Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (58)

  • Keď autori diela hovorili pred etickou komisiou o čom dielo bude, nemohli povedať, že pôjde o horor, ale to museli povedať ako spoločensko-kritický potenciál diela, ktorý znel asi takto: "Ide o námet, kde bude cieľom budúceho filmu kritizovať kult automobilizmu a súčasnú premávku na západných diaľniciach skrz flashbacky do 30. rokov a údajnú dekadenciu československej prvorepublikovej kultúry, sprítomnenú susedstvom jazzových koncertov, sexuálnych avantúr, vlamačiek a športiakov na závodných okruhoch i verejných cestách, ktorých kráľom sa ukáže byť auto jazdiace na krv svojich vodičov." (Raccoon.city)
  • Fiat 500 bolo auto, ktoré bolo v snímke rozdrvené medzi dvoma nákladiakmi, potom hralo vrak na ceste vo filme Únos Moravanky (1982). (Raccoon.city)
  • Nákladiak s prívesom vezúci paradajky, ktorý sa prevrhne pri strete s Feratom, bola Praga N 540, ktorú šoféroval jej majiteľ a zberateľ Emil Příhoda. (Raccoon.city)
  • V roku 1985 sa film zúčastnil 10. MFF v indickom Dillí v rámci informatívny sekcie a následne je aj spomenutý v knihe, ktorá vyšla v Indii v angličtine ako súčasť festivalu. (Raccoon.city)
  • Súkromná ambulancia firmy Ferat, ktorá príde k havarovanému autu pretekárky Luisi Tomášovéj (Jana Břežková), bolo auto Dodge Polara, bývalé služobné vozidlo americkej ambasády v Prahe, v 80. rokoch odpredané súkromnému zberateľovi. (Raccoon.city)
  • Režisér namiesto veľa zaujímavých záberov z pretekania natáčal skôr chúlostivé scény, do ktorých vtedajší cenzori radi zasahovali, a museli sa zredukovať. (Raccoon.city)
  • Ferat existoval jediný, ale filmári potrebovali mať autá dve, takže vo finále existovalo jeden a pol Feratu. Tá polovica bol predok vyrobený pre natáčanie scény, v ktorej sa Jiří Menzel (Dr. Marek) snaží dostať k motoru Feratu a po prerazení karosérie narazí na pohybujúce sa vnútornosti Feratu poháňané vačkami. Po natáčaní tejto scény bol potom predok vozidla spálený. (Raccoon.city)
  • Dagmar Havlová (Mima) vo Ferate strávila minimum času a jazda v ňom ju príliš neoslňovala, pretože po nakrúcaní scény s Feratom na boku bol v kabíne silne cítiť benzín, ktorý vytiekol odvzdušnením do priestoru za kabínou. Sedieť v takto zamorenej kabíne bolo za trest. (Raccoon.city)
  • Stanislav Cinkl, ktorý bol v Škodovke šéfom montáže prototypov a mal Ferat na starosti, spomína: "V marci 1981 vývojové oddelenie v Mladej Boleslavi navštívili pracovníci filmových ateliérov Barrandov s prianím, či by firma Škoda zapožičala pre natáčanie filmu Upír z Feratu desať rokov starý prototyp Š 724 Super Sport..Vedenie vývoja zapožičanie auta nakoniec povolilo vrátane zmien navrhovaných Pištěkom. Súčasťou zmluvy so Škodou bolo zapožičanie vodiča a tímu mechanikov, ktorý bude po dobu natáčania voz sprevádzať. Vzali nám miery na kombinézy, a tým sa z nás stal tím Ferat. So mnou filmári uzavreli zmluvu, aby som s Feratom jazdil, ale nebol za volantom nikdy vidieť. Našťastie mal Ferat dobre zatmavené sklá a vďaka tomu sa nemuseli žiadne zábery opakovať." (Raccoon.city)
  • V 12.ročníku čitateľskej ankety týždenníka Kvety v spolupráci s Československou televíziou a Ústrednou požičovňou filmov získala 3.miesto v ankete Zlatý kvet 1982 za rolu vodičky sanitky a následne závodníčky Mimi Veberovéj vo filme Dagmar Veškrnová-Havlová. (Raccoon.city)
  • V úvodných titulkách môžeme vidieť na pozadí kreslený obraz z Formuly 1 zo sezóny 1973 z tragickej GP Holandska na okruhu Zandvoort. Na kresbách môžeme vidieť monoposty Yardley Team McLaren a Elf Team Tyrrell, pilotov Grahama Hilla a Nikiho Laudu, v pozadí je možno vidieť tragédiu horiaceho monopostu Rogera Williamsona, ktorý vo svojom monoposte uhorel zaživa. (Raccoon.city)
  • Pôvodný tvorcovia a dizajnéri Škoda 110 Super Sport (typ 724) sa vyjadrili v neskorších rokoch, že je smutné, že práve filmové účinkovanie porušilo originálnosť pôvodného návrhu. Jednoducho, úpravy zničili jediný existujúci exemplár a ostali iba fotografie a ešte pár sekúnd vo filme Zítra vstanu a opařím se čajem (1977), kde sa objavilo v pôvodnej bielej farbe neupravené. (Raccoon.city)
  • Jediný prototyp Škoda 110 Super Sport (typ 724), z ktorého bolo auto upravené pre film, nebolo vyrobené v Mladej Boleslavi, ale jej pobočke v obci Kvasinky. Jeho vývoj začal už v roku 1969 a najskôr bolo vozidlo v dokumentácii vedené pod menom Škoda 110 Sport Kupé. Okrem toho na projekte s kódom 724 spolupracovala Jawa, Vertex či Autopal. Tvary karosérie, inšpirované talianskou dizajnérskou školou. (Raccoon.city)
  • Dagmar Havlová bola taká zdatná šoférka, že režisér od nej vyžadoval náročné kúsky. V jednej scéne musela viesť auto len po dvoch kolesách a pri opakovanom skúšaní jej do cesty vošiel kamión. Vďaka svojej obratnosti sa vyhla zrážke a dôkazom, že išlo o život, bola aj reakcia jej spolujazdca Jiřího Menzela. Keď auto zastalo, ukázalo sa, že omdlel. (krasomama)
  • V roku 2016 si automobilka Škoda uctila 35. výročie filmu. Stalo sa tak prostredníctvom špeciálneho zafarbenia, čierneho laku, zlatých kolies a červeného F na kapote závodnej Škody Fabia R5 na Rally Bohemia. Taktiež zhotovili unikátny a jedinečný motocykel z názvom Ferat2, dizajnovo inšpirovaný filmom. Motocyklov bolo vyrobených iba 25 kusov, kmotrami celého projektu sa stali režisér filmu Juraj Herz a Theodor Pištěk ml., výtvarník a dizajnér pôvodného auta Ferat. (Raccoon.city)
  • Podľa údajov vo filme malo auto Ferat tieto parametre: maximálna rýchlosť 161 km/h, zrýchlenie na stovku za 12,6 s a pevný kilometer za 34 s. (Raccoon.city)
  • Vo filme môžeme vidieť zábery z animovaného filmu Jana Švankmajera Rakvičkárna (1966), režisér tohoto diela sa taktiež podieľal na výrobe a dizajne povestného upírieho auta Ferat. (Raccoon.city)
  • Film si vyslúžil v roku 1982 nominácie na zlatého Huga na MFF v Chicagu a na najlepší film na MFF Fantasporto v Portugalsku. (Raccoon.city)
  • Preteky aut sú zo závodov Rallye Škoda - Rallye Bohemia '81. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (viac)

Reklama

Reklama