Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Veľká Británia, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvorcovia:

Charlie Brooker

Hrajú:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (viac)
(ďalšie profesie)

Série(7) / Epizódy(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(viac)

Recenzie používateľa Lacike k tomuto seriálu (28)

Černé zrcadlo (2011) 

Konečne som sa rozhodol doplniť si ďalší veľký seriálový rest. Black Mirror na mňa pôsobí ako taká temná variácia na Star Trek. Star Trek sa snažil poučiť diváka pozitívnymi príkladmi jak by sa malo ľudstvo správať. Black Mirror na to ide z druhej strany a nastavuje nám veľmi nepríjemné zrkadlo toho akí sme alebo kam sa s veľkou pravdepodobnosťou rútime. Nahliada na úskalia rôznych gadgetov, ktoré sú už za dvermi alebo rôzneho spoločenského správania sa, ktoré obmedzuje individualitu na úkor popularity a rôznych benefitov. Po prvej sérii mi ale koncept samostatných príbehov, ktoré spolu nijak nesúvisia začína pripadať stereotypný. A to hlavne vyústenie príbehov. Hlavný hrdina zakaždým dosiahne z určitého pohľadu to čo chcel (premiér svojím rozhodnutím nestratí popularitu, emocionálne vyprázdnený chlapík sa vykričí zo svojich pocitov, manžel odhalí pravdu o tom, či ho manželka podvádza), ale zároveň skutočné šťastie nedosiahnu a záver je zakaždým skôr trpký. Seriál ponúka hlavne podnety na zamyslenie jak by ste sa v ich situácii zachovali. U mňa zatiaľ sto percentne prevláda odpoveď, že by som sa do takých situácií dostať nechcel. Aspoňže popri tej depke seriál nezabúda ani na dosť sarkastický čierny humor. Najviac ma rozosmial príbeh The National Anthem. Najdramatickejší bol The Entire History of You a najzaujímavejšia bola vízia blízkej budúcnosti v Fifteen Million Merits. Celkovo je prvá séria u mňa za 8/10. Druhá séria je na tom podstatne horšie. Obsahuje väčšinou len priemerné diely a celú sériu zachraňuje famózny posledný diel White Christmas. Ten sa fakt vydaril po každej stránke. Takže celkovo je táto séria za 6/10. U tretej série sa kvalita definitívne ustálila na troch hviezdičkách. Raz je to mierne nad a inokedy mierne pod. Námety ma bavia, ale spracovanie je skoro vždy vlažné a mám často pocit, že by sa z toho nápadu v schopnejších rukách dal vydolovať oveľa lepší film. 6/10. Štvrtá séria ponúka skvelý prvý a posledný diel a ostatné sa motajú okolo priemeru s výnimkou otrasnej epizódy Crocodile. 7/10. Piata séria je katastrofa. Jak keby tvorcom došli nápady a aj prachy. Jednotlivé námety sú nudné a prevedenie je strašne komorné. Len sympatická rozprávková tretia epizóda ma bavila. 4/10. Šiesta séria zasa žiadna sláva. Vydarený prvý diel a zvyšok tvoria nepochopiteľne odbočky do čím ďalej tým viac hororového žánru, ktorý s nejakou technikou nemá nič spoločné. WTF? 3/10. ()

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Oni v Británii nemajú pravidlo, že s teroristami sa nevyjednáva? No jedno viem iste. Kvôli akejkoľvek cudzej osobe by som do toho nešiel. Pokúsil by som sa o to len kvôli životu najbližšej osoby, ale aj to si neviem vôbec predstaviť, že by som zvládol. Rozhodne by som ako divák ale nečumel na to, jak to niekto druhý robí. To teda nie. 8/10. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Pekný príbeh o tom, že jednotlivec systém len tak neporazí. Páčilo sa mi, že tam hore nebol žiadny zloduch, ktorého treba poraziť, ale všetci do jedného už boli zdegenerovaní. A znova sa ukazuje, že jednoduchší ľudia budú spokojní v akomkoľvek obmedzujúcom režime. Trochu žrádla, zábavy a porna a budú šľapať do pedálov do konca života. 8/10. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Ten námet o tom, že všetko čo vidíte sa nahráva by sa dal pojať z globálneho hľadiska o tom, že tým stratíme slobodu a ovládne nás zopár vyvolených alebo niečo podobné, ale tento diel to pojal oveľa komornejšie a ukazuje, že život si môžeme skurviť aj sami neuváženým využívaním rôznych vynálezov, ktoré tentoraz povedú k rozpadu manželstva. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Námet nič nové pod slnkom. Už som ho videl viackrát od Star Treku po neviem čo. Mení sa len tá vec, ktorá nahrádza zosnulú osobu. Raz je to robot, potom klon. Teraz nejaký divný mix, ktorý má byť akože uveriteľný, že by niečo také mohlo vzniknúť v najbližšej budúcnosti. po hereckej stránke to je stále kvalitné, ale týmto námetom by bodla celovečerná stopáž. Stále častejšie začínam mať pocit jak keby som sledoval film, ktorý mi v polovici niekto vypol. Akurát to náhodou stihli narýchlo nejako uzavrieť a tentoraz to rozhodnutie hlavnej hrdinky príliš vierohodne nevyznelo. 6/10. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Nemám rád tento koncept, keď sa celý čas deje niečo totálne WTF (najviac to pripomína šialený a rovnako nefunkčný Lov s Betty Gilpin) a na konci príde pointa, ktorá nie že dodá tomu všetkému nový rozmer, ale dodá tomu konečne nejaký prvotný zmysel. A to je pre mňa už neskoro. Už ma to proste stratilo. No a so samotnou pointou rozhodne súhlasiť tiež nemôžem. Keď toto budú ľudia robiť netvorom, tak sa postupne stanú rovnakými netvormi. 4/10. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Lepšie ako minulý diel, ale stále slabota. Znova námet, ktorý sme už niekoľkokrát videli a v priemernom spracovaní, ktoré ale úplne pokazí mizerný prehnaný koniec. Hlavný hrdina musí v tomto seriály zakaždým nejakým spôsobom trpieť, nech už sa rozhodne akokoľvek. Začína to byť otravné. 5/10. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Doteraz najlepší diel tohto seriálu obsahujúci tri príbehy, ktoré do seba dokonale zaklapnú. Konečne to pôsobí, že technologický gadget, ktorý sa kritizuje slúži príbehu a nie, že príbeh umelo vystavaný okolo gadgetu. Najoriginálnejší mi pripadal druhý príbeh. Taký opak všetkých tých príbehov o tom, keď si stroje uvedomia sami seba a stanú sa hrozbou. Najemotívnejší je záver. Skvelé bolo, že v každom príbehu nám predstavili nejaký gadget, ktorý v tom nasledujúcom využili v ešte väčšej miere. No a príbehy obidvoch ústredných postáv boli strhujúce. Jon Hamm znova dokonalý ako slizký parchant. Akurát pochybujem o tom, že by niekedy dovolili, aby si ľudia mohli druhých bloknúť dlhodobo. To je z psychologického hľadiska na úrovni samotky z čoho by sa nejeden zbláznil. A nič na tom nemení ani to, že tentoraz som to Hammovi prial. Jeden bodík strhávam za záver v ktorom nechali nezmyselne dlhé roky trpieť kópiu, ktorá za nič nemohla. Veď za ten čin mali potrestať len vinníka. Ale to je len drobný kaz na tomto skvelom diely. 9/10. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Pekelne slniečková budúcnosť v ktorej sa všetci idú posrať z lajkov a tak sú kvôli nim ochotný urobiť prakticky čokoľvek. Instagram atď dotiahnutý ad absurdum. Problém tejto budúcnosti nevidím v tom, že sa ľudia, ktorí naskočia na tento vlak budú do konca života pretvarovať. Problém vidím hlavne v tom, že ľuďom, ktorí tak žiť chcieť nebudú, budú odopierať rôzne služby vrátane zdravotnej starostlivosti. Takže nebudete mať na výber. A že sa kreditový systém pomaličky rozbieha v Číne ukazuje, že už od tejto absurdity nie sme ďaleko. P.S. Bryce Dallas Howardová, aj keď bola trochu pri tele, je stále sexy. P.S.2: tvorcovia CZ dabingu si zaslúžia pochvalu za použitie pôvodného dabingu v ukážke Kutila Tima, ktorého sleduje postava v TV. 7/10. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Hororovo ladený obohratý námet o schopnosti človeka rozpoznať hranicu medzi skutočnosťou a virtuálnou realitou. Proste niečo ako Fincherova Hra, Cronenbergov eXistenZ a kopa ďalších filmov. Naviac mi tu chýba nejaká pointa, ktorá by tomu celému dodala poriadne grády. Je to fakt len o tom, že maník testuje pokročilú videohru a divák sa má s ním báť klasických ľakačiek. No a hororová atmosféra tiež nie je nič extra, čo by ma vystrašilo. Takže celkovo to je len priemerný diel bez podnetu na zamyslenie. 5/10. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Nerobte nemravné veci pred kamerou a keď už vás odhalia, tak sa tomu postavte čelom. So mnou by takto nejaký parchant nevyjebal a rozhodne by ma nedonútil robiť veci, ktoré nechcem. Nápad znova nijak originálny a prevedenie slabé. Postavám som ich utrpenie prial a akurát som sa na ich blbosti občas trochu pousmial. Inak to bola nuda. 4/10. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Skvelý námet s otrasnými postavami, ktoré mi nesadli. Pravdepodobne kvôli hereckému obsadeniu. Jak Gugu tak hlavne toho babochlapa Mackenzieho vôbec nemusím. Ich príbeh mimo virtuálneho sveta, kde ich hrali iné herečky na mňa fungoval oveľa lepšie. Rád by som si pozrel tento námet v celovečernom pojatí a so sympatickejším hereckým obsadením. 5/10. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Ďalší diel s dobrým námetom, ale strašne naťahovanou časťou, kým sa odhalia karty, ktoré divák aj tak do veľkej miery tuší. No a v závere sa narýchlo a strašne doslovne všetko vysvetľuje. K odhaleniu malo prísť hneď na začiatku, aby bol prerod hlavnej postavy oveľa prepracovanejší a intenzívnejší. V tomto prevedení je to príliš skratkovité. Dvakrát ma nepotešilo ani to jak to moja obľúbenkyňa Sarah Snook schytala. 6/10. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Zase raz dobrý námet, čo sa týka gadgetu. Rád by som ho videl v hororovom spracovaní v ktorom by sa robotické včely zbláznili a začali zabíjať ľudí. Bohužiaľ pre mňa je to pojaté ako klasická trojpísmenková nekonečná seriálová detektívka, ktoré ja tak strašne nemusím a robotické včely neužíva na zabíjanie nejaký maník s podobným motívom ako bol v úplne prvom diely Black Mirror. Takže až na ten gadget sa nič nového nedočkáme a aj keď je vyústenie znova odvážne a temné tak to nie je zďaleka tak šokujúce ako u spomínaného prvého dielu. A bohužiaľ to nie je ani tak vtipné a tempo je vzhľadom na 1,5 hodinovú stopáž dosť pomalé. Takže celkovo je to zase len mierny nadpriemer. 6/10. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Neskutočne vtipná a zároveň temná variácia na Star Trek TOS s kapitánom Kirkom ako hlavným záporákom so schopnosťami všemocného Q v programe simulátoru v ktorom terorizuje svoju posádku. Je to roztomilé, zábavné, hravé, ironické, napínavé, akčné a je tam aj nejaké to morálne ponaučenie. Proste všetko, čo má správny Star Trek obsahovať. A áno, nezabudlo sa ani na technobláboly (Ako to urobil? Má taký pokročilý klonovač. Proste bazmek.). Logika toho fikčného sveta nie je úplne dokonalá, ale to nevadí. Získali si ma jak postavy, tak celá zápletka a tento diel si určite pustím niekedy znova. Za samotné kvality epizódy si to zaslúži 4* a piatu dávam za narážky na Star Trek. 9/10. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Tentokrát sa táto epizóda zaoberá technológiou, ktorú sme už videli v seriály videli, ale tentoraz z iného pohľadu. Mne sa na epizóde najviac páčil psychologický dopad na dieťa, ktorému cenzurujete všetko škodlivé, čo vidí. Pri takom prístupe normálny človek nevyrastie a škoda, že sa epizóda nezaoberala hlavne touto stránkou. V druhej polovici sa viac zamerali na skoro až závislosť matky dcéru kontrolovať a diali sa tam stále absurdnejšie situácie, ktoré vyeskalovali v totálne vyhrotené a hlúpe finále. Zo začiatku som ústredné postavy celkom ľutoval, ale postupne som im prial. aby skončili čo najhoršie. Nevydarené spracovanie zaujímavého námetu. 6/10. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Na prvá pohľad to má typicky Coenovskú zápletku v ktorej sa nejakému človeku prihodí blbá nehoda a aby ju zatajil, tak musí robiť stále brutálnejšie a absurdnejšie veci. Lenže tu chýba potrebný nadhľad a humor, ale je to natočené úplne vážne. A vo výsledku je to totálne nezáživné ako všetky Hillcocotské filmy. Rozosmial ma snáď len absolútne šialený záver. Kvôli nemu ale strhávam hviezdičku dole. Z nefunkčného seriózneho thrilleru spravil totálnu frašku. 2/10. ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Hlúpy koncept randenia, nefunkčná romantika, nezaujímavý pár, nudná epizóda. 4/10. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Sára Connorová vs. terminátorpes v postapo blízkej budúcnosti. Podnety na zamyslenie: nula. Celý diel je o hororovej atmosfére a akcii. Ani jedna stránka dvakrát nenadchne (prečo je to sakra čiernobiele?), ale aspoň to nenudí a má to celkom svižné tempo. Záver je predvídateľný a vo výsledku mi bolo viacmenej jedno kto vyhrá. 5/10. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Podobne epizodné ako White Christmas. Tri kratšie príbehy, ktoré spolu na prvý pohľad nesúvisia na konci do seba dokonale zaklapnú. Najzaujímavejší mi pripadal prvý príbeh o chlapíkovi závislom na bolesti druhých ľudí, ktorú si vychutnáva cez taký zaujímavý bazmek. Z toho by sa dal natočiť skvelý celovečerný horor. Druhý diel so zaujímavým nápadom a aj celkom dobrým prevedením, ale ten nápad mať v hlave vedomie ďalšej osoby mi pripadá nezmyselné. Tretí príbeh ponúka tentoraz až príliš predvídateľné vyústenie a ani po dramatickej stránke to nenadchne. Hlavne kvôli nemu nedám aj piatu hviezdičku. Chcelo to niečo nápaditejšie. 8/10. ()

Súvisiace novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (viac)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (viac)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (viac)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (viac)

Reklama

Reklama