Reklama

Reklama

Vitaj doma, brate!

  • angličtina Welcome Home! (festivalový názov)
Trailer

Obsahy(1)

Marína prichádza k rodičom do Báčskeho Petrovca, aby im predstavila svojho snúbenca, slávneho spisovateľa Zoliho. Zarytý abstinent a vegetarián to najskôr nemá v dedine preslávenej klobásou a pálenkou vôbec ľahké. No len dovtedy, kým všetci uveria, že o nich Zoli napíše knihu a konečne sa preslávia po celom svete, ...takmer všetci! Maríninho otca Karola by malo tešiť dcérino šťastie, avšak príchodom Zoltána sa prebudí ťažoba tajomstva, ktoré malo zostať navždy skryté. Slnko rozpaľuje horúcu srbskú planinu a slovenská rozbuška s balkánskym temperamentom o chvíľu vzbĺkne. (Itafilm)

(viac)

Recenzie (29)

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Typický príklad poloamatérskeho slovenského filmu. O debilnom scenáre, ktorý netuší, čo chce povedať, sa vyjadrovať nebudem, o tom sa rozpísali iní. Za všetko spomeniem dva absurdné príklady lenivosti slovenských tvorcov: 1. Slovenský premiér (mizerne nadabovaný Martin Hofmann) dôjde do Petrovca, najväčšej slovenskej obce vo Vojvodine, v podstate malého mesta, odovzdať dotáciu, čo sa odohráva u kohosi na dvore a je tam dokopy asi 20 ľudí, akoby to točili miestni ochotníci. Stačilo pritom nakrútiť scény počas nejakých osláv na dedine, keď už nechceli naháňať štatistov. 2. Dve najväčšie hviezdy Petra Polnišová a Anna Šišková, panie zaslúžilé herečky, sú také lenivé, že keď hrajú postavy z Vojvodiny, ani sa neunúvajú naštudovať si miestny dialekt (s výnimkou slova "jebiga") a ako jediné hovoria spisovnou slovenčinou, akou nehovorí NIKTO vo Vojvodine. ()

angel74 

všetky recenzie používateľa

Peter Serge Butko se ve svém celovečerním režijním debutu evidentně inspiroval filmy srbského tvůrce Emira Kusturici. A nedopadlo to zase tak špatně, jak tady mnozí píšou. Tahle tragikomedie by si sice zasloužila trochu více vypilovat scénář, ale třeba poslední čtvrthodinka se podle mého názoru dějově fakt povedla. Rozuzlení příběhu bylo poměrně překvapivé a to se počítá. Líbila se mi i hudební složka snímku. (55%) ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Peter Serge Butko nie je ani Jakubisko, ani Kosturica, aj keď vo filme boli náznaky, že by sa im chcel priblížiť. Komédia má ukázať život vysťahovalcov zo Slovenska do Báčskeho Petrovca v srbskej Vojvodine. Možno by sa mu zámer aj podaril, ale snaha pobaviť publikum je prehlušená príliš jednoduchým, niekedy až fekálnym slovníkom, dialógmi „nehercov“, ktoré im veľmi nejdú z úst a nezvládnutie vážnych tém, ktoré film nastolil. Lebo zostali nezodpovedané. Či už ide o národnú neznášanlivosť, náturu slovenského vidiečana, či vzájomné vzťahy postáv, nič nie je dotiahnuté do konca. Oceniť možno len tú snahu autora. Nečakajte, že vás bude pichať v boku od smiechu. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Aká krajina, taký film. Ľutujem úplne každého, kto na tomto dríste bol v kine. Býval som na intráku s jedným vojvodinským slovákom, tiež to bol kokot jak dvere a pri tomto snímku sa mi vrátili flashbacky a zmrvilo ma. 1 z 5 ()

Sany33 

všetky recenzie používateľa

Príbeh: Príbeh malej slovenskej komunity v srbskej Vojvodine, ktorá sa musí pasovať s nástrahami každodenného života. Herecké obsadenie: Toto je to jediné, čo som ochotný hodnotiť. Všetci sa snažili o nijaké to herectvo ale ako sa hovorí, z hovna sa nedá upliesť bič. Vyzdvihol by som výkon Maríny Dir, ktorá tu na CSFD nie je uvedená ani v obsadení aj napriek tomu, že sa jedná o jednu z hlavných postáv. Prevedenie a pocity: Príbeh balansuje na hrane komédie a drámy kedy neviete čo máte brať vážne a čo nie. Téma srbskej menšiny je, teda aspoň pre mňa absolútne nezaujímavá a režisér ju nevedel ani zaujímavo podať, tak to je nula bodov. Raz či dva razy som sa pousmial ale inak na mňa film pôsobil ako artová sedlačina. Podobne veci nemusím. Pridaná hodnota: Pohľad na život v srbskej Vojvodine. 20% ()

klukluka 

všetky recenzie používateľa

Po 40-ti minutách to vzdávám. Od začátku řeším zásadní otázku, jestli se to bude víc podobat Troškovi, nebo Kusturicovi. A i když se nakonec přikláním spíš ke Kusturicovi, což je určitě ta lepší varianta, tak to Kusturica rozhodně není. Je to jakási pseudointelektuálština maskovaná za lidovku a ve výsledku je to děsně těžkopádný, nudný a unylý. Pokud by se to mělo ve zbývající hodině zvednout, považoval bych to za zázrak. ()

Pat_rick_fan 

všetky recenzie používateľa

Veľmi som chcel mať rád tento film, až som sa pred vysielaním pre istotu poistil niekoľkými dobrými pivami v Košickom artsy Kine Úsmev (moja prvá návšteva, krásny interiér btw). Nechcem hejtovať, lebo to nemám v povahe, ale prečo takáto zlátanina? Peter Serge Butko podľa rozhovorov a článkov vyzerá ako dosť príčetný a inteligentný človek, tak prosím, prečo? Pritom námet je fantastický, slovenská menšina v Srbsku je veľmi originálny vstup v inak otrepanom vidieckom prostredí a ja som márne čakal (a čakám) na zaujímavú konfrontáciu mesto/dedina. Zaujímavú, nie tupú, klišoidnú, ponižujúcu, Horno-dolnú a nedopečenú, kde finálny twist jednoducho nedáva ani umelecký, ani logický zmysel a ak by mal fungovať, tak ho nezarámcujem Sluncovou scénou, ktorá je len totálny festival cringe-u. Ešteže Anne Šiškovej nikto zo štábu nepovedal, že nemá hrať, ale tváriť sa že je to len epizóda SOS, lebo je chvalabohu ako zjavenie z iného filmu, podáva kvalitný výkon, vďaka ktorému ako JEDINÁ pôsobí ako reálna ľudská bytosť. Žiaľ nefunguje ani humor a autentickejší vidiek vedia vytvoriť snáď aj decká z Lemešian. Zlatá Zimková, zlatý Uher. ()

Olík 

všetky recenzie používateľa

Takhle nějak si představuji, že nás bydlící „vedle hnojiště“, vidí Pražáci. Ostrůvek karikaturních postaviček, ač Slováci ke komunikaci s nimi potřebujete slovník. Ten pije, ten pije, ten pije hodně, ten moc rozumu nepobral, ten nesnáší Maďary, ten je takovej, ten makovej a nějaký nosný děj v nedohlednu. Četl jsem tady v jedné z recenzí něco ve stylu boj Troška versus Kustorica…..tak s tím se nedá, než souhlasit. Ke cti pana Butka rovnou dodám, že co se týče mne, tak jednoznačně vítězí jugoslávský režisér….i když k němu vede ještě dlouhá cesta. ()

Patrik200s 

všetky recenzie používateľa

Neprekvapí, nenadchne ani neurazí. Slovenský satelit uprostred Srbska kde sa skovenská krv zmiešala s tou balkánskou. Toto prostredie vytvára slovenskému divákovi zvláštny pocit prostredia cudziny no zároveň domácej atmosféry. Príbeh maďara v až neskutočne liberálnej komunite ľudí na dedine, ruší výkon obsadených amatérskych hercov. ()

Primavera 

všetky recenzie používateľa

Slovenská menšina na Balkáne, to malo určite potenciál na podstatne lepší film než na túto zlátaninu jednoduchého humoru štýlu "Keď nepojebe chlap teba, pojebeš ty chlapa", už trápnych maďarsko-slovenských xenofóbnych naťahovačiek, vtipov na genderové rozdiely, politizovania a krčmových rečí.  Hofmann, aj keď mal len štek, Šišková, občas aj Polnišová a Jakab, sa statočne držali poctivého hereckého umenia, čo tam ale stvárali ostatní herci, som nechápala, asi sa im nechcelo hrať, keďže niektoré scény boli tak plytké a nedotiahnuté do konca, že vyznievali rozpačito. Fakt škoda nápadu a hereckých osobností, mohol to byť parádny slovenský film. ()

Prubner 

všetky recenzie používateľa

Zaslouží si to jednu hvězdičku za neokoukané téma slovenské menšiny žijící ve Vojvodině. Jinak ale film trpí začátečnickými chybami scenáristy i režiséra (obojí P.S.Butko). Film má mnoho postav a špatně napsaný scénář, který se rozpadá na jednotlivé epizody a honí příliš zajíců najednou. Realizace zase trpí nevyrovnanými výkony neherců a režisérovou nezkušeností. A ani jako komedie to moc nefunguje. Kuriozitou je účast Martina Hofmanna v pětiminutové roli slovenského premiéra. ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Tragikomická až jemne satirická komédia vykresľujúca obyčajný život slovenskej menšiny na Balkáne, ktorá v zásade len trošku ironizuje miestne pomery a príbehovo vnáša do filmu prvok chaosu a zbytočnosti. Robo Jakab v bezvýznamnej roli, pri ktorej ani len nemohol chudák predviesť svoje humoristické kvality. No nič, toto nevyšlo, a snáď žiadne nabudúce nebude. 30 % ()

heger 

všetky recenzie používateľa

Ochotníci hrajú oveľa lepšie než naozajstní herci. Občas to má ten správny "smrad", no nakoniec to dopadne len ako amatérsky pokus. Ale soundtrack je fakt dobrý . ()

gogo77 

všetky recenzie používateľa

3/10 .... nooo s velkou slavou sem prichadza tato slovensko-srbsko-ceska produkcia s komediou zo srbskej Vojvodiny ...dedinky Petrovec kde este zije pocetna slovenska komunita.... do tej sa vracia nehodna mestska dcera spolu s novym priatelom madarskej narodnosti ktory je este aj spisovatel a cela dedina ho neznasa... no.led sa dozvedia ze dalsia kniha bude o nich... nuz zacnu sa diat veci... lenze nedeje sa nic...film ktory trapne pripomina zmes Hornej Dolnej v kombinacii s Babovreskami ... hviezda filmu Polnisova tam ucinkuje celych 5 minut a zvysok su neherci alebo hvoezdy formatu Anka Šiškova (sialene tucna kralovna) alebo Robo Jakab ci Lubo Cerny ... ktori sice herci su ale ich prejav je tak trapni a neherecki ze obcas mate pocit ze tam vsetci improvizuju ... len na vlastne nebezpecie ()

tuctovychlap 

všetky recenzie používateľa

nebolo to také zlé, ako by sa dalo očakávať na základe recenzií..iste, scenár by potreboval skúsenú ruku, profesionála, nie iba nadšenie z prvej polúcie..ale ako divák som sa neraz zasmial..prekvapila figúra Martina "dycky Most" Hofmanna, malá maďarskosť Jakaba, koniec à la Trhák i uvedenie darcov domáceho alkoholu v záverečných titulkoch..nepodarilo sa mi síce zistiť rozsiahlosť a hĺbku koučingu Poľnišovej na naturščikov :), ale je fajn, že vytiahla riť aj mimo VUBčku.. ()

karelkilian 

všetky recenzie používateľa

Já nějak nevím, co tady k tomu filmu napsat. Obsazení v podobě Petry Polnišové a Martina Hofmanna vypadalo velice slibně. Námět také nepůsobil úplně marně. Tož jsme si řekli, že se na to podíváme a uvidíme. Nakonec to byl jeden z mála filmů, které jsme nedokoukali do konce. Začalo to nadejně: volby vyhrál nekompetentní idiot a já si říkal, že to možná bude dobrá politická satira, která sedne nejen na slovenskou, ale i na českou politiku v době, kdy jsme tu měli slovenského premiéra. Jenže pak tato myšlenka postupně upadá do pozadí a vše se soustředí jen na to, že Slováci s Srbové rádi pijí alkohol. A že pijí hodně alkoholu. Kolem popíjení se točí drtivá většina děje. Dcera ráno vstane, otec ji hned pozve na panáka. Přijede návštěva, šup tam tři panáky. A pak - to bylo asi největší drama - vybouchne palírna. Děj se potom plácá kolem otázky, kdo za výbuch může. Nakonec jsem to vypnuli asi 35 minut před koncem. Petra Polnišová, která z „kulturnej onej“ v Hornej Dolnej povýšila na „kreativnů onů“ tam byla zcela minimálně. Martina Hofmanna jsme se nakonec ani nedočkali. A celý děj, který jsme měli možnost vidět, byl absolutně o ničem. Bohužel zde nemohu hodnotit jinak než jednou hvězdičkou - jediné, co bylo fakt skvělé, byla hudba. ()

Reklama

Reklama