Reklama

Reklama

Série(2) / Epizódy(20)

Seriál odhaľuje tajomstvo desivého mesta, ktoré uväzní každého, kto do neho vstúpi. Zúfalí obyvatelia sa snažia viesť aspoň zdanlivo normálny život, zatiaľ čo hľadajú cestu von. Musia však čeliť hrozbám okolitého lesa vrátane hrôzostrašných netvorov. Tí sa vynárajú po západe slnka. (HBO Max)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (22)

Season 1 (2022) (S01) 

Milovníci Lost, Wayward Pines, ale možno aj filmov, ako Osada či Blair Witch Project by mali spozornieť a From si nenechať ujsť. Príliš nového síce neprináša, ale ponúka, zatiaľ, množstvo alternatívnych riešení toho, čo na obrazovke sledujeme. Myslím, že tu ešte viac ako inde platí, že pokiaľ vás takého mindfuck hry bavia a radi sa necháte dlho ťahať za nohu, tak si seriál obľúbite, ak naopak očakávate rýchle odpovede na pokladané otázky (nič proti, viď rýchlo odkryté karty vo Wayward Pines), tak sa mu radšej oblúkom vyhnite. ()

Cesta dlouhým dnem do noci (2022) (S01E01) 

Pilot ďalšieho z kvanta mystery seriálov zaujme tým, že nepokryte prináša niečo málo z Lost a niečo, možno ešte viac, z Wayward Pines. Sám o sebe FROM prináša zatuchlé rednecké prostredie so zopár schátralými budovami, toto nevyzerá na mestečko či dedinu, ale skôr na námestíčko, ktoré by zaslúžilo urbanistickú súťaž na obnovu. Tvorcovia niekoľko kariet odkrývajú hneď v úvodnej časti, dokonca jednu ešte pred titulkami. Či to niekam povedie, to ťažko odhadnúť. Ak sa dozviem koncom júna, že záver druhej série nepriniesol žiadne odpovede, so seriálom zrejme skončím. ()

Jak se teď věci mají (2022) (S01E02) 

Druhá epizóda obsahuje zopár kvalitne nakrútených hororových scén a dozvieme sa viac aj o fikčnom svete, respektíve o niektorých pravidlách, ktoré treba dodržiavať. O čo v skutočnosti ide, to sa samozrejme ešte dlho nedozvieme. Problém je skôr v tom, že v dvojke ide skôr len o nekonečné dialógy a o to, aby sa postavy medzi sebou zoznamovali. Inak to ale zo začiatku nejde. ()

Volba (2022) (S01E03) 

Ak by takto vyzeral celý seriál, vôbec by som nebol proti. Morálne dilemy, ktoré nová situácia vyvoláva, filozofické otázky ohľadom prispôsobenia sa novej situácii verzus možnosť vlastnej voľby a tak ďalej. Navyše tu máme skvelú postavu chlapíka, ktorý tesne pred cestou videl Shyamalanovu Osadu a pochopiteľne tak ničomu neverí. No a záver epizódy je možno trochu urýchlený, pretože som sa ešte nechcel dozvedieť, čo sa stane s mužom v búdke. ()

Kámen a pasáž (2022) (S01E04) 

Sledujeme dôsledky udalostí predchádzajúcej, dosť intenzívnej, epizódy a tentokrát je to skôr také dejové uvoľnenie. Najzaujímavejším dielikom do puzzle je prítomnosť tajomného chlapčeka v bielom, ale očakával by som skôr celú retrospektívnu pasáž, než len krátke flashbacky do minulosti k udalosti, o ktorej sme sa zatiaľ toho veľa nedozvedeli. Ale v duchu celého seriálu je riadne krvavá. ()

Siluety (2022) (S01E05) 

Jack začne na stenu vo svojom novom baráku spisovať otázky, na ktoré by si mali postupne všetci odpovedať. Niektoré sú zaujímavé, ale väčšinu z nich nevidíme. Ak by seriál pokračoval naratívne tak, že by poskytla každá epizóda odpoveď na konkrétnu otázku, nebol by som proti. Padne aj teória o schrodingerovej mačke, ale o kvantovej fyzike sa tu zatiaľ nerozpráva, išlo skôr o filozofickú vsuvku. ()

Kniha 74 (2022) (S01E06) 

Postavy sú zatiaľ najaktívnejšie v smere niečo vyriešiť a niekam sa dostať. V rámci možností, aké im poskytuje toto čudné miesto. Prichádzajú ďalšie a ďalšie teórie, o čo by tu v skutočnosti mohlo ísť a neprekvapivo sa nám dokopy miešajú biblické motívy s tými vedeckými. Ako, a či vôbec, sa nejako logicky prepoja, alebo jeden zneguje ten ďalší, odpovie zrejme až záver seriálu. Ide teda o to, nakoľko vás baví to vŕšenie mystických otázok. ()

Vše dobré (2022) (S01E07) 

Stalo sa konečne to, čo bolo zrejmé hneď od začiatku, že sa v priebehu prvej sezóny aspoň raz stať musí. Spoilerovať netreba, ale keď uvidíte to dievča za oknom, hneď vám bude všetko jasné. Máme tu pripomienku teórie strún a kapsového vesmíru, aby sme mohli naďalej dedukovať, ale lepšie je si len teórie zapisovať a nerobiť zatiaľ žiadne unáhlené závery. Chlapec v bielom sa objavil v správny čas a epizóda končí skvelým cliffhangerom (skok do stromu). ()

Rozbitá okna, otevřené dveře (2022) (S01E08) 

Retrospektíva o hlavnej postave (ak sa vôbec pri tomto skupinovom hrdinovi dá hovoriť o jedinej) je povinnosť a tak sa niečo dozvieme o tom, kto bol náš šerif v minulosti a prečo je na mieste iba so synom a nie aj s manželkou. Dozvieme sa, odkiaľ sa vzali talizmany, o ich pôvode sa ale zatiaľ nedozvedáme nič. Ak ste in, tak vás to baviť bude, ak vám už niekoľko častí prekáža, že sa zatiaľ, na rozdiel od Wayward Pines, na otázky neodpovedá, asi nemá zmysel pokračovať. ()

Do lesa (2022) (S01E09) 

Nábeh do finále prvej série je ako vždy len takou chuťovkou, kde sa toho veľa udiať nemôže, aby sme všetko podstatné dostali naservírované vo finále. To myslím vo všeobecnosti a platí to aj pri FROM. I keď vieme, že série sú už dve a veľa odpovedí ešte nedostaneme. Dejová línia v lese je zaujímavejšia a napínavejšia a v závere prichádzajú tvorcovia s náznakmi, že všetko je možno ešte úplne inak. V mestečku sa to zaujímavé odohrá až na konci, kedy narazíme na dno... myslím doslova, nie obrazne. ()

Ach, ta místa před námi (2022) (S01E10) 

Finále ako sa patrí na záver sezóny mysteriózneho seriálu, ktorý nechce prezradiť veľa, ale má za úlohu dostatočne navnadiť na pokračovanie. Záverečná epizóda prináša, skôr implicitne, ďalšiu alternatívnu verziu udalostí, ktorá ma taktiež v priebehu deja napadla, ale explicitne vyslovená nebola. Posledná scéna s Perrineauom je až príliš ironicky krutá a celkový záver je zase až príliš očakávateľný. Skrátka mŕtve postavy treba nahradiť novými, pričom osobne by som si vystačil s preživšími prvej sezóny. ()

Season 2 (2023) (S02) 

Podľa môjho názoru kvalitatívne na rovnakej úrovni ako prvá séria. Prichádza nová skupinka ľudí a chvalabohu neprinášajú do deja chaos, ale novú energiu. V druhej sérii dostávame určité indície o tom, o čo by tak mohlo ísť, ale stále ide "iba" o čiastkové puzzle kúsky, z ktorých celok nezložíme. Myslím to tak, že niektoré veci sú jasnejšie, ale zase neosvetľujú tie ďalšie. Pokiaľ vážne nemáte nervy na ďalší Lost, ako často zaznieva, pozerať to ďalej určite nemá zmysel. Ja považujem From za najchytľavejší mysteriózny (rozumej nadprirodzený, hororový a zároveň zrejme aj sci-fi) seriál súčasnosti. ()

Strangers in a Strange Land (2023) (S02E01) 

Príchod "nováčikov" nebol tak strašidelne otravný, ako som sa vopred obával, máme tu totiž jedno prekvapenie a vodička autobusu a jej vzdor ma slušne bavil ako running joke. V katakombách pod zemou sme svedkami čistokrvného hororu a to ani nemuselo prísť k žiadnym akčným vystúpeniam monštier. No a šerifova dejová línia je tak ultra mystery, že ihneď potrebujete vedieť, kde sa nám náš chlapík práve nachádza. ()

The Kindness of Strangers (2023) (S02E02) 

Ešte intenzívnejšie ako pilot druhej sezóny. Dej je rozdelený na viaceré fronty, hlavným triumfom epizódy je ale to, že sa takmer celá odohráva v noci. Kde bol Boyd, to sa snáď niekedy aj skutočne dozvieme, ale ten výlez zo studne stál za to. Všetko je tu asi najviac creepy zo všetkého, čo sme doposiaľ videli, tancujúca balerína sa bije o prvenstvo so nemŕtvym číslo 1, ten sa zase poriadne vyriadil v autobuse a osobne by som mu venoval v seriáli viac priestoru. ()

Tether (2023) (S02E03) 

Po dvoch intenzívnych epizódach muselo logicky prísť uvoľnenie. Máme tu viac dialógov, žiadnu akciu, ale jeden prekvapivý moment v lese, ktorý je opäť creepy ako väčšina vecí vo FROM, avšak tak trochu pôsobil ako naťahovanie série. Až kým neprišla záverečná Boydova spoveď o tom, čo sa stalo v Iraku. No a tie dve deti a hlavolam... Tether nepovažujem za nudnú vatu medzi zaujímavejším dejom, ale ako spomínané uvoľnenie napätia, ktoré potrebuje každý seriál. 70% ()

This Way Gone (2023) (S02E04) 

Nemusí byť každý diel o záhadách a hororovom vyčíňaní príšer. Tu sa dostávame k "starým dobrým" interakciám medzi svojráznymi postavami, z ktorých každá má tú svoju pravdu a divákovi sa ťažšie určuje, ktorá je tá objektívna, alebo aspoň objektívnejšia. Nový militantný mladík asi lezie na nervy už každému a tak niet divu, že to vedúca komunity jedného krásneho dňa nevydržala. Každopádne tu máte nahlas vyslovenú ďalšiu z viacerých teórií, o čom FROM môže v skutočnosti byť. ()

Lullaby (2023) (S02E05) 

Táto epizóda je o Sáre a tak som očakával trochu napínavejší dej. Ono sa to celé točí viac menej len o tom, že jej každý povie do očí to svoje. Je to síce zaujímavé sledovať, ale skôr by som si prial, aby tvorcovia tieto dialógy písali postavám doprostred nejakej akcie (nemyslím doslova akčnej scény), kde by sa len tak mimochodom prejavovali aj voči nej a zároveň nás posunuli vpred vyriešeniu záhady/hľadaniu cesty von. ()

Pas de Deux (2023) (S02E06) 

Nešťastná hádka v kuchyni a jej následky spočiatku pôsobia ako udalosti pre vyplnenie deja nejakým tým napätím bez priamej súvislosti na makrozápletku, avšak časom sa ukáže, že sa vďaka nej veci pohli určitým smerom dopredu. Je to navyše aj kvalitne nakrútené, cesta cez les a operácia patria medzi tie najlepšie scény, ktoré nepatria medzi tie hororové. ()

Belly of the Beast (2023) (S02E07) 

Minule som nespomenul, že ďalšia z teórií, o čo by tu mohlo ísť, mi pripomenula ďalší film, už neviem koľký. Ale na to je tu možno trochu menej ... ľudí, ale nechajme to tak. Epizóda od prvých momentov navnadila na pitvu, tá sa však odohrá až v samotnom závere a možno je to škoda, pretože aj tak celý čas čakáme iba na to, kedy sa otvorí telo. To, čo tam nájdeme, je celkom zaujímavé a dáva to tušiť, kam sa dej uberie, respektíve ako sa postavy môžu brániť proti monštrám. Ale nechcem predbiehať. ()

Forest for the Trees (2023) (S02E08) 

Cítiť, že séria sa blíži k finále a tvorcovia nechcú ukázať všetko, čo majú pre záver nachystané, príliš skoro. Epizóda je dosť krátka, vypočujeme si názory ďalších postáv na to, čo sa môže odohrávať a nepredvídateľná dvojica vymyslí istý plán a nováčikovi z autobusu sa vôbec nečudujem, že premýšľa týmto spôsobom. Určite by sem ale zapasovali dlhšie retrospektívne scény z ďalekej minulosti, ktoré by mohli všeličo objasniť, takto sa musíme uspokojiť iba s krátkymi flashbackmi. ()

Reklama

Reklama