Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Akčný
  • Animovaný

Obľúbené filmy (10)

Misia

Misia (1986)

Vynikajúca dráma, ktorá predovšetkým funguje ako celok. Skvelý príbeh, herecké obsadenie, réžia, hudba, scenérie, silná téma. Pre mňa osobne jeden z vrcholov kinematografie.

Na nože

Na nože (2019)

Milovníci Agathy Christie, bežte na to! A nie je to žiadne klišé, že ide o jej poctu. Tosim správne poznamenal, že Branaghov Poirot sa môže ísť schovať. Toto (a nie Branagh) je totiž detektívka úplne v duchu Agathy: Vražda - každý je podozrivý - vyšetruje sa po starom (s minimom technológií pomocou starého dobrého pátrania) - všetko je inak, ako sme si mysleli - a všetko je opäť inak - ide to aj bez prehnaného psychologizovania a filozofovania - ide to aj bez zbytočného násilia (okrem samotnej vraždy samozrejme) - postavičky sú pestré ako kvety v anglickej záhradke - detektív má veľký zmysel pre spravodlivosť a je ozajstný gentleman - čistá radosť z odhalenia vraha! Áno, toto je pocta Agathe Christie! Dávam plný počet!

Pán prsteňov: Dve veže

Pán prsteňov: Dve veže (2002)

Tak trochu nechápem, prečo sú Dve veže považované vo všeobecnosti za najslabší článok trilógie. Mňa naopak oveľa viac nadchli ako Návrat kráľa, ktorý mi pripadá až príliš patetický a rozťahaný. Napríklad scénu odkliatia Theodena považujem za jednu z najkrajších a tiež bitka o Helmov žľab je úžasne spracovaná a vystavaná. Pokračovanie príbehu každopádne nestráca dych.

Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory)

Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory) (1995)

Tento film mám stále radšej. Je neuveriteľné, ako sa z banálnej zápletky a bez jedinej zápornej postavy podarilo vytvoriť dielko, ktoré má v sebe taký náboj. Medzi cholerickým reverendom Jonesom a Morganom kozlom to iskrí minimálne toľko, koľko medzi Reginaldom a Betty a krásne až karikatúrne vykreslenie postavičiek (jednej uletenejšej než druhej) spôsobuje, že ak sa už nebudete priamo smiať na plné ústa, bude vám aspoň príjemne od začiatku do konca "...nebo chceš, abych všem řekl, že to krachlo kvuli tobě?" :))

James Bond: Skyfall

James Bond: Skyfall (2012)

Skyfall je pre mňa osobne najlepšia craigovská bondovka vôbec. Má drive, vtip, skvelé finále a ešte aj titulná pieseň je najlepšia. Dve hodiny ubehnú ako nič a mňa len mrzelo, že už je koniec. Tak nejak si predstavujem ozaj dobrý film. Navyše Bond ako film aj Bond ako "Bond" je napriek pár technickým vychytávkam vo svojej podstate  old fashioned, čo mi je veľmi sympatické.

Indiana Jones a posledná krížová výprava

Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989)

Tretí Indy ma bavil najviac, vrátane hlášok, deja aj hereckého obsadenia. Navyše mal tento príbeh okrem napätia a srandy aj zaujímavý myšlienkový presah, ktorý mi utkvel v pamäti: prečo hľadáš Ježišov kalich? Robíš to pre jeho slávu, či pre tú svoju?

Božie deti

Božie deti (1997)

Nádherné, dojímavé a pritom tak jednoduché!

Veľká ryba

Veľká ryba (2003)

Nestáva sa mi často, že ma film nadchne viac než knižná predloha. Avšak mňa si tento menej temný, o to viac rozkošný a vtipný Tim Burton svojím filmovým spracovaním absolútne podmanil.

Ježiš Nazaretský

Ježiš Nazaretský (1977)

Práve z dôvodu, že som kresťanka, nemám obzvlášť rada kresťanské filmy. Obvykle skĺznu do strašného pátosu, alebo sa snažia byť "súčasné" a vtedy vyznievajú povrchne. Väčšinou to skončí filmovou katastrofou. Doteraz neviem pochopiť, ako sa toto Zeffirellimu podarilo. Jeden z mála vzácnych filmov, ktorý skutočne funguje ako film a zároveň pre mňa stelesňuje posolstvo Evanjelia bez nánosov zbytočných banalít.

Jastrabia žena

Jastrabia žena (1985)

Prekrásna rozprávka so skvelým hereckým obsadením (obzvlášť Matthew Broderick) .. dokonca mi neprekáža ani tá "nepatričná" hudba, naopak, podľa mňa atmosféru príbehu dopĺňa tak akurát.