Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh sa začína v roku 1914, pred vypuknutím 1.svetovej vojny v multikultúrnom meste v Uhorsku.  Róza Belsbergová, dcéra bohatého mäsiara je zaľúbená do syna slovenského krčmára Violovského , Gézu. Pre Gézu je však Róza iba malé dievčatko od susedov a jej obdiv neberie na vedomie. Situácia sa však zmení, keď Rózin otec ponúkne Gézovi slušné veno, ak si ju vezme. Na druhý deň po svadbe vypukne 1.svetová vojna a Géza musí narukovať... (RTVS)

(viac)

Recenzie (7)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Taký malý pokus o niečo podobné ako Alžbetin dvor zlyháva hneď na začiatku úplne nezmyselným scenárom, kde za 50 minút prejdú tri roky, žiadny vzťah k postavám si divák ani nemá šancu vytvoriť a to buď preto, že nič o nich nevie, alebo preto, že jednoducho umrú. Áno, za tak krátky čas odíde 5 či 6 postáv a to v zákopoch skoro žiadna z nich nebola. Hlavne, že sa tam homosexuálne obcovalo, novomanželsky obcovalo i mimomanželsky obcovalo, to boli fakt dejové linky, ktoré nás zaujímali, lebo nejaká herečka sa dnes nedokáže nijako inak presadiť len tým, že za pár replík v telke sa okamžite vyzlečie do naha a ukazuje prdel ako svoj vysoko aktórsky kúsok naučený na kvalitných vysokoškolských internátnych štúdiách. Čas nádejí na super miliónový projekt, ktorý ohúri, tak končí už v prvej časti. ()

fabecc1222 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Velkolepá Slovenská seriálová událost nám právě začíná. Je vidět, že RTVS na projektu nešetřila. Výprava je na lokální poměrny opravdu velká, i vojenské scény nepůsobí lacině, problémem je v nich však klasicky tma, kdy neni nic v některých scénách nic vidět...Už dopředu je však jasné, že tohle bude primárně dobová vztahovka. Bohužel, ani tady se tvůrcům hned na začátku nevyhnou všem současným klišé, takže tu máme utlačovaného gaye, nechápavého muže starší generace... ()

Anet21 

všetky recenzie používateľa

⚪Ako môže niekomu svojprávnemu napadnúť, že dobrý nápad bude v 8-dielnom seriáli skákať každých 10 minút v čase o niekoľko rokov bez toho, aby divák akokoľvek bližšie spoznal hlavné postavy, ich charaktery, motivácie či čokoľvek tomu podobné, je nepochopiteľné. Rovnako ako to, prečo takýto pofidérny počin musel byť financovaný z daní všetkých.⚪ Seriál nudný, absolútne sterilný (aj keď s uchádzajúcou kamerou), bez chuti rovnako ako tá vojenská kaša, na ktorú sa hlavný hrdina išiel sťažovať. Pri tejto príležitosti treba spomenúť, že napr. na kvalitný dialóg čas v seriáli nezostal, no na prezentovanie orientácie sa predsa len maličký čas našiel. V závere však ani toto prezentovanie nemá žiadny význam, tak, ako väčšina iných zápletiek, ktoré sa v časti odohrajú - v jednu chvíľu sú slabo naznačené, v tú druhú utnuté, pretože buď scenáristi nevedeli, ako ďalej, prípadne ich natoľko ,,tlačil čas," že celý dej je ako z rýchliku, prinajmenšom z toho japonského.⚪Diel aj dej je potom sťažka uveriteľný, divák má plakať za postavou, ktorá síce bola v časti, ale len slabo načrtnutá, prípadne nerozprávala vôbec? Akú emóciu si mal divák k takejto postave vybudovať? Prečo by mal cítiť čokoľvek pri jej smrti? Prečo niektoré postavy nemali na plátne skoro ani dve repliky? Záver dielu je akási absurdná dráma či fraška? Hrdina sa teda za cca 70 minút stihol nezamilovať, oženiť, odísť na vojnu, biť sa vo vojne, dezertovať, prežiť románik a nepriamo aj priamo vystrielať jednu usadlosť. Množstvo deju, ktoré sa bežne spracováva v kvalitnom filme na min. 2 hodiny (pravdepodobne ani to nie) sa tu amatérsky natlačí do jednej epizódy, a tak to aj vyzerá. Aká je teda hlavná postava osobnosť? Aké má vlastnosti? Veď sa o ňom skoro nič nenaznačilo. A to jeho zaľúbenie?⚪Aj v tom stokrát reprízovanom Svákovi Raganovi sú uveriteľnejšie zobrazené scény lásky medzi Raganovou dcérou a mládencom, ako tu, a to v Raganovi to ani režisér nemal ako úmysel a dané scény trvajú tak 3 sekundy.⚪Skrátka, ďalší slovenský sterilný počin bez života, ktorý akoby nemal na naozaj kvalitných scenáristov, ktorý isto zapadne v prepadlisku dejín a ktorý budú chváliť predovšetkým tí, ktorí v ňom hrajú. Takisto, také množstvo erotických scén v počine, ktorý sa vysiela v hlavnom vysielacom čase je na zamyslenie.⚪PS.: Hlavná mužská postava, predpokladám že 18-ročného mladíčka je obsadená 35-ročným hercom s vráskami v tvári, detto hlavná ženská postava. Chuťovka.⚪ ()

mira007 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

První díl seriále slovenské veřejnoprávní vypadá na domácí poměry ambiciózně - relativně výpravná dobovka, ( oceňuji tu scénu ze zákopů 1. světové ), která na první dobrou evokuje i díky úvodní znělce českou První republika (seriál) (2014) , ale tohle se zdá o chlup méně růžovozahradně učesané do naivity, plusem jsou neokoukané tváře a škoda, že Vesna (Viktória Jurištová) nebude ve všech dílech. Bohužel to má i těžko zkousnutelné nedostatky hlavně ve způsobu vyprávění, kdy to tam střihem lítá letopočty ein zwei a mne iritovalo i to přesvícení. Jinak sympatický počin, který má potenciál. ()

BlackDemon 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Jediné, čo tomuto môžem vytknúť je, že to odsýpa príliš rýchlo a ak si počas vysielania človek odskočí do kuchyne už je dej o rok vpredu... A je to škoda, lebo seriál vyzerá dobre. V porovnaní s Alžbetiným dvorom, kde sa tiež išlo v čase, je toto jazda rýchlikom a tá útržkovitosť môže spôsobiť, že si divák nevybuduje vzťah s postavami. Bude sa na to len tak pozerať, ale v podstate mu bude jedno, ako skončia. ()

Reklama

Reklama