Reklama

Reklama

Molière

Molière

nar. 15.01.1622
Paríž, Île de France, Francúzsko

zom. 17.02.1673 (51 rokov)
Paríž, Île de France, Francúzsko

Biografia

- „Pane, vy zde jíte, vy zde spíte !"
- „A píši sire, hlavně píši !"

Jean-Baptiste Poquelin, francouzský herec, dramatik a ředitel divadla. Datum narození není jasné. Víme, že byl pokřtěn 15. ledna. V době jeho narození byla důležitá svátost křtu. Toto datum zapisovali kněží do seznamů křtěnců, zpovědních seznamů a toto datum věřící slavili. Datum narození byl nepodstatný údaj. Narodil se do rodiny bohatého pařížského obchodníka. V deseti letech mu během porodu zemřela matka. Velmi dobře si rozuměl s dědečkem, který brával malého Jeana na jarmareční divadlo. Moliére zde objevil svět, který jej fascinoval. Začal navštěvovat jezuitskou Collège de Clermont (dnešní lyceum Louis-le-Grand). V 16 letech zahájil studia práv v Orléansu. Po studiích složil úřednickou přísahu a usadil se v Paříži jako advokát. Navštěvoval přednášky přírodovědce a filosofa Pierra Gassendiniho. V tomto období přeložil do francoužtiny DE RERUM NATURA římského filosofa Tituse Lukrécia (lat. Titus Lucretius Carus) a zde se začíná rýsovat počátek jeho problematického vztahu k církvi.

V roce 1641, nebo 1642, poznává hereckou rodinu Béjartových. V létě 1643 předává úřad mladšímu bratrovi, nechává si vyplatit matčin podíl a společně s Béjartovými a pěti dalšími herci zakládá 30. července 1643 divadelní společnost L'Illustre Théâtre. Od června 1644 začal používat umělecké jméno Moliére. Po dvou letech společnost krachuje a Moliére se ocitá ve vězení pro dlužníky. L'Illustre Théâtre se připojuje ke společnosti Charlese du Fresneho, která má finanční podporu knížete d'Épernona (Bernard de Nogaret de La Valette d'Épernon, 1592 - 1661, jeden čas u něj pracoval jako tajemník Jean-Louis Guez de Balzac) a hraje v jižní a západní Francii. Repertoár se skládal s komedií a tragikomedií tehdy současných autorů, často ve stylu Commedia dell'arte, která je v tomto období na vrcholu popularity. Roku 1653 je poznán svým přítelem ze studií - princem de Conti (Armand de Bourbon, prince de Conti, 1629 - 1666) a získává doporučující dopis. Roku 1655 napsal Moliére hru POTŘEŠTĚNEC. Je to počátek jeho nejplodnějšího autorského období. Do své smrti, roku 1673, uvede dalších 31 her. Zlomem byl rok 1658. Po 13 letech vandrování přijela herecká společnost do Rouen. Zde se Moliére setkal s dramatikem Pierrem Corneillem (1606 - 1684). Tito dva pánové plus Jean Racine (1639 - 1699) jsou řazeni k nejvýznamnějším divadelním autorům francouzké klasiky (zhruba 1660 až 1715).

Druhé setkání proběhlo s Filipem I. Orléanským. Šlo o to, že francouzská šlechta vlastnila v té době kamenná divadla. Zdrojem, odkud byl doplňován (obmněnován) herecký sbor, byly kočovné společnosti. Moliérovi bylo nabídnuto odehrát představení v Louvru, před dvorem Ludvíka XIV. Poctu přijal, rozhodl se pro Corneilliovu tragédii NICOMÉDE, na závěr přidal frašku ZAMILOVANÝ DOKTOR. Právě poslední hra se mladému králi natolik zalíbila, že nabídl Moliérovi hostování v hotelu du Petit-Bourbon. Šlo o vícefunkční palác, patřící Bourbonům, stojící na dnes neexistující rue d'Autriche. Ani on dnes neexistuje. Na jeho místě (východní strana Louvru) najdete kolonádu de Perrault, pojmenovanou po architektu Claude Perraultovi, který se na přestavbě Louvru podílel. V podstatě se jednalo o kamenné divadlo, kde už hrála italská divadelní skupina Tiberia Fiorilliniho (1608–1694). V listopadu 1659 zde napsal a uvedl komedii SMĚŠNÉ PRECIÓZKY.

S prvními úspěchy získává i první nepřátele. Jakoby někdo zatlačil na úřady, které najednou vyžadují přesné plnění zákonů a preambulí. Výsledkem je, že Moliére nemůže tři měsíce hrát a nakonec se musel vystěhovat. Sezónu roku 1961 zahajuje v Královském paláci, ale přichází další rána. Hra DON GARCIA NAVARRSKÝ ANEB ŽÁRLIVÝ PRINC je propadák. Moliére ji napsal a uvedl od stolu. Zapoměl na starou zkušenost všech bláznů - že hra se brousí léty opakovaným hraním a reakcí publika. Herce učí každý výkřik hrůzy a smích každé děvky. Ve stejném období se sbližuje s osmnáctiletou Armandou Béjartovou. Ta jej autorsky inspiruje a roku 1662 vzniká napůl autobiografická ŠKOLA PRO ŽENY. Snad to tušil, napsal vyloženě „ženskou hru", kde pomyslný kalich hořkosti dává vypít mužům, nikoliv ženám. Hra má úspěch. Král uděluje Moliérovi roční apanáž 1000 liverů a stává se kmotrem jeho syna Luise. V květnu 1664 se připravuje slavnostní otevření versaillských zahrad. Společně s Jean-Baptistem Lullym (1632-1687, hudební skladatel, baletní mistr) připravil Moliére několik her. Je to PRINCEZNA Z ELLIDY, SŇATEK Z DONUCENÍ, PROTIVOVÉ. Šestý den se hrál TARTUFFE, který téměř rozložil Francii. Proti hře se vymezil „starý dvůr". Šlo o skupinu církevních hodnostářů a šlechticů, semknutých kolem Anny Rakouské. Hlasy šly tak daleko, že hru považovali za pomlouvačnou, líčící ve skutečnosti nám dodnes záhadný vztah kardinála Mazarina a Anny Rakouské. Král kapituloval a hru zakázal. Do konce života bojoval Moliére za očištění hry a svého jména. Odvrátil se od něj i princ de Conti, v tu dobu umírající syfylitik, pevně věřící v Boha.

Moliéremu zbývalo devět let života, během kterých napsal 18 her. Tři z nich se nesmazatelně zapsaly do dějin světového dramatu - DON JUAN, LAKOMEC a ZDRAVÝ NEMOCNÝ, kterou jakoby si předpověděl vlastní konec. Hlavní postavou je Argan, chorobný hypochondr, který obtěžuje okolí svými bolístky a nemocemi. Moliére zemřel 17. února 1673 po čtvrtém představení v kostýmu Argana. Nebylo mu celý den dobře, pil víno naředěné vodou. Stěžoval si chvíli na horkost, chvíli na zimu. Podepsal se na něm dlouhodobý pracovní stres a obrovský boj o TARTUFFE. Před ztrátou vědomí vykašlával krev. Jeho přátelé jej převezli domů a poslali pro faráře od Svatého Eustacha, kam byl přifařen. Když mu stírali líčidla, aby jej připravili na setkání s Bohem, nečekali, že následovat bude tragédie. Farář odmítl poskytnout službu člověku, který útočí na církev. Obrátili se tedy na faráře z kostela Saint-Germain-l'Auxerrois, který Moliéra oddával, i ten odmítl. Smrt nastala večer v 10 hodin. Pravděpodobnou příčinou úmrtí byla plicní embolie a třetí kněz přišel také pozdě. Potížím nebyl konec. Ráno odmítl farář od Svatého Eustacha, který spravoval hřbitov Sv. Josefa, Moliéra pohřbít. Armande Béjartová napsala pařížskému arcibiskupovi prosebný dopis, v kterém mu vylíčila, že Moliére o duchovní útěchu žádal, ale nedostal ji. Pohřben byl až na příkaz Ludvíka XIV. V roce 1792 byl exhumován a jeho ostatky přemístěny na hřbitov Père Lachaise.

Zmínil jsem tři nejvýznamnější klasiky éry Ludvíka XIV. (Jean Racine, Moliére a Pierre Corneille). Pánové vládli perem a jejich autorská díla se zachovala. Jediný z nich - Moliére, psal komické hry a v tom spočívá jeho význam. Povýšil podřadnou zábavu chudiny do šlechtického stavu - na úroveň tragédie a dramatu. Jeho hry se uvádí v moderním aranžmá. Např. TARTUFFE byl původně balet.

Kdo byl kdo:
Ludvík XIV. (1638-1715). Do dějin vstoupil jako nejdéle vládnoucí král Francie - 72 let. Jeho životem se inspirovali tvůrci seriálu VERSAILLES z roku 2015, kteří jeho vládu zjednodušili na schéma - sex, intriky, boj o moc. Jenže jim utekl jeden z nejkrásnějších příběhů historie. Roku 1675 povýšil vychovatelku svých nemanželských dětí paní Françoise Scarronovou do šlechtického stavu a zrodila se markýza de Maintenon. Milenci uzavřeli v roce 1683 tajný občanský sňatek, přičemž veškeré písemné záznamy byly zničeny. 30 let trvající manželství skončilo Ludvíkovou smrtí. Francouzký stát poskytl vdově plná privilegia královny, proto mluví historikové o sňatku.

Madeleine Béjart (1618-1672). Herečka Moliérovy společnosti a jeho femme fatale. Pocházela z herecké rodiny. Nejpozději roku 1642 se poprvé setkala s mladým Jean-Baptistem Poquelinem. Podporuje ho jako autora, roku 1644 otevírají společně divadlo L'illustre Théâtre. Poquelino si mění jméno na Moliére. Madeleine zemřela přesně rok před Moliérem. Odsud pověsti o volání z říše mrtvých.

Joseph Béjart (1616–1659). Člen Moliérovy společnosti. Bratr Madeleine.

Geneviève Béjart (1624–1675). Mladší sestra Madeleine, též hrála.

Armande Béjart (1642-1700). Manželka Moliéreho. Po Moliérově smrti převzala vedení divadla. Je nemanželskou dcerou Madeleine Béjartové. V době jejího narození se Paříží šířili zvěsti, že otcem je Moliére.

Marquise-Thérèse de Gorle (1633-1668). Známá jako Mademoiselle Du Parc. Herečka a tanečnice, která se přidala k Moliérově skupině v Lyonu, rok neznáme. Byla provdána za Moliérova herce René Berthelota, zvaného Du Parc, neboli Velký René. Asi roku 1665 se přidala k Moliérovu chráněnci - Jeanu Racinemu. Ten byl nespokojený s repertoárem a se svou společností Moliéreho opustil. Zemřela na následky špatně provedeného potratu.

Charles Varlet (1635-1692). Zvaný La Grange, platil ze nejlepšího herce své doby. Byl mnohokrát „lanařen" ke konkurenci, ale vždy zůstal věrný Molierému. V ranném dětství přišel o oba rodiče. Umělecké jméno La Grange bylo rodné jméno jeho matky - Marie de la Grange. Ve 14 utekl k hercům. Od roku 1658 zaskakuje za nemocného Josepha Béjarta. Po jeho smrti získal jím uvolněné místo. Rozsahem zvládal dramatické i komické role, pantominu, zpěv a cirkusová čísla. Roku 1672 se oženil s Marií Ragueneau. Po Moliérovy smrti se též podílel na řízení společnosti.

André Hubert (1634-1700). Jeho otci patřilo Théâtre du Marais v rue Vieille du Temple. Synovi v herectví bránil. André utekl z domu. Od roku 1659 vystupoval s Maraisovou divadelní skupinou. Roku 1664 jej angažoval Moliére. Roku 1685 obdržel roční důchod 1000 liver a dožil v klidu v Paříži.

Marie Claveau (?-1703). Zvaná Mademoiselle du Croisy. Do souboru se přivdala v roce 1652. Vzala si Philiberta Grassoteho, zvaného Du Croisy.

Jarmareční divadlo. Jedna z forem raného divadla, zábava prostého lidu, které se smělo hrát na ulici po dobu konání trhů. Slučovalo parodii, cirkus, loutkové divadlo, pantominu a vaudeville. (Jedná se o zpívané kusy, podobné opeře. Vau de Vire je údolí v Normandii, odkud pocházel Olivier Basselin, asi 1400-1450, zpěvák, herec a básník) Formou krátkých scének, líčící např. požár města, či popravu zločince, nahrazovalo též zpravodajství. Dále hrálo krátké reklamní (na objednávku i hanlivé) skeče a výjevy ze života Svatých.

Commedia dell'arte. Pokračovatelka „římského" divadla. V 16. století neuměli herci číst a psát. Nebyl důležitý autor ani text. Pokud zhlédli představení konkurence, zapamatovali si postavy, charaktery a hrubý děj. Během hraní improvizovali, občas něco pozměnili. V průběhu staletí se však „něco pozměnili" nakumulovalo a docházelo k odchylce od autorské verze. Výhodou byla tvůrčí pružnost, schopnost zahrát i stovku „kusů". (Roku 1805 se chystalo české uvedení Shakespearovy hry. Mělo to být „poprvé". Jenže nikdo si neobstaral autorský text. Byl drahý. Úředník pražského magistrátu Hynek Ignác Šießler, který hru do češtiny překládal sáhl po německém zdroji od Christiana Felixe Weiße. Ten hru napsal tak, jak ji znal z podání kočovných společností. První premiéra ROMEA A JULIE v Čechách, v Raymannovském domě na Malé straně, se hrála jako komedie s happyendem.)

ČSFD.cz

Scenárista

Filmy
2019

Chory z urojenia (TV film) - divadelná hra

2015

Dom Juan & Sganarelle (TV film) - divadelná hra

2012

Szkoła żon (TV film) - divadelná hra

2009

Le Bourgeois Gentilhomme (TV film) - divadelná hra

2008

Le Malade imaginaire (TV film) - divadelná hra

 

Szkoła żon (TV film) - divadelná hra

2007

L'Avare (TV film) - divadelná hra

2005

Der eingebildete Kranke (TV film) - divadelná hra

2003

Lakomec (TV film) - divadelná hra

Reklama

Reklama

 

Les Femmes savantes (TV film) - divadelná hra

2001

Le Bourgeois Gentilhomme (TV film) - divadelná hra

 

Monsieur de Pourceaugnac (TV film) - divadelná hra

2000

L'avare (TV film)

 

Le Misanthrope (TV film) - divadelná hra

1999

Amphitryon - divadelná hra

 

George Dandin (TV film) - divadelná hra

 

L'Avare (TV film) - divadelná hra

 

Le Mariage forcé (TV film) - divadelná hra

1998

Der Menschenfeind (TV film) - divadelná hra

 

Don Juan - divadelná hra

 

Tartuffe ou L'imposteur (TV film) - divadelná hra

1997

Georges Dandin de Molière (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe - hycklaren (TV film) - divadelná hra

1996

Der eingebildete Kranke (TV film) - divadelná hra

1994

Le Misanthrope (TV film) - divadelná hra

 

Le Misanthrope (TV film) - divadelná hra

1992

Tarťuf (TV film) - divadelná hra

1991

Don Juan en los infiernos - divadelná hra

1990

Lakomec - divadelná hra

1987

Dandin - divadelná hra

 

Der eingebildet Kranke (TV film) - divadelná hra

 

Don Juan (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe (TV film) - divadelná hra

1985

Dom Juan (TV film) - divadelná hra

 

Monsieur de Pourceaugnac - divadelná hra

 

Skapenis oinebi (TV film) - divadelná hra

1984

A nők iskolája (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe - divadelná hra

1983

Hustruskolan (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe or The Imposter (TV film) - divadelná hra

1982

George Dandin (TV film) - divadelná hra

 

Le Bourgeois gentilhomme - divadelná hra

1981

Le Bourgeois gentilhomme (TV film) - divadelná hra

 

Les Fourberies de Scapin - divadelná hra

 

Mizantrop (TV film) - divadelná hra

 

Škola žien (TV film) - divadelná hra

1980

Georges Dandin (TV film) - divadelná hra

 

Janek (TV film) - divadelná hra

 

Lakomec - divadelná hra

 

Le Misanthrope (TV film) - divadelná hra

 

Mnimyj bolnoj (TV film) - divadelná hra

 

Scapinova šibalství (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe ou L'imposteur (TV film) - divadelná hra

1979

Les Fourberies de Scapin (TV film) - divadelná hra

 

Menschenhasser, Der (TV film) - divadelná hra

 

Misantropen (TV film) - divadelná hra

 

Pochábeľ (TV film) - divadelná hra

 

Teu Tua - divadelná hra

 

Zdravý nemocný - divadelná hra

1978

L'Avare (TV film) - divadelná hra

 

Lakomec (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe (TV film) - divadelná hra

1977

Friaren som inte ville gifta sig (TV film) - divadelná hra

 

Le Misanthrope (TV film) - divadelná hra

 

Scapin furfangjai (TV film) - divadelná hra

1976

Scapins rackartyg (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe (TV film) - divadelná hra

1975

Le Médecin malgré lui (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe (TV film) - divadelná hra

 

Tudós nők (TV film) - divadelná hra

1974

L'Avare (TV film) - divadelná hra

 

Misantropen (TV film) - divadelná hra

 

Vrek, De (TV film) - divadelná hra

1973

Don Juan (TV film) - divadelná hra

 

Férjek iskolája (TV film) - divadelná hra

 

L'École des femmes (TV film) - divadelná hra

 

Les Fourberies de Scapin (TV film) - divadelná hra

 

Měšťák šlechticem (TV film) - divadelná hra

 

Sganarelle, avagy a képzelt szarvak (TV film) - divadelná hra

 

Směšní paroháči (TV film) - divadelná hra

1972

A képzelt beteg (TV film) - divadelná hra

 

Don Juan (TV film) - divadelná hra

 

Les Femmes savantes (TV film) - divadelná hra

1971

Den fine mand (TV film) - divadelná hra

 

Der Arzt wider Willen (TV film) - divadelná hra

 

Le Malade imaginaire (TV film) - divadelná hra

 

Le Misanthrope (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe (TV film) - divadelná hra

1970

A hódítás iskolája, avagy Don Juan bűnhődése (TV film)

 

Monsieur de Pourceaugnac (TV film) - divadelná hra

 

Zdravý nemocný (TV film) - divadelná hra

1969

Takový hodný člověk - divadelná hra

 

Tartuffe oder Der Betrüger (TV film) - divadelná hra

1968

Der Geizige (TV film) - divadelná hra

 

Měšťák šlechticem (TV film) - divadelná hra

1967

De löjliga preciöserna (TV film) - divadelná hra

 

Die Schule der Frauen (TV film) - divadelná hra

 

Saituri (TV film) - divadelná hra

1966

Ihmisvihaaja (TV film) - divadelná hra

 

L'avare (TV film) - divadelná hra

 

Les Femmes savantes (TV film)

 

Tartuffe (TV film) - divadelná hra

1965

Don Juan (TV film) - divadelná hra

 

Les Fourberies de Scapin (TV film) - divadelná hra

 

Schule der Frauen (TV film) - divadelná hra

1964

Der Arzt wider Willen (TV film) - divadelná hra

 

Georges Dandin (TV film) - divadelná hra

 

L'amour médecin (TV film) - divadelná hra

 

Le Médecin malgré lui (TV film) - divadelná hra

 

Tartuffe (TV film) - divadelná hra

 

Teatterituokio: Lääkäri vastoin tahtoaan (TV film) - divadelná hra

1963

Misantropen (TV film) - divadelná hra

1962

Sganarel lékařem (TV film) - divadelná hra

1961

Amphitryon (TV film) - pôvodný scenár

 

Don Juan (TV film) - divadelná hra

 

Le Médecin volant (TV film) - divadelná hra

 

Skapinova šibalství (TV film) - divadelná hra

1960

Der eingebildete Kranke (TV film) - divadelná hra

 

Scapins skøyerstreker (TV film) - divadelná hra

1959

Den inbillade sjuke (TV film) - divadelná hra

 

Der eingebildete Kranke (TV film)

 

Die Streiche des Scapin (TV film) - divadelná hra

 

Georges Dandin (TV film) - divadelná hra

 

Le Malade imaginaire (TV film) - divadelná hra

1958

Le Bourgeois Gentilhomme - divadelná hra

 

Sganarelle čili Domnělý paroháč (TV film) - divadelná hra

1956

Der Geizige (TV film) - divadelná hra

1955

Chudák manžel - divadelná hra

 

Molière spielt in Versailles (TV film) - divadelná hra

1953

Lakomec (TV film) - divadelná hra

1952

Der eingebildete Kranke - divadelná hra

1950

Le Malade imaginaire (TV film) - divadelná hra

1945

Bourgeois Gentleman, The (TV film) - divadelná hra

1944

El gran Makakikus - divadelná hra

1940

L'École des femmes - divadelná hra

1935

Bohové se baví - divadelná hra

 

Les Dieux s'amusent - divadelná hra

1932

Monsieur de Pourceaugnac - divadelná hra

1929

La Jalousie du barbouillé - divadelná hra

1926

El médico a palos - divadelná hra

1925

Tartuffe - divadelná hra

1916

Himmet Ağa'nın İzdivacı - divadelná hra

Seriály
2010

Nesmrteľní - divadelná hra

 

Hon na legendu - divadelná hra (E09)

1975

Lletres catalanes - divadelná hra

1965

BBC Play of the Month - divadelná hra

 

Don Juan - divadelná hra

 

Estudio 1 - divadelná hra

1955

ITV Play of the Week - divadelná hra

Relácie
1950

The Colgate Comedy Hour - divadelná hra

Divadelný záznam
2022

Lakomec - divadelná hra

2020

Lakomec - divadelná hra

 

Les Fourberies de Scapin - divadelná hra

 

Škola žien - divadelná hra

2017

Le Misanthrope - divadelná hra

2016

Don Juan - divadelná hra

 

Škola žen - divadelná hra

2014

Scapinova šibalství - divadelná hra

2012

Ariadne auf Naxos - divadelná hra

 

Scapinova šibalství - divadelná hra

2011

Mizantrop - divadelná hra

2007

Škola žen - divadelná hra

2005

Měšťák šlechticem - divadelná hra

1990

Don Juan - divadelná hra

1989

Tarťuf - divadelná hra

1988

Don Juan - divadelná hra

 

Lakomec - divadelná hra

1986

Meštiak šľachticom - divadelná hra

1985

Tartuffe - divadelná hra

1982

George Dandin - divadelná hra

 

Tartuffe - divadelná hra

1981

Az úrhatnám polgár - divadelná hra

 

Tartuffe - divadelná hra

1979

George Dandin - divadelná hra

1978

Amphitryon - pôvodný scenár

1974

Mizantrop - divadelná hra

 

Ďuro Danko - divadelná hra

1972

Don Juan - divadelná hra

 

Lakomec - divadelná hra

1971

Der Wirrkopf - divadelná hra

1968

Der Unbesonnene - divadelná hra

1967

Der alte Geizkragen - divadelná hra

1964

Der eingebildete Kranke - divadelná hra

1961

Zdravý nemocný - divadelná hra

Krátkometrážny
1994

La Mort de Molière - divadelná hra

1983

Don Šajn - divadelná hra

1969

Don Šajn - divadelná hra

1938

Der eingebildete Kranke - divadelná hra

1913

Le Mariage forcé - divadelná hra

1908

L'Avare - divadelná hra

Spisovateľská filmografia

Filmy
1962

Lékařem proti své vůli (TV film) - kniha

Divadelný záznam
2017

Les Fourberies de Scapin - poviedka

Reklama

Reklama