Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Dokumentárny
  • Animovaný

Zaujímavosti k filmom (49)

Tím hůř, když padnou

Tím hůř, když padnou (1956)

Vo filme si zahral aj bývalý svetový šampión ťažkej váhy v boxe Jersey Joe Walcott. V čase natáčania filmu bol už 3 roky neaktívny.

Harakiri

Harakiri (1962)

Tacuja Nakadai v rozhovore (2005) mimo iného potvrdil, že vyčerpávajúce boli aj celé dni natáčania v interiéroch a na kráľovskom dvore, kde muži museli kvôli vierohodnosti doby kľačať aj celý deň. Tým pádom sa telo správne nedokrvuje.

K smrti odsouzený uprchl

K smrti odsouzený uprchl (1956)

V tomto príbehu o väzňovi sa režisér Robert Bresson viac zameral na samotný obsah a neexpresívne herectvo využil v atraktívnejšiu obsahovú schému. Možno aj preto snímok komerčne uspel viac, než mnohé jeho zvyšné tituly.

Vreckár

Vreckár (1959)

Režisér Robert Bresson sa snažil filmom vylíčil prostredie a optiku postavenia zlodeja v spoločnosti a ako vníma okolitý svet práve jeho očami.

Z

Z (1969)

Film prilákal do francúzskych kín 3 952 913 návštevníkov a bol 4 najnavštevovanejším za rok 1969. Zároveň i dvanásty najziskovejší v Spojených štátoch za rovnaké merané obdobie.

Ukřižovaní milenci

Ukřižovaní milenci (1954)

Film je adaptáciou hry Chikamatsuho Monzaemona z roku 1715 s originálnym názvom Daikyōji Mukashi Goyomi (大経師昔暦).

Země

Země (1930)

Na prestížnej medzinárodnej akvizícii umenia a kultúry v Bruseli, pod názvom Expo 58 (v roku 1958), film ohodnotili medzi 12 najlepšími (konkrétne 10. miesto) v histórii kinematografie.

Země

Země (1930)

Napriek tomu, že film zaznamenal veľmi úspešný divácky ohlas, komunistickí cenzori ho onedlho po premiérových projekciách stiahli z distribúcie. Niektorí sovietski novinári ho spočiatku chválili, neskôr pre "nesprávny politický odkaz" kritizovali.

Gepard

Gepard (1963)

Burt Lancaster v jednom rozhovore povedal, že Luchino Visconti bol najlepší režisér, s ktorým pracoval. Vyzdvihol najmä jeho komplexnú prácu s hercami.

Žalozpěv stezky

Žalozpěv stezky (1955)

Kasting pozostával z dovtedy amatérskych hercov a hneď štyria mali priezvisko Banerjee (Kanu, Karuna, Subir, Runki), avšak neboli v príbuzenskom zväzku.

Bylo jednou zelené údolí

Bylo jednou zelené údolí (1941)

Rozpočet filmu činil približne 800 tisíc amerických dolárov a natáčalo sa prevažne v kalifornských štúdiách, keďže vzhľadom k situácii počas druhej svetovej vojny sa inak nedalo.

Denunciant

Denunciant (1935)

Jean Renoir po zhliadnutí tohto filmu povedal: „Veľa som sa naučil... naučil som sa, ako nemám hýbať s mojou kamerou.“

Správce Sanšo

Správce Sanšo (1954)

Dejová kostra filmu vychádza z rovnomenného románu z roku 1915, ktorý napísal Morim Ōgai.

Vojnový voz

Vojnový voz (1967)

John Wayne (Taw Jackson) a Kirk Douglas (Lomax) sa "nemuseli". Wayne bol konzervatívny republikán a Douglas liberálny demokrat. Často sa hádali.

Reklama

Ovládací panel
149. naj používateľ Slovensko
36 bodov