Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Dokumentárny
  • Animovaný

Obsahy (21)

Život v květech

Život v květech (1948)

Mičurin (Мичурин) je sovietsky film režírovaný Alexandrom Dovženkom o živote ruského významného lekára a biológa Ivana Vladimiroviča Mičurina (1855-1935). Film je založený na Dovženkovej hre a má aj rovnomenný názov Život v kvetoch. Ako mnohé iné filmy z daného obdobia, aj tento bol ideologicky podchytený, a tak zvýrazňuje najväčšie kolektivizačné udalosti (Veľká októbrová revolúcia) a taktiež odmietnutie vábivej pracovnej ponuky za veľkou mlákou.

Suché chryzantémy

Suché chryzantémy (1954)

Suché chryzantémy (晩 菊) sú filmom Mikia Naruseho z roku 1954 o úžerníckej Gejši Kin (Haruko Sugimura), ktorá sa domáhala splácania dlhov od dlžníkov a rovnako tak aj od svojich troch sestier. Prechovávala silný dešpekt k mužskej mienke a tvrdohlavo ju presadzovala. Dej je založený na relativizácii hodnôt a odvrátenej pomocnej ruke od rozľahlého okolia, ktorá má v Naruseho réžii esenciálnu výpovednú hodnotu. Film okrem toho vychádza z troch krátkych poviedok Fumiko Hayaši, publikovaných v roku 1948.

Ma Ma

Ma Ma (2015)

Po päťročnej pauze režisér Julio Medem predstavuje film o nezamestnanej učiteľke trpiacou rakovinou prsníka. Bez svojej rodiny by pravdepodobne týmto životným výzvam nedokázala čeliť. Potrebuje však nájsť novú silu, ktorá jej pomôže tieto emocionálne vzostupy a pády prekonávať aj naďalej.
V úlohe osudom skúšanej ženy sa predstaví Penélope Cruz, jej muža stvárňuje Luis Tosar.

Králi hôr

Králi hôr (2015)

"Cesta orla je priviesť na svet dve mláďatá. Silnejší toho slabšieho z hniezda vyhodí".
Tento príbeh sa začína v duchu tohto citátu. Vyhodené orlie mláďa však prichýli mladý chlapec Lukas a dá mu meno Abel. Stará sa oňho potajme, ale jedného dňa sa bude musieť vysporiadať s jeho prepustením na slobodu. Otvorí sa tým aj nová životná cesta pre samotného Lukasa?

Řeka

Řeka (1951)

Harriet (Patricia Walters) je členkou rodiny patriacej do vyššej strednej triedy s bydliskom pri brehu rieky Ganga. Spolu so svojimi piatimi sestrami a o desať rokov mladším bratom, ktorý sa flautou učí krotiť kobry, žijú akýsi spirituálny život a sú priamo spätí s prírodou a tradíciami. Jedného dňa na odľahlé miesto, kde bývajú, zavíta John (Thomas E. Breen), bývalý kapitán vo výslužbe, ktorý prišiel o nohu. Zaraz spoznáva pôvab tamojšieho života a bližšie i samotné sestry. O nejaký čas sa však z veľmi závažného dôvodu odhodlá z Indie odísť.

Slečna Oju

Slečna Oju (1951)

Shinnosuke (Nobuko Otowa), on sa však bezhlavo zamiluje do ovdovenej sestry Oyû (Kinuyo Tanaka). Záväzné dohody mu zakazujú, aby si ju vzal, pretože jej povinnosťou je vychovávať malého syna, budúcu hlavu rodiny. Nakoniec sa však Oyû podarí Shizu presvedčiť, aby si Shinnosukeho vzala.

Gion bajaši

Gion bajaši (1953)

V povojnovom japonskom režime sa 16-ročný mladík Eiko snaží nájsť gejšu Miyoharu v Gione, okres Kjóto. Jej matka je po smrti. Otec Sawamoto neuspel v podnikaní a strýko ju obťažuje, zatiaľ čo ona presviedča rodinu, aby jej dovolili zarábať peniaze. Spolu s Eikom získajú pôžičku od majiteľa čajovne Kusuda na zaplatenie kimona. Eiko Miyoharu zmení meno na Miyoe, tá je však po čase ochotná vzoprieť sa tradíciám a odmietnuť klientov.

Sestry z Gionu

Sestry z Gionu (1936)

"Kiežby neexistovalo niečo také, ako Gejša."
Dve sestry, ktoré si zarábajú na živobytie ako "gejše", sú v nezávideniahodnej situácii. Zo sveta temných japonských ulíc sa venujú svojim zákazníkom, avšak každá trocha inak. Zatiaľ čo staršia (Isuzu Yamada) robí presný opak. Takýto život si však vyberá svoju daň.

Nový příběh rodu Taira

Nový příběh rodu Taira (1955)

Kapitán Tadamori, veliteľ špeciálnych síl, sa vracia do Kjóta po úspešnom potlačení povstania pirátov na západnom pobreží Japonska. Keďže ani nábor, ani príkazy kapitána a bývalého cisára Toba sa vojakom nepáčia, kapitán vyšle svojho syna Kiyomoriho do kráľovskej rezidencie. Kiyomori sa v paláci zaľúbi do Tokiko a zisťuje i to, že jeho otcom je možno práve bývalý cisár Toba.

Život milostnice Oharu

Život milostnice Oharu (1952)

Príbeh ženy bojujúcej o prežitie a zachovanie si tváre v krutom historickom období. Film vychádza z románu Ihara Saikaku, je produkovaný Shintoho Company a nakrútený kamerou Yoshimi Hirano. Autorom scenára je Yoshikata Yoda a režisérom Kendži Mizoguči, jeden z trojice japonských velikánov zlatej éry japonského filmu. Zaujímavosťou je, že pre Mizogučiho išlo o jeden z mála filmov, s ktorými bol spokojný, hoci nebol v dostatočnej miere financovaný.
Príbeh sa začína spomienkami starej ženy v chráme, Ohary, na časy, kedy žila ako milenka Katsunosuke (Toshiro Mifune). Obaja museli strpieť nevôľu okolia kvôli majetkovým rozdielom medzi nimi. Po trpkej skúsenosti sa Ohara neúspešne pokúsi o samovraždu, po ktorej nasleduje zapredávanie svojej vlastnej osobnosti a boj o syna.

Čušingura v údobí Genroku

Čušingura v údobí Genroku (1941)

40. roky viedli japonský filmový trh k vyzývaniu militaristického ducha z dôvodu vtedajšej historickej situácie prostredníctvom množstva samurajských jidaigeki. 47 Ronin (Genroku Chûshingura) patrí k tým najpamätnejším, hoci jeho 241-minútová dĺžka oficiálne rozdelená na dve časti zvyšuje náročnosť jeho sledovania. Ide o adaptáciu Seika Mayama, ktorá opisuje kroniky počiatkov 18. storočia, charakteristického patriotizmom i hybridnosťou existujúcich vzťahových štruktúr.

Ukřižovaní milenci

Ukřižovaní milenci (1954)

Kjóto, 17. storočie. Ishun je ženatý s Osan. Je to však bohatý lakomec pracujúci ako výrobca zvitkov a už len samotný vzťah ústrednej dvojice nie je žiadnou prechádzkou ružovou záhradou. Keď je Osan falošne obvinená z pomeru s pracovníkom Mohem, obaja odídu z mesta, aby si vyznali svoju lásku. Ishun nariadi svojim mužom, aby ich našli. Predstava takéhoto poníženia je pre neho totiž neprijateľná...

Před puškami cowboyů

Před puškami cowboyů (1917)

Chovateľ dobytka Flint odreže poľnohospodára Simsa od dodávky vody. Keď sa Simsov syn Ted predsa vydá po vodu, jeden z Flintových mužov ho zabije. Cheyenne Harry je povolanou osobou urovnať tento spor, keď však nájde rodinu v čerstvo vykopanom hrobe, je nútený prehodnotiť svoj prístup.
Príbeh o právach farmára sa odohráva podľa tradičného námetu z 19. storočia na Divokom západe. John Ford ním zahájil svoju dlhočiznú sériu westernov, ktorá sa skončila až v polovici šesťdesiatych rokov, s Harrym Careym v hlavnej úlohe Cheyenne Harryho. Po niekoľkých desaťročiach si vo Fordových filmoch zahral i Carey Jr.

Meši

Meši (1951)

Michiyo (Secuko Hara) žije v odľahlej časti Osaky. Nie je spokojná so svojím životom, keďže takmer celý svoj čas venuje vareniu, praniu a upratovaniu pre blaho manžela. Postupom času sa peripetie medzi manželským párom vyostria. Mladá dvojica si bude musieť poradiť so zložitou situáciou...

Ulice hanby

Ulice hanby (1956)

Posledný Mizogučiho film sa zaoberá témou prostitúcie a životom žien, ktoré sa týmto druhom povolania živia. Každá z nich má svoje sny a ideály. Niektoré sú vydaté, majú deti či povinnosti a ich zamestnanie má výlučne pejoratívny charakter s cieľom uživiť seba a svoju rodinu.
Zaujímavosťou je, že v Japonsku sa v čase nakrúcania diskutovalo o návrhoch zákona o existencii prostitútok a nevestincov.

Barbary Coast

Barbary Coast (1935)

Dej je situovaný do roku 1850, kedy Mary Rutledge (Miriam Hopkins) prichádza z východného pobrežia USA až do San Francisca a dozvedá sa, že jej manžel je mŕtvy. Po krátkom čase sa zamestná ako krupiérka a zbalí ju istý mocný muž, Luis Chamalis (Edward G. Robinson). Nie je s ním ale šťastná, pretože je žiarlivý a nemá zľutovanie nad ľuďmi, ktorí mu prekážajú. A to pritom ešte nestretol Jima Carmichaela (Joel McCrea), do ktorého sa Mary zaľúbi...

Cavalcade

Cavalcade (1933)

Kavalkáda anglického života sleduje udalosti počnúc Silvestrom roku 1899 a končiac rokom 1933 očami londýnskeho páru Jane a Robert Marryotových (Diana Wynyard, Clive Brook). Príbeh zachytáva dôležité historické udalosti, ktoré sa dotkli aj ich rodiny, ako napríklad búrska vojna, smrť kráľovnej Viktórie, potopenie Titanicu či Prvá svetová vojna. Film bol ocenený tromi Oscarmi.

Klauni

Klauni (1970) (TV film)

Úspešný taliansky režisér Federico Fellini natočil televízny film, ktorý súbežne opisuje jeho ranné detstvo z predmestia Rimini a obdiv ku klaunom a cirkusom. V jeho Klaunoch majú diváčky a diváci možnosť hlbšie nahliadnuť do zákulisia cirkusových vystúpení, každodenného života obyvateľov i rôznych predstáv vynaliezavého autora, ktorého významne ovplyvnili i jeho spomienky.
Film mal premiéru na Vianoce v roku 1970 talianskou stanicou RAI v koprodukcii Leone Film a zároveň bol premietaný v kinách. Žánrovo ide čiastočne o dokumentárny film, v ktorom si Fellini splnil jedno zo svojich osobných želaní.

The Crowd Roars

The Crowd Roars (1932)

Závodný šampión Joe Greer (James Cagney) sa vracia domov, aby súťažil so svojim mladším bratom Eddiem v exhibičných pretekoch. Počas príprav dôjde k niekoľkým konfliktom medzi bratmi aj ich priateľkami. Počas samotných pretekov zahynie tretí pretekár a Joe si to kladie za vinu. Čím väčšmi sa stavia do ústrania, tým viac Eddieho sláva rastie...

Suite Française

Suite Française (2014)

Dej filmu Suite française sa odohráva v prvých rokoch okupácie Francúzska. Hlavnou postavou je Lucille Angellier (Michelle Williams), ktorá žije so svojou nevlastnou matkou v najkrajšom dome v meste. Napriek tomu, že jej manžel jej bol neverný, chýba jej. Po príchode Nemcov sa stretáva s mladým veliteľom Brunom von Falkom (Matthias Schoenaerts), mužom kultúry, ktorý je aj hudobníkom. Postupom času medzi nimi preskočí iskra, ktorá však ukrýva nebezpečné následky...

Reklama