Reklama

Reklama

Oppenheimer

  • USA Oppenheimer (viac)
Trailer 2
USA / Veľká Británia, 2023, 180 min

V čase, keď Druhá svetová vojna ešte vyzerala nerozhodne, sa na diaľku odohrával dramatický súboj medzi Spojenými štátmi a Nemeckom o to, kto prvý zostrojí atómovú bombu a získa tak rozhodujúcu prevahu nad nepriateľom. V Amerike bol tento tajný výskum známy ako Projekt Manhattan a jedným z jeho kľúčových aktérov bol astrofyzik Robert Oppenheimer. Pod obrovským časovým tlakom sa spolu s tímom ďalších vedcov snažil zostrojiť vynález, ktorý mal potenciál zničiť svet. Bez jeho včasného dokončenia by sa ten istý svet nedal zachrániť… (CinemArt SK)

(viac)

Zaujímavosti (68)

  • Florence Pugh prezradila, že počas natáčania jednej z milostných scén s Cillianom Murphym sa pokazila kamera. Christopher Nolan si vyžiadal náhradnú kameru, ktorá však bola v opravovni. Keďže natáčanie scény prebiehalo na uzavretom sete, tak obaja čakali nahí, dokým kamera bola opravená na pľaci. [Zdroj] (drake31)
  • Filmovanie snímky prebiehalo od 22. februára do 22. mája 2022. Filmári pracovali v USA (predovšetkým v štáte Nové Mexiko) a Švajčiarsku. (MikaelSVK)
  • V tomto diele Nolan recykluje svoje trademarky z iných filmov – pohľad dvoch protagonistov Oppenheimera a Straussa je prebratý z príbehu o dvoch kúzelníkoch z Dokonalý trik (2006), budovanie viacerých vrstiev rozprávania je prebraté z Počiatok (2010), celé zhmotnené v dynamickom rytme podobnom ako v snímke Dunkirk (2017). Montáž aj s experimentálnym nádychom čo sa týka celkového vnímania je podobná predošlému filmu Tenet (2020). Obe snímky strihala Jennifer Lame, je to jej druhá spolupráca s Nolanom. (Biopler)
  • Cillian Murphy už vo filme stál zoči voči termojadrovej reakcii, a to konkrétne prebiehajúcej priamo vo vyhasínajúcom slnku v dobrodružnej sci-fi snímke z roku 2007 Sunshine, do ktorého sa mu podarilo zhodiť zhodou okolností tiež bombu. V onom filme mal ako mladý fyzik taktiež aj sny o termojadrovej reakcii. (nezavisle)
  • Podľa článku v The New York Times zo 7. júla 2023 o filme, Kai Bird, majiteľ Pulitzerovej ceny za dielo "Americký Prometheus: Triumf a tragédia J. Roberta Oppenheimera" navštívil dejisko v Los Alamos. Po príchode ho ohromila podobnosť Cilliana Murphyho s J. Robertom Oppenheimerom a povedal mu: "Dr. Oppenheimer! Čakal som desaťročia na stretnutie s vami!" Murphy na to s úsmevom odpovedal: „Všetci sme čítali vašu knihu. Je to tu povinné čítanie." (Arsenal83)
  • Na nakrútenie explózie v rámci trinity testu bola použitá technika vynútenej perspektívy. Vytvorením menšej verzie explózie, ale jej nafilmovaním zblízka, vzniká optická ilúzia, ktorá prinúti diváka myslieť si, že reakcia je väčšia, než v skutočnosti je. Tím špeciálnych efektov zostrojil skutočnú bombu poháňanú benzínom a propánom. Scott Fisher a Andrew Jackson, supervízori vizuálnych efektov filmu, vymysleli tajný recept na napodobnenie jasného záblesku a následných žiarivých červených oblakov atómového výbuchu. Okrem benzínu a propánu zahŕňal aj pušný prach, hliníkový prášok a horčíkové svetlice. [Zdroj: Business Insider, Syfy] (jozkopik)
  • Christopher Nolan povedal, že podobnosť scény, v ktorej J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) prvýkrát nosí svoj typický klobúk a fajku, a scén v jeho trilógii o Batmanovi, kde si Bruce Wayne oblieka svoj batsuit, bola zámerná, aby ukázal, že Oppenheimer je svojho druhu superhrdina zo skutočného života, pričom jeho magická sila spočíva vo využití atómovej energie. (Arsenal83)
  • Paul Schrader označil film za „najlepší a najdôležitejší film tohto storočia“ po tom, čo sa zúčastnil premiéry filmu v New Yorku. (Arsenal83)
  • Po oznámení štrajku SAG-AFTRA britskú premiéru opustilo celé herecké obsadenie, takže Christopher Nolan zostal sám, aby sa prihovoril publiku. (Arsenal83)
  • Nolan bol inšpirovaný aj svojim detstvom, kedy obavy z jadrového holokaustu boli skutočné, keďže žil počas éry kampane za jadrové odzbrojenie a protijadrových protestov. Vyjadril sa, že „zatiaľ čo náš vzťah s týmto [jadrovým] strachom časom opadol a odplával, samotná hrozba v skutočnosti nikdy nezmizla.“ Nolan má pocit, že ruská invázia na Ukrajinu v roku 2022 spôsobila oživenie jadrovej úzkosti. (Arsenal83)
  • V Spojených štátoch dostal film od Motion Picture Association hodnotenie R za „sexualitu, nahotu a jazyk“, čo znamená, že osoby mladšie ako 17 rokov musia byť sprevádzané dospelým sprievodom. Je to prvý Nolanov film, ktorý získal takéto hodnotenie od filmu Insomnia (2002). (Arsenal83)
  • Albert Einstein (Tom Conti) je zobrazený na prechádzke v lese s Kurtom Gödelom (James Urbaniak). V skutočnosti naozaj spolu chodili na dlhé prechádzky ako priatelia z Inštitútu pre pokročilé štúdie. (Arsenal83)
  • Matt Damon mal prestávku od hrania, ako súčasť sľubu svojej manželke v rámci párovej terapie, pričom podmienkou bolo, že sa vráti, až keď ho náhodou bude kontaktovať s ponukou Christopher Nolan. (Arsenal83)
  • V partitúre filmu nie sú žiadne bicie, pretože režisér Christopher Nolan a skladateľ Ludwig Göransson mali pocit, že použitie zvuku, ktorý sa typicky spája s armádou, by bolo neautentické, aby hudobne zachytilo postavu J. Roberta Oppenheimera. (Arsenal83)
  • V Indii bol film vydaný tak, že všetky scény nahoty, sexu a fajčenia cigariet boli cenzurované. (Arsenal83)
  • V niektorých krajinách Ázie, vrátane krajín Blízkeho východu, južnej Ázie a juhovýchodnej Ázie, sa nahota Florence Pugh zakryla tak, že jej vyrobili počítačom vytvorené čierne šaty. (Arsenal83)
  • Emily Blunt sa s Nolanom zoznámila v Los Angeles a keď jej ponúkol rolu Katherine "Kitty" Oppenheimer, nadšene prijala. Následne kontaktovala Cilliana Murphyho, aby zistila, aká bude spolupráca s Nolanom. (Arsenal83)
  • Hinduistická pravica v Indii sa snažila dosiahnuť odstránenie scény, kde sa pri sexuálnej scéne číta verš z hinduistického písma Bhagavad Gita. Neuspela. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (viac)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (viac)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (viac)

29. Critics' Choice Awards - výsledky

29. Critics' Choice Awards - výsledky

14.01.2024

V neděli 14. ledna byly v kalifornské Santa Monice uděleny ceny Critics' Choice Awards tradičně vyzdvihující výjimečné tvůrčí výkony a filmové počiny uplynulého roku. Toto ocenění je zároveň po… (viac)

Reklama

Reklama