Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Tvorcovia:

Ryan Murphy, Ian Brennan

Hrajú:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (338)

Slasher 

všetky recenzie používateľa

S01: Peters překvapivě dobrá volba a špatný to rozhodně nebylo, ale zkrátil bych o 2-3 díly a celkově popohnal (linie sousedky je ta nejvíc rozvleklá a nejotravnější), nechal fokus výhradně na Dahmera a jeho otce. A tak nějak mi tu chybí co jsem vždy měl nejradši na tématu sériových vrahů - zvrhlý a morbidní aspekt, gore maso, krev a násilí - ne že by to byla verze pro děti, ale pořád až moc decentní, neexplicitní a po většinou mimo záběr... Kontroverze kolem byla, takže jsem to čekal temnější, drsnější a tvrdší. 70% ()

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Zatím jsem v půlce a baví mě to. Ten herec se povedl, toho svého poloautistického magora, který by tak rád našel konečně kamaráda, hraje fakt výborně. Za mne by to mohlo být klidně ještě o kousek víc gore, ale i tak OK. Zajímavé je, že o tomhle chlápkovi jsem se doslechl poprvé až díky tomuhle seriálu. /// UPDATE: po půlce se bohužel z celkem povedeného mapování vrahounových aktivit stane dost otravná woke agitka, některé díly jsou kvůli tomu prakticky nekoukatelné. Spolu s tím, že od zadržení už se obsah jen opakuje, to tenhle seriál skoro zavraždilo. S Dahmerem je taky trochu potíž v tom, že zabíjel pořád stejné lidi téměř stejným způsobem. Mohlo to mít klidně 3-4 díly a bylo by to věci jen a jen ku prospěchu. ()

Reklama

luka4615 

všetky recenzie používateľa

Zhruba první tři epizody jsou dokonalou esencí precizní dramaturgie a skvělých hereckých výkonů, jež Vás dokonale “připoutají” k televizní obrazovce. Bohužel, poté co Dahmera zavřou do vězení a tvůrci do příběhu přimíchají i soud a rodiny zemřelých, celý ten nadějný koncept se tak nějak zadrhne. Od té doby jsem měl pocit, že seriál tuto lidskou zrůdu vykresluje ve zvláštním, chce se říci, že až ve zvráceně pozitivním světle jakožto zakřiknutého mladíka, jehož kapitalistická společnost přehlížela a zavrhovala. Právě tento “sympatizující” aspekt mi na tomto počinu vadil snad nejvíce. Je to velká škoda, jelikož potenciál na zajímavou a děsivou minisérii zde vážně byl. Tak snad příště! (Netflix) ()

slord 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý a zároveň desivý pohľad na život a pôsobenie jedného sériového vraha. Išiel som do toho naslepo, keďže o tomto človeku som toho veľa nevedel, a bol som dosť prekvapený z tých ohavností čo spáchal, ale zase naopak aj z toho ako vybočuje z tej plejády ďalších vrahov. Zarážajúca je hlavne skutočnosť, že sa ani moc nesnažil byť opatrný a vydržal tak dlho nedolapený, mnohokrát už mal na mále, avšak dokázal sa z toho vykecať, a tak pocit nedotknuteľnosti narastal, no toto šťastie mu nemohlo vydržať večne. Na seriáli je fajn aj to, že sa nevenuje len jemu, ale priestor dostávajú aj ľudia, ktorým vstúpil do života a nie každý mal šťastie, aby z toho vyšiel živý. Atmosféra je správne mrazivá a nepríjemná, čomu dopomáha aj fakt, že tie jeho činy ani nevidíme, no naša predstavivosť spraví svoje. Evan Peters je v hlavnej úlohe priam skvostný, už len jeho pohľady a mimika mi navodili husiu kožu, prevtelil sa do toho Dahmera skvelo. Jediné čo mi tu asi vadilo, bolo to kolísavé tempo, hlavne ku konci sa to ľahko tiahlo, no celkovo som s tým veľmi spokojný a dávam tvorcom palec hore. 8,5/10  ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Videl som už dosť true crime dokumentárnych filmov a seriálov od Netflixu na to, aby som bol aj k tomuto spočiatku skeptický. Väčšinou nemajú ďaleko od bulváru a oproti základným faktom (ktoré nájdeme dvomi klikmi aj na wikipédii) k prípadom pridávajú iba lacné emócie, lacnú drámu, ich výpoveď sa začína a končí pri moralitke "vraždy sú zlé a tí čo ich vyšetrujú sú dobrí". Bol som preto takmer šokovaný touto majstrovskou filmárčinou z ich produkcie, s fantastickými hercami a reálne hutným obsahom, pokladajúcim množstvo otázok ako "Ako sme to mohli dopustiť? Do akej miery to bola vina jeho okolia? Čo sme mohli urobiť lepšie aby sme ho zastavili?", analyzujúcou systematický rasizmus, homofóbiu a iné spoločenské neduhy dobovej i súčasnej Ameriky (a to s minimom pátosu!). Herecký koncert tu nemá len Evan Peters (ktorého Jeffovi rozumieme, napriek tomu že si prajeme jeho dolapenie) ale aj fantastický Richard Jenkins ako Lionel Dahmer, ktorý má svojích vnútorných démonov taktiež viac než dosť. Fascinuje ma, koľkým kritikom vadí, že bol Dahmer vykreslený ako komplexná postava/človek a nie ako karikatúra masového vraha, ktorú poznáme z popkultúry. Napísané je to skvelo a vôbec nie ideologický pomýlene, ako občas zaznieva - a za režijnou stoličkou tu zas sedia okrem iného napríklad aj Jennifer Lynch a Gregg Araki. Skvelý projekt ktorý ma po väčšinu času absolútne pohltil, akurát záverečné dve epizódy boli na môj vkus trochu antiklimatické, resp. oproti zvyšku seriálu málo výpovedné - že "obetiam dodnes nebol postavený pomník" mi naozaj nestačí. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (20)

  • Podle vězeňských záznamů Jeffrey Dahmer (Evan Peters) ve vězení obdržel více jak 12 tisíc amerických dolarů od pisatelů z celého světa, včetně například Francie či Jihoafrické republiky. Jedna žena tvrdila, že ho chtěla učit o Ježíši, a proto mu poslala 350 dolarů a biblickou literaturu. Jiná žena poslala 50 dolarů, aby si Dahmer mohl koupit cigarety a jiné drobnosti. Nejvyšší dar obdržel z Londýna ve výši 5 920 dolarů. (Delock)
  • Wisconsin byl prvním státem, který zrušil trest smrti v roce 1853. Bez ohledu na brutalitu jeho počínání tak nemohl tento trest být uplatněn i přesto, že si ho sám Dahmer (Evan Peters) přál. Po odsouzení tak strávil nějakou dobu v ochranné izolaci, následně byl na zbytek svého trestu převezen do státní věznice. (NiWi)

Súvisiace novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (viac)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (viac)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (viac)

Reklama

Reklama