Reklama

Reklama

Star Wars: Vízie

(seriál)
  • Česko Star Wars: Vize (viac)
Trailer 1
USA / Japonsko / Španielsko / Veľká Británia / India / Írsko / Južná Afrika / Južná Kórea / Francúzsko, (2021–2023), 5 h 3 min (Minutáž: 13–22 min)

Kamera:

Takaši Aoki

Hrajú:

Alison Brie, Anna Cathcart, Kyle Chandler, Jamie Chung, Jordan Fisher, Karen Fukuhara, Kimiko Glenn, Henry Golding, Joseph Gordon-Levitt, David Harbour (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(18)

Táto antológia krátkych animovaných filmov z celého sveta oslavuje svet Star Wars jedinečnými objektívmi rozmanitých kultúr. (Disney+)

Recenzie používateľa KukulienkaHO k tomuto seriálu (5)

Star Wars: Vízie (2021) 

Anthology seriál s priemernou dĺžkou epizód pod 20 minút potrebuje poriadny scenár. Epizóda musí napriek svojej krátkej stopáži zaujať a pôsobiť ako suverénny, obsahovo bohatý príbeh (viď Love, Death & Robots). Star Wars: Visions ale v tomto ohľade veľmi zlyhávajú. Väčšina epizód je absolútne jednoduchých, prvoplánových, predvídateľných. No a potom, už keď tu nejaký príbeh je, tak je debilný na neudržanie. Potom sú tu zase prípady, kedy tvorcovia na plnej čiare obchádzajú nemenne stanovené pravidlá Star Wars vesmíru týkajúce sa hyperpriestoru, svetelných mečov alebo dokonca samotnej sily. Áno, nie je to kánon, avšak na tieto tri veci som extrémne háklivý, keďže sa jedná o najpodstatnejšie a najcharakteristickejšie záležitosti SW. Tvorcovia mali voľné ruky, mohli vymyslieť príbehy dávnej minulosti či ďalekej budúcnosti preďalekej galaxie. Dostali možnosť pretvoriť Jediov či Sithov podľa svojej fantázie. Mohli si de facto v tomto svete robiť, čo sa im len zachcelo... Lenže oni to trestuhodne nevyužili. Príbehy a postavy nehorázne odflákli. Skoro všetko zasadili do obdobia Skywalkerov. Fauna a flóra nevýrazná. A jedinú svoju vlastnú iniciatívu prejavili prznením sily, svetelných mečov, atď. Japonsko je v každej epizóde velice cítiť, či už zbraňami, oblekmi, dekoráciami alebo dizajnom postáv. S tým som mimochodom úplne v pohode. Anime nepozerám (jediné, ktoré som sledoval ešte ako malý bol Pokémon), no napriek tomu mi nijak neprekáža a 8 z 9 epizód sa mi po animačnej stránke celkom páčilo. Jednoducho pokus to bol zaujímavý, čo kvitujem. Každopádne "starwarsácke" Love, Death & Robots sa ani zďaleka nekoná. Napriek tomu verím, že fanúšikovia anime, ktorí majú radi SW, si prišli na svoje (od známeho mám potvrdené, že hej). Pre mňa je hlavné, že tento výtvor môžeme našťastie považovať za legendy. P.S.: Napriek tomu, že so seriálom celkovo spokojný nie som, tak musím vyzdvihnúť 5. epizódu The Ninth Jedi, ktorá je skoro po všetkých stránkach perfektná. ()

Dvojičky (2021) (S01E03) 

Čo to malo kurva akože byť?! To si z nás asi len niekto robí srandu, nie? No asi nie. Dýchať vo vesmíre, gravitácia vo vesmíre, vlasy vejú vo vesmíre... normálne až tatranský vzduch cítiť vo vesmíre. A čo to malo znamenať s tým hyperpriestorom?!? On si v pohode odletí na kapote X-wingu... A tie svetelné biče?! Čo mali prosím pekne znamenať tie špeciálne obleky? Aký význam vlastne mali? Ja fakt nerozumiem, ako si niekto mohol myslieť, že s tým bude niekto ok? A o spokojnosti ani nevravím... 1* za tú tému o prerode na svetlú stranu. P.S.: Keby je to kánon, no mňa by namieste vystrelo... ()

Deviaty Jedi (2021) (S01E05) 

Príbehovo perfektná vec (aj keď veľký zvrat obnášal nejaké muchy...). Pre mňa zaužívané veci vo svete Star Wars znamenajú veľa a vždy ma nesmierne naštve ich porušenie. Toto však kánon nie je, no napriek tomu si myslím, že záležitosti ako hyperpriestor či v tejto epizóde svetelné meče by sa mali zachovať v podobe, v akej ich poznáme z kánonu. Dej The Ninth Jedi však je celý postavený práve na svetelných mečoch, a aj keď to, ako tu sú svetelné meče podané je celkom fajn, tak mi to vadí. Inak to dýcha pravou SW atmosférou, ktorej veľmi dopomáha hudba v melódiách Johna Williamsa. Keby Star Wars neexistovalo a táto epizóda by bola súčasť napríklad Love, Death & Robots, bola by skoro dokonalá, pretože obsahuje skutočne všetko aj s úvodným príhovorom, ktorý nám načrtne tento vesmír. P.S.: BTW, takto nejak by mohla vyzerať nová trilógia, ďaleko v budúcnosti a v úplne nových problémoch galaxie.😉 ()

T0-B1 (2021) (S01E06) 

Naposledy som písal o nerešpektovaní nemenne stanovených vecí v SW vesmíre ako hyperpriestor a svetelné meče. No a hneď v ďalšej epizóde si vymysleli droidského chlapca ako rytiera Jedi. Prečo? Lebo on sa proste chcel stať Jediom, a tak ho sila vypočula a schopnosti mu nadelila. WAU!!! Veď to je preboha živého otrasný scenár sám o sebe a nehovoriac, že sa jedná o Star Wars. Keby bol toto len jediný problém T0-B1, avšak táto epizóda ich má oveľa viac. Najviac ma paradoxne zaujala hudba, ktorá má teda od klasických SW tónin na míle ďaleko, ale prečo nie? Keď sa povedalo, že Visions nebudú kánon, myslel som si, že sa tvorcovia úplne odviažu a nadelia nám príbehy s úplne novými postavami, planétami, udalosťami, ktoré sa budú odohrávať v časoch pre nás absolútne neznámych. Lenže nie. Ono sa to točí furt len v období Skywalkerov (mimo The Ninth Jedi), na známych planétach (veď Tatooine tu bol už minimálne 3-krát), samí Jediovia a Sithovia a jediné, čo tvorcovia priniesli nové, je už spomínané porušovanie nemenne stanovených pravidiel preďalekej galaxie. P.S.: Akože vážne toho profesorka nenapadlo, že keď zmení bióm planéty, tak s tým súčasne vykynoží pôvodné druhy?!? ()

Akakiri (2021) (S01E09) 

Akakiri je druhá epizóda, ktorá má nejaký zaujímavejší príbeh (aj keď áno - kopírka Anakinovho). Rozhodne ma nenudila, na rozdiel od veľa predošlých. Ani časté prestrihy na mňa nepôsobili zmätočne. Postavy sympatické. Záporák naháňa strach. Hudba zaujímavá. Zvrat nečakaný. S koncom sa ale mohli vyhrať oveľa lepšie. Druhá najlepšia epizóda po The Ninth Jedi. ()

Súvisiace novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (viac)

Reklama

Reklama