Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Obhajca nevinných, ktorý vznikol podľa skutočnej udalosti, rozpráva silný a podnetný príbeh mladého právnika Bryana Stevensona (Michael B. Jordan) a jeho boja za spravodlivosť, ktorý sa zapísal do dejín. Po ukončení štúdia na Harvarde mal Bryan na výber z viacerých lukratívnych pracovných ponúk. Namiesto toho sa však vydáva do Alabamy, aby s pomocou miestnej obhajkyne Evy Ansleyovej (Brie Larson) obhajoval neprávom odsúdených alebo tých, ktorým sa nedostalo riadneho zastúpenia. Jedným z jeho prvých a najškandalóznejších prípadov sa stane ten okolo Waltera McMilliana (Jamie Foxx), ktorý bol v roku 1988 odsúdený na smrť za neslávne známu vraždu 18-ročného dievčaťa, a to napriek tomu, že existuje množstvo dôkazov o jeho nevine a že proti nemu svedčil len zločinec, ktorý mal dobrý dôvod klamať. (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer 3

Recenzie (92)

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Príbeh: Ak je proti vám justícia, polícia a aj každý biely občan široko ďaleko a verí vám iba právnik rovnakej pleti ako ste vy tak to budete mať ťažké. Nehovoriac o tom že sedíte v cele smrti. Herecké obsadenie: Mám rád Michaela B. Jordana aj napriek jeho looku sysľa čo má plnú hubu lieskových orieškov je to špičkový herec. Jamie Foxx sa mi veľmi páčil v tejto vážnejšej rovine a hral neskutočne. Prevedenie: Útroby väznice a samotné nazeranie na väzňov odsúdených na smrť bolo silné. Potešila aj návšteva dedinky černošskej komunity. Filmu by ale napriek tomu neuškodilo osekať tak 15-20 minút. Otázne je čo by to urobilo z finálnou emóciou. Pocity: Je neuveriteľné čo je človek človeku schopný vykonať o to viac je to šokujúce keď sa to nedej iba na filmovom plátne ale v realite každodenného bytia. Pridaná hodnota: Film vás naučí, že veriť v justíciu sa nevypláca, veriť pomazaným hlavám zákona taktiež nie a ak ste sa nenarodili pod šťastnou hviezdou môžete sa ocitnúť na kresle smrti aj keď ste včera len celý deň kosili trávnik a hrali futbal s deťmi na záhrade. Finálna emócia veľmi silná. 85% ()

Flopik 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekné súdne drama s vynikajúcim Machaelom a Foxxom. Ja takéto príbehy o nespravodlivosti môžem, tuto mi však niečo chýbalo. Nemalo to ten správny emočný "drive" ako by som si predstavoval a miestami mi to prišlo dosť naťahované. Na druhú stranu to pekne predstavilo maximálnu nespravodlivosť a najhoršie je, že sa to skutočne odohralo. To tomu dodáva zimomriavky. Za mňa za 4*. ()

Reklama

Strandmon 

všetky recenzie používateľa

Konečně zase skvělá dialogovka dotažená téměř k dokonalosti. Luxusní atmosféra amerických věznic a soudních procesů, herci jsou výborní počínaje Jordanem, přes Larson, až k Foxxovi. Film z člověka dokáže dostat slušnou várku emocí, chvíli nenávidíte, pak vám zase téměř ukápne slza. Je to skvěle vybalancované, autentické a vizuálně naprosto nádherné. Vůbec jsem se nenudil a i přes poměrně velkou stopáž mi to uteklo jako voda. ()

UhLee 

všetky recenzie používateľa

(7.5/10). Zasáhlo mě to. Čekal jsem, že se mě to dotkne mnohem víc, ale scéna s elektrickým křeslem mě naprosto zabořila do postele a bylo to fakt hrozně skličující a trýznivé. Je mi hrozně líto, že se tyto věci opravdu děly a mnoho let po této události se stále opakovaly. Tady se přesně ukazuje, proč jsou černoši tak hákliví na věci okolo rasismu. Oni se bojí, aby se historie neopakovala. Herecké výkony byly výborné. ()

Antek 

všetky recenzie používateľa

Imf s MrHladem tenhle film na Moviezone docela strhali, a tak jsem se dlouho zdráhal si jej pustit. Nakonec jsem ale rád, že jsem to udělal. Bryan Stevenson v soustředěném podání Michaela B. Jordana přijíždí na rasistický jih, aby se pustil do donkichotského boje, od kterého jej všichni zrazují. Příznačně se pouští do boje na místě, ve kterém se odehrávalo „Jako zabít ptáčka“ – pro mnohé Američany milník o rovné spravedlnosti pro všechny, ve kterém – správně – jde o téma „bílého záchrance“. „Just Mercy“ se ale tohoto komplexu konečně zbavuje, a přináší příběh o zachránci s černou barvou pleti, což je důležitý okamžik.  Samozřejmě nechybí tolik oblíbený americký étos o hrdinovi, který se postaví prohnilému systému, aby jej změnil – ale raději se budu zabývat tímto étosem, než poraženeckým „poprcáváním“. Netvrdím, že se v tom příběhu nedají rozeznat obvyklé šablony – jsou tam (a tudíž chápu určitou nespokojenost). Nicméně tato šablona (společně s étosem) – byť už možná provařená – je stále inspirující a nutí vás přemýšlet o tom, co můžete změnit vy sami. Což je asi cena, kterou jsem ochoten jako divák zaplatit. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v amerických štátoch Alabama a Georgia. (MikaelSVK)
  • Film vychází ze stejnojmenné knihy „Just Mercy“ od Bryana Stevensona. (SONY_)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Súvisiace novinky

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

26.03.2019

Herec Michael B. Jordan (Creed, Black Panther) bude produkovat a zároveň ztvární hlavní roli v biblickém velkofilmu Methuselah od studia Warner Bros. Příběh vypráví o muži, který se dožil 969 let,… (viac)

Reklama

Reklama