Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spočiatku plánovalo filmové štúdio Universal zamestnať Orsona Wellesa (1915-1985) len ako herca. Ale keď zistil Charlton Heston (1924-2008), ktorého obsadili ako superpopulárneho herca tých rokov, že na projekte spolupracuje Welles, oznámil bossom štúdia, že je ochotný spolupracovať na každom projekte, ktorý bude režírovať Orson Welles. No a potom sa k Wellesovi pripojili Marlene Dietrich (1901-1992), Janet Leigh (1927-2004), Joseph Cotten (1905-1994) a iné hviezdy. Dotyk zla nesie malé mestečko ležiace na americko-mexickej hranici. Jeho otlačok sa prenáša aj na hlavných hrdinov tohto mračného thrilleru: na mexického šéfa oddelenia boja s narkotikami Migela Vargasa (Charlton Heston), meniaceho sa z poriadkumilovného muža a policajta na pomstychtivého blázna, na jeho nevinnú ženu Susan (Janet Leigh), ponorenú zločincami do drogového tranzu, na amerického policajta Hanka Quinlana (Orson Welles), predávajúceho svoju dušu diablovi bohatstva... Klasický film noir z dielne Orsona Wellesa rozpráva príbeh o mexickom šéfovi oddelenia narkotík Mikeovi Vargasovi, ktorý je v pohraničnom meste na krátkej svadobnej ceste so svojou americkou manželkou. Tu sa však musí zapojiť do vyšetrovania vraždy a svedčiť proti Grandimu (Akim Tamiroff) , drogovému bossovi. Grandiho brat a synovia Vargasa sledujú a v snahe stiahnuť Vargasa z prípadu sa vyhrážajú jeho manželke... Osobitú exotiku dodáva filmu zlovestný latinskoamerický rock and roll skomponovaný Henrym Mancinim a Marlene Dietrich v extravagantnej úlohe mexickej cigánky s nemeckým prízvukom... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (208)

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Orson Welles vypadá tak, že nemusíte pochybovat o tom, kdo je tady padouch. Ale jako režisér je prvotřídní. Baví mě hlavně jeho práce se světlem a stíny či používání druhého plánu v záběrech.Označit Dotek zla jako film noir je značně zjednodušující, film některé jeho prvky využívá, ale samotný žánr značně přesahuje. Rozhodně je to ale pozoruhodný kousek! ()

Vančura 

všetky recenzie používateľa

Viděno na ČT2 v příšerném českém dabingu. Nejen jeho vinou jsem tuto oldschoolovou podívanou sledoval dosti nezúčastněně, prostě mě to nějak nebralo a neubránil jsem se nudě. Určitě bych zde ale našel i řadu kladů - obrazová stránka je výjimečně zdařilá, totéž platí o hudebním doprovodu a hereckých výkonech (především mě potěšila Marlene Dietrich - byť její role je zde jen maličká, při jejích závěrečných slovech na mě šly mdloby z toho, jak působivě jimi tento film korunovala). Vršit chválu by bylo samozřejmě dlouho možno i na herectví Orsona Wellese, který je ve své roli skutečně dokonalý. Přesto se nemohu ubránit pocitu, že mě tento film příliš neoslovil, a nemohu tedy hodnotit výše - hlavně ze začátku mě skutečně iritovalo, jak jsem vůbec netušil, o co tam krucinál jde - a bylo mi to hlavně nekonečně jedno. Závěr je ovšem dokonalý - čili když se to zprůměruje, vydá to na akorát na ty tři hvězdy. Vidět to v původním znění a v kině, asi bych hvězdu přidal, ale co na tom sejde. Mimochodem strašně se mi líbil následující filmový dialog mezi Quinlanem a Menziesem: Quinlan: "Vy jste se nějak skamarádili, ty a ten Mexičan. Tím se vysvětluje ta věc, co máš teď na sobě. Jak se tomu říká? Tomu, s čím teď chodíš." Menzies: "S čím chodím?" Quinlan: "Ano. Svatozář." Menzies: "Svatozář?" Quinlan: "Docela ti to sluší, Pete. Za chvíli budeš mávat křídlama jako anděl." ()

Reklama

Falko 

všetky recenzie používateľa

Perfektny a presvedcivy Orson Welles, Charlton Heston ako sice nie moc presvedcivy Mexican ale za to dobry herec, krasna Janet Leigh ako americka manzelka Ch. Hestona, alebo i vecne chladna a vazna Marlene Dietrich v ulohe mexickej ciganky. O perfektny kriminalny scenar sa postaral samotny reziser a herec Orson Welles. Druha polovica filmu nabrala lepsi svih a zacalo to byt poriadne napinave, hlavne ked islo o zivot Janet Leigh a taktiez scena odpocuvania a nahravania nemala chybu. Pre fanusikov Noir filmov povinnost... 03.12.2008 ____ Chahrlton Heston - (Ramon Miguel Vargas) +++ Janet Leigh - (Susan Vargas) +++ Orson Welles - (kapitán Hank Quinlan) +++ Marlene Dietrich - (Tanya) +++ Akim Tamiroff - (Joe Grandi) +++ Joseph Calleia - (serzant Pete Menzies) +++ Hudba: Henry Mancini +++ ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Není jen tak vyznat se hned napoprvé ve všem dění a postavách, ale to bohatě vynahradí ambiciózní režie, temná aura zapadákova na hranici s Mexikem (“border towns bring out the worst in a country”) a výborný, opuchlý a opocený Wellesův policejní darebák (ani jsem ho nejdřív nepoznal), který ač je svině, vzbuzuje i vlnu sympatií a jeví se překvapivě plastický po stránce dobra-zla a psychologie. #Noirvember ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Dostalo sa mi jednej, nevídanej výsady, ktorá spočíva v tom, že som zhliadol režisérsku víziu, velikána Orsona Wellesa, ktorá je o nejakých, tých cca 16 minút dlhšia, a zákonito aj lepšia ! Síce to nie je taký zárez do kinematografie, ako pred sedemnástimi rokmi, s legendárnym CITIZEN KANE, ale ani teraz sa nemusí GIGANT, prakticky za nič hanbiť, i keď pociťuje štandardné problémy so šéfmi štúdia. Už v úvodnom, strihovo neprerušovanom zábere, sledujem ako sa zatiaľ nemenovaný chlapík pripravuje uložiť časovanú bombu do auta, ktoré bude šoférovať Linnekar so svojou milenkou, vtedy sa kamera následne zdvihne, že ide idúcky s dopravným vozidlom, a znázorňuje rušný, nočný život, typického americko - mexického pohraničného mestečka, kde sa zrovna nachádza mexický policajt VARGAS, so svojou krásnou, americkou manželkou / ...Explózia, všetci okoloidúci sa rozbehnú k miestu markantného výbuchu, i na čele s týmito dvomi postavami... Čoskoro sa zoznámi s Hankom Quinlanom, ktorý je jednak policajtom používajúcim zvláštne praktiky a metódy, alebo aj disponuje intuíciou, ktorá ho málokedy sklame. Hlavný podozrivý je MANELO SANCHEZ, či aj do prípadu sa začne miešať Strýko Joe Grandi spolu so synovcami, keď aj jemu nevonia, že je tu Vargas, a tak zinscenuje, vskutku podarenú fintu, aby zdiskreditoval Vargasovu manželku. Čuduj sa svete, ale vychutnal som si taktiež peknú, príťažlivú cigánku, a to sa mi moc často nestáva... Odporučil by som, aby sa potenciálny divák dosť dobre sústredil na vôbec prvý záber, ktorý líčim vyššie. Je to aj veľmi potrebné, lebo každou ďalšou pridanou scénou, snímok získava na čoraz väčšej atraktívnosti, obsahuje skryté indície, odhaľuje veľa faktov, náznakov, a môže sa stať aj to, že dotyčný zabudne na to, čomu mal byť od začiatku naklonený, ale ani sa mu nie je, čo čudovať, keďže je zamestnaný množstvom prudkých udalostí, keď už ani nevie, komu môže vlastne dôverovať, okrem samotného Vargasa. HESTON je ako Mexičan, na nezaplatenie, to je naprosto famózne, ako sa neustále ovláda. Janet je vždy SEXY, a aj ju som maximálne pozoroval, ako sa jej do cesty hádzali polená, pod kolená. Welles, je pred kamerou, ako skorumpovaný policajt, čo nie je nič prekvapivé, ktorý policajt je čestný ? Poznáte takého ? Ja, určite nie ! Mám také porekadlo na nich : „Čo voda, to potok, čo policajt, to ..... ” . Za kamerou občas zaznamenávam určité strihové prehmaty, nesúvislé strihy, a taktiež pár krát som pociťoval, že sa nudím. Ozaj, ale nie až tak strašne ! Zbožňujem FILM NOIR, to sú de - facto detektívky, a tento snímok, by mal byť tým, kto túto fázu ukončuje, a takto parádne ! Kvalitný, ale najlepší ? Pre mňa osobne ? Hm... PS : Páčil sa mi hudobný RYTMUS, ktorý sprevádzal tento film. ()

Galéria (87)

Zaujímavosti (35)

  • Film se odehrává ve fiktivním pohraničním městečku Los Robles, ale ve skutečnosti byl natočen v Kalifornii. (Kulmon)
  • Film bol pôvodne natočený vo formáte 1:1,37. V DVD edíciách sa však objavil vo formáte 1:1,85. Welles mal odpor k širokouhlému formátu a pravdepodobne by s orezaným formátom nesúhlasil. (Biopler)
  • Celkové náklady na film byly 900 000 dolarů. (Kulmon)

Reklama

Reklama