Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrajú:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(11)

V prvej časti sa diváci zoznámia s hlavnými hrdinami: Tomášom Soukupom, sústružníkom, ktorý je po uši zaľúbený do maturantky Hanky, bodrým dedinčanom Honzom Bradáčom, prezývaným Guláš, ktorému sa stalo osudné jedlo a mäsiarčina, a jeho protikladom bledým a zakríknutým opravárom televízorov Ctiborom Voríškom, ktorý si rýchlo vyslúži prezývku Kyslík. Spoznáme aj sympatického traktoristu Vlada Rutkaya Otecka, ktorý vyzerá dospelejšie a rozvážnejšie ako ostatní a nechal doma tehotnú manželku, a športovo založeného frajerského Michala Hlaváčka, ktorý už má všeličo za sebou. To, že sa také rozdielne povahy zišli na jednom mieste, spôsobil jeden povolávací rozkaz do Hrádku v Čechách... Podobne ako mnohé iné (napr. Okres na severu, Žena za pultom, Inžinierska odysea a pod.) vznikol seriál z vojenského prostredia Chlapci a chlapi na spoločenskú objednávku. Bolo to presne v čase, keď rapídne klesal záujem o vojenskú službu, mladí muži sa jej snažili vyhnúť a armáda mala veľmi nízku popularitu. Tvorcovia sa snažili ukázať, že povinná vojenská služba nie je strašiakom, práve naopak, podľa ich seriálu sa zdá, že jedine armáda zaručí každému mladému mužovi, aby duševne i telesne dozrel. Ich zámerom bolo dokázať, že dva roky prežité vo vojenskom prostredí nie sú pre nikoho stratou. Vojenské prostredie vykreslili ako letný tábor dospelých, kde nie je núdza o zábavu a humor a ak sa vyskytnú problémy, seriózni a obľúbení velitelia ich dokážu obratom vyriešiť. Jednotlivé postavy sú typickými figúrkami, napĺňajú charakteristiky istých ustálených typov. Nechýba medzi nimi frajer, smoliar, seriózny otec rodiny či večný hladoš. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (348)

Crocuta 

všetky recenzie používateľa

Komedie největší! Herecké výkony k popukání, obvzlášť nadporučík Baláž je výživný, celý důstojnický sbor je samý otcovský typ se srdcem na dlani. Je zábavné pozorovat herecké začátky Javorského, Rychlého nebo Laurinové, dost se přitom nasměju, takže za 2. JÁ JSEM KLUKUM SLÍBIL, ŽE BUDOU NA ZNAČKÁCH!!! ()

farmnf odpad!

všetky recenzie používateľa

Opravdu strašná záležitost komunismu nicméně místy i pravdivá. Podprůměrný pitomý zupák Petr Rychlý řve na vojáky léčiv si své komplexy jako na mě řval jistý primitiv ze Znojma jménem Sukup. Kriminálník Mário Kubec má navrch, neboť kriminál je téměř totožný s vojnou, takového jsme taky měli. Byl vzorným vojínem první, dostal opušťák a vykradl stánek PNS. Kariéry chtivá guma, velitel roty má za manželku Ivanu Anderlovou a ta vůbec nesdílí jeho nadšení pro armádu, spíš by ho nejradši kopla do prdele. Takových osudů jsem poznal jako velitel spojek přesně 107. Byli jak vyrobeni na páse. Všichni hloupí, sprostí, zlí, znechucení, zneuznaní a šíleně ožralí a to tak, že furt. Zaplať Bůh, že mého syna to už nepotkalo.(r.n.1986) ()

Reklama

Karlos80 

všetky recenzie používateľa

Víceméně náborový propagandistický film, s jasným "MOTTEM" komunistické vojenské nomenklatury: Vojny se nebát, na vojně je hej:-)! Ale co, mě se to dokonce i líbilo taková vojna prostě tenkrát se vším všudy byla, a úplně stejná až na pár drobností byla i o pár let později tedy přesně v roce 99", kdy jsem bohužel narukoval i já..Nic se tedy od té doby až na kratší metr, a různá politická školení společně s politickými debaty nezměnilo, akorát ta Zounarova sláva už dnes poněkud vyčpěla:-) "NEJ" s herců jednoznačně kuchař Guláš a Kyslík dnes jeden z těch mladších představitelů divadelní scény ND. "NEJ" díl byl, asi ten spartakiádní. Tam by mě zajímalo jestli to nebylo náhodou všechno nějak předtočené, s dodatečně nasazenými herci a nebo dokonce zakamuflované..Průměr, za úváhu by stálo i pokračování, s dnešní pseudokapitalistické moderní doby, nebo takhle, před pár lety zpět než ještě přišla PA.. ()

Bart 

všetky recenzie používateľa

Já myslel, že se hodnotí seriál a ne současná tloušťka M. Zounara. Nebo je to jinak Dr. film? Ale co říct? Martin Zounar byl na svůj věk a malé zkušenosti skoro jediným nosným pilířem seriálu. Snad on jediný měl po celou dobu vyrovnaný, téměr civilní výkon. Naopak zkušení filmaři jako Milena Dvorská nebo Míla Myslíková zklamali. Od angažovaného filmaře, jako byl Evžen Sokolovský se nemůže přece nic lepšího čekat. Takže průměr. ()

topi 

všetky recenzie používateľa

Těžko hodnotit. Z dnešního pohledu odpad, ale kdo seriál viděl za komouše a vyrůstal na něm jako já, tak musí dát víc. Navíc, když se jedna z postav jmenuje Ctibor Voříšek a říkají mu Kyslík, tak na základce na mě spolužáci, ale dokonce i učitelé a učitelky volali : " Kyslík! K tabuli! " Jmenuji se totiž taky Ctibor a tenkrát ten seriál sledovala snad celá naše republika a druhý den po uvedení v televizi jsme si vždycky říkali zážitky z uplynulýho dílu. Holt já jsem si to schytával nejvíc, ale aspoň byla sranda, pamatuju si, že mě nejvíc sralo, když " filmovej " Ctibor zkončil v posteli s knihovnicí, tak na mě pak holky volali, že : Kyslík, tak ty už máš babu?? Ha ha, Kyslík už má babu..." No každopádně se mě to drželo dost dlouho...Jinak je seriál hrozná kravina, plná otřesných kýčovitých dialogů, hrozných hereckých výkonů, ale tak nějak mě stále i po těch létech baví sledovat. Rozhodně se podívám radši na něj, něž na trapárny typu Redakce a podobných žumpoidních výchrchlů... ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (59)

  • Keď poručík Bílek (Kamil Halbich) príde do staničnej reštaurácie zisťovať, prečo sa v nej pobil Vlado Rutkaj (Boris Slivka), povie mu "štangast" Franta (Jakub Špalek): "všechno jsem už ŕekl Kliftonúm." Prezývka "Kliftoni" má už dosť dlhú históriu. Pochádza zo začiatku 20. storočia, kedy začali po česky vychádzať zošity detektívok s imaginárnym americkým detektívom Léonom Cliftonom. Takzvané kliftonky sa stali legendou. Meno zľudovelo a stalo sa synonymom detektíva. No a postupne sa tak začalo všeobecne hovoriť všetkým policajtom. (Raccoon.city)
  • Odbornými poradcami seriálu boli Generálmajor Jan Konicar (zástupca náčelníka štábu Západného vojenského okruhu ČSĽA), Plukovník Miroslav Pilík (starší dôstojník Operačnej skupiny Operačného oddelenia štábu Hlavného tyla ČSĽA), Podplukovník František Lošťák (vedúci starší inštruktor Oddelenia masových oznamovacích prostriedkov Ideologickej správy Hlavnej politickej správy ČSĽA) a Podplukovník Miloš Janda (náčelník Skupiny taktickej a vševojskovej prípravy tankového vojska Oddelenia taktickej a vševojskovej prípravy Správy bojovej prípravy ČSĽA). (marlon)

Reklama

Reklama