Reklama

Reklama

Počas jednej búrlivej noci prišli na svet dve deti. Každé z nich by malo mať rovnakú šancu na šťastný život a na rodinu, ktorá by ich ľúbila. Ale otcova posadnutosť mať mužského potomka a neľútostný obrat osudu zmení ich životy. Chlapec, ktorý prišiel na svet, bol vychovaný v prepychu a obklopený bohatstvom. Naopak, sladké malé dievčatko urobilo svoje prvé kroky na špinavej podlahe v chudobe. Dva drahé drahokamy, ktoré slúžili ako úplatok na zachovanie strašného tajomstvo, strácajú svoju hodnotu v porovnaní s nespravodlivosťou, ktorá sa stala. Čas, keď by mali byť zahojené všetky rany, sa zmenil na zraňujúcu pieseň lásky... Esmeralda (Leticia Calderón) sa narodila slepá, ale dobrota v srdci naplnila jej život svetlom a šťastím. Žije s túžbou, že raz stretne pravú lásku. Zaľúbi sa do Josého Armanda (Fernando Colunga), syna z bohatej rodiny. Ich láska však bude musieť odolávať mnohým ťažkým skúškam. Posadnutosť, sebecké záujmy rodiny, falošná láska jednej ženy, konšpirácia proti neveste, len aby sa zachovala čistá krv v rodine - to všetko je súčasťou krutého sprisahania proti láske dvoch mladých ľudí. Esmeraldu a Josého Armanda začne od seba deliť rozbúrený oceán, plný nenávisti a pochybností ... (TV Doma)

(viac)

Diskusia

wdc

wdc (hodnotenie, recenzie)

Prvních cca 30 dílů je dost dobrá a docela příjemná romantická telenovela té nejlepší kvality mezi telenovelami, následuje pár velmi nepříjemných dílů kdy se hlavní hrdinové rozejdou - docela nesmyslně a je to fakt smutné i kruté. Pak jde úroveň seriálu výrazně dolů na průměr a již to není zdaleka tak zajímavé a zábavné. Místy dost smutné a nepříjemné, protože hlavní postavy si k sobě nemohou najít cestu, vytvoří u druhého dojem zájmu/lásky aby hned za chvíli ho mohli ranit a rozbrečet. A tak stále dokola. Prvních asi 30 dílů dobré.

LadyRainier

LadyRainier (hodnotenie, recenzie)

zberatel87

Určitě na venkově ,-) K tomu já jsem od puberty ujetá na filmy, kde má někdo nějaký hendikep, takže Esmeralda po operaci už mě tolik nebrala :-D Ale ano, určitě mohu napsat, že díly na Casa Grande mne bavily víc ...ve městě už ani ta Dominga neměla takovou šťávu ...

Agatha

Agatha (hodnotenie, recenzie)

Ano, byla škoda, že představitel Fermína nemohl dohrát svou roli do konce, ale bylo lepší že to ukončili takto, než herce přeobsazovat. Fermín představoval vlídnost a moudrost, bylo hezké jak si k němu chodili mladí pro radu. Na nového Dionýsia jsem si taky zvykal dlouho, i když herec byl sympaťák. Původní herec třeba taky mohl onemocnět, kdo ví... A jak píšeš o Florecitě, vzpomněl jsem si jak mě vytáčela.. byla sice dobrosrdečná, ale prokecla co mohla - slib ne slib. Ale nejprotivnější mi byla Georgina, ledová královna a intrikánka jedna radost, kam se na ní hrabala Fátima. A kolikrát to přeháněli i s Melesiem, byl dobrák, ale častokrát ho tam bylo až zbytečně moc. Já měl původně v plánu sledovat Esmerladu u nás (momentálně po dlouhé době vysílají znovu), ale zjistil jsem že s naším dabingem se to nedá poslouchat - daběři sice dobří, ale překlad je primitivní a hodně volně přeložený. Za to váš slovenský je fakt perla. To je radost poslouchat! Zajímalo by mě jak třeba na takovou Domingu vzpomíná dvojnásobná držitelka Českého lva Zuzana Kronerová...:-)

Uživateľ Agatha zmazal svoj príspevok.

zberatel87

zberatel87 (hodnotenie, recenzie)

LadyRainier , Agatha

Smutné, že sa predstaviteľ dobráka Fermína Noe Murayama nemohol opätovne stretnúť s Esmeraldou po jej návrate do Casagrande. Už keď neprišiel spolu s Melesiom na oslavu prvých narodenín José Rodolfa, bolo mi jasné, že niečo nie je v poriadku. A potom už len v úvodnej znelke pridali "úmrtný krížik" k jeho menu :-(

Dionýsio v podaní Juana Carlosa Serrána (teda pôvodný) mi bol omnoho sympatickejší ako jeho nasledovník. Chémia medzi ním, Adriánom a Florecitou bola uveriteľnejšia a celkovo na mňa pôsobil dôveryhodne. Určite za tým boli nezhody medzi hercami, inak by predsa neopúšťal rozbehnutý vlak, no nie? :-)

Esmeralda žije preto, lebo je jednoducho dobrá :-) Schválne si všímam previazanosť udalostí v jednotlivých dieloch a aj správanie protagonistov. Až na zopár zakolísaní je to veľmi dobrá scénaristická práca, na čo súčasné seriály (nielen telenovely) dosť často zabúdajú. Esmeralda je pre mňa samozrejme nostalgickým zážitkom, spomienkou na bezstarostné detstvo formované idylickými predstavami o živote ako takom, no s odstupom času nestratila ani nič zo svojich estetických kvalít. Morálne a kultúrno-spoločenské hodnoty sú dnes nastavené úplne inak a je samozrejme na každom divákovi osobitne, či ju prijme alebo nie. Ja "zelenoočke" hovorím rezolútne ÁNO a som rád, že som si ten príbeh mohol v kľude prežiť opätovne, bez akéhokoľvek pocitu trápnosti alebo hanby. Mrzí ma len, že na slovenskom kanáli skončí už za necelé dva týždne :-( Našťastie ju mám zálohovanú na DVD, takže zbytočne strachy o odlúčenie :-)

na príspevok reagoval Agatha

Agatha

Agatha (hodnotenie, recenzie)

zberatel87

Esmeralda možná mnohým změnila pohled na samotné Mexiko. Já si ho jako děcko představoval buď jako vyprahlou poušť na jedné straně, a na druhé jako stát s několika přelidněnými velkoměsty. A pak přišla Esmeralda a já žasnul jaký mají krásný venkov, tvůrci nás častokrát seznamovali s místními tradicemi a kulturou, ukázali nám i jiná krásná místa jako Oaxacu, ale i krásná zákoutí hl. města v části Xochimilco atd. Seriál zdaleka nebyl jen o lidech. Výprava dělala své. Pamatuju se na záběry Fermínova hřbitova se zamlženými vrcholky hor v pozadí, nádhernou zeleň když Graciela uraženě uháněla na koni, samozřejmě vodopád, kostel, vesničku, dravou průzračnou řeku atd. Škoda, že Esmeraldin příjezd do Casa Grande na konci seriálu byl tak ochuzen, sice bylo vidět pár krásných záběrů z auta a šťastnou Esmeradu, ale pro ni to muselo být něco mimořádného a mělo to dostat více prostoru. Za mě jednoznačně vítezí prvních 40 dílů na venkově, ale jak píšeš i ve městě bylo plno silných momentů a sblížemí s otcem bylo perfektně zahrané a patří mezi nejlepší scény v seriálu. Taky mě fascinovala Crisanta, která to vlastně všechno zpískala a taky na Gracielině případu se hodně podespala, protože vdycky všechno vykecala. Ale všimli jste si, že když v jistém a dosti značném úseku seriálu nehrála (myslím že v té době už byla dost nemocná), byla její absence dost znát. Byla takovou vrbou a dobrým duchem domácnosti. A taky mě vždycky zajímalo proč došlo k výměně představitele Dionýsia. Snažil jsem se zapátrat, ale neúspěšně. Jak je vidět, Esmeralda i po 20 lech od natočení stále žije :-)

na príspevok reagoval zberatel87

zberatel87

zberatel87 (hodnotenie, recenzie)

LadyRainier , Agatha

Ktorá etapa vývoja Esmeraldy sa Vám páčila viac? Vidiecka alebo mestská? Vidiecka mala svoje čaro najmä v scénach pri vodopáde, v kostole a v Dominginej chatrči. Mestská ma zasa pútala Esmeraldinou osobnostnou evolúciou, vývinom jej charakteru. Zostala síce stále "čistá dušička", avšak pribrala cieľavedomosť, sebauvedomenie a Peňarealovskú hrdosť. Veľmi silná bola 74 epizóda, kde sa zmierila so svojou otcom Rodolfom. Od toho momentu získala potrebnú oporu vo svojej pravej rodine a došlo k zmiereniu medzi oboma jej vnútornými svetmi.

na príspevok reagoval Agatha, LadyRainier, LadyRainier

zberatel87

zberatel87 (hodnotenie, recenzie)

LadyRainier , Agatha

Absolútne s Tebou súhlasím, Agatha. Esmeralda bola z historického hľadiska kultúrno-spoločenský fenomén, ktorý v strednej Európe a na Balkáne nemal obdoby. Stala sa na určitú dobu životným štýlom, ikonou - a to nielen žien :-) Svedčí o tom aj fakt,  že keď bola Leticia na oficiálnej návšteve Poľska a Slovinska v roku 1998, privítali ju ako skoro ako prezidenta iného štátu. V tej dobe bola v týchto krajinách najpopulárnejšou osobnosťou, a to nielen v rámci mediálneho sveta.

Agatha

Agatha (hodnotenie, recenzie)

zberatel87

Leticii si snad zamilovali všichni... to jen teď se tu všichni prsí jak na to nekoukali...všichni na to koukali! Ani do hospody netáhli, až po Esmeraldě. A co si budeme nalhávat, která jiná herečka zahrála slepou tak věrohodně jako Leticia? Já si teda nevzpomínám... Právem si zaslouží "nálepku" fenomén, v té době to opravdu fenomén byl a nepamatuju si za celý svůj život jiný téma diskuze, do které by se zapojilo tolik lidí jako když se řešila Esmeralda:-) tenkrát videa frčela na plný obrátky a kdo měl Esmeraldu nahranou byl Bůh... dodnes v nemálo skříních leží památné záznamy VHS

na príspevok reagoval zberatel87, zberatel87

zberatel87

zberatel87 (hodnotenie, recenzie)

Ozaj, a aký je Váš názor na samotnú Leticiu Calderón? Videli ste s ňou aj iné telenovely?

 

U nás (a predpokladám, že aj u Vás) bola s ňou uvedená telenovela Labyrinty vášne. Podľa mňa taktiež výborná telenovela kratšieho trvania. Aj krátky zostrih vlasov jej veľmi pristal :-)

Okrem toho som videl v španielčine s anglickými titulkami historickú telenovelu La antorcha encendida (neviem preložiť, ale voľne to môžeme interpretovať ako Horiaca fakľa), ktorá pojednávala o nezávislosti Mexika. Tu bol jej výkon viac než excelentný. 

Podľa môjho osobného názoru je Lety skvelá herečka, ktorá dokáže bez problémov utiahnuť celý seriál, čo dokazuje aj množstvo nominácií a ocenení, ktoré za svoj život získala. Videl som úrovky z iných verzií Esmeraldy (s Lupitou Ferrer z roku 1970, s Greciou Colmenares z roku 1984 a potom ešte tú najnovšiu verziu), ale žiadna sa žiaľ na jej výkon nechytala. Myslím si, že producenti mali pri jej výbere do hlavnej úlohy naozaj šťastnú ruku.

 

Čo myslíte? :-)

na príspevok reagoval LadyRainier, Agatha

zberatel87

zberatel87 (hodnotenie, recenzie)

LadyRainier , Agatha

Dr. Lucio Malaver je z môjho pohľadu tragická postava antických rozmerov. Hrdinský skutok, ktorý predviedol pri záchrane Esmeraldy z horiacej budovy, sa mu bohužiaľ stal osudným. Nedokázal sa už ďalej preniesť cez traumu tvárových popálenín a upadal ako ľudsky, tak aj eticky a morálne. Nemožno mu však odoprieť, že svojim mentorským prístupom k "zelenoočke" dokázal divoké stvorenie premeniť v dievča, ktoré malo slušné vychovanie a ovládalo aspoň základné techniky spoločenskej etikety. Pre Esmeraldu mal vždy špeciálny význam, a to aj napriek poklesku, ktorý jej utŕžil. Chorobná túžba po nedosiahnuteľnom mu úplne zakalila myseľ...

Agatha

Agatha (hodnotenie, recenzie)

zberatel87

Malaver měl stěžejní roli, ale častokrát ho tam bylo až moc a pořád opakoval stále do samé dokola. Ale zahrál to taky dobře, o tom žádná. Ono celkově by to chtělo dost prostříhat, hlavně po tom co se děj přesnul do města. 120 dílů by podle mě bohatě stačilo. Ale i tak jsem si to s famózním slovenským dabingem vždycky užil, nevím proč, ale ten náš mi k tomu vůbec nesedí.

na príspevok reagoval zberatel87

zberatel87

zberatel87 (hodnotenie, recenzie)

Agatha

Graciela... vývoj jej postavy je taktiež zaujímavý. Bola počas svojho evolučného procesu veľmi nejednoznačná. Najprv ju diváci brali ako kvázi hlavnú záporáčku, keďže mala zálusk na José Armanda ako svojho dlhoročného snúbenca. Potom sa medzi ňou a Adrianom Lucerom prebudil spaľujúci cit, čo spôsobilo dosť pozitívne závažný obrat v dejovej linke. Tento zničujúci vzťah ju postupne aj zblížil s Esmeraldou, s ktorou si ku koncu aj dosť rozumeli, nakoľko obe prežívali podobné peripetie. Radosť analyzovať tento seriál :)

 

A čo hovoríš na Dr. Lucia Malavera? Ako hodnotíš túto postavu?

na príspevok reagoval LadyRainier, Agatha

Uživateľ zberatel87 zmazal svoj príspevok.

Uživateľ zberatel87 zmazal svoj príspevok.

zberatel87

zberatel87 (hodnotenie, recenzie)

Kto je podľa Vás TOP antagonista seriálu? Podľa mňa je to Fatima. Lepšie napísanú a zahranú "mrchu" som v telenovelách nevidel (a to som pozeral všetky na SK do roku 2004 pravidelne). Laura Zapata ju zahrala skvele a s gráciou k tomu potrebnou. Nedávno bol ten diel, kde jej malý José Rodolfo pri hre zničil nový luxusný klobúk a keď na neho chcela položiť ruku, musela čeliť Esmeraldinmu výstupu s fackovou dohrou:)

na príspevok reagoval Agatha

zberatel87

zberatel87 (hodnotenie, recenzie)

Esmeralda má podľa mňa nespravodlivo nízke hodnotenie. Na FdB dosahuje 40%, čo tiež nieje nič extra, no je to dôstojnejšie. Objektivne by sa mala pohybovať medzi 60-70%. Predsa len sa vo svojej dobe jednalo o kulturno-spoločenský fenomén, ktorý dovtedy nemal konkurenta. Aj dnes je u nás na SK jedna z najsledovanejších relácii.

Uživateľ zberatel87 zmazal svoj príspevok.

Agatha

Agatha (hodnotenie, recenzie)

LadyRainier

Zvláštní - Graciela byla de facto pěkná mrcha, ale stejně jseme jí všichni fandili a když umírala, tak se to nedalo vydržet! Div, že se nevyhlásil státní smutek. Nora Salinas ji bezvadně zahrála. Jo, to byly tenkrát nejen u televize skvělý časy...

yinloveyang

yinloveyang (hodnotenie, recenzie)

:) Oba hlavní herci jsou vodní znamení. Pak, že máme horoskopům věřit, výjimky prostě potvrzují pravidlo. Omlouvám se za mnoho příspěvků, nechce se mi to již mazat.

yinloveyang

yinloveyang (hodnotenie, recenzie)

Agatha

Ovšem je to smutný, protože je to neprofesionální, je nutné přejít osobní neshody a pracovat spolu, jak to nejlépe jde. Třeba seriál Castle nesleduji, tak jeden z důvodů zrušení bylo také to, že Nathan Fillion a Stana Katic se také nemuseli. Ale třeba herci the X-files - Akta X si také lezli na nervy při natáčení, bylo to zdlouhavé, ale natočili dlouhých 8 řad spolu i přesto všechno, vyrostli ze svých neshod a nyní jsou super dvojka i když děj v nových řadách už není tak super.

na príspevok reagoval LadyRainier

Agatha

Agatha (hodnotenie, recenzie)

yinloveyang

A já si vždycky říkal, co mi na tý svatbě na konci přišlo divnýho... tak teď je mi to jasný, nemuseli se a je to z toho znát... ale i tak je Esmeralda nezapomenutená. I když já víc fandil Graciele a Adrianovi, ti to zahráli oba mistrovsky... kam se na ně hrabou naše mladé celebrity

na príspevok reagoval yinloveyang

yinloveyang

yinloveyang (hodnotenie, recenzie)

Jinak Leticia Calderon chtěla svou postavu skončit s Alvarem hlavně kvůli tomu, že neměla dobrý vztah s hercem Fernandem Colungou....to je vše, dnes jsem koukala na díl, kde se tak hladně dívala na Armanda a já si říkala.... to není hraní, to prostě úplně cítím... ano, bohužel mezi hlavními představiteli byla špatná krev :((

Doufám, že v dnešní době už mají ty své problémy už vyřešené :/

na príspevok reagoval Agatha

zberatel87

zberatel87 (hodnotenie, recenzie)

Prekrásna nostalgická spomienka na detstvo. Doteraz si pamätám, ako sme s kamarátmi viedli dlhé diskusie o deji tohto seriálu. Dnes, v roku 2018, ho veľmi rád pozerám znovu. Neviem si predstaviť lepší mozgový detox po náročnom dni. Môj liek na stres :)

LadyRainier

LadyRainier (hodnotenie, recenzie)

Agatha

Já viděla z telenovel jen tohle ,-) A i po letech to zase zkouknu celý, to vím jistě. Odpad musí dát fakt jen ten, kdo k tomu nemá žádný vztah a neviděl to. To je jak s Dallasem, taky moje TOPovka ...a tam si troufám říct, že náš dabing je skvělý. Hlavně jsem si teda teď nově oblíbila představitelku Domingy a doufám, že s ní něco sosnu ...V Mexiku je to docela hvězda ...

Agatha

Agatha (hodnotenie, recenzie)

LadyRainier

To jsem rád, že si to nemyslím sám:-) Já telenovely nemusim, ale Esmeralda je prostě něčím výjimečná. Když jsem to po x letech viděl právě ve slovenštině, tak jsem se utvrdil v tom názoru, že to není nostalgií, ale že Esmeralda je prostě dobrá. Jasně, najde se plno hluchých míst, spousta dílů by se mohla ušetřit zbytečně natahovanými linkami a zbytečnými rozchody atd., dle mého by 120 dílů vrchovatě dostačovalo, ale budiž. Dát ovšem odpad je úplně mimo, jsou daleko, dalekohoší pitomosti, na které se prostě dívat nedá. Ale Esmeralda je pro odpolední vytržení z pracovního stresu to pravé ořechové.

na príspevok reagoval LadyRainier

LadyRainier

LadyRainier (hodnotenie, recenzie)

Agatha

Já musím souhlasit ...už jsem předjela Relax a stahuju ve slovenštině a je to super !!! Překlad mají 100% lepší a né tak "debilní" jak u nás ...mám teda ráda Zavadskou, to musím přiznat, ale Kronerová mluví skvěle ,-)

na príspevok reagoval Agatha

Agatha

Agatha (hodnotenie, recenzie)

LadyRainier

Přesně tak, a v porovnání s našimi hvězdami v tuzemských nekonečných seriálech, jsou ti z Esmeraldy lepší. Ale musím říct, že český dabing je moc sladký a místy i nepřesný a primitivně přeložený, což pak vyznívá směšně. Ve slovenštině je Esmeralda daleko lepší a dialogy jsou přesnější! např. Dominga v podání Zuzany Kronerové je dabingovým skvostem

na príspevok reagoval LadyRainier

Uživateľ Agatha zmazal svoj príspevok.

LadyRainier

LadyRainier (hodnotenie, recenzie)

DamonS

Musím se přiznat, já to teď jedu znovu, neboť to oprášila TV Relax a musím náhodou uznat, že jsou tam alespoň hezcí a vcelku dobře hrající herci (mimochodem ve své domovině dost uznávaní, např. Raquel Olmedo). Jo jasně, na naše poměry je to slátanina ...ale dneska jsou daleko horší věci a nedává se tomu odpad. Koukněte se třeba na Esmeraldu z roku 1970, nebo na remake z Venezuely :-D Budete chtít, aby všechny Blancy, Rodolfové, Esmeraldy a Armandové povýšili do Hollywoodu :-D Já dala 3 hvězdy a rozhodně se za ně nestydím.

na príspevok reagoval Agatha, Agatha

DamonS

DamonS (hodnotenie, recenzie)

Nejlepší telenovela všech dob, na které jsme vyrostli. Naprosto nepochopitelné reakce českého nenávistného národa. Běžte si pustit Ordinaci primitivové.

na príspevok reagoval LadyRainier

viper65

viper65 (hodnotenie, recenzie)

A teraz pravdu: Kto sa ako malý chlapec platonicky zamiloval do Esmeraldy/ alebo ako malé dievča do José Armanda?

DamonS

DamonS (hodnotenie, recenzie)

NEJLEPŠÍ TELENOVELA VŠECH DOB !!! ZLATÁ ÉRA TELENOVEL SPOLU S ROSALINDOU, DIVOKÝM ANDĚLEM, BARVAMI LÁSKY A OŠKLIVKOU BETTY, ale co čekat od Čechů, ti mají svoji čecháčkovskou ordinaci v růžové zahradě a ostatní filmy jim smrdí....

Reklama

Reklama