Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Horor
  • Komédia
  • Dokumentárny

Recenzie (106)

plagát

Avatar: Legenda o Aangovi (2024) (seriál) 

Ja som asi týždeň dozadu dopozeral originál animák, takže nie som zarytý fanúšik. Možno preto som Posledného vládcu vetra od Netflixu pozeral s otvorenou mysľou, bez kritického pohľadu a otvorený zmenám príbehu, ktoré bolo treba očakávať. Či sú hlúpe a zbytočné? Občas, ale sú povedzme stráviteľné. Pozeral som sa očami uchváteného dieťaťa. Niekedy potrebujem utiecť realite, nechať svet za sebou a zabudnúť na všetko ostatné. A tu prichádza priestor ponoriť sa do úžasného, kúzelného sveta, ktorý tu na mňa čakal. Určite si buďte istý, že nejde o dokonalú adaptáciu, ak človek chce, materiálu na kritiku je tu viac ako dosť, to je fakt. Možno by som za iných okolností taký dobrý nebol, ale teraz kritický nebudem. Tento seriál si ukradol moje srdce vizuálom, príbehom, srdcom a krásnou, detskou naivitou, ktorá srší aj z pôvodného animáku. A som veľmi vďačný za každé takéto fantasy dielo s nepremárneným potenciálom a veľkým budgetom. Nevzniká ich veľa a samozrejme by som bol veľmi rád, ak by Avatar: The Last Airbender dostal priestor pre druhú sériu, aby napravil tie nedostatky zo série prvej. Až sám sa dnes čudujem, aký som zhovievavý, ale mne sa to páčilo a celkom dosť :)

plagát

Modrooký samuraj (2023) (seriál) 

Nie som žiaden fanúšik anime. Rád sa ale ponorím do žánru, ak príde vysoko hodnotená, ospevovaná séria, ktorá je vraj seriálom roka s 90% na CSFD. Nemal som žiadne očakávania, no pustil som si prvú časť a už som sa neodlepil. Blue Eye Samurai je láska na prvý pohľad v každom aspekte. Seriál v každom zábere dýcha životom a umením a každý jeden záber sa dá zarámovať a zavesiť na stenu. Nemohol som si pomôcť, ale bol som unesený estetikou a štýlom rozprávania príbehu a ako mi už sám Netflix načrtol, Blue Eye Samurai je vizuálne, ale aj obsahovo kurva pôsobivý. Príbeh spája akciu, drámu a históriu v pútavom príbehu o pomste a hľadaní identity, ktorý je pretkaný brutalitou a výbornými akčnými sekvenciami. Aj keby som veľmi chcel, nenapadne mi nič, čo by som vedel skritizovať. Žiaden seriál za rok 2023 si nezaslúži 2 sériu viac ako Blue Eye Samurai.

plagát

Zlo si umí počkat (2023) 

When Evil Lurks je temný, drsný kúsok, ktorý nám servíruje posadnutie z trochu iného, originálnejšieho uhlu. Tento film je ďalším dôkazom toho, že sa dá horor stále posúvať vyššie a prinášať niečo nové, neokukané, čo nadchne hororových fanúšikov. Demien Rugna oživil celý žáner jeho vlastným príbehom všadeprítomného zla. Od začiatku je cítiť veľmi príjemne - nepríjemnú atmosféru, ktorá vyvolávala pocit, že sa niečo zlé bude diať. Postupné budovanie sveta a odhaľovanie tajomstiev posadnutia bolo výborne spracované, ale nie všetko dostatočne vysvetlené, čo bolo trochu na škodu. Vrcholom filmu sú gore scény. Všetky tieto scény majú absolútne dokonalé načasovanie, sprevádzané precíznym strihom, ktorým Rugna umocňuje to, čo divák sleduje. Preto scény pôsobia tak šokujúco a nepríjemne, pretože udrú nečakane a obzvášť krutým spôsobom. Táto práca s kamerou a napätím je dôkazom obrovského talentu režiséra a lásky k remeslu. Skvelý film, ktorému ale predsa niečo chýbalo ku dokonalosti. Veľká škoda že sa nepodarilo natočiť jednu poriadnu, zimomriavkovú scénu, ktorá by mi prehnala mráz po chrbte. Už som viac nechcel byť znechutený a šokovaný, chcel som sa báť. Veľmi som si prial aby mi When Evil Lurks ponúkol full package, ktorý od horou očakávam, ale evidentne nemôžem mať všetko. No aj napriek tomu som nadmieru spokojný s tým, čo som pri sledovaní dostal a aké pocity vo mne snímok zanechal. Spolu s Talk to Me je to to najlepšie, nám rok 2023 v rámci hororu priniesol.

plagát

Těla (2023) (seriál) 

Opäť som dal šancu mojej “obľúbenej” téme - cestovaniu v čase. Nikdy to nevie udržať moju pozornosť, veľmi ľahko sa teda strácam v deji a to iba utvrdzuje môj nezáujem v daný žáner. Na moje prekvapenie to ale nie je problém Bodies. Toto ma totiž bavilo od začiatku po koniec. Každá jedna linka mala niečo do seba, každá bola niečím zaujímavá a postupné skladanie kúskov príbehu ma nútilo pustiť ďalšiu a ďalšiu časť. Skákanie v čase nebolo vôbec mätúce, skôr naopak. Všetko povedzme dávalo zmysel a ako tak držalo pokope a v tom duchu sa držalo aj finále, ktoré bolo dostačujúce na vysvetlenie všetkých nezodpovedaných otázok. Po technickej stránke nemám čo vytknúť, herci fajn, kamera fajn, celé to bolo veľmi fajn a ja som spokojný. Netflix zabodoval ;)

plagát

Pád domu Usherů (2023) (seriál) 

Ďalšia miniséria s nadmerným množstvom nepríjemne nekonečných a zbytočných dialógov, ktoré sa tiahnu celou sériou. Na každú epizódu pripadá v priemere 3 minúty horou a nekonečný talk fest. Nesympatické postavy moje sklamanie iba umocnili. Jednoducho nebolo komu fandiť, keď tam každému okato jebalo. Flanagan stavil na obrovské množstvo zbytočných scén, ktoré absolútne neposúvajú príbeh, ale slúžia iba ako nezmyselná, samoúčelná výplň. A to je vlastne jediná desivá vec na The Fall of House of Usher. Melodramatické reči bohatých ľudí, bez morálneho ukotvenia v realite.Seriál z pásovej výroby bez akejkoľvek hĺbky, alebo nápadu, určený pre moderné, nenáročné publikum. A ako to publikum pritiahneme? Čím teda vyplníme hluché miesta a zakryjeme kurevské nedostatky v scenári? No sexom predsa :) Ale kto kurva pozerá horory, kvôli tomu, aby videl v skoro každej epizóde teplé radovánky? Ak na to je chuť, existujú iné stránky. Vážne ma to neskutočne iritovalo a to som sám bukva. Nechápte ma zle, pozrieť sa to dalo bez duševnej ujmy a ako podklad do upratovania je to ideálne, ale sklamanie veru skrývať nebudem. Flanagana mám rád, ale tu sa netrafil do mojej nôty, keďže som pri jeho tvorbe zvyknutý na úplne inú kvalitu.

plagát

Ghostland (2018) 

Tak dlho som sa chystal na tento film, až mi vypadol z hlavy. Úplnou náhodou som naň znova po roku narazil a nič lepšie sa mi dnes nestalo. Veľmi zručne natočený film so skvelým strihom a kamerou, ktorá vtiahla moju adhd riť do deja tak, že som sa hodinu a pol ničím iným nepotreboval zaoberať a dôležité je, že som ani nechcel. Laugier si ukradol moju pozornosť extrémne otrepaným námetom, no svojim talentom dokázal, že aj na tejto starej, zajebanej a opotrebovanej šachovnici sa dá stále rozohrať kvalitná partička.

plagát

Oppenheimer (2023) 

Budem stručný. Čumel som ako piča z deravých teplákov. Toto nie je film. Je to umenie.

plagát

Pengabdi Setan (2017) 

Prvá polovica filmu bola veeeľmi príjemne mrazivá. Malo to tú správnu, hutnú, hororovú atmosféru a mamča natretá na bielo mi navodila pár krát zimomriavky. Ale od druhej polovici sa to začalo nejak rúcať. Ľakačky sa opakovali a atmosféra sa pomaly vytrácala, čo ma mrzelo. Škoda aj toho maximálne nepodareného finále, ktoré mi vôbec nesadlo a bolo cítiť, že réžovi dochádzajú nápady. Takže áno, som trochu sklamaný z nevyužitého potenciálu, ale toto nemôže uraziť žiadneho hororového fanúšika. 3 ⭐️ jak vínko ;)