Reklama

Reklama

Priatelia

(seriál)
Promo
USA, (1994–2004), 86 h 32 min (Minutáž: 22 min)

Hrajú:

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer, James Michael Tyler, Elliott Gould, Christina Pickles (viac)
(ďalšie profesie)

Série(10) / Epizódy(236)

Láska, sex, přátelství, štěstí a smůla kolem nás aneb život je třeba brát s nadhledem. (oficiálny text distribútora)

Recenzie používateľa Sefko k tomuto seriálu (11)

Priatelia (1994) 

Je to fajn. Síce to pre mňa asi nikdy nebude taká kultovka ako pre ostatných. Ale ústrednú zostavu si človek obľúbi už hneď na začiatku. A do konca sa vlastne len vezie s tým, že nechcete vystúpiť. ()

Season 1 (1994) (S01) 

Priateľov som nesledoval v dobe keď aktuálne bežali ale až neskôr. A aj to len ako tichý šum na pozadí.  Až teraz som sa rozhodol pre poctivý maratón. A... je to fajn. Ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že ma to minulo v určitom správnom veku. A teraz je už neskoro. Hlavná zostava je super. Aj niektoré časti. Ale tá šablónovitosť mi tam vadí. Nehovoriac, že každá časť začne tak akosi uprostred deja. Malo kedy vlastne vidíte ako sa niekto z ústrednej zostavy dal z niekým dokopy. Narážam hlavne na vedľajších partnerov. Ale aj pokiaľ ide o niektoré dejové prvky. Nikde tam napríklad nie je ani jedna scéna ako sa Rachel dostala k práci. V jednej časti si hľadá. A v druhej bez akéhokoľvek vysvetlenia už pracuje ako čašnícka. Ale uvidíme ako to pôjde ďalej. Nevzdávam to. ()

Season 2 (1995) (S02) 

Ale áno po prvej sérii už je v tom vidieť určité zlepšenie. A to je fajn. Neduhy z prvej série viac menej zostávajú. Opäť pokiaľ ide o vzťahy tak sa ocitneme vždy akosi uprostred. Ale čím ide jedna časť za druhou tak mi to akosi prestáva vadiť a skôr si vychutnávam hlavné postavy. A to je napokon dobre. Veď to celé stojí a padá na nich. ()

Season 3 (1996) (S03) 

Zatiaľ čo prvé dve série pôsobia dojmom, že tvorcovia nemajú žiaden dlhodobý plán kadiaľ sa ma seriál uberať a len skúšajú čo bude fungovať a čo nie. V tretej sa karta obracia a minimálne od polovice série je konečne vidieť aj niečo ako dejový oblúk (vzťah Rossa a Rachel). Stále sú v tom určité nedostatky (skratkovitosť). Ale už sa pomalý vytrácajú. ()

Season 4 (1997) (S04) 

Zatiaľ najlepšia séria. Konečne sa postavy aj niekde posúvajú. Čo vedie k celkovému zlepšeniu rozprávania. Iste má to svoje muchy ako aj pred tým. Ale tu je to najmenej cítiť. ()

Season 5 (1998) (S05) 

Monika a Chandler sú super. Ale inak sa seriál vracia k svojej jednoduchosti. A to znamená k prešľapovaniu na mieste. Jednoznačne zošúp dole. Iste nájdu sa to výborné časti ako napríklad Rossov sendvič. Ale ani to nezakryje fakt, že sa tvorcovia po minulej sérii rozhodli riadne pribrzdiť. ()

Season 6 (1999) (S06) 

Na základe môjho hodnotenia je jasné, že nepatrím k veľkým fanúšikom Priateľoch. To ale neznamená, že som si predchádzajúce série neužil. Priam naopak. Štvrtá a piata sú vážne podarené a do tohto momentu predstavujú pomyselný vrchol seriálu. Ale toto už je priveľa. Z poctivého sitkomu zmiešaného s trochou dramedy sa tu seriál mení v telenovelu. A niektoré vtipné postavy len v predvídateľné figúrky. Je tu pár časti ktoré potešia napríklad Rossove zuby alebo tie s frajerským/usmrkaným Willisom. Ale to je žiaľ málo. ()

Season 7 (2000) (S07) 

Konečne v tom vidím aj niečo viac než iba preceňovanú telenovelu. Vývoj postav či dejový oblúk tu idú naplno a občas sa aj vtip podarí. ()

Season 8 (2001) (S08) 

Prvých asi 19 časti ťažký priemer. Vtipu je tu málo. A dobré postavy (Chandler, Monika) sú tu len do počtu. Zamrzí to o to viac keď si človek uvedomí, že predchádzajúca séria stála práve na spomínanej dvojici. Iste niekto môže namietnuť, že už svoj priestor dostali a teraz sú na rade ďalší. To by mohlo fungovať keby si to povedali aj samotný tvorcovia. Lenže nepovedali. Celá séria je takzvaná vyčkávacia. Nestane sa tu takmer nič čo by stálo za zmienku alebo opakované sledovanie. Až na posledné časti. Ktoré nám pripomenú čo je vlastne na Priateľoch dobré. A prečo sa ich oplatí sledovať. A to sú bežné situácie zo života s ktorými sa stretáva každý z nás. ()

Season 9 (2002) (S09) 

Dokopy sa tomu nedá veľa vytknúť ani čo pochváliť. Komu sa páčili predchádzajúce série bude spokojný aj teraz. Komu nie tak nie. ()

Season 10 (2003) (S10) 

Tak a máme tu záver. A je to dobrý záver. Na prvý pohľad sa môže zdať, že prvé časti trocha nudia. Ale v skutočnosti je u nich vidieť ako si tvorcovia uvedomujú, že sa blíži koniec a tak sa snažia všetko ukončiť a zároveň dať divákom určitý pocit bezstarostnosti. Narážam hlavne na časť kde sa Joey zúčastňuje konkurzu kde musí ovládať francúzštinu. Lenže po tomto sa to celé rozbehne a my dostávame emocionálnu nálož. Na ktorej konci je uspokojivý a definitívny záver Priateľoch. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Matthew Perry

Zemřel herec Matthew Perry

29.10.2023

Americký server TMZ přišel v noci s mimořádně tragickou zprávou – americký herec Matthew Perry byl nalezen ve svém domě mrtvý. 54letá hvězda Přátel, Studia 60 nebo Můj soused zabiják se zřejmě… (viac)

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

Fanoušci Marvelu pociťují únavu, tvrdí nová studie

20.11.2022

Až třetina fanoušků Marvelu cítí únavu z konstantního přílivu nového obsahu do kin a na streamovací službu Disney+. Spolu s tím ale většina fanoušků rovněž zhlédne každý Marvel projekt, který vznikne… (viac)

Tvůrkyně Přátel se za sitcom stydí

Tvůrkyně Přátel se za sitcom stydí

03.07.2022

Přátelé bezesporu patří mezi nejoblíbenější seriály, co kdy vznikly, to ale neznamená, že jsou imunní vůči kritice. Sitcom z 90. let si lidé dobírají z mnoha důvodů, snad nejčastěji ovšem kvůli téměř… (viac)

Netflix přichází o předplatitele

Netflix přichází o předplatitele

20.04.2022

Poprvé za poslední dekádu přichází streamovací gigant Netflix o své předplatitele. Důvodem je i nástup Disney+. Netflix ztrátu platících zákazníků přiznal ve své čtvrtletní zprávě, místo aby přidal 2… (viac)

Reklama

Reklama