Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Arizona 1880: při pronásledování zloděje dobytka přichází šerif Griff Bonnell (Barry Sullivan) se svými bratry Wesem (Gene Baqrry) a Chicem (Robert Dix) do Cochise County. Celé okolí je ovládáno mocnou statkářkou Jessicou Drummond (Barbara Stanwyck), která se nechává chránit čtyřiceti ozbrojenými muži... (Pohrobek)

Recenzie (54)

T2 

všetky recenzie používateľa

film zdobí hlavne výborná kamera ale dejovo to je rozhárané, ide o tématický poňatí skôr taký komorný western, nevšedný čo sa svojho druhu týka a v konečnom výsledku je to dosť nevýrazné a tak na koniec je najzaujímavejšia scéna na filme úsek s tornádom /40%/ ()

woody 

všetky recenzie používateľa

Některé scény člověk v tak starém westernu nečeká - dlouhé záběry beze střihu, tornádo, pistolník s prostřelenou páteří, rozstřílení záporáka ... Film z něhož čerpali snad všichni pozdější tvůrci klasických westernů (dám krk na to, že Leoneho detaily na oči se inspirovaly odtud) i těch 70's městských (Walter Hill) ... Pro mě osobně signál, že o Fullera se musím začít víc zajímat, ten člověk byl evidentně v rámci studiové výroby samorost ... ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Svérázný, řekl bych až noir western. Dost odvážný - v USA se s přílišným pochopením ihned nesetkal (avšak Godard, Truffaut a Leone byli jiného názoru), zato nyní může skutečně zaujmout nejenom milovníky padesátých let. Hodně svižný, celkem zamotaný děj. Pár takřka naturalistických momentů (umírání ve vězení) a hezká noir postavička nešťastně zamilovaného šerifa. Režijně je vypilovaný do nejmenších detailů - podávání zprávy u stolu - , co jiného byste také čekali od Samuela Fullera. Najde se tu něco pro milovníky přestřelek, romantiky (tornádo) i sarkastického humoru. ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Scénáristicky propracovaný černobílý western o krásné autoritativní farmářce, jejím bezcharakterním bratrovi a jejich jezdcích, kteří přijdou do konfliktu se zemským šerifem a jeho bratry. Na jednu stranu detailně vykreslené postavy, nečekané zvraty včetně scény s tornádem, nebo propracované přípravy pasti na šerifa. Na druhou stranu méně výrazní herci a místy nedostatek napětí. Výrazná a dobře natočená je např. závěrečná přestřelka. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=biu3O-wsOp8 ()

Psema 

všetky recenzie používateľa

"Dojděte pro doktora. Ona to přežije" Až na slabší prostředek, kde se spíš mluví než skutečně jedná, parádní podívaná s fantastickou hudbou, objevnou kamerou a přestřelkami, jež jsou dokonalými ukázkami budování napětí. Fuller je Pán. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

Ať už je film do šedesáté minuty jaký chce (chvíli mi trvalo, než jsem se zorientoval kdo je kdo a co kdo vlastně chce), závěrečná čtvrthodina, resp. finální přestřelka je tak neskutečně stylová a cynická, že by stálo úsilí najít (nejen v době vzniku) něco podobného. Barbara Stanwyck vypadá přitažlivě i po čtyřicítce a Barry Sullivan je správně pistolnický typ. 75%. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Ani štyristo pušiek drsných nájomných zabijakov a kovbojov láske nezabráni. Drsné mestečko, žena, ktorá ho riadi, napriek tomu, že reálnym šerifom je niekto iný. Šerifom je slaboch, ktorého si vybrala a dosadila spomenutá žena - silná farmárka, aby sa stal vykonávateľom jej vôle. Do tohto mestečka vstupuje postava lovca zločincov, ktorý vo farmárkinej šachovej formácii rozostavaných strelcov a šerifov narobí riadnu rošádu. A ešte väčšiu rošádu, tzv. veľkú, urobí tento charizmatický lovec, postava zo zanikajúcich časov dobrodružného Divokého západu, plného prestreliek a legendárnych zabijakov, vo farmárkinom srdci. Tento poryv citov je symbolicky znázornený tornádom, ktorý sa preženie ponad pastviská. No city si rokazovať nedajú ani v zdanlivo neohrozenom postavení miestnej predavačky zbraní, ktorá sa zamiluje do brata lovca zločincov. Pred rozriešením zamotanej vzťahovej šachovej partie sa však udeje niekoľko prestreliek, takpovediac osudových, ktorých obete vyvolávajú v zúčastnených hlavných aktéroch ďalšie silné citové pohnutia. Silné a presvedčivé, aspoň tak ako samotný skvelý film Samuela Fullera. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Titul "Štyridsať pušiek" je starý, klasický, čierno-biely, americký western. Jeho scénaristom, producentom i režisérom je Samuel Fuller. Natočil ho v roku 1957. Pochádza teda z obdobia, kedy bol tento druh filmov v USA veľmi populárny. Podobných kúskov z Divokého Západu sa vtedy natočilo nespočet. Snímok "Štyridsať pušiek" nijak zvlášť nevyčnieva z priemeru. Určite poteší všetkých westernových nadšencov, ale pre bežného diváka, čo netrpí westernovou mániou, je to film nanajvýš na jedno pozretie. ** ()

Davies182 

všetky recenzie používateľa

Vyprahlé prérie, svůdník s koltem proklatě nízko, a jedna rázná šerifka v dokonale klasickém westernu. I když postupem času dost ztrácí tempo, o nadprůměrný zážitek se neustále starají vyšperkované dialogy a bezvadné podtexty. [MFFKV 2011] ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Dobrý western, ktorého názov trochu klamlivo navodzuje dojem, že tu budú lietať guľky na všetky strany. To je omyl, pretože až na pár výstrelov tu ide skôr o súboj silných charakterov, jak mužských , tak aj ženských. Dokonca sa našlo miesto pre love story, pre ktorú sa v tomto žánri nájde miesto iba výnimočne. Dobrá scéna s tornádom...vtedy triky neboli amigo ...70% ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Velmi slušný western, který v sobě má spoustu klasických westernových prvků, které vidíme i v jiných a mladších westernech, ale také řadu těch newesternových prvků, resp. takových méně typických. Ke konci je snímek zajímavější a zajímavější, překvapivý, drsný i napínavý. ()

ladynka 

všetky recenzie používateľa

Temný snímek, kde se spojila poměrně neobvyklá westernová témata s těmi noirovýmy - žena ovládající kraj jako femme fatale, cynický šerif, osudově propletené postavy s trefnými dvojsmyslnými narážkami, interiérové záběry. Rozhodně nečekané, ale skvělé. Díky za tip! ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

V dobách, kdy western byl jeden z králů, tenhle film mu k tomu dopomáhal. Ještě po létech je pořád dramatický, s několika překvapivými obraty v ději a se situacemi, ze kterých scénárista našel východisko, ačkoliv se do poslední chvíle zdály neřešitelné. Nad průměr žánru navíc vystupuje jeho ve všem přítomná inteligence. ()

pm 

všetky recenzie používateľa

Barbara Stanwycková v padesáti letech stylizovaná jako bohyně. Nu, ráda bych věděla, zda režisér "Ptáků v trní" ve chvíli, kdy obsazoval roli staré Mary, znal Fullerův western. Tak suverénní béčko se často nevidí. ()

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Westerny jsou moje parketa a Forty Guns mě zaujalo především svým obsahem. Bohužel jsem netušil jaká nudná podívaná mě čeká. Děj je zpracován nevídaně nudnou formou a obalen téměř nulovou atmosférou. Potěší snad jedině jakási procítěná hudba a sympatie Barbary Stanwyck. Toť vše. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Štyridsať zbraní” a jedna farmárka Jessica Drummond, keď si k tomu ešte zároveň pridajte aj okres Cochise v Arizone, kam prichádza renomovaný, okresný šéf polície Griff Bonnell, taktiež za asistencie svojich bratov Wesa a Chica, ktorí mu väčšinou kryjú chrbát, aby tu nastolili tzv. právo a poriadok... Je viac, než pravdepodobné, že sa medzi týmito ozbrojenými a platenými kovbojmi, nájde zopár „čiernych oviec” , ktoré oveľa viacej vyčnievajú zo stáda, čo sa týka najmä nepolepšiteľného recidivistu Brockieho Drummonda, brata Jessicy, ktorý si často koleduje o poriadny malér, ale vôbec nie je sám, kto vystrkuje rožky. Ako sa tradične hovorí: „Mať oči na stopkách” , nie je tak úplne od veci. Netrvá dlho pokým sa Jessica do Griffa nezamiluje, alebo to bolo opačne, a už konflikt visí na samom vlásku, a nielen to... / Kdesi som čítal, že "Forty Guns" silne ovplyvnili Leoneho, či trebárs aj Eastwooda, keď horúčkovito nakrúcal UNFORGIVEN (Neodpustený), ale mňa osobne, okrem Birocovej kamery, nič extra neohúrilo, možno nie som ten pravý westernový typ, čím chcem naznačiť, že fanúšikovia tohto žánru, si kľudne môžu navrch pridať ďalších, minimálne 20 %. A síce majú naprosto zhodné iniciály: Barbara Stanwyck/Barry Sullivan, ale to ešte vonkoncom neznamená, že by si mali automaticky spolu lepšie sadnúť, čo sa podľa mňa stalo skôr v ich spoločnom počine Jeopardy, i keď sa tam Sullivan nachádzal v ozaj nezávideniahodnej situácii, i napriek tomu som bol väčšmi spokojnejší. K Jessice Drummond: „Je to žena, skvelá jazdkyňa, vyzbrojená bičom” , ako sa na úvod lyricky spieva. ()

Reklama

Reklama