Reklama

Reklama

Mestečko Twin Peaks

(seriál)
  • Česko Městečko Twin Peaks (viac)
Trailer
Dráma / Mysteriózny
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Tvorcovia:

Mark Frost, David Lynch

Hrajú:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(48)

Obsahy(1)

Seriál od kultového režiséra Davida Lyncha. Malé americké mestečko Twin Peaks je na prvý pohľad normálne, no v jeho vnútri niečo hnije. Po smrti mladej Lauri Palmrovej príde jej vraždu objasniť agent Cooper (Kyle MacLachlan), ktorého vyšetrovanie vedie k temnej pravde... David Lynch natočil seriál na protest pre vtedajšie ľahkovážne seriály typu Melrose Place a Beverly Hills 902 10. Chcel do žánru seriál priniesť niečo viac, ako jednoduchú zápletku a ešte jednoduchšie vysvetlenie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa classic k tomuto seriálu (19)

Mestečko Twin Peaks (1990) 

Videl som PILOT, režírovaný majstrom Davidom Lynchom, a celé to smrdí totálnou „lynchovskou atmosférou” , zatiaľ som dosť spokojný, lebo viem, že v ďalších epizódach, to bude veľmi pestré... Bude sa na čo pozerať ! Seriál s úvodnou pôvabnou pesničkou sa začína smrťou študentky Laury Palmer, okolo ktorej vzniká davová psychóza so strašne veľa postavami, na ktoré ešte dôjde, mne sa najviac pozdáva zvláštno - špeciálny agent - Dale Cooper, ktorého stelesnil Kyle MacLachlan, jeho som už videl v akomsi snímku Davida Lyncha, aha, spomínam si, bol to celovečerný film na motívy tohto seriálu, ktorý ho preslávil. Je predčasné analyzovať, ako to bude pokračovať, či ma to bude baviť... Viac - menej, som ochotný vidieť všetkých 30 častí - dvoch sérii, kde čoskoro sa na obrazovky blíži návrat Twin Peaks. Mám rád podivné veci, pri ktorých si prídem na svoje, lebo som sám zaujímavý a všestranný človek, ako tento unikátny seriál, preto som si 100 % istý, že HODNOTENIE sa vyšplhá až na maximálny možný STROP !!! ()

Episode 1 (2017) (S03E01) 

Je vôbec možné sa vrátiť ku kultovému seriálu po neuveriteľnom štvrť - storočí, keď som väčšinou toho názoru, že dva krát sa nedá vstúpiť do tej istej rieky ? EXOT DAVID LYNCH ma presvedčil, že výnimka potvrdzuje pravidlo ! Ako fanúšik 25 rokov starého seriálu, si viac - menej prídem na svoje. Fenomenálny návrat ! ()

Episode 2 (2017) (S03E02) 

Divné, divnejšie, najdivnejšie, a mne sa to ešte páči ! Paráda všetkých parád ! ()

Episode 3 (2017) (S03E03) 

Mazacia hlava na druhú. ()

Episode 4 (2017) (S03E04) 

V prvom rade uznávam, že Gordon Cole má veľmi peknú kolegyňu z F. B. I. Tamaru Preston, a to je nové pozitívum, prečo som nadšený z nového mestečka Twin Peaks. Inak, ak by to niekoho zaujímalo, volá sa Chrysta Bell. Ohľadom štvrtej epizódky, tá mi prišla až moc nezáživná, v ktorej som mal možnosť vidieť „starých - známych” , čo celkom oživí pocity nostalgických časov. Síce tá herečka sa preslávila jedným pozoruhodným filmom Davida Lyncha... Bodaj by opäť pridali na plyne, vidieť Bobbyho Briggsa po dlhých rokoch, je strašne zvláštny pocit ! Vôbec taký nezvyčajný návrat, je sám o sebe - prazvláštny ! Som netrpezlivý, už aby boli ďalšie epizódy ! ()

Episode 5 (2017) (S03E05) 

Ako fanúšik pôvodného seriálu mestečka Twin Peaks, som aktuálnou piatou epizódou, tretej ( novej ) sezóny na smrť otrávený ! ()

Episode 6 (2017) (S03E06) 

Už to nie je to, čo bývalo, pred dávnymi rokmi ? Neviem, ale opäť ma David Lynch extrémne šokuje a prekvapuje, pričom pozorovať dve brutálne konfrontácie, buď ako surový útok jednotlivca na nevinné dieťa, prostredníctvom auta v pohybe, alebo akéhosi podivína, ktorý chladnokrvne dobodá ženu v kancelárii, je odpudivý a nechutný seriálový výstup, aký tu nemá, čo pohľadávať ? Ja za seba vravím, že NIE ! Nehodí sa to, lebo jednak obsadenie NAOMI WATTS, ako ženušky Dougieho Jonesa, ALTER EGA : DALEA COOPERA, je takým dobrým osviežením moderného Twin Peaks, čiže mohli by sa začať trochu riadiť duchom minulým, lebo toto aktuálne dianie, ma osobne veľmi odhovára od sledovania, inak považujem sa za veľkého fanúšika pôvodného, úspešného seriálu, čias minulých ! Kyle MacLachlan, zatiaľ ešte nie je úplne stotožnený so svojim slávnym protipólom, ale podotýkam, že aj takéto nevyrovnané sledovanie, oplýva istou, intenzívnou, pozoruhodnou štúdiou postavy, ktorá sa vypracováva, do takej podoby, aká mu prislúcha. Konečne som spoznal Dianu, ktorú som poznal podľa rozprávania hlavnej postavy do diktafónu. Zahrala si ju známa herečka, ktorá má, čo dočinenia s tajnostkárskym režisérom Lynchom. Priznám sa, že sledovanie staro - nového kultového seriálu, ma baví, len by som uvítal, aby sa David trochu viac zdržiaval takýchto nechutných scén. Mám rád záhadne javy, taktiež môžu byť divné, aj atypické, či mysteriózne, alebo bizarné, nech budiž padne klasický surrealizmus, ale toto - fakt nie ! ()

Episode 7 (2017) (S03E07) 

Čo ma momentálne najviac teší na modernom Mestečku ? V prvom rade dve, ( tri ) nové postavy + staro - nová, ktorá dostáva viac priestoru pred kamerami. Nie je to samozrejme nič nezvyčajné, keď vymenujem atraktívne herečky Naomi Watts a Lauru Dern, pričom obidve dobre poznajú OTCA - zakladateľa, p. Lyncha. Prvá šarmantná, SEXY blondínka stelesňuje manželku Dougieho Jonesa, neprebudeného Dalea Coopera, ktorý dostáva dostatočné IMPULZY, aby sa konečne vrátil do normálu, inak mám tu : „dobrého a zlého” Coopera, strašne moc obľubujem jej výnimočné vsuvky do obrazu, ktoré vďaka tomu osviežujú samotnú existenciu seriálu. Druhá blondína hrá postavu Diane, ktorú poznám len zo záznamníku ( Agentov hlas rozprával do diktafóna ... ) agenta Coopera. Už mám jej reálnu tvár, ktorá na úvod ohúri štipľavým slovníkom, ktorý si neberie servítku pred ústa, nadáva ako POHANKA, čo má taktiež svoje plusy ! Doplnok v podobe Gordona Colea, je čerešničkou na torte, naprosto geniálne vnímam každý jeho príspevok do deja. Fenomenálne a múdre. Veď to máte, akoby sa podpísal pod výtvor - slávny režisér Hitchcock, mával pravidelné a miniatúrne camea, Lynch chce taktiež prispievať do štylizácie, a má to význam. Postrehol som technológiu, ako je SKYPE, čo je niečo na spôsob internetového telefonovania. Len by som chcel poprosiť, aby sa tvorcovia VYHLI najväčšej sociálne sieti !!! „Povedal by som, že INTELIGENCIA ma bude i naďalej sprevádzať, ale so všelijakými prídavkami na relax” . ()

Episode 8 (2017) (S03E08) 

POCTA STANLEYMU KUBRICKOVI, a jeho legendárnej Vesmírnej Odysey, konkrétne, asi - 15 minútová pasáž, v ktorej astronaut Dave Bowman brázdil nekonečný vesmír... Vo filme sa to nazýva : STAR GATES, a je to excelentná surrealistická pasáž, ako čert ! Pridávam k tomu postupne pridaný čierno - biely OBRAZ + výrazný ZVUK, a mám naprosto vymaľované ! Všetko sa začína vymykať normálu, ktorý tu prakticky nikdy neexistoval, ale David Lynch, je natoľko všestranný, aby do tejto epizódky vkomponoval patričné vsuvky zo svojej ultra zaujímavej filmárskej kariéry, a tak po spojení týchto článkov, vzniká fenomenálny zážitok, ktorý nie je pre široké masy, a to je pre mňa osobne veľmi vzácne ! ()

Episode 9 (2017) (S03E09) 

Minule sa išlo na MAXIMUM ( ôsma epizóda, polovica tretej sezóny ), žiaľ, teraz David Lynch, ide takmer na MINIMUM !!! Skoro ma to normálne umŕtvilo ! ()

Episode 10 (2017) (S03E10) 

Keď sa na scéne objaví arogantný, psychopatický HAJZEL - RICHARD HORNE, inak VNUK BENA HORNA, tak som si 100 % istý v tom, že bude robiť neplechu, samé nevyspytateľné aktivity sa tlačia do popredia, tento mladík je plný hnevu, a ja, ako divák, môžem len neveriacky krútiť hlavou, čo je táto postava schopná vykonať, pričom svedomie má potlačené, neštíti sa nikoho a ničoho, ani vlastnej babky, od ktorej chcel prachy, na menší okamih zaváhala, a to sa jej mohlo stať kľudne osudným ! Všímal som si, že všetci boli akosi horliví, najmä „mladomanželský pár” Janey - E a Dougie Jonesovci, či trebárs ešte taký Tony Sinclair natlačil lotériovým bratom Mitchumovcom neskutočné kaleráby do hlavy, a oni pakovia to zhltli aj s navijakom. Absolútne som si neoddýchol, a dá sa to vôbec pri tomto zvláštnom seriáli, mága Davida Lyncha ? Zavalilo ma násilie, vulgarizmy, sex a veľká nenávisť. Zrejme, až pri záverečných titulkoch, som si následne a vytúžene, konečne vychutnal vystúpenie speváčky Rebekah Del Rio v The Big Bang BARE, s extrémne kvalitne odspievanou piesňou “NO STARS” , čiže po veľmi výbornej, ale za to vyčerpávajúcej desiatej epizóde ( a to nielen z dôvodu horúčav ), pociťujem akúsi úľavu, pretože mi tvorcovia, na čele s Davidom Lynchom, dali pekne zabrať, ale na margo toho : „Aspoň napísal túto citovanú pieseň” ... ()

Episode 11 (2017) (S03E11) 

„POZOR, OBSAH SPOILEROV" . Bohužiaľ, nachádzam sa medzi samými 5 hviezdičkovými komentármi ( úplne zbytočne som sa tešil ! ), s ktorými sa absolútne nemôžem stotožniť ! Nevravím, že je to úplne nudné, ale očakával som viac. Bol som svedkom niekoľkých absurdných, či skôr lepšie povedané, bizarných, divných situácii, ktoré ale patria do popisovaného seriálu, ten ide na vec maximálne odlišne, ako bolo tomu v minulosti ! Na jednej strane mi to nevadí, ale na strane druhej, mi to občas lezie na city. Zástupca šerifa Bobby Briggs a Shelly Johnson, inak pamätám si na nich dvoch, spred niekoľkých dekád, keď mali spolu vybudovaný vzťah, za chrbátom Lea Johnsona, aktuálne disponujú spoločnou dcérou Becky, ktorá je extrémne rozzúrená, ako LEV... Zbadal som taktiež : čiernu dieru, nahú mŕtvolu bez hlavy, či tentokrát ďalšia ľudská hlava pekne explodovala, alebo aj pozoruhodný prízrak sa vedľa týchto javov potuloval. Vymenujem 3 KOČKY, ktoré mi vylepšujú náladu. Prvé dve sa pohybujú s Gordonom Coleom, t. j. Tammy Preston a Diane Evans, vskutku, radosť sa nimi kochať, ešte sa rád pokochám zajačikom, ako vystrihnutým z pánskeho magazínu PLAYBOY, CANDIE, ktorá je väčšinou duchom neprítomná. Motá sa za bratmi Mitchumovcami ( Rodney a Bradley, naozaj podarení bratia, keď spia, tak ani jesť nepýtajú... ) A práve oni sa tak trochu opália na Dougieovi Jonesovi, totiž, pôvodne ho chcú v púšti zahlušiť, ale v krabici sa nachádza čerešňový koláč, ktorý sa prisnil Bradleymu... , a to mu mimochodom zachráni život + v saku má tučný šek, ktorý bratom vyčarí dokonalý úsmev na tvárach, a tak pôjdu spolu na večeru, kde stretne starú paní, ktorá si ho pamätá, ako MR. JACKPOT. ()

Episode 12 (2017) (S03E12) 

Tentokrát sa vyhnem analyzovaniu dvanástej epizódy, aby som zbytočne nevyzradil dej. Kreatívni tvorcovia kultového seriálu Mestečka Twin Peaks, Mark Frost a David Lynch, sú veľkými BORCAMI, ktorým sa podaril nevídaný husársky kúsok, keď sa vrátili ku svojej obľúbenej látke, spred 25. rokov. To je neuveriteľné štvrť storočie, ale najmä taktiež to, že sú všetky postavy o dané roky staršie, čo niekedy nemusí byť v prospech veci. Veľmi to našťastie neprekáža, lebo napríklad hlavné postavy v pôvodnom Twin Peaks, ako sú : Shelly Johnson, Bobby Briggs, Harry S. Truman, Donna Hayward, James Hurley a cetera, sa tu už buď vôbec nevyskytujú, alebo sú odsunutí na totálnu vedľajšiu koľaj, že nijako nezasahujú do deja, už skrátka, nie sú takí dôležití, ako predtým. Pojali ho modernejším spôsobom, kde sa to celé de - facto točí okolo Kylea MacLachlana, bez ktorého účasti by mal tento návrat sotva nejaký zmysel. Dougie Jones, do ktorého sa prevtelil, je už sám o sebe, parodický, ale stále znesiteľný. Vezmite si, že George Miller sa vrátil s Mad Maxom, po dlhých tridsiatich rokoch, keď sa až neveriacky, geniálne vysporiadal so starým Maxom, a nakrútil ho extraordinárnym spôsobom, až vzniká jeden z najlepších filmov 21. storočia, a to sú už silné slová, ktoré si viem obhájiť ! Filmový GURU, DAVID LYNCH, má neobyčajnú KONTROLU nad staro - novým seriálom, pri ktorom si môže dovoliť experimentovať, ako sa mu ZACHCE, voľná ruka nad projektom, je presne to, čo mám na mysli ! Jednak si režíruje úplne všetky epizódky, aktuálnej, tretej sezóny, a to, čo vystrájal s tou nesmierne pôvabnou, SEXY francúzskou, to je aj o tom, že ako GORDON COLE, dostáva viac hereckého priestoru, čo je veľmi prospešné pre nový Twin Peaks, ktorým ho ozvláštnil o kus ďalej. Dopadlo to oveľa, ale oveľa lepšie, ako ZNOVUZRODENIE mysterióznych AKTOV - X, ktoré majú predsa čosi spoločné s Twin Peaks. Duchovní fanúšikovia, už vedia svoje... ()

Episode 13 (2017) (S03E13) 

Dobre si spomínam, ako motorkár a spevák, James Hurley, svojim songom : “Just You” , pred ozaj dávnymi rokmi, dostal do absolútneho varu dve slečny, najprv sesternicu Laury, Maddy Ferguson, a samozrejme Donnu Hayward. Stáva sa tak znovu, s tým, že s veľkým pocitom NOSTALGIE, akí sú všetci starí, pričom ony tu už vôbec nie sú. Najmä BIG ED zostarol, ako PRAHA. Sám seba si neviem predstaviť o neuveriteľných 25 rokov neskôr, do čerta, veď to máte cca. tretinu pozemského života ! To by som sa nachádzal už v druhej fáze. Kyle MacLachlan je takým SRDCOM seriálu, bez ktorého bytia, by nič nefungovalo, aj keď stelesňuje, už z jednej strany karikatúru Dougieho Jonesa, ale na strane ďalšej, ten poriadne Zlý, vlasatý, nebojácny Cooper, je i napriek negatívnym vlastnostiam, energickým šialencom, ktorý v kuse pridáva na plyne ! Scéna, v ktorej si dokazujú dvaja kohúti, kto má väčšiu silu, je strhujúca a nebezpečná. Kyle hrá dve roly, ťuťmák a borec, čo sa medzi sebou bije, možno o to aj viac zaujímavejšie. Bol by som rád, ak by sa v budúcnosti ešte vrátili s ďalšími epizódami. ()

Episode 14 (2017) (S03E14) 

Prial by som si jediné, a to, aby sa ešte v budúcnosti David Lynch, s niečim pochlapil, buď sa venoval kultovému seriálu, alebo trebárs nakrútil hocaký film, pretože mrhať potenciálom, je veľmi nebezpečné ! K terajšej epizóde. Viete, ako najlepšie spoznáte typického Angličana ? Keďže som tam bol, poznám ako rozprávajú, čiže klasický AKCENT ostáva zachovaný. Istý chalan z londýnskeho West Endu dostal nutkanie, aby prišiel do Washingtonu, do metropoly Twin Peaks. A svojou jednou zelenou rukavicou nasadenou na ruke, vyrozpráva bývalému muzikantovi Jamesovi Hurleymu STORY, ktorý je až tak bizarný, čo si sem zaslúži vtesnať sa. Alebo nie je dobrý nápad nadávať Laurinej mame, pretože dotyčný, ktorý to činí, skončí až za psí tridsiatok ! Videl som aj hriešnu sexicu BELLUCCI. Zástupca šerifa ANDY BRENNAN ma pozval na extra exkurziu. Nahluchlý riaditeľ F. B. I. Gordon Cole si všetko navôkol normálne užíva, vedľa seba má Alberta, Diane a Tammy, ak to takto môžem vôbec nazvať, že sa má, ako prasa v žite ? Používam veľa indícii, aby som i ja zmenil svoju vyjadrovaciu stratégiu. Jednoducho, parádna časť. A na svedomí to majú dvaja zakladajúci členovia - David s Markom, i Angelo je borcom na správnom mieste. ()

Episode 15 (2017) (S03E15) 

Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o Twin Peaks, ale báli ste sa opýtať. ()

Episode 16 (2017) (S03E16) 

Konečne som sa dočkal toho, že „neprebudený” sa PREBUDIL, ale to, že bol taký dobrý ťuťmák, malo čosi do seba, skrátka COOP je späť, so všetkým, čo k nemu patrí. Celý aktuálny Twin Peaks, je viac - menej, o ňom, a o nikom inom, to nie je ! Kyle MacLachlan sa zhostil dvoj / role, a je to ukážková práca, maximálne OPOZITUM dobra versus zla. Užívam si, aj keď príde na scénu to “horšie ja” , ktoré sa s nikým absolútne neserie, a tým pádom dodáva na atmosfére čoraz väčšiu autenticitu, ktorá ju ozvláštňuje, obohacuje, je atraktívna, neobyčajná, inovatívna, a môžem hrdo dodať, že som veľmi spokojný s návratom kultového seriálu tvorivého DUA Lynch / Frost. David má absolútnu kontrolu, pretože si sám režíruje všetky časti, s čím sa maximálne stotožňujem, svedčí mu to pred kamerou, ako Gordonovi Coleovi, ale taktiež samozrejme za kamerou, kde dodáva jednotlivým epizódkam svoj neopakovateľný typický rukopis, ktorým je tak extrémne povestný ! David Lycnh sa vyfarbil na celej čiare ! ()

Episode 17 (2017) (S03E17) 

Zakladatelia bohovského seriálu - „Zlynčovaný mráz” , sa s nami, ako divákmi, pekne zahrávajú, dostávajú nás do maximálne možného nemého úžasu !!! Miesilo sa to so starým - pôvodným Twin Peaks, a tak je povinnosťou orientovať sa v minulých súvislostiach, lebo nepoznám takého človeka, ktorý by si trúfol na pravidelné sledovanie moderného Mestečka, bez toho, aby absolvoval predchádzajúce dve série, alebo zaujímalo by ma, koľko ľudí pozerá tento kultový seriál v obci, z ktorej našťastie, nie som rodákom ? Som si 100 % istý, že minimum, lebo toto fakt nie je pre široké masy ! Je to najmä určité HOBBY prívržencov tvorby Zlynčovaného, ktorí ju automaticky poznajú, a tí, ktorí nemajú ani šajnu, kto je “Zlynčovaný” , tak majú veľkú smolu, lebo budú tak stratení a znudení, že si to ani nevedia vôbec predstaviť... Tomuto mágovi skladám poriadnu poklonu ! ()

Episode 18 (2017) (S03E18) 

Naozaj neviem, alebo lepšie povedané - netuším, či 100 % ROZUMIEM Davidovi Lynchovi, a jeho vízii ( scenáru moderného Mestečka ? ). Ak môžem, tak ma pri pozeraní napadla jedna vec, ktorú som si porovnal s klasickým filmom - Život je krásny, kde hlavný hrdina George Bailey si želal, aby sa nikdy NENARODIL, a vtedy sa zmenilo množstvo veci, keď neexistoval... Cooper ovplyvnil to, že Lauru Palmer nezavraždil jej vlastný otec Leland Palmer, pričom, ako je známe, Pete Martell v pôvodnom Twin Peaks, ju našiel prvý, ale tentokrát sa v minulosti nič také nestalo, žiadna mŕtvola dievčiny sa neobjavila. Takže, dá sa povedať, že tento génius, lišiak, nezbedník David Lynch, všetko obrátil absolútne naruby ! Vylámať si hlavu mám, či čo ? Dumať ? Rozmýšľať ? Aj tak na nič neprídem ? Snažím sa, aby som si tieto jednotlivé fragmenty pospájal dohromady, a mám reálny dojem, že Coop vypátral súčasnú, staršiu, stále atraktívnu Lauru, odišli spolu do Washingtonu - do Twin Peaks, kde si to nasmerovali do jej rodičovského domu, pritom zisťujem, že tam nikdy predtým nejestvovali ! Tým pádom nie je nič, čo bolo predtým, v tých dvoch sériach, a tak špeciálny agent Dale Cooper nikdy neprišiel do Twin Peaks vyšetrovať vraždu Laury Palmer ? Asi, áno, bez toho otáznika ! Pravdepodobne všetko bol po celý čas niekoho SEN - Cooperov ! Zaujímalo by ma, kto vlastne rozumie tomu, čo pozerá ? Definitívne ? ()

Súvisiace novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (viac)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (viac)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (viac)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (viac)

Reklama

Reklama