Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Gepard (1963), adaptace románu Giuseppa Tomasiho di Lampedusy, nás zavede na Sicílii 19. století. Na pozadí bouřlivých událostí let 1860-61, kdy ostrov dobyla Garibaldiho revoluční vojska, vypráví o šlechtickém rodu Salinů - který měl ve svém znaku právě geparda. Konfrontuje odcházející svět hrdé, ale konzervativní šlechty a nových, nastupujících společenských vrstev s poněkud rozdílnými hodnotami i morálkou. Ve filmu, který získal Zlatou palmu na MFF v Cannes v roce 1963, zářili Burt Lancaster, Claudia Cardinaleová či Alain Delon. Viscontiho film je velkorysou podívanou glosující společenské změny - a je velkorysý i svou délkou: tu však vyváží vynikající umělecký zážitek, kde se mistrovská režie spojuje s neméně výbornými hereckými výkony, kamerou, kostýmy (Piero Tosi nominován na Oscara) i výpravou a hudbou (Nino Rota). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (18)

Burt Lancaster

  • V roku 1961 oznámil svoj zámer produkovať životopisný film Michelangela Buonarottiho, v ktorom by stvárnil titulnú rolu a možno by mal maliara vykresliť ako homosexuála. Bol však nútený projekt odložiť kvôli päťmesačnému plánu natáčania filmu Gepard (1963). Neskôr Charlton Heston hral ako Michelangelo vo filme V službách pápeža (1965). Heston vo svojej autobiografii poprel, že by mal maliar byť gay. (Pat.Ko)

Burt Lancaster

  • Luchino Visconti chcel obsadiť Laurencea Oliviera do titulnej úlohy talianskeho princa vo filme Gepard (1963), ale jeho producent ho zastavil. Producent trval na tom, aby bol vo filme obsadený hviezdny herec, čo by odôvodnilo vysoký rozpočet nákladnej produkcie, a v podstate donútil Viscontiho prijať Burta Lancastera. (Pat.Ko)

Burt Lancaster

  • Podľa Kate Buford vo svojej biografii "Burt Lancaster: An American Life" sa cítil súťaživo voči Marlonovi Brandovi, ktorý dosiahol slávu, keď zahral Stanleyho Kowalskiho na Broadwayi, rolu, ktorú Lancaster odmietol. Na začiatku 60. rokov bol Lancaster úspešný v rebríčku Top 10 v tržbách, no práve tento pocit ho hnal k tomu, aby súťažil s Brandom, ktorý bol známy herec a veľká filmová hviezda a následne ho viedol k zapojeniu sa do umeleckých filmov a riskantnejších projektov, ako napríklad Gepard (1963) od Luchina Viscontiho. Týmto spôsobom chcel dokázať, že je herec a chce byť vnímaný ako umelec, nie len ako filmová hviezda. Po tejto zmene smerovania jeho kariéry vypadol z Top 10 a už nikdy sa nestal veľkou atrakciou v tržbách. (Pat.Ko)

Burt Lancaster

  • Krátko pred svojou masívnou mozgovou príhodou v novembri 1990 diskutoval o hlavnej úlohe v pokračovaní Gepard (1963). Niektorí z jeho priateľov mu povedali, že urobí veľkú chybu. (Pat.Ko)

Dobrý den, paní Campbellová! (1968)

  • Děj se odehrává ve městečku San Forino, tento název je ale fiktivní. Ve skutečnosti se natáčelo ve starobylém městě Ariccia, které se nachází přibližně 15 km od Říma, kde se předtím natáčel mj. Viscontiho film Gepard (1963). (argenson)

Súvisiace novinky

Reklama

Reklama