.S.H.

(seriál)
  • Česko M*A*S*H (viac)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvorcovia:

Larry Gelbart

Predloha:

Richard Hooker (kniha)

Scenár:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (viac)

Hrajú:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (viac)
(ďalšie profesie)

Série(11) / Epizódy(256)

Obsahy(1)

Na slovenské obrazovky sa vracia M*A*S*H, kultový seriál o živote osadenstva vojenskej poľnej nemocnice v období Kórejskej vojny. Divákom dáva jedinečnú možnosť nahliadnuť do každodenného života lekárov, sestier a vojakov. Postavy seriálu čakajú v prostredí vojny mnohokrát aj veľmi dramatické momenty, aj napriek tomu ich však dokážu prežiť s nadhľadom a humorom. (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (970)

  • Radar (Gary Burghoff) počas celého seriálu nosí čiapku, dokonca aj v sprche, až na výnimky, keď je napríklad v posteli. Zložil ju iba v jednej jedinej epizóde, a to v časti Sbohem Radare (2), aby poukázal na svoju postupujúcu plešinu ako symbol dospelosti. (Piri)
  • Zo začiatku je reč o vojne v Kórei. Ale od 10. sére je používané spojenie bezpečnostná akcia. Dôvodom je zistenie, že ľudia na slovo "vojna" reagujú zle. A "bezpečnostná akcia" nepôsobí až tak agresívne a brutálne. Podobne ako v nasledujúcich vojnách, ktoré viedli USA, kde ich nazývali misie. Vojna v Kórei bola prvou, ktorá bola takto slovne kamuflovaná. (Jumar)

M.A.S.H. - Our Finest Hour (1) (1978) (epizóda) (S07E04)

  • Všetky spomienkové scény boli v českom znení znovu predabované, namiesto toho, aby sa použili už hotové dialógy z predošlých epizód. Niektoré postavy boli nahovorené úplne niekým iným, bol použitý aj mierne odlišný preklad a v neposlednom rade bol dabér Pavel Trávniček v tom čase prechladnutý, čo sa odrazilo aj na jeho hlase, a tento hlas má všade, kde v epizóde vystupuje Hawkeye (Alan Alda). (Piri)

M.A.S.H. - Our Finest Hour (2) (1978) (epizóda) (S07E05)

  • Všetky spomienkové scény boli v českom znení znovu predabované, namiesto toho, aby sa použili už hotové dialógy z predošlých epizód. Niektoré postavy boli nahovorené úplne niekým iným, bol použitý aj mierne odlišný preklad a v neposlednom rade bol dabér Pavel Trávniček v tom čase prechladnutý, čo sa odrazilo aj na jeho hlase, a tento hlas má všade, kde v epizóde vystupuje Hawkeye (Alan Alda). (Piri)

M.A.S.H. - Point of View (1978) (epizóda) (S07E11)

  • Udalosti z väčšiny epizód sa dajú ťažko datovať, ale podľa listu, ktorý ležiaci vojak píše (je to vidno v pár záberoch v priebehu epizódy), dej tejto epizódy sa odohráva 12. 9. 1951. (andykanadan)

M.A.S.H. - Dovidenia, zbohom a amen (1983) (epizóda) (S11E16)

  • Pred záverom filmu sa v takom krátkom zhrnutí uvádza, že vojna v Kórei stála v rokoch 1950-53 Spojené štáty približne 22 miliárd amerických dolárov. V prepočte na doláre v roku 2014 to bolo takmer 194 miliárd dolárov, čo zodpovedá výdavkom USA za 70 dní vojny v Iraku. (andykanadan)
  • Doktoři mobilní chirurgické nemocnice MASH mluví o množství krve v jednotkách. Jednotka ale není konkrétní objem. Krev pro operaci je v láhvi či vaku a pohybuje se v rozmezí 350–500 ml. Souvisí to s množstvím, které se odebírá při transfuzi, a to je cca 450 ml. Na komplikovanější operaci je potřeba i 10 jednotek krve. (sator)
  • V seriálu se objevuje často slovo „rekvizice“. V tomto případě se jedná o vymáhání materiálu z moci úřední. (sator)
  • Radarův (Gary Burghoff) medvídek se na dlouhá léta ztratil neznámo kam. Sám Gary Burghoff po něm léta pátral, až ho našel na aukci hollywoodských memorabilií, kde jej dražil televizní výtvarník, který na seriálu pracoval. Burghoff jej za 11 tisíc amerických dolarů vydražil. A pak po několika letech jej poslal znovu do aukce s dojemným vlastnoručně psaným dopisem. V seriálu se objeví ještě jeden „Radarův“ medvídek, kterého dávají do časové schránky pro příští generace, a to v epizodě Jak jde čas (1983). (sator)
  • Sanitka přijíždějící k vrtulníku na začátku každé epizody je Dodge WC-54 Ambulance. Byla hlavní vojenskou sanitní variantou lehkých nákladních vozů Dodge WC s pohonem kol 4x4, vyvinutá během 2. světové války. Vyráběla se od roku 1942 do roku 1945 a sloužila jako hlavní specializovaná ambulance americké armády, přičemž ještě sloužila v korejské válce ve zdravotnickém sboru armády Spojených států. Některé pak ještě sloužily ještě v 60. letech v armádách evropských zemí. (sator)
  • Koktejl Shirley Temple, který čas od času v důstojnickém baru někdo objedná, je nealkoholický nápoj. Je tradičně vyráběný ze zázvorového piva, citronové nebo limetkové šťávy s troškou grenadiny a ozdobený Maraschino třešní. Tyto koktejly jsou často podávány dětem, které stolují s dospělými místo alkoholových koktejlů. Koktejl byl vynalezen barmanem v Chasen's, restauraci v západním Hollywoodu v Kalifornii, pro tehdy dětskou herečku Shirley Temple. Sama Temple ale nebyla fanouškem tohoto nápoje. (sator)
  • Seržant „Sparky“ Pryor (Dennis Fimple) je neviditelná a neslyšená osoba na druhém konci telefonní linky 4077 a slouží jako jediné bezprostřední spojení této linky se zbytkem světa. Sparky je běžná přezdívka pro lidi a zvířata. V Anglii se používá pro elektrikáře. (sator)
  • Jednotky MASH měly 60 lůžek, k jejichž přesunu bylo zapotřebí 50 velkých nákladních automobilů a jejichž příprava trvala 24 hodin. (sator)
  • První hraný film, který zobrazuje práci jednotek MASH, je Battle Circus (1953). (sator)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (viac)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (viac)

Reklama

Reklama