Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Dráma / Športový
Československo, 1987, 86 min

Réžia:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrajú:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Film z roku 1987 inšpirovaný skutočnou udalosťou. Český spoločensko-psychologický film vznikol na základe skutočnej udalosti. V roku 1985 zdemolovali vlajkonosiči Sparty Praha cestou do Banskej Bystrice na rozhodujúci zápas o titul majstra republiky niekoľko vagónov. Film sa pokúša vystopovať korene agresivity, vandalizmu a deštrukcie morálnych hodnôt. Na osudoch niekoľkých "hrdinov" chce poukázať na príčiny a dôsledky zvráteného chovania niektorých skupín mládeže. Tvorcovia zvolili metódu "fiktívneho umeleckého dokumentu", v ktorom sa prelínajú rôzne dejové a časové vrstvy, čím sa sleduje dramatičnosť filmového rozprávania a zároveň poskytujú divákovi čo najviac informácií, aby si mohol utvoriť svoj vlastný názor alebo prijať názor tvorcov filmu. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (473)

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"My Spartu nedáme, radši ji zbouráme, radši se zbouráme, zbouráme se." Sparťan, Slávista, Viktorián ani Baníkpičovec nejsem a nikdy nebudu. Jsem jen člověk, kterého vždycky fotbal bavil a jehož domovský klub svůj jediný titul patrně nikdy nezopakuje. Nicméně legendární cesta sparťanských hooligans do Banské Bystrice se konala v době, kdy jsem měl na stadiónu vystátý důlek a tak jsem do dneška rád, že Proč? vzniklo. Ve své době to totiž bylo odvážné téma a pro mě to má atmosféru dodnes. Přesto v nejbližší době nehodlám žádnou průvodčí vyhazovat z vlaku, demolovat vlak, nutit někoho líbat vlajku ani práskat jak nepříčetnej. I když dneska by mi to s doktorem Sokolem po boku určitě prošlo a škodu by zaplatila "neschopná" průvodčí. ()

SOLOM. 

všetky recenzie používateľa

Hodně solidní český filmeček, který si na nic nehraje a rovnou nám ukáže, jak by se fandit nemělo. Sám jsem skalním fanouškem Baníku Ostrava a čas od času zavítám na Bazaly. Tady máme klasický příklad, jak je banda mladistvých snadno ovlivnitelná a pod vlivem alkoholu nemají žádné zábrany. Je úplně jedno zda jde o vlajkonoše Sparty, Slavie, nebo Baníku – všichni se chovají stejně. Mě se zdáli herecké výkony představitelů ústředních postav celkem na dobré úrovni. Jen škoda, že Dejdar nedostal více prostoru. Langmajer a Landa super. ()

Reklama

Djoker 

všetky recenzie používateľa

Tak i Československo mělo svůj Klub rváčů! O to více mrzí, že u nás stále nikdo nemá koule na drsnou generační výpověď. V dnešní době už sice některé scény nepůsobí tak drsně, většina diváků už měla možnost vidět ve filmech mnohem větší prasárny, ale to nejdůležitější poselství je pořád zřejmé. Mě samozřejmě nejvíce bavily scény ve vlaku, působivé byly i rebelské souboje s rodiči. Už slabší byly výslechové pasáže, které se snažily ukázat hloupost a nerozvážnost mladých. Vsadím se, že tyto náznaky by byly použity, i kdyby se to natáčelo dnes. Bohužel. Pokud by měl někdo odvahu natočit film ukazující demenci nejen nonkonformistů, ale i konformistů, tak má předem zaručený můj obdiv. Ukazovat na druhé a tvrdit, že jsou špatní, je jednoduché. Přijmout fakt, že všechno, co tady děláme, byť s dobrými úmysly, vždy někoho nasere, dokáže málokdo. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

O fotbalových výtržnících si myslím své. Stejně jako o skinheadech a podobných existencích. Banda rváčů, u kterých skutečná podstata fotbalu hraje druhé housle a hlavní je něco rozbít a dát někomu do držky. Problematikou těchto problémů ze zabývá několik filmů, ale žádný tak, jako "Proč?". Tenhle film není jen a pouze o fotbalových fanoušcích. Tenhle film je o systému, protože ten deformuje fotbalové fandění na bitvu dvou gangů vymaštěnců a slušný člověk se tam bojí vkročit. Bohužel už to asi jiné nebude. 90%. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

80-roky už v Československu prerastali do určitej anarchii, resp. vzývaniu pozornosti na presadzovanie si prvkov slobody, ktorú v "real life-time" mohol zastrešovať napríklad aj futbal. Pálčivá téma chuligánstva mladistvých a prevýchovy naráža k určitej disproporcii otáľania sa voľnosti, bezbrehosti a zásad, ktoré ju vracajú do hodnôt (či už skomolených a pochybných) pôvodného sveta. Proč? je aj preto taká kvázi nasilu rebélia, ktorá sa aj zrejme prezentuje takto výstredne, aby bola očividná, všímavá a pejoratívna a rovnako i viazaná k serióznejšej sociálnej výpovedi. Tam už je však látka svojou doslovnosťou a strnulým psychologickým líčením trochu nevýrazná a začína sa z pôvodne zakotvených tematických deklarácií trochu vykrádať. Skrátka používa rovnakú metodológiu a nesnaží sa jej príčiny analyzovať z viacerých uhlov. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (42)

  • Vlak jel po trase Praha - Pardubice - Olomouc - Ostrava - Karviná - Žilina - Banská Bystrica - Zvolen. K zátahu, při němž se někteří vlajkonoši vyprostili a utekli zpět do vlaku, došlo v Pardubicích. Vystrčení průvodčí z okna se mělo odehrát před Kolínem, čemuž neodpovídá postup zápletky. Ranní zásah proběhl v Žilině, kde došlo i k odstávce zničených vagonů (tři byly zcela vyřazeny z provozu). Strojvedoucí vzpomínal:"Ja som ten Hron viezol ako rušňovodič z Martina do Zvolena, spomínam si, že strašne meškal lebo v Žiline odstavovali nejaké poškodené, respektíve zničené vagóny. Z Martina sme mali asi 7 vozňov. Cesta prebiehala bez problémov, skoro z každého okna viala zástava Sparty. Keď som vchádzal do Banskej Bystrice, tak po obidvoch stranách stáli policajti zo psami, bolo ich tam strašne veľa. Toľko môj zážitok." (L_O_U_S)
  • Do "kotla" domácich za jednu z bránok bolo vybraných z konkurzu cez tristo vlajkonosičov. Nie všetci boli originálni, ale väčšina sa rada uliala zo školy alebo zo zamestnania a ešte si privyrobili. Za každý deň dostávali sto korún komparzného. Ale pri filmovaní sa správali rovnako agresívne a brutálne, ako im velí ich prirodzenosť. Pred štadiónom rozbíjali zaparkované autá, a keď dvadsať z nich posadili do autobusu, aby predstavovali fanúšikov Olomouca, tí ostatní bez najmenších ohľadov zaútočili so všetkou brutalitou aj na nich. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Štáb měl k dispozici speciální vlak určený pro natáčení. Při natáčení erotické scény na wc, kam se stěží vešel jeden člověk, tam byly až 4 osoby. (PROCESOR)

Reklama

Reklama