Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Krimi
  • Komédia
  • Animovaný

Obľúbené filmy (10)

Tri dni Kondora

Tri dni Kondora (1975)

Central Intelligence Agency - štát v štáte! Existuje vo vnútri tejto spravodajskej služby ďalšia tajná sieť? Napínavý, zábavný, dynamický a inteligentný politický thriller s jasným politickým podtextom demonštruje veľmi vážne nedostatky amerického vládneho systému! Bol výsledkom post Watergateskej paranoie a pohotovou reakciou na odhalenú nezákonnosť a amorálnosť štátnej administratívy, nachádzajúcej svoj odraz v zneužívaní moci a pretvárke! Film bez účelového strieľania a bombastických efektov, zameraný skôr na psychologickú ako akčnú stránku svojho príbehu, núti k zamysleniu keď nastoľuje znepokojivý fenomén, kam až je schopná vláda zájsť, aby udržala tajomstvo a akých prostriedkov neváha v mene "vyššieho princípu" použiť. Dokázal absorbovať atmosféru 70-tych rokov a obsiahnúť strach obyčajného človeka z ústavnej, zákonom posvätenej autority. Pollack vdýchol svojmu výtvoru dušu a hrdinom život do takej miery, že ich pocity a kroky sú prežívané a sprevádzané samotným divákom! Všetko sa plynule odvíja a vysvetľuje, bez žiadnej diery, či rušivej afektovanosti, skvelý timing i prestrihy. S prezentovaním "neviditeľnej moci" si režisér poradil obzvlášť bravúrne, keď všetko okolo tajných agentov a zvláštnych oddelení zamlžil a zneprehľadnil, až nevieme kto je kto, kto dobrý a kto zlý. Jediné, čo je v tejto súvislosti hmatateľné a definovateľné sú odvetné opatrenia kompetentných. Proste film zo starej dobrej školy!

Rambo

Rambo (1982)

"Přišel jsem pro svého chlapce!" ... "Zajímalo by mě, proč Pentagon pošle nějakého plukovníka, aby to vyřešil" "Armáda si myslela, že bych moh pomoct" "Nevím přesně jak, Rambo je již civilista. Teď je to uz muj problém!" "Myslím, že tomu nerozumíte. Nepřišel jsem zachránit Ramba před Váma, ja jsem přišel zachrániť Vás před ním!". Legendárna akčná dráma reflektujúca citlivú tematiku postvojnovej traumy a problemového začleňovania sa amerických vojnových veteránov z Vietnamu späť do spoločnosti. Ako taká bola v USA prakticky až do začiatku 80-tych rokov tabuizovaná, aj preto tento film, originálny námetom i prevedením, našiel medzi domácim obecenstvom širokú odozvu. Vojnou poznamenaný vojak americkej armády John James Rambo sa po návrate z vietnamského pekla stretáva len s nepochopením a pohŕdaním. V nesprávnej chvíli je navyše na nesprávnom mieste a tak sa z vojnového hrdinu čoskoro stáva štvanec. "Odchovanec" zelených baretov a špecialista na vedenie guerillovej vojny vytvára z priľahlého lesa vojnovú zónu, ktorá sa preňho stáva útočiskom. Pohľad do vnútorného sveta hlavného hrdinu počas pacifikácie "nepriateľov" je silný a emotívny, vo vzťahu k celkovej štruktúre filmu aj navyše proporčne vyvážený. Brian Dennehy a Sylvester Stallone vo svojich pravdepodobne životných, charakterovo skvelo prepracovaných a zvládnutých, rolách. Uhrančivá hudba dotvára celkovú atmosféru, ktorá Vás do deja vtiahne a nepustí.

Podraz

Podraz (1973)

Pomsta (podobne ako vodka :-)) najlepšie chutí studená a ak už teda POMSTA, tak ako sa patrí, štýlová "se vším všudy"!!! Originálne spracovanie, chytrý priam dokonalý scenár, výborná réžia, skvelá atomosféra (vyvolávajúca oprávnený pocit, že všetci si akosi skvelo rozumejú), fantastickí herci (a podotýkam, že všetci!), optimistická nadčasová hudba (ktorá ani na chvíľu nevyvolá pochybnosti o osudoch hlavných hrdinov), to všetko stojí za týmto oscarovým kasovým trhákom o najväčšom a najrafinovanejšom podvode všetkých čias !!! Trojlístok Hill - Newman - Redford definitívne spečatil svoje osudové priateľstvo, ktoré sa vytvorilo ešte v priebehu natáčania "Butch Cassidy a Sundance Kidd". Herecké výkony ústrednej dvojice sú úchvatné (z nich doslova srší radosť z hrania), talent pre improvizáciu ukážkový, ich filmová symbióza jedinečná. Jeden z tých mála výnimočných filmov, ktoré sa nikdy neopozerajú. Bravóóóó

Terminátor 2: Deň zúčtovania

Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991)

Akčný šláger o budúcnosti, ktorá sa snaží zmeniť minulosť, aby nakoniec ovládla samú seba, prekonal svojho predchodcu minimálne o triedu a predefinoval dovtedy zaužívanú paradigmu v žánri akčné sci-fi. Prakticky až do filmu "Matrix" predstavoval aj jediný dokonalý vzor špičkovej trikarskej filmariny. Snímok prekvapuje scénami a šokuje ako celok, má švih i razanciu. Za gradujúcim tempom a energiou nabitými scénami stojí nadupaný strih, ktorý drtí akčné sekvencie tak po stránke vizuálnej, ako aj zvukovej. Efektná kamera je všade a efektívne monitoruje všetko podstatné z najlepšieho možného uhla pohľadu. Dych berúce zvláštne efekty v kombinácii s náhlymi zvratmi v príbehu samotnom udržujú diváka v neustálom pozore a sú prvotnou príčinou jeho prehlbujúceho sa "akčného absťáku". I odzbrojujúci humor hlavných hrdinov, humorné situácie a najmä nečakane detailne prepracované mnohovýznamové dialógy a monológy majú na filmovom plátne svoje miesto a i ony robia film nezabudnuteľným. Variácia monotónnej démonickej hudby sprevádzajúcej desivé apokalyptické vízie a rockových nadupáviek (z ktorých azda najviac utkveje v pamäti "Bad to the Bone" od kapelky Destroyers), akoby umocňovala pochmúrnosť a akčnosť celého príbehu, bohatého na viaceré pamätné scény. Veď kto by nepoznal efektnú Arnieho nabíjačku modifikovanej Winchesterovky 1901, vytváranie zvláštneho puta medzi mladým Connorom a terminátorom, či "niekoľko kolový" súboj titánov s nie až tak nečakaným K.O. pre favorita? Povinná výbava vo filmotéke každého.

Leon

Leon (1994)

Drsný a dojímavý zároveň, krutý, plný života! Taký je tragický príbeh nemilosrdného a zdánlivo nezničiteľného macarónskeho zabijáka, tvrdého profesionála s pravidlami, ktorého samotársky život čudáka sa radikálne mení v okamihu, keď začína mať rád a keď v sebe nečakane objavuje túžbu žiť pre niekoho iného. Legendárna akčná komerčne ladená melodráma Luca Bessona patrí medzi skvosty svetovej kinematografie a je paradoxom, že vznikla len ako vedľajší produkt režisérovej tvorby. Dojímavý originálny námet, profesionálne výkony hercov, citlivá hudba, reflektujúca každú zmenu rytmu deja a silné nezabudnuteľné scény - to robí tento film kultovým. Vedľa slávnej narážky na svine, ktoré "jsou lepší než většina lidí" silne pôsobí najmä zaúčanie Mathildy zabijackému remeslu. "Nejdříve se nauč střílet s pušky. S tou máš odstup od klienta. Čím je větší profík, tím de blíž ke klientovi. S nožem se naučíš zacházet naposled"- to je fakt sila.

Dotyk Medúzy

Dotyk Medúzy (1978)

Kto rozflákal Morlarovi hlavu na kašu? A aký mal motív? Pri odhaľovaní obzvlášť brutálneho zločinu nám inšpektor Brunel s maximálnym prehľadom odkrýva sieť zdánlivo neuveriteľných tajomstiev, ktoré sa okolo muža s desivým pohľadom a ešte desivejším darom nahromadili. Obeť majúca moc tvoriť katastrófy má však myseľ, ktorá je odhodlaná nezomrieť a tak sa vážení pripravte na zápas s ľudským zlom! Goldov film sa zo začiatku tvári ako bežná detektívka, v priebehu svojho rozvíjania sa však transformuje v jeden premyslený mysteriózny katastrofický psychothriller s jemným hororovým nádychom. Napätie je trpezlivo budované režiserovými štylistickými špecialitami, zložitými kamerovými jazdami počnúc a obratnou manipuláciou so zvukovou stopou končiac. Démonická hudba sa stáva priamým aktérom Burtonovho hereckého koncertu, ktorý vytvára neisté tajomno a dostatočný manévrovací priestor pre rozvinutie ústrednej idei o temných stránkach ľudskej duše a jedinečnej schopnosti mysle ovplyvňovať hmotu. Názov filmu možno úplne nekorešponduje s jeho obsahom, za to patrične vystihuje mrazivý dojem, ktorý vo vás zanechá!

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Vyvolať na tvári úsmev, to je proste umenie; vyvolať ho tak, aby Vás dojal až k slzám - to je proste Forrest Gump. Silne emocionálna záležitosť sebe vlastným spôsobom prevádza divákov významnými medzníkmi americkej histórie a núti k zamysleniu nad zmyslom ľudského života. Na pozadí všetkého najpodstatnejšieho, čo americkou spoločnosťou v priebehu štvrťstoročia hýbalo, sa odvíja príbeh jednoduchého človeka, ktorý "všade bol a všetko videl" a pre ktorého žiadný problém nebol problémom. Celý film stojí na hovorenom slove, ktoré dotvára starostlivo vydesignovanú obrazovú kompozíciu (s úspechom sa už stretol Malý veľký muž). Narážky a zhodnotenia majú neuveriteľne silný podtext a napriek svojej detskej naivite s tragikomickým nadhľadom postihujú všetky symboly americkej kultúry. Po viac ako dvojhodinovom (veľmi poučnom) humorom nabitom delíriu ale nakoniec prichádza tvrdé vytriezvenie v podobe vlastného sebauvedomenia sa. Na čo je človeku rozum a vedomie, keď sa nevie odbremeniť od vlastných predsudkov a pochybností? A na čo mu je život, ktorý nevie žiť? **********

Vtedy na Západe

Vtedy na Západe (1968)

Takto má vyzerať dokonalý film! Najlepší western všetkých čias definitívne vtlačil americkému Divokému Západu osobitú a nezmazateľnú pečať. Je až zarážajúce, že v tomto čisto americkom žánri, to nedokázali Amíci, ale podceňovaní Taliani. Hviezdnej zostave tvorcov v zložení Leone - Morricone - Argento - Bertolucci - Donati sa podarilo vytvoriť skvostný epos, priam filmovú operu s nezabudnuteľným príbehom, božskou hudbou a osudovými postavami. Neuveriteľne jednoduchý scenár, minimum dialógov a zvlášť dlhé pomalé zábery (ktoré pôsobia dojmom nezáujmu o zápletku) bez toho, aby sa v nich niečo dialo, napomáhajú precízne (so zmyslom pre detail) rozvíjať pôsobivú a tajomnú atmosféru, prerušovanú náhlymi a krátkymi scénami násilia a pištoľníckych súbojov. Zdánlivo pomalému tempu však nechýba ani kulminácia deja ani záverečné legendárne, silne emotívne vyvrcholenie, pričom s dejom a božskou hudbou necháva režisér vyniknúť tak nádhernú prírodu ako aj dobu, v kontexte ktorej sa príbeh o pomste a novom začiatku odohráva. Samostatnú kapitolu v hodnotení filmu predstavuje herecké obsadenie. Geniálna filmová klasika vyvolávajúca nezabudnuteľný zážitok. Leone forever!

Štvanica

Štvanica (1966)

Výbušný a napínavý, ktorý nikoho nenechá chladným. Strhne, pobúri a pohorší! I keď sa v čase svojej premiéry u kritiky nestretol s práve najvrelejším prijatím, film sa z hľadiska posunu Hollywoodu i americkej kultúry všeobecne javí ako zlomový, nakoľko trefne zobrazil aktuálne problémy Ameriky 60-tych rokov a síce narastajúceho rasizmu a násilia. Stal sa alegóriou jej kultúrnej dezintegrácie, ktorá nastala po vražde Kennedyho a v atmosfére ktorej padli tradičné právne a spoločenské inštitúcie za obeť politickej a morálnej dekadencii. Všetko sa točí okolo pretvárkou a predsudkami zmietaného južanského mestečka. Penn sa zameral hlavne na jeho zvrátenosť, avšak za cieľ si nedal len na ňu poukázať, ale plasticky ju zobraziť tak, aby mohla byť čo najúčinnejšie konfrontovaná s pointou celého príbehu vyzdvihujúcou morálny postoj človeka v kritických situáciách. Svojou nenútenou avšak pregnantnou sociologickou sondou sa mu to darí do takej miery, že Vás donúti zaujať postoj a myslím, že nebudem sám koho bude jeho pasívnosť znervózňovať a ubíjať. Presvedčivé herecké výkony všetkých zúčastnených sú povinnou výbavou tejto klasiky s veľkým K. Len veľká škoda, že hádky o kontrolu nad tvorením a výslednou podobou filmu ústiace do odvolania režiséra krátko po dotočení, ovplyvnili jeho zostrihanie, čo sa údajne premietlo vo vynechaní najlepších Brandových scén.