Reklama

Reklama

Kriminálka Staré Mesto

(seriál)
  • Česko Kriminálka Staré Město
TV spot 5
Slovensko / Česko, (2010–2013), 12 h 19 min (Minutáž: 52–59 min)

Hrajú:

Zuzana Fialová, Matěj Hádek, Milan Lasica, Emília Vášáryová, Tibor Babarcai, Peter Šimun, Marián Slovák, Boris Farkaš, Táňa Pauhofová, Alexander Bárta (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(13)

Obsahy(1)

Sedemdielny detektívny seriál, zasadený do každodennej reality životom kypiaceho bratislavského Starého mesta.  Jeho hrdinami sú predovšetkým kriminalisti, pátrajúci po zločinoch, ukrývajúcich sa v zdanlivo pokojných uličkách historickej Bratislavy. Svoju úlohu však v seriáli zohráva aj pestrofarebná vzorka typických obyvateľov tejto malebnej štvrte, ľudí so svojimi rozmanitými, často i tienistými osudmi. Nielen drobné krádeže, ale aj vraždy z vášne, či škandalózne aféry s medzinárodným dosahom, stoja v centre tohto pútavého rozprávania, plného napätia, zaujímavých psychologických postrehov i nadľahčeného humoru.
Seriál vzniká na základe námetov skúseného kriminalistu, ktorý už niekoľko rokov vydáva bestsellery pod pseudonymom Dominik Dán a o ktorom sa už hovorí ako o slovenskom Ed McBainovi. Jeho spoluautorom je skúsený televízny scenárista Alex Koenigsmark.

Jednotlivé časti:  1. Prípad petrolejového princa
2. Prípad vysmiateho muža
3. Prípad zlatej smrti
4. Prípad červeného hada
5. Prípad tancujúceho fantóma
6. Prípad strateného syna
7. Prípad zamknutého kostola (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (14)

TV spot 5

Recenzie (123)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Vy ste sa vôbec nezmenili.“ – „Viete, ja som na to už starý.“ Tvorcovia uprednostnili atmosféru nočnej Bratislavy pred príbehom. Ešteže tak, pretože „prekvapivé“ scenáre sú také prekvapivé, že som identitu vraha odhalil v prvej polhodine a ani som sa nesnažil, dokonca som bol zhrozený, že mi môj strašne naivný tip vyšiel. Meno Dominika Dána (od ktorého som zatiaľ nič nečítal) si teda vysvetľujem len ako reklamu: seriál sa ním veselo oháňa, pritom Dán vôbec nepísal scenáre, je len autorom námetov (scenár a námet sú dve úplne, ale fakt ÚPLNE iné veci). Práve sústredenie na atmosféru nášho hlavného mesta projektu prospelo. Pretože podpriemerné scenáre rozhodne nie:-)) Prekvapivo mu prospelo tiež herecké obsadenie. Všetci sa snažia a to vrátane Fialovej a Vášáryovej, ktoré som nikdy moc nemusel, a Lasicu, ktorý v zásade nie je "klasickým" hercom. Potešilo ma tiež to, že sa do akcie zapája aj zvyšok oddelenia (napr. Pauhofová, Farkaš, Tůma, Bárta). Ale ako vravím, scenáre sú strašne slabé. Zaujímavé je, že kým prvá séria pozostáva z tradičných, uzavretých epizód, druhá vsadila na presný opak (a na Milana Kňažka v zápornej úlohe). Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

Piškotka 

všetky recenzie používateľa

Psalo se a říkalo, že příběhy budou reálné a v souladu s policejní praxí. Přijde mi však, že tímhle způsobem to moc nefunguje. Je spáchán trestný čin a v seriálu je top případem, přitom každou chvíli na každém rohu se něco podobného děje taky. Policejní vtípky mi taky moc nesedí. A někdy ani samotné rozuzlení, na konci se nedozvím, co bych se dozvěděla ráda. Např. proč se to stalo. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Natočiť dobrý krimi seriál si vyžaduje mnoho vecí, od kvalitného scenára, skúseného dramaturga, invenčného režiséra a v neposlednom rade uveriteľných hercov. V súčasnosti v našich zemepisných šírkach skĺbiť všetky atribúty býva veľký problém. A je tomu i teraz. Najviac bijúca do očí je stavba jednotlivých príbehov. Balansujú na hrane kriminálky a rodinného seriálu, čo v tomto prípade bolo na škodu. Hlavne línia hlavnej predstaviteľky Zuzany ( Fialová ) a jej bývalého manžela ( Igonda ) je kontroverzná a v podstate zbytočná. Taktiež viacero častí živená téma tajomného vzťahu jej matky ( Vašáryová ) s neznámym "biológom". O to viacej sa mi páčil komplikovaný vzťah Zuzaninho kolegu Andyho ( Hádek ) s pražskou priateľkou, kde sa im do vzťahu plietla jeho práca a vzdialenosť. Bolo to preto, že táto línia bola skoro nepovšimnuteľná a uzavrela sa až v poslednej časti. Čo sa týka výberu hercov, som veľmi spokojný so všetkými zúčastnenými, jediný problém som mal s Fialovou. Bola neuveriteľne neuveriteľná, jej postava vyšetrovateľky bola úplne mimo. Svoje herectvo dokázalá ukázať jedine v poslednej časti, keď sa vynoril problém so synom. Práve tento fakt zásadne znižuje hodnotenie, lebo som sa s hlavnou predstaviteľkou nedokázal stotožniť. Na druhej strane treba oceniť režiséra, strihača a dobrá bola aj hudba. Možno sa obe verejnoprávne televízie ( STV a ČT ) rozhodnú pokračovať v druhej sérii, čo by určite nebolo na škodu, lebo pri záplave primitívnych rodinných seriáloch komerčných televízií, to bol dobrý projekt. ()

PatoP 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa je Kriminálka Staré Mesto nadštandartný a jeden z mála vydarených porevolučných seriálov. Nie je to žiadny papundekel typu Ordinácia, Panelák a podobne. Zápletky sú zaujímavé a napínavé, no a nechýba tu dokonca ani také ojedinelé korenie v dnešných seriáloch ako je humor. A navyše mám aj slabosť pre podľa mňa najkrajšiu slovenskú herečku Zuzanu Fialovú. Takže tvorcom môžem iba gratulovať. ()

klerik

všetky recenzie používateľa

Nemôžem si pomôcť, ale pre mňa osobne to vyzerá na najväčšie fiasko posledných rokov... Je to ako Komisár Rex bez komisára Rexa... Triviálne(!) kriminálne zápletky, prepchanosť zmámymi tvárami (a z toho vyplývajúca značná zbytočnosť niektorých scén a postáv), malá vierohodnosť Zuzany Fialovej, zdĺhavosť, nevyužitie retro atmosféry a vzápätí nevyužitie "akčných" moderných prvkov... Zlaté V MENE ZÁKONA...___Pár epizód sa napokon podarilo, čím to je, že Slovenská televízia má začiatky takmer všetkých svojich seriálov také slabé??? ()

Galéria (110)

Zaujímavosti (4)

  • Jméno scenáristy Dominika Dána je umělecký pseudonym autora, který svou totožnost pečlivě tají. Jelikož zná detailně jednotlivé kauzy, spekuluje se, že jde o bývalého nebo stále aktivního kriminalistu. (Olík)
  • V pátém díle je pachatel spoután náramky s rukama před tělem, avšak v dalším záběru má spoutané ruce za zády. (sator)
  • Na výrobe seriálu sa podieľal známy autor detektívnych románov Dominik Dán. (R4D0)

Reklama

Reklama