Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Krimi
  • Komédia
  • Animovaný

Zaujímavosti k filmom (210)

Arabela

Arabela (1980) (seriál)

Automobil, ktorý si Rumburak po príchode do sveta ľudí vyčaroval, je Chevrolet Nova 1976.

Kleo

Kleo (2022) (seriál)

V piatich častiach seriálu sa objavila i Alessija Lause, pôsobiaca v rámci štruktúr rozviedky SRN ako dvojitý agent.

Dámský gambit

Dámský gambit (2020) (seriál)

V prípade viacerých uvedených šachových legiend (t.j. Wilhelm Steinitz, Emanuel Lasker, José Raúl Capablanca, Alexander Alechin, či Michail Botvinnik) sa jednalo o oficiálnych šachových majstrov sveta.

Splnený sen

Splnený sen (2009)

Michael Oher získal v sezóne 2012 Vince Lombardi Trophy (udeľovaný víťazovi NFL) s Baltimore Ravens. Tí ho v roku 2009 draftovali v 1. kole ako svoj 1. výber. Po získaní Super Bowlu sa upísal Tennessee Titans (takže za rodinou nenávidené Tennessee nakoniec predsa len hral, aj keď šlo o tím profesionálnej ligy).

Veľký draft

Veľký draft (2014)

Vo filme sa objavil aj Roger Goodell, od roku 2006 komisár (výkonný riaditeľ) profesionálnej ligy amerického futbalu NFL – v scéne pred zahájením Draftu víta v MVP lóži majiteľa Clevelandu Browns Anthony Molinu (ktorého hrá Frank Langella).

Veľký draft

Veľký draft (2014)

Vedľa mnohých v tom čase ešte hrajúcich hráčov sa vo filme objavili aj tri veľké legendy amerického futbalu – člen Siene slávy runningback / fullback Jim Brown (víťaz NFL 1964 s Cleveland Browns, podľa ankety časopisu Sporting News nejlepší hráč v histórii tohoto športu a podľa ankety serveru ESPN druhý najlepší americký športovec 20. st.) + avizovaní budúci členovia Siene slávy cornerback Deion Sanders (víťaz SuperBowlu 1994 so San Francisco 49´ers a 1995 s Dallas Cowboys) a linebacker Ray Lewis (víťaz SuperBowlu 2000 a 2012 s Baltimore Ravens).

Program

Program (1993)

Zatiaľčo futbalový tím hlavných hrdinov filmu Timberwolves je (podobne ako celá vysoká škola ESU) fiktívny, ich oponentmi v jednotlivých zápasoch sú skutočné futbalové programy (postupne Georgia Tech Yellow Jackets, Mississippi State Bulldogs, Michigan Wolverines a Iowa Hawkeyes).

Program

Program (1993)

Film sa natáčal na niekoľkých amerických univerzitách (Boston College, Duke University, University of Michigan, University of Iowa, University of South Carolina).

Papírový dům (Netflix verze)

Papírový dům (Netflix verze) (2017) (seriál)

K prvému štvrťroku 2018 sa jedná sa o najsledovanejší seriál v histórii spoločnosti, ktorý nie je v anglickom jazyku.

Dubček - Krátka jar, dlhá zima

Dubček - Krátka jar, dlhá zima (2018)

V scéne sťahovania Dubčekovej rodiny do Prahy sa z auta vykladá slávny historický obraz Iľju Repina "Záporožskí kozáci píšu list tureckému sultánovi" z konca 19. storočia. Obraz zobrazuje písanie listu plného urážok, ako reakciu na výzvu sultána Mehmeda IV. k podvoleniu sa tureckým hordám.

Chlapci a chlapi

Chlapci a chlapi (1988) (seriál)

Odbornými poradcami seriálu boli Generálmajor Jan Konicar (zástupca náčelníka štábu Západného vojenského okruhu ČSĽA), Plukovník Miroslav Pilík (starší dôstojník Operačnej skupiny Operačného oddelenia štábu Hlavného tyla ČSĽA), Podplukovník František Lošťák (vedúci starší inštruktor Oddelenia masových oznamovacích prostriedkov Ideologickej správy Hlavnej politickej správy ČSĽA) a Podplukovník Miloš Janda (náčelník Skupiny taktickej a vševojskovej prípravy tankového vojska Oddelenia taktickej a vševojskovej prípravy Správy bojovej prípravy ČSĽA).

Rudy

Rudy (1993)

Rudy (Sean Astin) zakončil svoje 28 sekundové pôsobenie v drese Fighting Irish of Notre Dame (v priebehu dvoch obranných snapov, resp. rozohrávok) vysoko ceneným obranným zákrokom zvaným "sack", ktorým obránca zloží na zem súperovho Quarterbacka.

Zelená léta

Zelená léta (1985)

Odborným poradcom filmu bol zástupca veliteľa Západného vojenského okruhu ČSĽA generálporučík Florián Rygál.

Program

Program (1993)

Scéna, v ktorej hlavný hrdina Kane zbehne na diaľnicu, ľahne si uprostred cesty medzi idúce autá a donúti tak ostatných spoluhráčov (berúc to ako test ich statočnosti a tímovej jednoty) pridať sa, musela byť po prvom vydaní odstránená. Dôvodom bolo, že sa týmto počinom nechalo inšpirovať niekoľko teenagerov, z ktorých niektorí boli pri svojich pokusoch aj zabití.

Ať žije republika

Ať žije republika (1965)

Odborným poradcom filmu bol plk. slovenskej národnosti František Golyšev (vlastným menom Kleinhans), v prvej polovici 60. rokov náčelník Skupiny pre zvláštne úlohy Výskumného a skúšobného ústavu 011 Slavičín (v pôsobnosti ktorého boli delostrelecké a pechotné zbrane, vrátane munície, zameriavacích a navádzacích zariadení).

Oáza

Oáza (1972)

Odbornými poradcami filmu boli vedúci inšpektor Odd. vševojskovej kontroly Inšpekcie MNO (v druhej polovici 60. rokov zástupca náčelníka raketového vojska a delostrelectva MNO) plk. Ota Hudrlík, resp. plukovníci vo výslužbe Richard Zdráhala a Alois Bíca, ktorý sa ako odborný poradca podieľal už na vzniku viacerých filmov.

Tichá bolest

Tichá bolest (1990)

Odborným poradcom filmu bol dlhoročný náčelník Odd. služby vojsk GŠ, plk. Jan Plesnivý.

Rozhodne sa v nedeľu

Rozhodne sa v nedeľu (1999)

V cameo úlohách sa objaví až 5 hráčov siene slávy americkej NFL, všetci v rolách headkoučov tímov hrajúcich proti miamským žralokom trénera Tonyho D´Amata (Al Pacino). V prvom zápase je to s Minnesotou Americans Bob St. Clair, v druhom zápase s Chicagom Rhinos Y.A. Tittle, v treťom s Californiou Crusaders Dick Butkus, v štvrtom s NY Emperors Warren Moon a v poslednom s Dallasom Knights Johnny Unitas. Vo filme si zahrali aj ďalší skutoční hráči a vtedajšie hviezdy amerického futbalu. Wide Receiver San Francisca 49´ers Terrell Owens a Running Back Dallasu Cowboys Emmitt Smith.

Tri dni Kondora

Tri dni Kondora (1975)

Film získal v roku 1976 ocenenie "Edgar Allan Poe Award" za najlepší film a "Motion Picture Sound Editors: Golden Reel Award" za najlepšie zvukové efekty. Max von Sydow (Joubert) získal na filmovom festivale v Cartagene "Golden India Catalina" pre najlepšieho herca, ako aj "Kansas City Film Critics Circle Award" za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Sydney Pollack získal za réžiu "David di Donatello Award".

Vojna

Vojna (2002)

Film sa natáčal na území Kabardsko-balkarskej republiky, Severného Osetska a Čečenska, z miest to potom boli Moskva, Petrohrad, Toboľsk a Londýn.

Reklama