Reklama

Reklama

Vojna svetov

  • Česko Válka světů (viac)
Trailer 2
USA, 2005, 116 min

Obsahy(1)

Scenárista David Koepp sa inšpiroval slávnym románom H. G Wellsa, ktorého témou je invázia Marťanov na planétu Zem. Jeho príbeh však presunul z konca 19. storočia do horúcej súčasnosti. Robotníka Raya Ferriera (Tom Cruise) trápia problémy v rodine, ktorej členovia si prestávajú rozumieť. Ray sa stane svedkom zvláštnej udalosti, ktorá navždy zmení životy ich všetkých. Akýsi ohromný vojnový stroj na troch nohách sa vynorí z hĺbky zeme a skôr, ako ktokoľvek stihne zareagovať, začne spaľovať všetko vo svojom dosahu. Normálny deň sa náhle zmení na najhroznejší zážitok ich života... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (74)

  • Pracovný názov filmu "Out of the Night" bol úmyselný trik producentov, ktorí chceli na pľaci zabrániť prílevu fanúšikov, sci-fi geekov a iných otravných ľudí. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Naugatuck, Windsor (Connecticut, USA), Burbank, Los Angeles, Piru, Santa Clarita, Universal City, Culver City, Mystery Mesa (California, USA), Bayonne, Elizabeth, Howell, Newark (New Jersey, USA), Athens, Beacon, Cold Spring, Croton-on-Hudson, New York (New York, USA), Brownsburg, Lexington a Raphine (Virgínia, USA). Film sa natáčal od 7. novembra 2004 do marca 2005. (Arsenal83)
  • Aby Rayovo (Tom Cruise) oblečenie reflektovalo stav opotrebovania, vzniklo až 60 rôznych verzií jeho koženej bundy. (Arsenal83)
  • Toto je prvý film, kde sú zobrazené nové uniformy námornej pechoty Spojených štátov. (Arsenal83)
  • V skutočnosti je Rayov (Tom Cruise) dom vzdialený 50 km od miesta, kde sa objavil prvý tripod. (Arsenal83)
  • Počas natáčania v Bayonne v štáte New Jersey spoločnosť Paramount Pictures ponúkla obyvateľom First Street a Pointview Terrace poplatok za odstránenie ich áut z ich domovov na štyri dni, od utorka do piatku. Až potom tím obnovil prácu na filme. (Arsenal83)
  • Tom Cruise (Ray) ochorel na chrípku a na dva dni prestal nakrúcať, čo stálo tím režiséra Stevena Spielberga viac ako 60 000 amerických dolárov, pretože komparzisti (vyše 200) dostávali bežný denný plat, hoci produkcia bola prerušená. (Arsenal83)
  • Pri pozorovaní bleskov povie Ray (Tom Cruise), že je to ako na 4. júla. Na tento deň pripadá americký sviatok Deň nezávislosti a v tento deň sa odohráva rovnomenný film, tiež o invázii mimozemšťanov. (ČSFD)
  • V scéne kedy rodina unikne útokom a uteká na diaľnici, kamera krúži okolo dodávky a sníma ich cez okná. Táto dlhá scéna úteku, ktorá trvá 140 sekúnd, však bola natočená v štúdiu pred modrým plátnom. Predchádzalo jej natočenie konkrétneho diaľničného úseku ôsmimi kamerami pripevnenými na džípe. Taktiež kamera krúžiaca okolo dodávky bola pripevnená aj na iné vozidlo, ktoré podľa potreby rýchlo spomalilo, a tak vytvorilo celky. Takto to bolo pospájané do jedného celku, pričom prechody boli vytvorené v priamych záberoch na okná vozidla, kde ich bolo možné spojiť takým spôsobom, aby to divák nepostrehol. Sklo okien odrážajúcich pohyb vozidiel a verejného osvetlenia bolo pridané do scén digitálne. (Biopler)
  • Miranda Otto (Mary Ann) pôvodne návrh na účinkovanie vo filme odmietla, pretože bola tehotná. Spielberg však chcel, aby postavu hrala práve ona, a preto kvôli nej upravil scenár. (Greenpeacak)
  • Natáčení řady trikových záběrů, v nichž musel reagovat na zatím neexistující věci, bylo pro Toma Cruise (Ray Ferrier) v případě tohoto filmu kupodivu snadnější, než obvykle: "Tentokát měl Steven všechny záběry pečlivě připravené v počítači. Ne jako storyboardy, ale jako konkrétní, rozpohybovanou vizualizaci. Musel to mít i proto, že jsme na celý film měli relativně málo času, a trikoví specialisté na některých scénách začali pracovat ještě dřív, než my je začali natáčet. Takže mi Steven mohl přesně ukázat, co v konkrétní scéně přesně bude, kde to bude a jak to bude vypadat, a já se mohl velmi dobře rozhodovat, jak bych na to měl reagovat." (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 234,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 603,9 mil. (NIRO)
  • Invaze mimozemšťanů a její neúspěch se dá přirovnat k teorii, kterou řekne na začátku filmu Rachel (Dakota Fanning), když si nenechá vytáhnout třísku a řekne, že někde četla, že třísku nakonec tělo samo vypudí. (Bertramm)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. června 2005 v Tokiu. (Varan)
  • Ray Ferrier (Tom Cruise) nosí hodinky značky Vintage Omega Chronograph. (dyfur)
  • Tom Cruise (Ray Ferrier) obsadil roku 2012 třetí místo v anketě časopisu "The Hollywood Reporter" o filmové postavě, která by nejlépe vedla zemi v boji proti zombiím. (JoranProvenzano)

Súvisiace novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (viac)

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (viac)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (viac)

Reklama

Reklama