Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jo Hardingová (Helen Huntová), rovnako ako jej kolegovia, je doslova posadnutá predstavou, že sa jej podarí „skrotiť“ tornáda, respektíve vyvinúť spoľahlivý varovný systém. Nie je to nemožné. Stačí uviesť do prevádzky a v praxi vyskúšať prístroj, ktorý navrhol jej muž Bill (Bill Paxton), niekdajší člen tímu meteorológov, za ktorými prichádza do terénu, aby Jo pripomenul, že mu ešte stále dlhuje súhlas na rozvod. So svojou novou partnerkou, psychologičkou Melissou (Jami Gertzová), s ktorou chce začať nový život, sa spočiatku proti svojej vôli, pripojí k šialenej naháňačke za ničivým prírodným živlom... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (48)

  • Zvyčajná maximálna dĺžka použitého filmového pásu pri natáčaní filmu je 91,000 metrov. Twister mal dĺžku 400,000 metrov. (Real Tom Hardy)
  • Natáčanie malo pôvodne prebiehať vo Veľkej Británii a Kalifornii, režisér de Bont ale trval na tom, aby sa natáčalo na autentických miestach v štáte Oklahoma. Natáčalo sa aj v malom meste Wakita, ktoré bolo ústredným vo filme. Natáčanie sa potom neskôr presunulo do Iowy, pretože ročné obdobie v tom čase dosť zmenilo topografiu Oklahomy. Dotáčky a pretáčky sa už potom realizovali v Kanade. (Real Tom Hardy)
  • Odhaduje sa, že 20 miliónov z celkového rozpočtu 90 miliónov išlo na špeciálne efekty do spoločnosti ILM. Taktiež sa odhaduje, že režisér de Bont si prišiel na 2-3 milióny amerických dolárov. (Real Tom Hardy)
  • Bill Paxton a Helen Hunt počas natáčania dočasne oslepli kvôli neustálemu elektronickému osvetleniu, ktoré robilo v scénach za nimi oblohu tmavú a zamračenú. (Real Tom Hardy)
  • Bill Paxton a Helen Hunt sa po natáčaní náročnej scény, v ktorej sa prvýkrát skryli pred tornádom v špinavej priekope, museli dať zaočkovať proti žltačke. Hunt si taktiež neustále udierala hlavu o drevené trámy, pretože bola z vyčerpania tak moc unavená, že ju vôbec nevnímala. (Real Tom Hardy)
  • Michael Crichton dostal na napísanie scenáru 2,5 milióna amerických dolárov, čo bolo v tom čase najviac, čo kedy scenárista dostal zaplatené. (Real Tom Hardy)
  • De Bont v záchvate hnevu udrel kamerového asistenta, keď nestihol natočiť, čo bolo potrebné. Don Burgess aj so svojimi ľuďmi následne jednoducho odkráčal z pľacu, čo zvyšok štábu šokovalo. (Real Tom Hardy)
  • Niektoré vedľajšie kamerové skupiny viedol samotný Don Burgess. Kamery sa čiastočne chopil aj de Bont, keď sa hlavný kameraman v závere produkcie zranil. (Real Tom Hardy)
  • Štáb mal pocit, že de Bont nie je pod kontrolou, často odchádzal, nikdy dopredu nevedel, čo chce natočiť a všetky problémy a chyby zvaľoval na ostatných. (Real Tom Hardy)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo v americkom štáte Oklahoma. Natáčalo sa aj v Kanade aj v am. štáte Iowa. Trvalo od 1. mája do 21. augusta 1995. (Real Tom Hardy)
  • Bill Paxton uviedol, že sa s producentom Spielbergom stretol až rok a pol po natočení filmu. Spielberg ho údajne pozdravil slovami vďaky za to, že mu zarobil veľa peňazí. (Real Tom Hardy)
  • Film ničil reproduktory v kinách po celom svete kvôli svojmu hlasitému a silne-basovému priestorovému zvuku. (Real Tom Hardy)
  • Explózia cisterny bola zle načasovaná a neporadilo sa ju natočiť na kamery. Režisér de Bont o tom štúdiu nepovedal a rozhodol sa scénu natočiť okamžite ešte raz, čo údajne malo stáť 500,000 am. dolárov. (Real Tom Hardy)
  • V niektorých scénach bol použitý motor z Boeingu 707 na vytvorenie vetra. (Real Tom Hardy)
  • V malom mestečku Wakita v Oklahome, kde sa odohrával dej filmu a aj prebiehalo jeho natáčanie, sa nachádza malé múzeum s kopou filmových memorabílií. (Real Tom Hardy)

Súvisiace novinky

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (viac)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (viac)

Reklama

Reklama