Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Dokumentárny
  • Komédia
  • Dobrodružný
  • Romantický

Obľúbené filmy (10)

Misia

Misia (1986)

Môj zatiaľ neprekonaný filmový vrchol. Umelecký skvost a symbióza zážitkov: vizuálneho, hudobného, duchovného, emotívneho..... Nevšedný a krásne spracovaný príbeh jezuitskej misie v Južnej Amerike počas kolonizácie. Dráma a víťazstvo lásky a ľudskosti - zničenej, poníženej a pošliapanej v prachu. Explózia myšlienok, otázok a vzácne nahliadnutie na Pravdu. Fascinujúca hudba. Práve tu som objavila majstra Morriconeho a bola to láska na prvý pohľad (vlastne - na prvé počutie). Majestátna a geniálna hudba, ktorá preniká až do špiku kostí, a stále rezonuje v mojom podvedomí - tak, ako celý tento obdivuhodný príbeh.

Deník venkovského faráře

Deník venkovského faráře (1951)

Po dlhšej dobe som si pozrela tento film znovu. Je mimoriadne zvláštny (teraz už viem, že Bresson Je.....Zvláštny). Veľmi hlboký a veľmi duchovný. Čistý a pokorný, bez pátosu, teatrálnosti a zbytočného afektu, či povrchnosti. Silná viera, odovzdanosť, hĺbka pocitov a ťažký vnútorný boj mladého dedinského kňaza ma znovu zasiahli v plnej intenzite, a ja som si náhle a zreteľne uvedomila nesmiernu hodnotu dobrého kňaza. Kiežby ich bolo viac!!

Le Dialogue des Carmélites

Le Dialogue des Carmélites (1960)

Netušila som, že tento skutočný príbeh šestnástich popravených karmelitánok počas francúzskej revolúcie je sfilmovaný! A ako dobre! Meno režiséra mi síce nič nehovorilo, ale dočítala som sa, že to bol kameraman, ktorý spolupracoval s Bressonom (je to vidieť). Ďakujem za tip i za odkaz na youtube s českými titulkami! Bol to naozaj silný duchovný zážitok. Odporúčam! http://www.youtube.com/watch?v=g29xz-tUcnU

Gepard

Gepard (1963)

Je veľmi ťažké opísať dojmy po takom hlbokom zážitku. Silný umelecký dojem, očarenie krásou, krajinou, mladosťou, samotným filmovým majstrovstvom, či skvelou hudbou Nina Rotu (popretkávanou Verdim), je samo o sebe prijateľným dôvodom na dobré hodnotenie, ale to by mi nestačilo. Film musí mať dobrý príbeh, a tento má v sebe niečo oveľa viac: nadčasovú pravdu, poučenie, realitu a hlbokú životnú múdrosť, ktorá sa postupne odhaľuje vnímavému divákovi a utvrdzuje ho v presvedčení, že dozrievanie k pokore pred Bohom je zároveň jedinou a vzácnou nádejou a východiskom... A to sa nevidí tak často! Som obohatená, a zaraďujem Geparda do svojho zoznamu výnimočných filmov.

Ostrov

Ostrov (2006)

Tak to je pre mňa sila umenia!!! Dokázať tak majstrovsky spracovať hĺbku námetu a vystihnúť pravdu, radosť, pokoj a nádej v sivom každodennom a monotónnom živote sa podarí máloktorému filmárovi. Prenikavá ruská spiritualita nám dá riadnu facku a donúti nás zamyslieť sa nad zmyslom života a nad pojmom POKORA.

Kristina Vavřincova

Kristina Vavřincova (1995)

Film na motívy románu nórskej konvertitky, nositeľky nobelovej ceny za literatúru Sigrid Undsetovej. Čítala som ho ešte ako študentka a už vtedy na mňa hlboko zapôsobil. Na pozadí životného príbehu Kristíny nám autorka zaujímavou formou predkladá život v stredovekom Nórsku a zároveň rieši najvážnejšie životné otázky. Sú dôležité mravné normy? Čo je dôležitejšie? Zákon, povinnosť alebo cit? Ako to zosúladiť, ako zachovať mravnú normu v nás a zároveň chcieť milovať celým svojim srdcom - hoci aj toho, kto šliape po zásadách?! Kristína Vavrincová nie je žiadny lacný romantický príbeh. Je to dráma ženy, ktorá nie je idealizovaná, a ktorá je, napriek dočasnému mravnému pádu, silnou osobnosťou. Škoda, že vo filme sa príbeh končí predčasne, odporúčam literárnu predlohu.

Daleko od hlučícího davu

Daleko od hlučícího davu (1998)

Krásny film, ktorý ma ubezpečil o tom, že pravé šťastie a láska je niekedy celkom blízko nás a my to pre svoju zaslepenosť nevidíme. A tiež o tom, že v živote sa ľahkomyselnosť a povrchnosť nevypláca - dobre, že si to hlavná hrdinka uvedomila aspoň v závere filmu. Obdivuhodný Gabriel všetko vydržal a napriek všetkému ju vždy ľúbil - a tu mi napadlo to biblické: "Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí......nie je dotieravá, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, ... ale raduje sa z pravdy... Všetko znáša, všetko vydrží...(1 Kor 13, 1-6)."

Pýcha a predsudok

Pýcha a predsudok (2005)

Milé, modernejšie spracovanie krásneho námetu, viac oslovujúce mladšiu generáciu. Dúfam, že Wright dobre pozná éru, v ktorej sa dej odohráva. Prevrátil ju naruby a zmodernizoval, ale ku podivu mi to nevadí. A aby som nezabudla - FASCINUJÚCA hudba Daria Marianelliho !