Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 5
USA / Poľsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvorcovia:

Lauren Schmidt

Predloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrajú:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(4) / Epizódy(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenzie používateľa Martinius k tomuto seriálu (4)

Zaklínač (2019) 

charakteristiku prvej serie vyborne vystihol duro cervenak, cize tentoraz s nim dokonca aj suhlasim. :) ano, toto je sapkowskeho zaklinac. v scenari pribehu, v dialogoch, v jednani a motivoch postav, vo vyborne prepracovanych bojoch i v naturalistickej stredoveko temnej atmosfere. ano, yennefer je ina ako by si ju clovek predstavoval podla knihy, ale kupodivu funguje. vypaseni cernosi v rytierskom brneni posobia vskutku groteskne, avsak najmenej mi herecky sedela postava triss, ktora sa so svojou predlohou nestotoznuje takmer v nicom. ked tu vsak citam vsetok ten zufaly shitstorm ubolenych dusiciek, ktore zjavne sapowskeho bud necitali, alebo mala jeho tvorba pre nich hodnotu telefonneho zoznamu, mam pre nich jeden tip, ako sa vymotat z psychickej traumy, ktoru im serialovy zaklinac sposobil: hodte sa pod vlak. najma T2, RedAK a spol. RedAK - medzi tebou a verbalom je jeden zasadny rozdiel. verbal aj ked nieco znici, ma jeho komentar priam umelecky charakter a citat ho je literarny zazitok, aj napriek tomu, ze s nim nesuhlasim. ty si vsak typ uplakaneho nevkusneho kokotka, pri ktorom je zahadou, ako sa dokazal vypracovat k tolkemu poctu bodov. ()

Kaer Morhen (2021) (S02E02) 

styri s odrenymi usami, lebo zaklinac. navsteva stareho dobreho kaer morhenu, ktory najma hraci zaklinaca 3 poznaju naspamat, potesila. eskel sklamal. jeho postava i jeho koniec. pribeh s leshenom mal vsak svoje specificke zaklinacske caro. linia yennefer mi nedavala zmysel a bola dramaticky nafuknuta. odklon od knih citit vyrazne uz teraz. hadam to tvorcovia prilis nedodrbu, trufam si tvrdit, ze sotva by sa niektory z ich scenaristov vytiahol na sapkowskeho. ()

Rodina (2021) (S02E08) 

tento diel je naozaj dokurveny. a to som zvysok serie vnimal ozaj pozitivne. scenaristka sa sice riadne chopila tvorivej volnosti, pri ktorej sa viac ani len neda hovorit ako o adaptacii, avsak stale to bol zaklinac v sapkowskeho duchu. onen charakter i prostredie tak osobitne a zive v knihach. dychali nim aj hry, ktore sice boli uz pokracovanim knih, avsak drzali sa striktne a s respektom kanonu. posledny diel tejto serie sa vsak vysral na vsetko, co je v tomto svete svate a co robi zaklinaca zaklinacom. sklzol kdesi na mentalnu uroven tvorcov 8. serie hry o trony. takze v rychlom slede naj faily, ktore len dalej dokurvia dej: 1) ciri, ktorej trvalo 5 kniznych dielov na vypestovanie si svojich schopnosti, sa stava uvrestanou supercarodejkou. 2) predcasne odhalenie emhyra je uplne zbytocne, antiklimax, ktory zavana dramatickym pruserom. 3) geralt neriesi finalnych bossov umrncanym vyplakavanim na sposob "ciri, vrat sa, ciri, ty to zvladnes", ale sekanim a genialitou svojho bojoveho umenia. aj vdaka tejto scene posledny diel poprel charakter hned viacerych postav - od geralta, vesemira, ciri az po yennefer. 4) syndrom "cervenych triciek" zo star treku. u sapkowskeho nebola ziadna postava navyse, tu nelogicky a samoucelne zomieraju "random"-zaklinaci v podobe obetovatelneho komparzu, aby bolo viac mrtvol a krvi. nieco, co by sa vo vesmire zaklinaca nemohlo stat. 5) cosi ako "fatwa" na ciri, geralta a yennefer zo strany severnych kralovstiev? wtf? obzvlast, ked ma geralt po ich boku bojovat proti nilfgaardu? bojim sa tretej serie. ()

Pozvání (2023) (S03E04) 

plno scenaristickej vaty, dramaturgickej bezradnosti, konverzie zaruceneho heterosexualneho suknickara na gaya a alternativnej reality ako by vyzeralo stredoveke polsko, keby lezalo na pobrezi stredozemneho mora a a uz pred tisicrocim sa don hrnuli prudy migrantov z afriky na pltkach. zle tusenie (a nahodne spojlery...) na dlhodobo a opravnene odradzali od tohto dielu. ()

Súvisiace novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (viac)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (viac)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (viac)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (viac)

Reklama

Reklama