Reklama

Reklama

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Seriál Čas nádejí mapuje osudy troch generácii jednej slovenskej živnostníckej rodiny, v priebehu rokov 1914 až 1951. V dramatickom deji, plnom emócií a napínavých zvratov má divák možnosť pútavou formou hraného príbehu sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa: prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko -Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie, Február 1948. (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (9)

Čas nádejí (2024) 

Seriál je výborným nápadom, pretože obdobie od 1914-1951, to je toľko dejinných zvratov a výmena stráži jednotlivých ideológií, že to musí ponúknuť atraktívny materiál. Čo však z toho, keď tvorcovia prechádzajú dejinami tak rýchlo a skáču zo scény na scénu aj o 6 či 8 rokov, že oni sami nestíhajú niektoré postavy ani nechať zostarnúť. V niektorých prípadoch už syn začal vyzerať staršie ako otec, lebo mu zabudli dať sivý vlas a domaľovali mu ho až v ďalšej časti. Niektoré postavy ani neukážu zomrieť, len to oznámia. Tým pádom sa stráca vzťah diváka s postavami, vlastne s drvivou väčšinou si nejaký vzťah ani nestihnú vytvoriť. Takéto seriály sa majú točiť na niekoľko sérií, aby každá doba, ale aj každá postava bola ukázaná do hĺbky. Vyššie parametre spĺňajú len posledné tri časti, ktoré ponúkajú aj napínavé scény, ale tiež len tak voľne skákali v čase, takže kým povstalec vchádzal pred pár sekundami do hory v boji s Nemcami, z hory vyšiel a už tam boli Rusi s chlastom. Na mnohomiliónový projekt, ktorý mal totálne ohúriť sme mali dostať viac. ()

Episode 1 (2024) (E01) 

Taký malý pokus o niečo podobné ako Alžbetin dvor zlyháva hneď na začiatku úplne nezmyselným scenárom, kde za 50 minút prejdú tri roky, žiadny vzťah k postavám si divák ani nemá šancu vytvoriť a to buď preto, že nič o nich nevie, alebo preto, že jednoducho umrú. Áno, za tak krátky čas odíde 5 či 6 postáv a to v zákopoch skoro žiadna z nich nebola. Hlavne, že sa tam homosexuálne obcovalo, novomanželsky obcovalo i mimomanželsky obcovalo, to boli fakt dejové linky, ktoré nás zaujímali, lebo nejaká herečka sa dnes nedokáže nijako inak presadiť len tým, že za pár replík v telke sa okamžite vyzlečie do naha a ukazuje prdel ako svoj vysoko aktórsky kúsok naučený na kvalitných vysokoškolských internátnych štúdiách. Čas nádejí na super miliónový projekt, ktorý ohúri, tak končí už v prvej časti. ()

Episode 2 (2024) (E02) 

Našťastie v tejto časti sme ostali len v jednom roku a tak sa tvorcovia až tak nerozšúpli a zlikvidovali len dve postavy. Veľkosť a proklamovanú drahotu diela stále nebadať. ()

Episode 3 (2024) (E03) 

Prvá časť, v ktorej nikto neumrel. A to paradoxne prešlo tak 8 a viac rokov. Lenže dejovo to stagnuje a vlastne okrem uplakanej Morávkovej to zase smeruje len k zápletke, že Žulčáka svrbia gule. ()

Episode 4 (2024) (E04) 

Tak Krajčovičová sa vrátila v podobe zrejme spojenia spermie zbeha s jej matkou, inak som si z časti zapamätal len to, že tí Slováci to boli nacionalistické, ľudácke, antičeské a antisemitské mrchy, no a potom som sa nevedel nabažiť Žulčákovej pedikúry zvláštnou metódou lízania maďarskej päty verejnej pani Judity. ()

Episode 5 (2024) (E05) 

Keď niektoré postavy 20 rokov nezostarnú, aby potom v rámci jedného roka, zo záberu na záber odrazu chytili sivé háro, tak je jasné, že Slováci zase točia historický seriál a div, že otec už nevyzerá mladšie ako syn. Veľmi rýchle preletenie dobou s ukázaním len základných prvkov. Takéto seriály sa majú točiť na niekoľko sérií, aby každá doba, ale aj každá postava bola ukázaná do hĺbky. Takto veľa z nich zomrie, ledva ich spoznáte. Najlepšia na seriáli tak ostáva úvodná znelka a všimne si to každý, kto nie je sluha slovenskej hereckej obce a vášnivý onanista nad názormi, ktoré sú odlišné od toho jeho. Ale čo očakávať od progresívneho totalitára SAINTS, čo z pohľadu medzi nohy nedokáže určiť svoje pohlavie a ešte to považuje za pokrokovosť. ()

Episode 6 (2024) (E06) 

Konečne časť hodná tohto formátu. A to hlavne preto, že konečne neskáčeme o roky dopredu, le držíme sa línie v jednom mesiaci a pár hlavných postáv. Dokonca v súvislosti s Hajdum a jeho prichádzaním a vychádzaním do tábora bolo napätie. Taký mal byť celý seriál. ()

Episode 7 (2024) (E07) 

Vrátili sme sa k dejinám z rýchlika, teda k neprehľadnosti. Vypukne v auguste povstanie, no v ďalšom zábere sa už boria trojmetrovým snehom, potom odrazu sú tam Nemci a hneď aj Rusi, už aj ČSR sa obnovilo, no dejinný chaos. Príbeh vstalého z mŕtvych bol ale vysokou ozdobou dielu. Ešte viac to šlo prepracovať. ()

Episode 8 (2024) (E08) 

Celý seriál je dejinami z rýchlika a tak aj tu tento vlak len prefrčal, človek si len všimol, že odrazu vládnu komunisti, sem tam niekoho udajú, tu niekoho zmlátia, no a už je koniec. Ten rýchlik nikdy nezastavil a nedorazil ani do cieľa. Pritom téma na celý seriál a nie na jednu časť. ()

Reklama

Reklama