Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Western
  • Komédia
  • Krimi

Obľúbené seriály (5)

Rím

Rím (2005)

Neuveriteľné žrádlo. V dobe žuvačkových naťahovačiek typu Lost a Prison Break niekto ešte dokáže nakrútiť seriál, v ktorom dej cvála šialeným tempom, v priebehu 12 dielov preletíme obdobie niekoľkých rokov, a pritom to nestráca prepracovanosť a psychologickú drobnokresbu. Z dobových detailov (krvavé rituály atď.), otvoreného zobrazenia sexu a násilia (bitka v aréne v predposlednej časti ruluje) a hereckých výkonov (bez výnimky) som chrochtal blahom. Gladiátor je oproti tomuto limonáda pre mladé mamičky, ktoré túžia, aby sa im namiesto starého z roboty vrátil Russell Crowe. ******* 2. séria je o kúsoček slabšia ako prvá, nájdu sa dokonca aj dejové línie, ktoré končia v slepej uličke (židovská rodina a pokus o atentát na kráľa Heroda), ale v porovnaní s ostatnou súčasnou seriálovou produkciou, ba aj s hollywoodskymi "historickými" veľkofilmami je to stále božské. Dokonca sa konečne vyskytne aj jedna skutočne veľkolepá bitka s počítačom rozmnoženými vojskami. Tlieskam.

Priatelia

Priatelia (1994)

Môj najobľúbenejší sitcom a jediný seriál v tomto rozsahu, z ktorého som videl VŠETKY časti (a väčšinu z nich minimálne trikrát). Je neuveriteľné, že to nestratilo grády ani úplne na konci a stále si to udržalo vysokú úroveň zábavnosti.

Marco Polo

Marco Polo (1982)

Skvostný seriál, na ktorý sa už trochu pozabudlo, čo je veľká škoda, pretože sa výpravnosťou a celkovou kvalitou spracovania minimálne vyrovná "konkurenčnému" a omnoho slávnejšiemu Šogunovi. Davové scény a množstvo kostýmov a pompéznych dekorácií mu môže ticho závidieť ktorýkoľvek novodobý historický veľkofilm. Na DVD vyšiel síce v tragickej obrazovej kvalite a bez pôvodnej zvukovej stopy, ale aspoň má pôvodný hviezdne obsadený český dabing z 80. rokov.

Mestečko South Park

Mestečko South Park (1997)

Dokonalé. Takmer každý diel je nenormálne vtipný a niektoré časti (napr. tá s Kennyho hracou konzolou, vojnou Nebies s Peklom a riešením otázky eutanázie) sú takým mohutným gejzírom scenáristickej invencie, drzosti a zmyslu pre humor, že hociktorý hollywoodsky scenárista môže len ticho závidieť.

Šogun

Šogun (1980)

Výborný seriál, ktorý už dnes nepôsobí takým ohurujúco výpravným dojmom ako v 80. rokoch, keď som ho videl prvýkrát, ale ten zaujímavý, miestami krutý a miestami čarovne romantický príbeh zostal. Vo svojej dobe to bola so svojimi odfaklenými hlavami a rozpáranými bruchami televízna revolúcia, ktorá vyvolala aj mnoho protestov, dnes už sme zvyknutí na onakvejšie samurajské rúbanice. Veľmi zábavná je s odstupom času scéna, v ktorej Blackthornovi ponúknu do postele chlapca, a Richard Chamberlain, o ktorom vtedy svet ešte netušil, že je čistokrvný gay, jeho ústami rozčúlene kričí: „Snáď ma nepovažujete za nejakého odporného sodomitu?!“ ;-)