Reklama

Reklama

Austrálsky farmár Joshua Connor má zvláštny talent pre hľadanie vody pod zemou vo vyprahnutej krajine. Svoj inštinkt bude musieť využiť v životnom dobrodružstve, aby sa v cudzej nepriateľskej krajine dostal na miesto najdesivejšej bitky prvej svetovej vojny a našiel svojich troch synov. Cesta ho z austrálskeho kontinentu vedie do Konštantínopolu (dnešného Istanbulu), na rozmedzí Európy a Ázie, doprostred chaosu rúcajúceho sa impéria Osmanskej ríše. Connor sa musí zorientovať v neznámom prostredí plnom exotiky. S nečakanou pomocou potom začína súkromné vojnové ťaženie, nemenej veľkolepé než to, ktoré tu nedávno skončilo. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (9)

Trailer 2

Recenzie (194)

classic 

všetky recenzie používateľa

Myslím si,že vo filmovom priemysle by mali platiť jednoduché pravidlá: Režisér by mal byť režisérom,Herec by mal byť hercom.Za kamerou,pred kamerou.Výnimka potvrdzuje pravidlo a neplatí to vždy.Clint Eastwood,či Woody Allen sú tzv.lepší režiséri ako herci,alebo Ben Affleck nie je dobrý herec,tak o to lepší režisér.Oscarový Gladiátor Russell Crowe je niečo medzi tým,herec výborný,režisér? Jeho DEBUT o bolestných udalostiach Austrálie,ktorá bojovala v obidvoch svetových vojnách,tu v prvej,kde pri tureckom Gallipoli zahynuli tisícky austrálčanov,taktiež synovia farmára Joshui Connora.Matka synov prepadla veľkým depresiám,siahne si na život,kolaps v živote farmára,ktorý chce nájsť v Turecku hroby synov.Ale je nádej,že všetci nie sú mŕtvi.Tak prichádza do Istanbulu,kde ho nevítajú s otvorenou náručou...Má to svoje svetlé stránky,lebo stretne ženu,do ktorej sa zamiluje,ale nebezpečenstvo číha na každom kroku.Russell sa opiera o kameru Andrewa Lesnieho,ktorý má dostatočné skúsenosti s epičnosťou,a práve najväčšie grády réžie sú vo flashbackoch,kde sú synovia v extrémne nebezpečných situáciach.Bohužiaľ, Andrew nedávno zomrel.škoda a strata brilantného OKA,česť tvojej pamiatke.Ešte si prizval hlas Lise Gerrard,tak nostalgia je tu.Herci,okrem Russella,ktorý tu hrá ako o dušu,tu mám i krásnu Oľgu Kurylenko,ktorá nemá prakticky čo hrať,ale ani čo pokaziť.Film ako celok je dôstojným spracovaním látky o farmárovi,obyčajnom človeku,ktorý sa zmieta v žiali a strachu,chce nájsť pozostatky synov,ako to sľúbil žene,priviesť domov a pochovať.„Budúci režisér” Crowe má nábeh,že v ďalšom filme sa vráti ako lepší herec,skúsenejší režisér,ale nový Costner v Tanci s vlkmi,asi len ťažko? ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

R. Crowe zažíva malú krízu, ktorá trvá už pomerne dlho. Posledné roky sa mu dobré role vyhýbajú a točí jednu blbosť za druhou. Kde sú časy Gladiátora alebo Čistej duše? Asi si povedal, že to skúsi sám, ale nedopadlo to podľa jeho predstáv. Na filme, kde je kopanie studne zaujímavejšie ako hľadanie vlastných synov v megahrobe Gallipolli bude niečo zle. Crowe natočil pekné obrázky, ale filmu chýbajú emócie. Nebyť dobrého obsadenia Crowe, Kurylenko, Erdogan( v Turecku i vo svete veľmi známe meno), tak je to prúser. Veľmi trápne vyznievali neustále prestrihy na osudový moment, keď začala streľba na jeho synov. Keď vysloví slová: "Tu ležia moji synovia" obleje vás pocit trápnosti, pomyslíte si či on vlastne nie je Nostadamus! a núka sa otázka či toto bolo natočené naozaj podľa skutočnej udalosti... R. Crowe réžiu nezvládol a po pár dňoch si pri slove Gallipolli spomeniem len na vynikajúci film P. Weira a skladbu od skupiny Sabaton Film iba priemer. 60%. ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Crowe cestuje „na křídlech vážky“ do Osmanské říše a na obou stranách někdy až nechutně žloutenkové kamery se naivně snaží o velkofilm. Jeho turecký med je občas tvrdý (divácky nekomfortní sténání raněného syna), jinak však rozbředlý a zůstávající mezi zuby (romantická linka, křečovitý patos). Při kriketovém zápase s řeckým týmem mi dokonce málem zaskočil.. Russelle, mám tě rád, ale když si při popíjení kávy pročítal scénář a dumal nad svými možnostmi, podíval ses do lógru..? ()

sedm.1 

všetky recenzie používateľa

Russell Crowe jako režisér debutant zde podle mě obstál více než dobře. Cesta naděje sice tedy určitě není kdovíjaký filmový skvost, ovšem v rámci čistokrevného dramatu si dovolím tvrdit, že patří jistě k tomu kvalitnějšímu, co za posledních pár let v tomto žánru vzniklo. Po celou dobu jsem z něj totiž, a to i přes ne zrovna optimistické a dvakrát příjemné téma, cítil velice příjemnou uvolněnost, klidnost a pozitivitu, což není vůbec jednoduché navodit, ale zde to vše funguje velice jednoduše a přesvědčivě. Samotná zápletka by se jinak dala lehce označit i za poměrně originální, sice krapet kostrbatější, ale určitě působivou, s několika velice intenzivními scénami, škoda jen tedy slabšího spádu a závěrečné emoční gradace, kde bych se nebál i trochu víc přitlačit na pilu, ale celkově to prostě docela šlape a určitě nenudí. Crowe co by režisér ve svém režijním debutu dokázal navodit i poměrně výraznou atmosféru a samozřejmě sám sebe jako hlavního hrdinu ukočíroval též na výbornou, což ovšem asi nedalo příliš práce, neboť on je skutečně skvělý herec a takovéto filmy dokáže utáhnout i s přivřeným očkem. Cesta naděje je zkrátka pohodová podívaná, která nestrhne, nenadchne, ale určitě ani neurazí a neunudí. Prostě velice pěkný průměr. ()

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Neuvěřitelně počechrané pozlátko. Russell Crowe přidal do neukoukaného prostředí první světové války své originální nápady a své charisma, z čehož vznikl srdcový film (neuvěřitelné, že jde o režisérský debut) a současně zoufale nedoceněné, maličko naivní a v jistém ohledu velice komorní drama jednoho otce, který ztratil vše a vydává se do nepřátelské země aby našel své syny. Co musím pochválit ze všeho nejvíc je bezkonkurenční výprava. Australské široké pláně vypadají na obrazovce zkrátka úchvatně a poměrně neokoukaná Konstantinopol (pro zjednodušení Istanbul) taktéž. Ten konec už byl hodně přes čáru, jinak bezchybný film...9/10 ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (30)

  • Film je inspirován skutečnými událostmi, konkrétně náhodně nalezeným dopisem důstojníka australské armády, v němž muž popisuje, jak po první světové válce v Turecku narazil na farmáře hledajícího hroby svých synů. (Terva)
  • Tvorcovia filmu ocenili spoluprácu tureckých úradov, ktoré im umožnili nakrúcať v niektorých z najznámejších istanbulských miest a ich okolí, vrátane paláca Topkapi a preplnených ulíc časti mesta Balat. "Podali sme veľa žiadostí od vlády a každej žiadosti sme vyhoveli, čo bolo neuveriteľné," povedal režisér Russell Crowe. (Arsenal83)
  • Výzvy na protest a bojkot filmu na sociálnych sieťach vyústili do facebookovej stránky „Protest and Boycott the Water Diviner“, ktorá získala viac ako 16 000 fanúšikov. Potomkovia obetí arménskej genocídy, asýrskej genocídy a gréckej genocídy z roku 1915 boli rozhorčení filmovým zobrazením Turkov ako obetí v rovnakom čase, keď Turci páchali zverstvá voči svojim menšinám. Rôzni filmoví kritici opísali film ako „prekrúcanie histórie, ktoré slúži len na upokojenie Turecka a jeho pokračujúceho programu popierania genocídy“. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (viac)

Reklama

Reklama