Reklama

Reklama

Profesionáli

(seriál)
  • Česko Profesionálové (viac)
Veľká Británia, (1977–1983), 47 h 30 min (Minutáž: 50 min)

Hrajú:

Gordon Jackson, Martin Shaw, Lewis Collins, Ian McDiarmid, Pierce Brosnan, Steve Alder, Jiří Pravda, David Suchet, Peter Cellier, Patrick Malahide (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(57)

Obsahy(1)

Seriál Profesionáli (The Proffesionals) začala v roku 1977 nakrúcať spoločnosť London Weekend Television ako konkurenčný projekt úspešného seriálu The Sweeney (bol u nás uvedený pod názvom Inšpektor Regan). Jej vedenie sa začiatkom roka rozhodlo, že potrebuje vytvoriť divácky úspešný seriál z policajného prostredia, ktorý by sa vyznačoval akčnosťou, sympatickými titulnými hrdinami a súčasne by do veľkej miery ukázal aj realitu všedného dňa a reagoval by na aktuálne spoločenské témy. Svojím charakterom i stvárnením sa Profesionáli naozaj trafili do doby, keď vznikli. Televízni diváci si žiadali viac akčnosti a nekonformnosti, ale súčasne aj profesionality ochrancov zákona. Zvyšujúce sa násilie v spoločnosti, nárast terorizmu, šírenie drog, korupcia, brutalita - na to všetko musela reagovať aj televízia.
Rozvrhnutie tria titulných hrdinov je do dnešnej doby priam ideálne, nevtieravo adoruje pravé britské cnosti. Raymond Doyle a William Andrew Phillip Bodie - dvaja rozdielni hrdinovia sa skvele dopĺňajú. Doyle (MARTIN SHAW, nar. 1945) sa do CI5 dostal z bežnej policajnej praxe. Slúžil ako detektív v najhorších londýnskych štvrtiach East Ende a v Docklande. Pre ženy je mimoriadne príťažlivý, nielen svojím ležérnym obliekaním, bohatou hrivou, ale aj šarmom a nadhľadom. V podsvetí sa cíti ako ryba vo vode, pozná množstvo informátorov i gangstrov. Bodie (LEWIS COLLINS, nar. 1946) má za sebou pestrú minulosť - bol námorníkom, žoldnierom a výsadkárom SAS. V porovnaní s Doyleom je tvrdším, drsnejším a temnejším členom tímu. Niekedy sa až zdá, že by mu nerobilo problém prejsť na druhú stranu barikády. Aktívne boxuje, zo svojej minulosti zelených baretov si ponechal zvyk nosiť nakrátko ostrihané vlasy. Vždy sa dokonale oblieka. Činnosť svojich dvoch najlepších podriadených neomylne riadi major George Cowley, šéf CI5, veterán 2. svetovej vojny so zranením nohy. Starnúci gentleman s univerzitným vzdelaním a asketickým výzorom, suchým zmyslom pre humor, neomylným inštinktom pre spravodlivosť. A hoci svojim chlapcom nikdy nič neodpustil, súčasne ich chránil. Bol skrátka prototypom ideálneho šéfa. Jeho herecký predstaviteľ GORDON JACKSON (1923 - 1990, zomrel na rakovinu kostí) bol po celý život často obsadzovaným britským hercom.

Je len samozrejmé, že nie všetky epizódy (nakrútilo sa ich celkom 57) boli výbornej kvality, ale seriál si počas svojho vysielania udržal vysokú divácku sledovanosť. Často epizódy v priemere sledovalo okolo desať miliónov britských divákov. Treba dodať, že v bývalom socialistickom Československu sa uviedlo 21 epizód, medzi ktorými nechýbala aj vo Veľkej Británii nikdy neuvedená posledná zo siedmej série. V Anglicku Člena klanu (Klansmen) zakázali pre propagáciu rasizmu, ktorého sa dopustil Bodie. Každá epizóda sa nakrúcala desať filmovacích dní, postprodukčné práce (nahrávanie dialógov, strih, atď.) trvali len o niečo dlhšie. Napäté termíny často spôsobovali rozpory medzi hereckými predstaviteľmi Bodieho a Doylea. Napokon, viac-menej pre ich vzájomné napätie a narastajúcu neznášanlivosť sa začiatkom 80. rokov existencia seriálu uzavrela. Je zaujímavé, že ani jeden z nich sa neskôr už výraznejšie na filmovom plátne nepresadil, hoci Martin Shaw je dodnes herecky aktívny a pravidelne hrá v divadle a v televízii. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa vecnaAmbra k tomuto seriálu (28)

Profesionáli (1977) 

Charizmatická ústredná dvojica, ktorá akoby mala svoju rolu v krvi, Bodie disponuje navyše neskutočne príťažlivým a priamym pohľadom. Cowley im pekne kontruje. Nie, ani väčšina dnešných akčných filmov napriek tomu, že majú k dispozícii najmodernejšie efekty a rôznych hrdinov supermanov, nemá takú iskru, ako sa to hravo darilo takto starému seriálu. Niektoré časti sú viac o ničom, hlavne tie politickejšie a nie vždy som jednotlivé prípady dobre chápala (najmä keď som to sledovala ako dieťa), ale to vôbec nevadilo, vždy ma pohltila charakteristická úvodná znelka, dobre vykreslená akcia a jedinečný duch seriálu. Hudobný podmaz dobre dokresľuje atmosféru. Tiež je sympatické, že našich profesionálov občas postretne aj nejaké to zranenie a netrpia teda nadpozemskou imunitou. Dabing je tiež na jedničku. Za Bodieho je to Oliva. V podaní Doyla to bol pôvodne Alois Švehlík a našla som informáciu, že jednu časť" Když přestala vedra" preložené aj "Když se ochladí" daboval aj Martin Štěpánek, no ten sa mal podľa môjho názoru radšej venovať dabovaniu rozprávkového princa ako drsného chlapíka. Švehlík bol tiež jemnejší ako neskorší Heřmánek, ale k náture Doyla ako pokojnejšieho protipólu Bodieho celkom sedel. Najviac sa mi však páči hlas Karla Heřmánka. V novších televíznych opakovaniach vymenili aj toho chlapíka čo na začiatku hlási obsadenie, pričom pôvodný tam sedel omnoho lepšie, neviem prečo to robia, na týchto starých seriáloch by prosto malo byť zakázané čokoľvek meniť. Kvôli tomu a rôznemu remastovaniu potom stráca tú typicky presvetlenú starú atmosféru, ktorá k seriálu skrátka patrí! ()

Za všetkým hľadaj ženu (1978) (S01E02) 

Veľmi dobrý diel. Myslím, že aj reálne vo vysokej politike má vždy niekto niekoho v hrsti. Mám pocit, že Bodie a Doyle mali neskôr aspoň o niečo inteligentnejšie priateľky, než tieto dámy na začiatku. Bodie s pivom v ruke zamachroval:-) Medzičasom sa už toho toľko natočilo, že dnes už to nemusí byť nič výnimočné, ale verím že svojho času to bola bomba. ()

Starého psa novým kúskom nenaučíš (1978) (S01E03) 

Podľa mňa to bola hrozná kravina, ale záverečná akcia stála za to. Ťažko povedať či to bolo viac akčné alebo viac sexi :-) ()

Zabijak s dlhou rukou (1978) (S01E04) 

Fuzkatý dlháň a jeho puška na Bodieho a Doyla nemajú. Tá baba čo skončila v nemocnici bola príšerna blbka a bolo mi trápne aj za ňu, keď sa skoro odbavila pri pohľade na pušku, vnucovala fuzkatému a správala sa tak hlúpo s tým nákupom. ()

Hrdinovia (1978) (S01E05) 

Máte pravdu, Tommy bol frajer. ()

Kde končí džungľa (1978) (S01E06) 

Keď som si uvedomila ako mi prišlo ľúto Cowleyho tam v tej priekope, ujasnilo mi to, že tento seriál s jeho obsadením mám fakt moc rada. Scéna v aute so Sinclairovou dcérou parádna. Kebyže si neprečítam, ani vo sne by mi nenapadlo, že ten nasratý maník je David Suchet pôsobiaci v mojom obľúbenom seriáli Hercule Poirot. ()

V obkľúčení (1978) (S01E07) 

Obľúbený diel, ktorý vyčnieva zo zvyčajného scenára profesionálov a spomínam si na zdesenie mojich rodičov, keď dal Bodie priateľke tú facku, čo bolo ale podľa mňa v jeho prípade veľmi príťažlivé. Bodie sa jednoducho s ničím neserie a bude držať zbraň v zranenej ruke z ktorej mu cícerkom tečie krv až do poslednej chvíle. ()

Takto bol dobytý Everest (1978) (S01E08) 

Malo to hlavu a pätu, akcia nechýbala, Bodie a Doyle proste majú svoje vlastné kontakty a spôsoby ako si poradiť v každej situácii a s prítomnosťou ich typického doberania. Keď však zo seba Cowley zastrúha nejakého hrdinu a hovorí o karate je to dosť srandovné. Našťastie sa vždy vráti do podoby upätého ochrancu aristokratov, čo mu svedčí určite viac. Len škoda, že v tom mal prsty aj ten asi jediný sympatický politik, nuž korupcia je všade. ()

Kolky (1978) (S01E10) 

Jasné že to s tou bombou "na poslednú chvíľu" bola blbosť, ale mňa to bavilo, dobré rozhovory, sledovačka, Bodie a Doyle študenti medicíny a David predsa len udělal z Goliáše sekanou :-) prísambohu, že Doyle nebol jediný komu už ten afro s guľou v ruke pil krv. Aj keď sa všetci okolo trasú strachom chlapci profesionáli sa tvária akoby to bola denná rutina stáť vedľa bomby, ktorá má vybuchnúť za pár sekúnd. Sledujem staršie stiahnuté verzie, aby to tú "patinu" nestrácalo. Neviem prečo dnešná televízia zmenila aj chlapíka čo hlási na začiatku obsadenie a dabing a dala tam nejakého "uhladenejšieho". Na týchto seriáloch by sa absolútne nič meniť nemalo. ()

Na dva pokusy (1978) (S01E11) 

Sympatická časť, aj keď tak trochu akčná rozprávka. Bodie a Doyle okamžite podľa spôsobu útoku odhadnú, že v tom má prsty ten slávny Ramos. Ramos zasa napoprvé vynakladá dosť komplikovaný spôsob ako zabiť Cowleyho priamo v centre špeciálne chránenej a zabezpečenej zóny, aby si to na druhý pokus veselo a s omnoho menšou námahou napochodoval priamo do Cowleyho kancelárie. Cowley však nekalé postranné úmysly zločinca predpokladal a aj tak sa stihol ešte osprchovať :-) Slečna okolo ktorej sa to len tak sype ruinami a prežíva celý čas zviazaná v jednej polohe. A tie tabletky......Ale Cowley to dobre vymyslel, ako sa zbaviť Ramosa a nezašpiniť si pri tom ruky :-) ()

Člen klanu (1978) (S01E13) 

Maximálna čierno-biela časť, ktorá v konečnom dôsledku vyznie maximálne neutrálne voči všetkým rasám. Keď som videla prvý krát asi ako 8 ročná v zime v starom dome u babky, kvôli tomu milému černochovi s holubmi som sa skoro rozplakala a biele postavy ma mátali ešte pár nocí. Zatiaľ čo Doyle dostal poriadnu nakladačku, Bodie sa v nemocnici druhý krát narodil, zrejme aj preto, že čierny anjel v nemocnici mal dosť času natriasať mu vankúšik a tíšiť jeho blúznenia. ()

Súd (1978) (S02E02) 

Informátor- Jste sami? Bodie- Ále Párkré.... Informátor- A tenhle? Doyle- Nestarej se....Takýmto štýlom sa jednoducho rozprávajú Bodie a Doyle, ale aby konali bezprávie, tak to ani náhodou. Napriek tomu musel prebehnúť súd s nesmierne arogantným a falošným bratom zabitého a pichľavou "fúriou" ako ju v nestráženom okamžiku nazval Cowley. Veľká škoda, že stopáž dielu nedovolila dotiahnuť veci do riadneho konca ohľadom nájdenia tých drôg a poriadne to vrátiť tomu arogantnému týpkovi. ()

Prvá noc (1978) (S02E03) 

Zistiť miesto únoscov len podľa nejakých tieňov na fotografii, tak to sa snáď môže stať iba v Profesionáloch. No a napokon tu máme pekne pripravenú akciu. ()

Muž bez minulosti (1978) (S02E04) 

Ku koncu som už skoro ani nedýchala. Každopádne zapliesť sa s mafiou kde to každý hrá minimálne na dve strany je nebezpečný koníček. Nasratý Bodie v tom čiernom roláku strčí svojou charizmou Rozhnevaného muža Jasona Stathama hravo do vrecka a to mu nerobí problém ani zaplakať na začiatku epizódy. Nemal chybu. Doylovi som tiež držala palce. ()

Vo verejnom záujme (1978) (S02E05) 

Za ten vyhrotený záver pridávam hviezdu, nevedela som sa dočkať kedy to Bodie s Doylom tým nafúkaným fašistickým panákom ukážu. Takto to chodí keď sa nejaký malý pamprdlák chce pretlačiť k moci a byť za každú cenu niečo viac. Nie tak neaktuálne keď vidím čo sa deje vo svete aj dnes. ()

Odpadlík (1978) (S02E06) 

Záver milý, ale táto časť ma nejako neoslovila, rozhovory boli čudne zaobalené a dosť ma štval ten Barry, ktorý podľa mňa už vôbec nebol taká väzba, aby tak zrovnával Doyla a Bodieho. Jednak jeho zrada po toľkých rokoch bola nepochopiteľne nechutná a správanie idiotské, kedy nevyužil možnosť zabiť Cowleyho a miesto toho, aby sa premiestnil na nenápadnejšie miesto, zostal v dome milenky, kde ho pochopiteľne hľadali. Naši profesionáli sa ďalej odkiaľsi dostali na stopu prístavu, kde sa zradca Barry ešte furt lúči s milenkou, potom Barry opäť aj s hendikepovanou rukou zrovnáva Doyla a Bodieho a chváli sa pritom svojim psychologickým pôsobením. ()

Jazda na slepo (1978) (S02E09) 

Jedna z najobľúbenejších epizód. Aj keď nad týmito vládnymi operáciami kde sa pobavene sleduje ako niekto riskuje život a umiera množstvo ľudí, len nechápavo krútim hlavou. Tlsťoch bol super. "Je to fešák" :-) ()

Útok na CI5 (1979) (S03E01) 

Scéna s telefónom nezabudnuteľná, každopádne v dnešnej dobe mi pripadajú niektoré scény hodne zvláštne a aj celkom úsmevné, na začiatku jeden z ich kolegov zomiera vedľa auta v ktorom vybuchol jeho ďalší parťák ale ku koncu z toho karavanu Doyle, Bodie a Cowley neviem akým zázrakom unikli takmer bez zranenia a čo tá žena, ktorá si to šinie vyobliekaná uprostred bieleho dňa do nemocnice doraziť Cowlieho a miesto aby nenápadne potichu vystrelila ešte aj najprv vykríkne, asi aby na seba upozornila a Cowlie tak stihol odskočiť? Pobavilo ale akcia dobrá. ()

Mŕtvy svedok (1979) (S03E03) 

Bodie a Doyle klasicky šmykom prichádzajú a šmykom vychádzajú, ale inak ma v tejto časti okrem znesiteľného Cowleyho a Bodieho a Doyla, na ktorých sa mi vždy dobre díva, všetci ostatní hrozne štvali. Kopa náhod a fajn akčná rozprávka, kde to vyzeralo že Cowley začne žiariť ako duch čo vstal z mŕtvych. ()

Šialenstvo Mickeyho Hamiltona (1979) (S03E05) 

Dobrý diel. Chudáčik nešťastný Mickey Hamilton. Bodie s Doylom zo začiatku machrujú naplno, vyjsť 25 poschodí je však celkom fuška. Tie socialistické byty a atmosféra ma vždy fascinujú. Doyle to vystihol. Škoda že ten policajt sa zachoval ako tupec. ()

Súvisiace novinky

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (viac)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (viac)

Bodie a Doyle chystají návrat

Bodie a Doyle chystají návrat

27.04.2010

Už je ale nebudou hrát Martin Shaw a Lewis Collins. V celovečerním remaku dostanou hláškující ranaři z CI5 podstatně mladší obličeje. Pamětníci mezi námi si určitě vzpomenou na doby, kdy britský… (viac)

Reklama

Reklama