Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (109)

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

No, čekal jsem, že to asi bude docela síla. Ale kupodivu to nebylo zas až tak tvrdé; místy mrazivá atmosféra sice byla, ale čekal bych mnohem tvrdší film o někom, kdo zabil tolik lidí. Sice jsem byl trochu zděšen, že to je film o Rusích bez Rusů (západ nemá moc ponětí o ruské mentalitě), ale Italové dělali co mohli. Malcolm McDowell sice zahrál vraha, pedofila, blázna (nevím, co ještě) velice věrohodně, ale ostatní herci byli jak nezralí blůmy; k tomu jetě některé díry v ději a ta Evilenkova hypnóza byla spíš k smíchu. Takže místo 4* pouze průměr. ()

wosho 

všetky recenzie používateľa

Po dlouhé době McDowell opět zazářil. Jeho zrůda v lidské podobě je dokonalá-hlavně na začátku, kdy se jeho postava živí jako učitel. Csokas se zas vedle něj neztratil, jeho vyšetřovateli vše uvěříme. A i ona sovětská atmosféra dává filmu mnohé. Zkrátka, malý film, co díru do světa neudělal, ale pozornost si trošku zaslouží-byť chyb je v něm krapek zbytečně moc (třeba ten homosexuální psycholog, co se jen tak projde po hajzlíku a hned Evilenka pozná). ()

Reklama

vegetol.mp 

všetky recenzie používateľa

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. To by mohlo platit pro celý tenhle film. Ten je po řemeslné stránce obstojně udělaný, McDowell hraje dobře a hudbu dělal Angelo Badalamenti. Tak kde je problém? Problém je v tom, že scenárista a režisér David Grieco je idiot, který si myslí, že je třeba Chikatilův příběh ještě něčím vyšperkovat. Grieco zcela bez uzardění lže a vůbec mu to nevadí. Spolupráce s KGB? Hypnotické schopnosti? Ale no tak. Nikdo nemůže být takový idiot, za jakého ho pan scenárista má. Tenhle film uvádí diváka v omyl, a to jen proto, že je pan tvůrce za 1) Debil bez pokory, co si myslí, že umí napsat lepší příběh než sám Chikatilo. Za 2) Velký umělec, který používá vše jako neohrabanou metaforu. Osobně nevím co je horší. Kdo chce vidět, dobrý film, kde se bude Andrei Chikatilo vyskytovat, doporučuji Občana X. Tam tvůrci věděli, co vlastně dělají. ()

Nick Tow 

všetky recenzie používateľa

Ťažko sa píše o filme, ktorý má svoje nesporné klady i zjavné diery, ktorý je temný až šokujúci a predsa tak akosi povrchný a cudný, inými slovami, je schizofrenický ako jeho protagonista. Človek, ktorý toho o masovom vrahovi a kanibalovi menom Čikatilo doteraz veľa nevedel, nebude príliš múdrejší ani po Griecovom filme. Nedozvieme sa nič o motiváciách vraždiaceho monštra, tvorcovia /resp. autor knižnej predlohy/ vypustili veľa dôležitých momentov /zatajili nám napr. existenciu Čikatilovovho alias Evilenkovho tajného baráku, kde prevádzal väčšinu zverstiev/ a kríza vrahovej identity a z nej vyplývajúce konanie je prezentované takmer ako dôsledok traumy z rozkladu komunizmu, ktorému bol síce ozajstný Čikatilo naozaj verný /KGB/, ale démonov z duše mu predsa len vypustilo čosi iné, podstatnejšie. Členovia fan klubu GORE nech si radšej x-tý krát pošmakujú na starých "fulciovkách", milovníci thrillerov a krimi sa budú chvíľkami ošívať nudou, náročnejšieho diváka možno poteší chvíľkami prehrávajúci, chvíľami presvedčivý Malcolm McDowell a Badalamentiho temné /ako vždy minimalistické a geniálne/ tóny. Napriek krajne morbídnej téme skrátka vznikol konvenčne nakrútený, politicky "korektný" film so zriedkavými silnými zábleskami. Rád by som prihodil štvrtú hviezdičku, ale nedá sa. Tak, ako Evilenko potreboval k sexuálnemu vzrušeniu krv, tak by tomuto filmíku pomohla k vyššiemu hodnoteniu väčšia plnokrvnosť. A ako starý úchyl dodávam: aj viac tej krvi... ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Namet s obrovskym potencialem, ktery se promenil v totalni brakovy film. Hvezdicku davam pouze za namet a herecky vykon Mc Dowella. Velice neverohodny snimek masoveho vraha Cikatila, jak by to asi dopadlo, kdyby Italove nebo Americani chteli natocit film o spartakiadnim vrahovi? Myslim, ze podobne... ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (16)

  • Prediktory Chikatilových činov: izolacionizmus, psychicky týraný matkou, skúsenosť so smrťou a krvou, impotencia a obeť šikany. (Carol Pifková)
  • Sexuálne preferencie Chikatila: brutálna algolagnia, nekrosadizmus, nekrofília, koprofília, pedofília, homosexuálna pedofília, orgánový fetišizmus a antropofágia. (Carol Pifková)
  • Andrei Romanovich Chikatilo si získal prezývky "The Mad Beast", "The Rostov Ripper" a "Citizen X". (Carol Pifková)

Reklama

Reklama