Reklama

Reklama

Deväťdesiatky

(seriál)
  • Česko Devadesátky (viac)
Česko, 2022, 7 h 2 min (Minutáž: 64–78 min)

Réžia:

Peter Bebjak

Kamera:

Martin Žiaran

Hrajú:

Martin Finger, Ondřej Sokol, Kryštof Bartoš, Vasil Fridrich, Robert Mikluš, Patricie Pagáčová, Kateřina Marešová, Jan Kolařík, Igor Orozovič, Matouš Ruml (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Je všeobecne známe, že situácia po nežnej revolúcii priniesla v deväťdesiatych rokoch strmý nárast kriminality. Kriminalita v tej dobe  bola nesmierne násilná a krutá. Polícia na tieto podmienky nebola vôbec pripravená, ani vybavená a jej úloha bola nesmierne náročná. Seriál je dramatizáciou skutočných kriminálnych prípadov, ktoré vyšetrovalo 1. oddelenie pražskej kriminálnej polície a ktoré sa stali po rozdelení Československa, v rozmedzí rokov 1993 až 1995. Osobné linky protagonistov sa nezakladajú na realite, ale skutková podstata činov a spôsob ich odhalenia ostávajú autentické. Na tvorbe scenára sa podieľali tvorcovia Josef Mareš a Matěj Podzimek. Josef Mareš je bývalý vedúci 1. oddelenia a na niektorých prípadoch osobne pracoval... Na 1. oddelení nastupuje mladý, ešte neskúsený detektív Tomáš Kozák. Už ostrieľaný „operatívec“ Václav Plíšek, nie je z nováčika nadšený, avšak na riešenie takýchto  malicherností nebude čas, nakoľko obaja budú spoločne čeliť bezprecedentnému návalu vrážd. (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa quokam k tomuto seriálu (6)

Deväťdesiatky (2022) 

Male zaverecne shrnuti. Jedna se o nadprumernej ceskej serial, v drtive vetsine stopaze plne srovnatelnej se zahranicnimi produkceni. Skvela rezie, hudba, vyprava, atmosfera. Herecky zari Sokol, Fridrich, Stransky, v nedustojne male roli i Ruml, trochu slabsi se mi zdaji Finger a hlavne Bartos, ktery se svoji telesnou stavbou vcetne tvare a hlasu proste verohodne do sve postavy nevejde, nejvetsi chyba castingu., naopak naprosto jinou hereckou extraligu vystrelil Novotny, to bylo az na nejakou televizni cenu. Serialu skodi spojovani dramatickych postav s konkretnimi policajtami. Scenar nakonci taktez zabil jimak kvalitne postavenou postavu Tumy. Hvezdicky a procenta snizuji take az amaterske reakce profiku typu pracky na.lodi. Taktez postavy Bely s Mrazkem trestuhodne vysumeli do prazdna, coz ospravedlni jen nova serie 90 tek, stejne jako zaverecnou zminku o lehkych topnych olejich. Obcas zazlobi i technicka stranka veci, nekdy v dulezitych momentech neni hercum rozumet. Nadprumernych 80 pro. ()

Poprava bodyguarda (2022) (E01) 

Lidé se vyvíjejí. Málokdo je stejný v pětadvaceti, kdyz nastupuje do zamestnani jako zelenac a v padesati, kdy se muze o sve zkusenosti oprit. Stejne tak bývá clovek jiny v pětapadesati a jiny v sedmdesati. To, ze v petapadesati ridi mizerne, neznamena, ze v sedmdesati nemuze rici mlademu uchu, ze nikdy neridil... Za mne ma serial prozatim 80 proc. Narozdil od jednoho recenzenta mi nezavazi, ze nekolik hercu hralo v minulosti v Ulici, na brak Ulice se nedivam. Skvely je Sokol (tomu bych spise dal mladsiho Pliska) a Fridrich,  Finger a Bartos mne zatim nepresvedicili. Pan Cuba by mohl hrat Checotye ve Star Treku a Michal Novotny jede svou ligu. Detektivka slusna, atmosfera vyborna, zapletka uchazejici.  A ti favoriti byvaly krasna auta... ()

Kleopatra (2022) (E03) 

Nemam co bych vytkl. Prave naopak. V atmosfere 90tky nad 1. odd uz i vedou, neznaly clovek by si az pomyslel neco o velke zahranicni produkci. Tady se hodne kritizuje Sokol, mozna proto, ze ho ma kazdej zafixovanej z particky ci z tvare. Osobne jsem na particku nekoukal, na tvar jo, ale uz je to zaky dlouho, tak mi jeho minulost nezavazi. . Zde hraje velice dobre, civilne,  dilematum jeho postavy verim. Z hlavni trojice vede, hraje nejvyrazneji. Fridrich tentokrat nedostal moc prostor, jinak jim odvedena prace ma take vynikajici uroven. V prubehu doby se zvedaj i plisek s kozlem, nebo si mozna na ne zvykam. Za mne nevytykacich sto pro. ()

Priehrada (2022) (E04) 

Za mne tento dil nebyl tak velkolepy a dokonaly, jako predchozi. Hvezdicka dolu je za pracku Pliska na lodi. Asi slouzi nejakym dramaturgickym ucelum vykresleni stresu hl hrdinu, ale pusobilo to na policejniho profika amatersky a dil by se bez toho obesel. Zacinam se priklanet ke kritikum continuity postavy pana Pliska. Nu coz, stale je tu moznost, ze mezi 90tkami a Pripady pan Plisek odjel do Tibetu a stravil rok v tamnejsim klastere, kde nasel vnitrni.klid. Hereckou slabsi chvilku si vybral Sokol, ktereho jsem doted taktez hodnotil vysoko. Ale jinak jo, porad je to detektivka vysoke urovne se skvelou atmosferou, za kterou by se nemusely stydet ani velke zahranicni produkce.  Za mne ne tak dokonalych 80 pro. ()

Sudy (2022) (E05) 

Navrat k plne spokojenosti... Ondra Sokol bohate vykompenzoval herecke zavahani v.minulem dile, jeho psi pohled na otazku "Vy jste ho nasli" byl vse rikajici. Na Pliska s Kozakem jsem si uz asi zvykl, Kozak se mi zda vsak stale herecky nejslabsi. Fridrich se Stranskym v rolich policejnich sefu jsou taktez charismaticti a hodni maximalni pochvaly. A konecne se k hereckemu slovu dostal i Ondrej Ruml. Tempo,atmoska,hudba, rezie. Plne spokojenych stopro. Udate 11.2.: Lidi, nehledejme za postavama konkretni policajty. Jasne, jedna se o skutecne pripady, vystupujou skutecni zlocinci a skutecne obeti. Ale stale to je zanr dramatickeho serialu. Nedelejme z toho dokument o konkretnich policajtech. ()

Priznanie (2022) (E06) 

Jsem fanda tohoto serialu i pripadu 1. odd, talze se mi tato ma jubilejni sta recenze psat lehce nebude. Tam, kde spravna detektivka konci,  zatcenim pachatele, tam tento dil zacina. O to to mel tezsi, ale bohuzel, tento hendikep dil v atmosfere a napeti nedohonil. Spise pusobil dojmem, ze bylo treba dovysvetlit nejake veci, tak se ten serial o jeden dil natahne. Skvele rozehranou partii okolo Sokola Tumy tvurci primo zabili zaverem. Prijeti prace u Bely je v abolutnim rozporu s tim, jak vykreslili jeho postavu v predeslych dilech,teda pokud tam nesel jako neofiko tajny agent, coz jeho vyraz na konci zrovna nenaznacoval. Pochybuji, ze by se Plisek citil vazan slibem komukoliv, kdo by zacal vedomne a dobrovolne pracovat pro mafiany. Copak nebyly v 90 letech jine moznosti uplatneni pro byvale policajty?  Sice jsem odmital v predchozich dilech spojovat tyto dramaticke postavy se skutecnymi policajty, zde vsak mam podezreni, jestli si hlavni scenarista serialu nevyrizoval osobni ucty s kolegy. Dale. Zminka o lto v zaveru se da pochopit jako otevrene dvere k druhe serii serialu, proc vsak tvurci hned potom v titulkach uvedli, jak to skoncilo, kdyz o tom ten dil vubec nebyl? Ze by opet hrani si osobni polivky hlavniho scenaristy? Taky bych osobne dal vetsi prostor Cernemu Rumlovi. Takova zajimava osobnost hrana jednim z mistru nastupujici herecke generace a par steku? Malo. Za mne za dil fandovsktch 60 pro, celemu serialu 80 pro. ()

Súvisiace novinky

30. Český lev - výsledky

30. Český lev - výsledky

04.03.2023

V sobotní večer 4. března 2023 proběhl v pražském Rudolfinu jubilejní 30. ročník předávání cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Přímý přenos ceremoniálu, během nějž byla oceněna výrazná… (viac)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Reklama

Reklama