Reklama

Reklama

Buffy, premožiteľka upírov

(seriál)
  • Česko Buffy, přemožitelka upírů (viac)
USA, (1997–2003), 105 h 50 min (Minutáž: 42–83 min)

Tvorcovia:

Joss Whedon

Hrajú:

Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan, Anthony Head, David Boreanaz, Seth Green, Emma Caulfield Ford, Marc Blucas, Charisma Carpenter (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(7) / Epizódy(143)

Obsahy(1)

V každém pokolení je jedna vyvolená. Vyvolená, aby bojovala proti upírům, démonům a jiným zlým silám. A aby s nimi navždy skoncovala... je to přemožitelka.  Buffy je na první pohled obyčejná holka, která se od svých spolužáků liší tím, že je vyvolená pro boj s upíry. K tomu aby přeprala a zlikvidovala všechny démony potřebuje pomoc školního knihovníka Gilese, napraveného upíra Angela, nejlepší kamarádky Willow a kamaráda Alexe. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa Milano33 k tomuto seriálu (107)

Buffy, premožiteľka upírov (1997) 

Najlepší seriál, aký som kedy videl a za tým si stojím! Jednoducho klenot! Ešte sa mi nikdy nestalo, že by mi až takto prirástli všetky postavy k srdcu. To vytvorilo skvelý priestor na budovanie vzťahov plných životných rozhodnutí. Vďaka ním som počas sledovania cítil toľko rozdielnych emócií, či už pocit radosti alebo smútku. Niekedy to bolo vtipné, niekedy však silne depresívne. Téma dospievania je spracovaná na výbornú a jednotlivé nadprirodzené zápletky slúžia, ako skvelá metafora alebo parafráza na bežný život. Tento fantasy počin prekonáva a posúva hranice žánrov, od mágie, cez ľahký horror, až po sci-fi. Celý Buffyverse je jeden komplexný fikčný svet s detailnou mytológiou, ktorý dýcha vlastným životom. Moji obľúbenci sú Buffy, Spike, Willow, Xander, Giles, Cordelia, Wes, Dawn, Anya, Tara, Faith a Angel. ()

Season 1 (1997) (S01) 

Podarený úvod do Buffyversu! Top postavy série: Willow, Giles, Angel Silné stránky: postavy, mytológia, humor, démoni slúžia ako metafora pre hrôzy a nástrahy na strednej škole, finále Slabé stránky: rutinné epizódne zápletky, nevyužitý potenciál, efekty Najlepšie epizódy: Angel, Prophecy Girl ()

Vítejte v bráně pekelné (1997) (S01E01) 

“In every generation there is a chosen one. She alone will stand against the vampires the demons and the forces of darkness. She is the slayer.” A som zase na začiatku, úvod bol podarený a javí sa veľmi sľubne. Som rád, že sa vraciam späť k svojim milovaným postavám. Bolo úžasné sledovať úplne začiatky. Mladá Buffy je prekrásna, prvýkrát sa zoznamujem s povinnosťami, ktoré plnú z toho, byť Slayer. Tiež sa dozvedáme nadšenom Gilesovi, ktorý je jej Watcher. A rovnako sa zoznamuje s Buffyinmi vernými priateľmi a to s roztomilou a sladkou Willow a zábavným Xander. A tiež nesmiem zabudnúť na tajomného Angela, jeho prvé stretnutie s Buffy je bolo nezabudnuteľné. Ide o podarené, dobre štylizované dark fantasy s bohatou mytológiou. Síce školský život je taký planý a ničím výrazne neohromí, ale keď sa vydáme do sféry nadprirodzená, hneď to má niečo do seba. A napínavé scény sú skvelo ozvučené, čo len dodáva na ľahko horrorovej atmosfére. 7/10 ()

Žně (1997) (S01E02) 

Pokračovanie prológu sa nieslo na podobnej note ako samotný úvod. Mytológia sa prehlbuje, dej naberá spád a akcia sa stáva čoraz viacej podmanivejšou. Len sa mi moc nepozdáva nápad, hneď takto na začiatok zahrnúť apokalypsu do príbehu. Buffy sa nám konečne naplno predviedla, boj s upírmi mal šmrnc. Atmosféra bola temná a bol citeľný ľahký nádych horrorovosti. Celková štylizácia a pojatie seriálu je úžasná. A vážne sa mi pozdáva premisa, že celé to mesto je záhadne spiaté s mágiou, keďže sa nachádza na nejakom tom pomyslenom bode, kde sa pretínajú prúdy mystickej energie. Z tohto bezpochyby vyžaruje potenciál. A tiež som celkom zvedavý na postavu Angela, ktorá oplýva tajomnom. A Gilesova zapálenosť jr obdivuhodná, Willow a Xander sú skvelý pomocníci. 7/10 ()

Čarodějnice (1997) (S01E03) 

O niečo slabší diel ako úvodný dvoj-epizódny prológ. V tejto epizóde sme preskúmali samé zaujímavé nadprirodzené javy, ako napríklad samovoľné vzplanutie človeka, prevtelenie a mnohé iné. Nádych okultizmu, ktorý so sebou čarodejníctvo prinieslo, síce neurazilo, ale ani nijako extra nenadchlo. Aspoňže ten nečakaný plot twist stál za to a dodal príbehu nový a nevídaný rozmer. Buffy je stále skvelá a aj Giles bol fajn. ()

Učitelčin mazlíček (1997) (S01E04) 

Slabšia zápletka. Ale Buffy bolo super. A opäť sa ukázal aj Angel. Začína na vznikať medzi nimi naozaj skvelá chémia. Giles, Xander a Willow tiež ušli. ()

Nikdy nezabíjej kluka na prvním rande (1997) (S01E05) 

Každá jedná scéna medzi Buffy a Gilesom bola skutočne skvostná. A jeho záverečným povzbudivý rozhovor s Buffy mal niečo do seba. Giles jednoducho vie, ako má chytro vybrať slová. A scéna na márnici bola riadne desivá a mrazivá. A žiarlivý Xander a Angel boli k popukaniu. 7/10 ()

Smečka (1997) (S01E06) 

Chudák Willow :(. Bolo mi veľmi ľúto vidieť takto smutnú Willow. Jej tvár neskrývala sklamanie. Toto si vážne nezaslúžila. ()

Angel (1997) (S01E07) 

Počiatok Buffyinho prvého upírieho romániku. Tak dianie sa primárne sústredila na tajomnú postavu Angela. Som rád, že dostal konečne o niečo viacej priestoru, ktorý si naprosto zaslúžil. Vďaka dlhšie strávenému času s ním, získala jeho postava na patričnej hĺbke a tiež nám bolo odhalené jeho najväčšie tajomstvo. Jedná sa o dosť komplexnú postavu, ktorá si ma naplno získala. Kvôli odhaleniu, že Angel bol celú tú dobu upírom, sa naozaj skomplikoval vzťah s Buffy. A ešte k tomu všetkému Angel nie je obyčajným upírom, narozdiel od ostatných má aj dušu, kvôli ktorej má výčitky svedomia. Buffy sa ocitla v ťažkom rozpoložení a mala pred sebou vskutku neľahké rozhodnutie. Zvíťazia buď city, ktoré ku nemu prechováva alebo povinnosti, ktoré plynú z toho, že je Slayer. Našťastie zvíťazila láska. ()

Já robot, ty Jane (1997) (S01E08) 

Tak išlo o podarené skombinovanie fantasy a sci-fi žánru. Celkom zaujímavé spracovanie témy, či sú lepšie knihy alebo počítače. Nejaký ten filozofický presah sa tam nájde. Trošku na zamyslenie. Démon v počítači bol fajn. Willow bola skvelá. Buffy bola tiež parádna. Na scénu nám nastupuje Jenny Calender, čo automaticky dáva možnosť vzniku zaujímavého vzťahu medzi ňou a Gilesom. A páčilo sa mi vysvetlenie Gilesa na konci, prečo uprednostňuje knihy. Gilesova nedôvera v modernú technológiu je velice vtipná. ()

Loutkohra (1997) (S01E09) 

Ľahký horrorový nádych tomuto seriálu pristál. Musím uznať, že atmosféru sa podarilo vybudovať celkom dobrú. Napätie tiež nechýbalo. A nezaobišlo sa to aj bez nejakých tých jump scareov. Cordelia bola podarená. Vystúpenie Buffy, Xander a Willow bolo k popukaniu. A tiež sa prvýkrát ukazuje na scéne nový riaditeľ Sunnydale High a to prísny a podozrievavý Snyder. 7/10 ()

Noční můry (1997) (S01E10) 

Táto epizóda bola nevysychajúcou studňou zaujímavých nápadov. Najmä tá myšlienka s astrálnou projekciou ma veľmi zaujala. To, že astrálne telo opustilo to fyzické a následne sa mohlo pohybovať v priestore a čase, bolo vskutku pozoruhodné. Išlo o veľmi pôsobivý paranormálny jav. A všetko okolo toho, ako sa zhmotnili jednotlivé nočné mory, vyvolávalo skvelú porciu napätia. Som nadmieru rád, že sa kvalita začína postupne zvyšovať. ()

Sejde z mysli, sejde z očí (1997) (S01E11) 

Pekná myšlienka. Buffy to tentokrát mimoriadne slušalo, naozaj bola prekrásna. Aj Cordelia celkom ušla, nejaký ten charakterový posun tam bol. Cordy konečne dokazuje, akou skvelou postavou je. Len jej bolo treba dať hĺbku. Prítomnosť Harmony tiež potešila. A konečne sa opäť ukázal Angel, ktorý všetkých na poslednú chvíľu zachránil. 7/10 ()

Dívka z proroctví (1997) (S01E12) 

Tak toto bolo neskutočne podarené finále. Buffy bola naozaj prekrásna, ozaj sa krásne vyparádila. Tentokrát išlo vážne do tuhého. Znamenia jednoznačne poukazovali na blížiacu sa apokalypsu. Hellmouth bola otvorená a Master konečne povstal. Buffy to vôbec nemala ľahká a predovšetkým sa musela vysporiadať s proroctvom, ktoré jasne hovorilo o jej nevyhnutnej smrti. Mala pred sebou ťažké rozhodnutie, bola si vedomá, do čoho ide a uvedomovala si, že ju to môže stať aj jej vlastný život. Giles sa chcel obetovať za ňu, ale to moc nevyšlo. Angel sa tiež ukázal, bol vskutku úžasný. Xander vyznal svoje city k Buffy, ale nebolo to vzájomné. Willow bola tiež skvelá. Oba súboje medzi Buffy a Masterom boli mimoriadne pôsobivé. A ten opätovný príchod Buffy na scénu bol taký epický a tá skvostná hudba. "I may be dead, but I'm still pretty...which is more than I can say for you." ()

Season 2 (1997) (S02) 

Celkom melodramatická séria s veľmi tragickým a prekvapivým vyústením. Top postavy série: Angelus, Spike, Buffy, Giles Silné stránky: prehĺbenie mytológie, komplexnosť postáv, vzťahy, Bangel, emócie, temný tón, nakúsnutie zložitosti šedej zóny medzi dobrom a zlom, irónia osudu, zvraty, brilantný upíri antagonisti (Angelus, Spike, Drusilla), metafory a silné citáty Slabé stránky: pár slabších epizód Najlepšie epizódy: School Hard, Halloween, Lie to Me, Innocence, Passion, Becoming: Part I & II ()

Když byla zlá (1997) (S02E01) 

Parádny úvod! Otváracia scéna bolo skutočne skvostná, medzi Xanderom a Willow preskočila iskra. Nebyť Buffy a jej epického návratu, možno by sa nakoniec nechali ovládnuť chvíľou. Nie je divu, že sa Buffy chová inak, smrť je vskutku traumatizujúci zážitok a určite by sa to nezaobišlo bez zmeny. Ešte sa cez to úplne nepreniesla a preto sa začala správať vyzývavo a provokatívne. Neustále ubližovala svojmu okoliu a už boli vážne načase s tým prestať. Xander a prevažne Willow si toto určite nezaslúžili. Chudák Willow. Dokonca aj Cordelia sa jej snažila pomôcť a to už je niečo. Chémia medzi Buffy a Angelom stále funguje na výbornú a napätie medzi nimi je citeľné. A ten koniec bol jednoducho krásny. Buffy má najlepších priateľov, akých si len mohla priať, vždy ju podržia a rozveselia. ()

Vlastní montáž nutná (1997) (S02E02) 

O trošku slabšia epizóda. Oživovanie mŕtvol a následne ich skladania celkom ušlo, mierne nakuknutie do zombie tematiky neuškodilo, ale ani príliš nenadchlo. Ale to, čo som najviac uvítal, boli vážne šťavnaté scény medzi Buffy a Angelom. Ich vzťah je naozaj romantický. Giles ani neviem, ako sa mu podarilo, takto rýchlo si získať srdce Jenny. Cordy pobavila. Xander a Willow boli tiež podarený. ()

Smrtonosná škola (1997) (S02E03) 

A je to tu, na scénu nastupuje moja najobľúbenejšia postava seriálu! Spikeov príchod bol vážne fenomenálny. Jeho charakter je neskutočne komplexný, má charizma a jeho humor a hlášky sú naprosto božie. Spike proste válí! Vynikajúca posila. Ukradol si celú epizódu pre seba a dodal príbehu potrebnú šťavu. Jedná sa o velice obstojného protivníka Buffy. Je nepredvídateľný a nikto nevie, čo od neho môžu čakať. Dokonca aj Angela si podal. Ale musím uznať, že stretnutie po rokoch týchto dvoch upírov prebehlo naozaj senzačne. Nesmiem tiež opomenúť ani príchod šialenej Drussily. Záver tejto časti bezpochyby patril medzi to vôbec najlepšie, čo nám seriál doposiaľ predviedol. Tá finálna sekvencia oplývala atmosférou a parádnym thrillerovým napätím. A súboj medzi Spikeym a Buffy bol nesmierne pôsobivý. ()

Incká mumie (1997) (S02E04) 

Zápletka, ktorá sa točila okolo múmie, až tak nenadchla. Willow to má ťažké, Xander jednoducho nevidí, čo ma po celý čas pred sebou. Tiež sa prvýkrát objavujú nové postavy a to konkrétne Oz spolu s Jonathanom, ktorý budú mať dôležitú úlohu pre neskorší vývoj seriálu. ()

Hadí chlapec (1997) (S02E05) 

Buffy sa cíti neustále oklieštená a zo všetkých strán na ňu vyvíjajú nátlak. Ani jej smutný pohľad a trucovanie Gilesa neobmäkčilo. Na románik medzi Buffy a Angelom je stále radosť pozerať. Avšak Buffy stále nevie, na čom presne sú a to ju trápi. Nechce už čakať na to, kedy sa Angel odváži posunúť ich na ďalšiu úroveň. Čo sa našťastie aj na konci stalo, som za nich vážne rád. Buffy a Giles si napokon uvedomili, kde robili po celý čas chybu. Giles na ňu príliš tlačí a Buffy mu zase klamala. Som rád, že si to vyrozprávali a tým si všetko vyjasnili.Uvedomenie je to, čo nám chcela táto epizóda predať. Xander a Cordy boli naozaj parádny. Aj Willow bola skvelá a najmä tie scény, kedy sa snažila kryť Buffy a následne Angelovi a Rupertovi vyčítala ich správanie voči nej, boli naprosto k popukaniu. "When you kiss me I wanna die" ()

Súvisiace novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (viac)

Buffy čeká restart

Buffy čeká restart

22.07.2018

Kultovní seriál Buffy, přemožitelka upírů se dočká rebootu. Studio Fox ve spolupráci s tvůrcem původního seriálu Jossem Whedonem (Avengers 1, 2) v roli producenta hodlá seriál restartovat s černou… (viac)

Joss Whedon se vrací do televize

Joss Whedon se vrací do televize

15.07.2018

Režisér prvních dvou Avengers Joss Whedon se mezi geeky poprvé proslavil díky seriálu Buffy, přemožitelka upírů. Od té doby měla jeho kariéra jenom vzestupnou tendenci, jenže pak přišlo zklamání řady… (viac)

Spielbergova apokalypsa se blíží

Spielbergova apokalypsa se blíží

30.09.2012

Přesněji „robokalypsa“. Dlouhá léta připravované historické drama Lincoln je připravené na start v kinech (oficiální světová premiéra 16. listopadu) a Steven Spielberg se může zase pustit do něčeho… (viac)

Reklama

Reklama