Reklama

Reklama

Svet pod hlavou

(seriál)
  • Česko Svět pod hlavou (viac)
Trailer
Dráma / Mysteriózny / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrajú:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Píše sa rok 2016. Policajt Filip Marvan musí ukradnúť dôkaz, aby zachránil svojho brata pred mafiou. Čoskoro ho zrazí auto a on upadá do bezvedomia. Prebúdza sa v severočeskej nemocnici v roku 1982. Ako sa ocitol v minulosti? Prečo? Aká je cesta späť? Filip stretne svojich vlastných rodičov Jana a Simonu niekoľko mesiacov pred tým, ako sa im má narodiť. Spoznáva otca, ktorého si pamätal len ako zlomeného muža, čo dobrovoľne ukončil svoj život. Rozhodne sa, že vypátra príčiny, ktoré zničili jeho rodinu. Aby spoznal pravdu, musí sa stať členom tímu okresnej kriminálky a vyšetrovať sériu detektívnych prípadov zo Sokolova 80. rokov minulého storočia. Nájde tu kľúčový dôkaz v prípade, kvôli ktorému ho zrazilo auto? Dozvie sa, prečo zomrel jeho otec? A čo má poradiť svojej dvadsaťročnej matke, ktorá práve zistila, že je tehotná a len on vie, že sa jej narodí chlapec a bude sa volať Filip? (TV JOJ)

(viac)

Recenzie používateľa fugyx k tomuto seriálu (6)

Tieň papradia (2017) (E01) 

Cestovanie v čase? Prečo nie?! Teda vlastne sa to odohráva zatiaľčo je v kóme, či? Dobrý nápad s návratom do inej doby, do roku, kedy sa narodil, kde zrejme zostalo niečo v príbehu hlavnej postavy nevypovedané... Podľa rekcie generácie, ktorá tú dobu zažila (ja našťastie nie), je to trochu "presúdruhované" - Kto sa v nemocnici oslovoval súdruh / súdružka? Za minútu ikskrát... Ale nech hodnovernosť dobových reálií hodnotia iní, než ja... Ale musí sa uznať, že Trojan vie aj tú mršku dobre zahrať. ()

Anjel odplaty (2017) (E02) 

Druhý diel bol bezpochyby lepší, keďže sa bez potrebných úvodných vysvetlovačiek pre diváka rovno prechádza k deju. Neviem ako to bolo v pôvodnom seriáli, na základe ktorého vznikol SpH, ale zasadiť (mysterióznu) kriminálku do ex-regime bol dobrý nápad, skvele tu vidno všemožné kontrasty - nielen tie typické (totalita x demokracia), ale aj tie hlbšie ako napr. zásady, hodnoty jednotlivca. Retrospektívne zábery sú podľa mňa pochopiteľné, keďže sa hlavná postava vrátila do čias svojho detstva a postupne - v prvej časti to už naznačené bolo - sa snaží vyrovnať s minulosťou, týkajúcou sa smrti otca. // Momentálne prebieha v bratislavskej Umelke výstava kostýmových výtvarníkov a práve jedna z nich dostala otázku, aké sú pre nich najlepšie a náročnejšie kostýmy na tvorbu. Najradšej majú dobové kostýmy kvôli veľkému priestoru pre fantáziu v realizácii. Spomínam to tu práve pre odpoveď na druhú otázku - za jednu z najnáročnejších prác označila sedemdesiate a osemdesiate roky, a to práve pre ich relatívnu blízkosť, kedy je náročnejšie zachovať autenticitu doby, ktorú si väčšina dobre pamätá. A práve v tomto si dali tvorcovia seriálu evidentne záležať - od áut, telefónov, až po plagáty, prapodivné názvy všelijakých ustanovizní atď. A nepochybne i kostýmov, účesov (o tom sa zmieňovala aj Judit Bárdos v niektorom rozhovore). // Čo sa týka daného príbehu - mal dobre našliapnuté, jasná zápletka, jasný podozrivý / páchateľ, napätie, everything good so far, a potom príde záver - možno príliš jednoduchý. Trojan menej hovoril, ale začína čosi tušiť. Amen. ()

Mŕtvi ľudia (2017) (E03) 

V žiadnom z ich doterajších prípadov ešte nikto nezomrel, čo mi príde ako plus. Keďže je to aj detektívka, o to lepšie je to napísané. Pri tejto časti sa moji rodičia dobre zabávali: Sloky a Nováček, Bombu ne, Láska je zboží tuzexové, Choma ako velice angažovaný riaditeľ festivalu atď. Taclík si to užíval, maska bola perfektná. Budař hrá tiež dobre svoju rolu - dôsledného snbáka so všetkou absurditou, ktorá ich vystihovala - proste takého dementa (žeby narážka na iného Klementa - dementa v dejinách ČS?). // Naďalej sa pekne prelína prípad s osobným hľadaním odpovedí mladého Marvana, keď stretáva svojich rodičov, pomáha jeho (budúcej) matke, upokojuje ju, dáva životné rady. Zaujímavý bol moment, keď gitaristu zasiahla elektrina - v prestrihoch Neužil (Marvan) a pokyny lekára na oživovanie (preínanie so súčasnosťou?). // Ďalšia skvelá scéna - keď prekladal Kanaďanovi tie strojene naformulované vety. ()

Orchidea na smetisku (2017) (E04) 

Zaujímavosť prípadov nechýba, keď sa dostávajú od podozrivého k ďalšiemu podozrivému a každý má svoj diel viny. A všetkého bolo primerane akurát: komunistické žvásty, "neochvejné" policajné postupy, rekvizitky, aj hlášky... // I socialistický lidi jsou jenom chlapi. // V socialistický společnosti se přivydělává brigádou nebo překračováním plánu. // Jsem střizlivý jak pytlík mlíka. // Marvanove fantasy stavy sú čoraz lepšie. Keď sa pozerá na seba ako leží v kóme cez obrazovku televízora, ktorý sme mali i my doma... Paráda. ()

Závadová mládež (2017) (E05) 

Síce bez (ozajstného) prípadu, ale zato sa toho dosť objasnilo. Skvelé stvárnenie prepojenia troch časových liniek - hlavný dej v kóme (minulosť), záblesky zo súčasnosti a spomienky na detstvo - je v tomto diele asi najsilnejšie a urobené precízne. // Z Klementa sme sa doteraz len smiali pre jeho premotivovanosť a záľubu v kádrovaní, tentoraz vystrčil rožky, až z neho šiel trošku strach // Na druhej strane - začo tých dvanástich odviezli na stanicu, kvôli futbalu a pivu? A len tak bez ničoho? Asi sa to vtedy dalo... ()

Mŕtvy muž (2017) (E09) 

Blíži sa koniec a ide do tuhého. Mŕtvy policajt ako súčasť plánu na odstránenie Marvana, ktorý zazmätkuje a stáva sa štvanou zverou, doslova. Doteraz fantazijné stavy (poväčšinou ku koncu epizód), ktoré prepájali Marvana s rokom 2016, dospeli do štádia, keď otvorene hovorí, že je z budúcnosti. Pod vplyvom liekov sa jeho výjavy umocňujú a scéna s matkou na konci bola desivá. Na začiatku kompromitovaný, neskôr lovený, nakoniec porciovaný. Parádny záver epizódy. ()

Súvisiace novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (viac)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (viac)

Reklama

Reklama