Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Horor
  • Komédia
  • Krimi

Posledné recenzie (6 315)

plagát

Late Night with the Devil (2023) 

Tešil som sa na horor roka, ale napokon sa nekoná až také nadšenie. David Dastmalchian si o titulnú rolu dlho koledoval. Neprehliadnuteľný bol už v nemých alebo miniatúrnych (Temný rytier, Bird Box), takže som si od hlavnej úlohy sľuboval veľa. A treba povedať, že je podmanivý. Nepúta na seba pozornosť lacným, afektovaným spôsobom, ale je prirodzeným vodcom nepotrebujúcim zvyšovať hlas. Občas je to trochu na efekt (chlap ovracia krvou viacero osôb a natáčanie beží ďalej, jasné, tomu tak verím), ale nie je to nič strašné. Oveľa viac ma rušilo to, že mi situácia pripomínala niektoré staršie epizódy Aktov X. Niektoré časti na mňa vtedy pôsobili dojmom, že scenáristi mali v hlave viacero námetov, ale báli sa, že by každý z nich neutiahol celú epizódu a tak do jednej časti narvali všetky námety, aby bola sranda. Výsledok bol nejeden raz zaujímavý, ale nekonzistentný. Tento film na mňa pôsobil podobne. Máme tu jednu hnusnú štúdiovú noc v 70. rokoch. Do toho médium, ku ktorému prehovárajú mŕtvi. Potom „ničiteľa mýtov“, ktorý na to ide pragmaticky. Potom puberťáčku posadnutú démonom. Jasné, ono to k sebe tematicky ide, ale napriek tomu istým spôsobom, ehm, nejde. Takže raz je to o tom, potom o tamtom a na samom konci budete mať asi aj vy pocit, že niektoré veci boli zbytočné, boli tu len pre wow efekt a predstavujú slepú uličku. Paradoxne ma zo všetkého najmenej bavili občas výbuchy násilia (hoc treba dodať, že pekne hnusné) a inkriminovaná tínedžečka. Po perfektnom rozjazde a veľmi dobrom strede prišlo také voľajaké nijaké finále a zaklincovali to ťažšie pochopiteľnou koncovkou.

plagát

Akty X - Nisei (1995) (epizóda) 

Akty X bol skvelý seriál, ale od istého momentu sci-fi prvkov na môj vkus začalo byť priveľa. Deviata časť tretej série na tom nie je inak. Opäť máme k dispozícii mimozemšťanov a znova neprekvapivo osoby, ktoré sa to snažia ututlať. Pozoruhodná je Mulderova teória ohľadom videa, že je autentické práve z dôvodu, že na ňom nie je nič vidieť. Potom sa naskytá otázka načo to vlastne natáčali, keď nie je nič vidieť? Klasická sci-fi zápletka je tentokrát jemne okorenená o ázijský prvok, takže áno, chudák Mulder podľa očakávaní dostane nabúchané karate kidom (ázijský prvok tvorcovia následne v rámci tejto sezóny použili ešte v časti 19 - Pekelné peniaze - a tam mi sedel oveľa viac). Objavujú sa obľúbení Osamelí strelci, ktorých by sme dnes považovali za pošahaných zástupcov dezinfoscény. Aby toho nebolo málo, ledva-ledva sme sa spamätali zo začiatku tretej série, kde nás čakalo hneď niekoľko dielov na pokračovanie a tento je tiež ZASE na pokračovanie, šľak aby to trafil. Mňa zaujal azda len tým, že dochádza k stretu s takými charizmatickými, silnými a najmä nepredvídateľnými osobnosťami mužského pohlavia, ako Pán X, Skinner a prekvapivo dokonca i senátor Matheson (v podaní herca Raymonda J. Barryho). Senátor debutoval hneď na začiatku druhej série v epizóde Zelení mužíčkovia a predstavil sa ako Mulderov spojenec. Fanúšik bol zvedavý a tešil sa, akým smerom táto dalo by sa povedať politická linka vypáli... lenže nevypálila v podstate nikam, po chlapíkovi sa tajuplne zľahla zem a znova ho Chris Carter, keď už sme to fakt nečakali, uviedol na scénu až práve v tretej sérii v deviatej epizóde. Osobne si myslím, že sa na začiatku Chris proste prepočítal a neuvedomil si, že tento element viac než bohato plnia rôzni Foxovi tu viac, tu menej spoľahliví informátori v čele s Mužom z Pentagonu a Pánom X, takže senátor sa ukázal byť nadbytočný. Ak sa nemýlim, ešte raz sa symbolicky objavil v šiestej sérii (!) a bol koniec. Nuž, aj takéto slepé uličky občas seriálová tvorba prináša. Ale aspoň je sranda. Aby som to uzavrel: za mňa podpriemerný diel, vôbec ma nebavil, motal sa v kruhu a to sme ešte „len“ v tretej sérii.

plagát

Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (2024) 

Nemám rád recenzentské frázy. Medzi moje najmenej obľúbené patrí variácia na: „Pri tomto filme môžete žehliť.“ Alebo umývať riad. Alebo vysávať. Nuž... došiel na psa mráz. Kým jednotka sa ešte dala, dvojka je ozaj spotrebiteľské „čosi“, čo môžete pozerať pri domácich prácach a vôbec nevadí, ak sa na pár minú vyparíte do inej časti nehnuteľnosti. Fakt tomu nemám chuť (na rozdiel od jednotky) dať 3*.

Posledné hodnotenia (7 429)

Fotr na tripu (2021) (relácia)

04.05.2024

Late Night with the Devil (2023)

03.05.2024

Akty X - Nisei (1995) (epizóda) (S03E09)

03.05.2024

Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (2024)

02.05.2024

Jej telo (2023)

01.05.2024

Baghead (2023)

01.05.2024

Akty X - D.P.O. (1995) (epizóda) (S03E03)

01.05.2024

Hit roka (2022) (relácia)

27.04.2024

Akty X - The Blessing Way (1995) (epizóda) (S03E01)

27.04.2024

Reklama

Posledný denníček (50)

Slovensko Fantastické

Na trh sa dostal veľkolepý projekt Slovensko Fantastické, v ktorom nájdete i moju poviedku Zlá Pláž. Slovenský manželský pár sa dostáva na opustený ostrov vo Francúzskej Polynézii, ktorý však nie je až taký opustený. Ilustrovanú antológiu s parádnou magickou obálkou si môžete kúpiť tu: 

 

https://www.megaknihy.sk/fantasy-scifi/4367828-slovensko-fantasticke.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TkRNMk56Z3lPRFF6TmpjNE1qZz0=&matchtype=&network=x&device=c&creative=&keyword=&placement=&param1=&param2=&adposition=&campaignid=16573814309&adgroupid=&feeditemid=&targetid=&loc_physical_ms=9062580&loc_interest_ms=&searchtype=&gclid=EAIaIQobChMIusb3hOnXgwMVUYtoCR3kcAnbEAQYASABEgJmfvD_BwE

 

Avšak pozor! Slovensko Fantastické je dostupné i v exkluzívnej podobe: okrem samotnej knihy dostanete zberateľskú magnetku, USB a 3x CD. Projektu bola nielenže na mieru ušitá hudba, ale každá z poviedok dokonca bola načítaná popredným SK hercom; v mojom prípade legendárnym Petrom Sklárom. Darčekový set je samozrejme drahší, ale stojí to za to. Zadováži si ho môžete napr. tu:

https://www.martinus.sk/2810697-set-slovensko-fantasticke/kniha?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIrsSGyOnXgwMVgJRoCR2cxw8GEAQYASABEgLFcvD_BwE

Slovensko Fantastické