Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Série(2) / Epizódy(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(viac)

Recenzie používateľa Anet21 k tomuto seriálu (8)

Stín minulosti (2022) (S01E01) 

⚪Nebyť odkazu na známe meno a produkt, spadlo by to pre 80% divákov do škatuľky ,,priemerné fantasy, čo práve vyšlo," takto sa v tom budú rýpať všetci, a to bol asi autorský zámer.⚪Inak, námetom zase klasicky woke, po She Hulk je aj Galadriel silná žena, idúca za svojou pomstou, silnejšia ako všetci ostatní, motivovanejšia, zabíjajúca netvora pár ranami, i keď 10 chlapov si s ním nevedelo dať rady. Ale čert to ber.⚪Čert ber aj tie klauzuly, tých farebných elfov, tie neustále narážky na diskrimináciu, na ženské prebudenie, feminizmus, divný casting, v ktorom je 80% hercov absolútne nesympatických (nechápem, aj keby chceli tak by sa im niečo takéto nepodarilo, nie je tam jedna na pohľad sympatická postava), aj tie odkazy na Jacksonove dlhé nájazdy kamery a dronov na krajinu, ktoré asi majú aspoň naoko uspokojiť fanúšikov trilógie.⚪Čo už čert zoberie horšie je scenár a motívy v ňom, nepomáha ani zbytočné množstvo postáv, neustále prebiehanie z lokácie na lokáciu a očividné ťažkopádne CGI. Jacksonove filmy majú 20 rokov a stále mnohé z efektov ohromia, tu, vraj v najdrahšom seriáli sú otrasné efekty, strop sú zábery lode plávajúcej na mori v závere, niečo tak slabé sa už dlho nevidelo.⚪Celkovo zatiaľ priemer, okrem kamery a hudby nezaujme skoro nič, atmosféra sa zatiaľ nekoná, žiadny strach sa nevyvolal, a zaujímalo by ma, prečo tu hobiti žijú ako nejakí lesní špinaví kočovníci v hnusných domoch z látky, keď pôvodne mali svoje pekné domy s charakteristickou architektúrou atď. Zaklínač 3.0. Faaaakt treba vidieť.⚪ ()

Na moři (2022) (S01E02) 

⚪Tempom lepšie ako prvý diel, atmosférou snáď tiež, i keď najväčšie fantasy je asi tá lanom pospájaná plť z troch dosiek, ktorá vydržala útok netvora, búrku na mori, vlny a stále drží. A tie neustále prenášané hlboké pravdy, to sa zunovalo už pri prvom diele.⚪A trošku sa obávam o to, že Galadriel nie je v rasovo zmiešanom páre, na rozdiel od asi všetkých ostatných párov v seriáli, snáď to masový západný divák predýcha.⚪Inak stále bez odpovede, prečo by z tohto mal byť zapamätateľný kánon.⚪ ()

Adar (2022) (S01E03) 

⚪Stále priemer. Scény na lodi, kedy treba vykľúčovať zelené plátno a nahradiť ho vodou sú stále veľmi amatérske, všetko pôsobí ako robené v štúdiu, rovnako záverečný súboj s cgi vlkom je ako vystrihnutý z nejakej poddimenzovanej francúzskej rozprávky, lepšieho vlka snáď vytvoria štúdiá aj na Slovensku.⚪Ďalšia kapitola sú hobiti a ich rozprávková linka, v ktorej ich oblečenie a lokácie pôsobí ako lepšia nemecká rozprávka zo ZDF, kde je ten najdrahší rozpočet stále nie je jasné, zároveň sa táto linka tri diele nikam nepohla.⚪Posledná záležitosť - postavy. Divák sa ešte ani nezoznámil s tými prvými a zbesilo prichádzajú ďalšie, v realite ale majú pramálo charakteru a ak aj, rýchle predstavovačky len ťažko umožnia, aby s nimi divák súcitil, čiže taká záverečná scéna so zajatými sa úplne míňa účinku.⚪Stále si stojím za tým, že ak by sa to nijako nespájalo s menom Tolkiena, sérial by sledovali tak 40% divákov, čo teraz.⚪Pekné sú len niektoré cgi zábery na fantasy mestá, inak skoro nič, aj tie interiéry dýchajú ateliérmi. A masky oblúd? No...od strachu neodpadnete.⚪ ()

Velká vlna (2022) (S01E04) 

⚪Polovica série preč a dej sa vlastne nikam neposunul. Stále sa točíme v kruhu - Galadriel je stále panovačná a vzťahovačná postava, ktorá kam príde, tam rozdáva rozkazy, ktoré vraj majú všetci počúvať, je drzá a pôsobí narcisticky, nepočúva žiadne rady a ku každému sa správa ako k podriadenému, mnoho postáv stále nemá jasné ciele či zámery, väčšina dejových odbočiek sa rieši rôznymi príhodnými skratkami, aby sa príbehy urýchlene niekam posunuli, scenár sa stále snaží o vyjadrovanie veľkých a hlbokých myšlienok a právd, ktoré ale v dialógoch pôsobia ako päsť na oko (výroky typu: ,,More má vždy pravdu" a iné skvosty).⚪Rovnako skratkovité sú niektoré scény, tu napr. scéna u trpaslíkov, kedy niečo náhodne buchne, zapráši sa, zničoho nič sa ukáže, že to je zával v bani a Durin niekam beží, že sú ešte štyria dole zavalení, všetko sa ale stane v takom neprirodzenom zhone a bez nejakej premyslenej naračnej štruktúry (ako väčšina udalostí tu), až sa zdá, že scenár píše začiatočník. To isté platí u scény s Galadriel, kedy najprv dostane preslov, ako má spoznať svojho nepriateľa a takticky sa mu prispôsobiť, čo ona pochopí tak, že má zbiť kráľovskú stráž a utiecť z väzenia. Bez komentára.⚪Pretože postáv je asi stále málo, pribúdajú predstavovania ďalších, pričom vrcholom je akýsi cosplay-ista na Karla Marxa. Je to ale jedno, pretože každá je stále sebecká a myslí očividne iba na seba.⚪Záver už je zase taká klasická fraška, v ktorej sa už dokonca dve silné ženy spoja na boj proti zlu. To, že to zatiaľ nikam nemieri je jedna vec, ale že je to vcelku nudné a bez iskry, to už je seriózna realita.⚪ ()

Odchody (2022) (S01E05) 

⚪Fraška, aneb ako silné ženy Amazonom otriasli.⚪Piaty diel z ôsmich a dej sa stále motá v kruhu. Tak, hlavne, že sme tento diel dostali hneď na začiatku jeden prudko feministický rečnícky prejav a jeden prudko feministický zápas 1v6, v ktorom emancipovaná Galadriel poľahky prebila šiestich mladých trénovaných chlapov. A že teda táto scéna stojí za to, divák nevie, či sa smiať, či plakať. Pôsobí to celé ako paródia - od herečkinho herectva až po trápne slabú choreografiu boja, v ktorom sa Galadriel pohybuje asi o polovicu pomalšie ako ostatní herci, no všetci jej aj tak zázračne uhýbajú, potkýnajú sa pred ňou a pod., aby ona mohla byť za výbornú bojovníčku - k smiechu a zatiaľ najblbšia scéna (ak nerátame tú skoro rovnako blbú z minulého dielu, v ktorej zavrela 4 kráľovských strážcov do väzenia).⚪Znova sa objavuje linka s hobitmi, znova nestojí skoro za nič, asiGandalf, ktorý sa skôr podobá na starého Pierra Richarda si zase strihne 1v3 súboj proti škaredým cgi vlkom, ktorý celý nemá ani napätie, ani nápad.⚪Ono, celý seriál pôsobí, že pri jeho tvorbe nikto nerozmýšľal, všetko je buď až bizarne amatérske alebo úplne nefunkčné, po piatich dieloch sa divák ani nesmeje tomu, čo vidí, len čaká, kedy diel skončí (aj v tomto diele napr.: scéna, kde sa vyleje olej vo vnútri lode, zapáli sa, daná loď vybuchne, ale následne vybuchujú aj ďalšie lode, aj keď ich sa oheň ani nedotkol, alebo scéna, v ktorej elf popiera, že by niečo vedel o bájnom hľadanom kameni, a potom, keď elfský kráľ od neho asi na 2 metre poodíde vytiahne presne ten kameň z vrecka a začne si ho obzerať, pričom kráľ to môže z diaľky krásne vidieť....)⚪Inak, kde sú tie miliardy na výrobu stále nevieme a už by som bola naozaj ochotná veriť, že sa väčšina rozkradla.⚪ ()

Udûn (2022) (S01E06) 

⚪Nie je to o veľa lepšie, a ak niekto tvrdí, že áno, tak iba preto, že päť dielov bolo úplný brak s nulovou gradáciou, toto vytiahlo úroveň asi na ,,level menší brak," keďže sa dej niekam pohol, a hneď to niekto považuje za skvelý počin. Ľudia sa nechajú strašne ľahko nachytať.⚪Tie patetické dialógy plné pátosu, kde každá myšlienka je hlboká pravda sú tak strašne napísané a strašne podané, že je to kombo na bolesť očí aj uší.⚪Trochu lepšia kamera vo večerných scénach určite nezachráni zlé masové scény, ktoré ani masové nie sú - v najdrahšom seriáli na svete vyzerajú masové bojové scény ako akési zfilmovanie nízkorozpočtovej stredovekej bitky niekde na hrade Trenčín, pričom na oboch stranách bojuje tak 30 ochotníkov. Kde je komparz, kde je obrovská masa monštrier, či neboli peniaze na masky pre stovky ľudí? Vážne neboli peniaze? Veď už len to, že aj v tomto dieli sa počítačovo hromadia ľudia na scéne, než aby sa zohnali komparzisti je mimo. Ach.⚪Ďalšia záležitosť je choreografia, tak ako v minulom dieli, aj tu pripomína skôr divadelnú choreografiu bojov, všetko je umelé, neprirodzené, ľudia sa teatrálne zaháňajú rukami, i keď už z diaľky je jasné, že by sa netrafili, všetko je neskutočne neprehľadné, niečo sa deje, no vďaka strihom vôbec nevidno, čo a podobné hrôzy. A áno, v divadle je takýto typ bitiek štandard, vo filme ani náhodou nie, ale to očividne tvorcovia vôbec nechápu. Každá bitka skončí skôr ako začne (moja obľúbená je úvodná scéna bitky, kde elf strhne nejakým záhadným úkonom celú vežu, pričom z luku páli rýchlosťou samopalu), o nejakom napätí nemôže byť ani reč, bitka v dedine je tiež asi nejaká forma paródie, to, že ľudia nespoznali, že pod maskou nie sú obludy, ale ľudia, aj keď majú napr. odlišnú stavbu tela atď., radšej pomlčať. ⚪To, že elf má s krčmárkou natajno rodinu sa dalo vydedukovať už v prvom dieli, spojenie linky dedinčanov a Galadriel je jednak úplne nasilu, keďže neviem, odkiaľ vedeli, kam ísť a jednak ani nedáva zmysel (rýchlosť presunu, to, že v jednon strihu je noc a v druhom jasný deň, čo už je fakt začiatočnícka chyba), no krasojazdkyňa silná žena Galardiel, ktorá na koni robí kúsky ako kaskadérka je highlight dielu :D, rovnako jej vzťahovačnosť a neschopnosť priznať si vinu (scéna s Adarom, kedy sa mu vyhráža a pomaly ona je záporák len preto, že jej povedal pravdu o jej povahe je skvost).⚪Rovnako ako to, že si táto silná žena neskontrolovala, čo je zabalené v handre. Čo sa dá pochváliť je maximálne chorálová hudba, niektoré zábery na krajinu a záverečné cgi sopky (a to, že sme sa zase obišli bez hobitov), inak áno, niekam sme sa pohli, ale to sme sa mali už dávno, kvôli tomu seriál určite chváliť nebudem.⚪ ()

Oko (2022) (S01E07) 

⚪Prisahám pánubohu, že z tohto sa stala komédia, každý piatok sa smejem úprimne a od srdca. Akurát, že to nebol zámer tvorcov.A keďže je to komédia, aj ja na to pôjdem komicky.⚪Prvý gól - tlaková vlna zo sopky, obsahujúca lávu a popol, dosahujúca okolo 1000 stupňov celzia nezabila skoro nikoho - Gajka sa pozviechala zo zeme bez škrabanca, následne začali z neidentifikovateľných úkrytov vyliezať aj iní ľudia, pričom by už všetci boli dávno spálení na uhoľ, nehovoriac o tom, že niektoré drevené domy tlaková vlna ani nezhodila a iba trošku „efektne" obhoreli. Každý, kto sa tešil, že všetky tie otrasne napísané postavy konečne do jednej pokapali zostal sklamaný. Tvorcovia totiž nepochopili, že ak bol zámer, aby sa v danej oblasti vytvorila tma, aby škreti mohli ísť von aj za svetla, stačilo, aby sopka vychrlila popol a všetko by stmavlo, alebo, aby aspoň nebola tá sopka tak blízko danej dediny a všetko sa to stalo v obrovskej diaľke, pretože to by bolo aspoň o 1 % logickejšie, ako tento hnoj. Alebo, čo ja viem, neurobiť zo škretov upírov páliacich sa na slnku. To by bola tiež možnosť.⚪Hobiti sú späť, na dve z nich spadol omylom uschnutý konár, pričom tieto sa tvárili, akoby ich zasiahla spomínaná vlna zo sopky a nie len haluz. Inak je očividné, že tu sa tvorcovia snažili o to, aby postupnou sadou malých nechcených nedorozumení začali hobiti AsiGandalfa aka Pierra Richarda nenávidieť a neoprávnene sa ho báť, no je to celé urobené hlúpo a začiatočnícky, akoby nevypísanou osobou - všetky náhody, ktoré sa stali sa stali vyslovenou vinou hobitou, nie jeho, takže vôbec nedáva zmysel, prečo by ho mal niekto obviňovať. Rovnako kvitujem, že AsiGandalf sa za 7 dielov naučil anglicky a hobiti na neho rozprávajú anglicky, pričom on plne rozumie. Rodený polyglot.⚪Konštantnú kvalitu dialógov sám za seba zodpovie tento prepis: „Prečo by sme mali veriť elfom?" ,,Nemali. Ale ja nie som obyčajný elf, som Elrond Poloelf. A v elfoch vidím, čo oni sami nevidia." Nutno dodať, že to nielenže nebola odpoveď na otázku, ale v kontexte situácie nemala žiadny vyznam predtým ani potom. Výrazný posun však nastal v tvare Elrondovho účesu, čiže ďakujeme.⚪Ono to v niektorých momentoch naozaj pôsobí, akoby nielen každý diel nakrúcal vždy niekto iný, ale aj písal, resp. akoby každú druhú scénu písal iný scenárista a potom sa tie scény nejak postrihali do celku. Lebo ľavá ruka nevie, čo robí pravá.⚪Sme radi, že si Gajka spomenula na svojho manžela, aj keď táto spomienka bola tak náhodná aj príhodná, ako len scéna v zle napísanom scenári môže byť. Namiesto toho, aby sa táto spomienka zobrazila pomocou aj keď trápne nadužívaného flashbacku, zobrazí sa pomocou činoherného dialógu, v ktorom Gajka popíše, ako svojho muža milovala natoľko, že si na jeho existenciu spomenula úplnou náhodou, pričom celý tento príbeh je ešte zarámcovaný myšlienkou, že zlý chlap nevedel zniesť kritiku a posmešok silnej nezávislej ženy.⚪Keby ešte niekto vedel, o čom vlastne doteraz celý seriál bol, bola by som mu vďačná, keby mi to vysvetlil - Numenorská armáda sa tri diely niekam chystala, prežila jednu bitku a okamžite, aj keď nepriateľ nebol porazený a zhromaždil sa niekde za kopcom sa vrátila späť domov, dobití dedinčania sa rozhodli odísť niekam ,,na lepšie miesto," kam mohli odísť už dávno, a teda nemuseli vôbec bojovať, hobiti najprv neznášali AsiGandalfa, poslali ho preč, aby následne ako najväčší konfidenti ,,napráskali" rádoby Eminemovi jeho polohu, no za pár minút sa rozhodli pomôcť mu a ísť ho hľadať, jeden dopadnutý elfský list prebudil satanské monštrum z hlbín, a hlavne, výbuch sopky ponoril ,,do tmy" asi okruh 1 km, čo v preklade znamená, že v doline je tma a za kopcom už úplne normálny nedotknutý život. Aj by som si poplakala, aj sa mi radšej nechce. Najdrahšia paródia všetkých dôb, pri ktorej škoda, že Nielsen už zomrel, ako taký Elrond by sa vynímal krásne.⚪ () (menej) (viac)

Slitina (2022) (S01E08) 

⚪Konečne záver, plný ,,neskutočne" prekvapivých odhalení, nedramatických ,,dramatických" momentov a prkenných hereckých výkonov, hlavne úžasnej Guyladriel. Dúfam, že za tie ďalšie dva-tri roky (či kedy má vyjsť druhá séria, myslím, že rok 2024) zase odvedú takú ,,skvostnú" prácu ako pri tejto sérii a miliarda dolárov bude naozaj ,,dobre" investovaná a na plátne citeľná.⚪PS.: Čo majú scenáristi neustále s tým pichaním do chodidiel namiesto do životne ohrozujúcich častí tela je záhadou, ktorej odpoveď ma radšej ani nezaujíma. Hudba a chorálne spevy to všetko o hviezdičku povyšujú, ale nutno dodať, že aj tie dosti odkazujú/nadväzujú na trend, ktorý započal v LotR.⚪ ()

Súvisiace novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (viac)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (viac)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (viac)

Akční Citadela se dočká další řady

Akční Citadela se dočká další řady

26.05.2023

Amazon opět zatřásl svými bezednými měšci na peníze a potvrdil dříve avizovanou druhou sérii akčního seriálu Citadela. Projekt, který měl poměrně komplikovanou cestu na obrazovky a několikrát změnil… (viac)

Reklama

Reklama